Ladataan...
Hyvää ruokaa

Tämä Maria Lönnqvistin raakasuklaakakkuohje on hyväksi havaittu. Se on oikeastaan aika helppo ja nopea, jos on muistanut laittaa cashewpähkinät likoamaan ajoissa. Tätä riittää pienikin pala tyydyttämään makeanhimon. Suosittelen tähän tehokasta blenderiä, jotta täytteestä tulee varmasti tasainen.

Balilainen suklaakakku (raaka)

Pohja:

  • 3 dl saksanpähkinöitä
  • 2 dl kuivattuja taateleita
  • 1/2 tl laadukasta suolaa

Aja huuhdellut saksanpähkinät sekä taatelit tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi ja levitä se irtopohjavuoan pohjalle. (Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi, jotta kakku on helpompi siirtää vuoasta tarjottimelle)

Täyte:

  • 3 dl cashewpahkinöitä (liota vedessä väh. 4 tuntia etukäteen)
  • 1 dl kaakaovoita
  • 1 dl kookossokeria
  • 1 1/2 dl lämmintä vettä
  • 1 dl raakakaakaojauhetta

Sulata kaakaovoi vesihauteessa nestemäiseksi. Sekoita suklaatäytteen ainekset vahvalla tehosekoittimella sileäksi seokseksi. Malta sekoittaa seosta tarpeeksi kauan, jotta pähkinät liukenevat täysin. Kaada suklaatäyte pohjan päälle ja levitä se tasaisesti. Jäähdytä suklaakakkua pakastimessa noin 20 minuuttia tai kunnes suklaatäyte on jähmettynyt ja kakun voi irroittaa vuoasta. (Itse laitoin kakun jääkaappiin yöksi ja irrotin seuraavana päivänä.)

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Alle kuukausi jouluun. Nyt on viimeistään aika kaivaa esiin kaneli, kardemumma, anis ja neilikka. Meillä leijui piparkakkujen tuoksu, mutta tällä kertaa uunissa paistuivat muffinssit. Resepti on sama kuin banaanikakussa, mutta korvasin puolukat piparkakkumausteella.

Nämä mausteiset muffinssit ovat ihanan kuohkeita ja banaanien ansiosta myös kosteita. Mitä kauemmin muffinssit jäähtyvät sitä helpompi niitä on käsitellä. Mutta maistuivat mielettömän hyviltä myös lämpiminä ja kuohkean hajoavina. Jos käytät ohuita paperivuokia muista laittaa ne muffinssipeltiin, jotta pysyvät muodossaan.

Piparkakkumuffinssit (12 kpl)

  • 100g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 luomukananmuna
  • 2 kypsää banaania
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vehnäjauhoja
  • 2 tl piparkakkumaustetta

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna. Soseuta banaanit haarukalla ja sekoita taikinan joukkoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti sekoittaen. Jaa taikina tasaisesti vuokiin. Voit voidella ja jauhottaa muffinssipellin kolot tai laittaa koloihin paperivuoat. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Voit myös paistaa taikinan voidellussa ja jauhotetussa leipä- tai kakkuvuoassa, mutta pidennä siinä tapauksessa kypsennysaikaa 30 minuuttiin. Anna muffinssien tai kakun jäähtyä hieman ennen irrottamista, ovat kuumina erittäin kuohkeita.

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Ohut sokerikerros tekee paahdettuihin pähkinöihin kivan rapean kuoren ja pienen makeuden. Nämä sopivat juustojen seuraksi, kahvin kanssa tai sellaisenaan naposteltaviksi. Sellofaaniin pakattuna nämä ovat vaikka oiva lahja.

Sokeroidut pähkinät

  • 2 dl pähkinöitä, itse laitoin 1/2 dl saksanpähkinöitä, 1/2 dl cashewpähkinöitä ja 1 dl manteleita
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 rkl sokeria

Paahda pähkinöitä 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Nosta pähkinät pois uunista. Laita paistinpannulle sokeri ja sitruunamehu. Kuumenna ja sekoittele kunnes sokeri on sulanut. Lisää pannulle pähkinät ja sekoittele noin minuutti. Kaada sokeroidut pähkinät leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Levitä pähkinät niin etteivät ne ole yhdessä kasassa, koska jäähtyessään ne tarraavat toisiinsa kiinni.

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kuvassa näkyvät persimonit ovat vielä raakoja, mutta ne voi jo halutessaan syödä. Jos haluat makeita persimoneja odota vielä kunnes väri on tummemman oranssi ja hedelmä on pehmeä.

 

Persimonit ovat tällä hetkellä sesongissa. Kaupan hyllyiltä voit löytää tämän hedelmän joko nimellä kaki, sharon tai persimon. Nimi kertoo mistä maasta hedelmä tulee ja mitä lajiketta se on. Kaki tulee alunperin Kiinasta ja Japanista, mutta nykyään sitä viljellään muuallakin. Suositellaan että kaki syötäisiin aina aivan kypsänä hedelmän sisältämän parkkihapon vuoksi. Sharon tulee Israelista ja se on raakanakin makea. Persimon taas tulee Espanjasta. Persimonin voi syödä hieman kovana, mutta mitä kauemmin malttaa odottaa sitä makeammaksi se muuttuu. Kypsän persimonin kuori antaa hieman periksi eli hedelmä tuntuu pehmeältä ja sen pinnalle on voinut muodostua ruskeita laikkuja (se tarkoittaa vain että hedelmän hiilihydraatit ovat muuttuneet sokeriksi, banaanin tapaan). Persimonin voi kuoria, mutta se ei ole pakollista. Kuoriminen onnistuu kuorimaveitsellä, paitsi jos hedelmä on jo todella kypsä/pehmeä, silloin kannattaa käyttää veistä.

Lukemani mukaan persimon on ilmeisesti marja, mutta puhun kuitenkin hedelmästä. Oma ensipuraisuni tähän hedelmään on vuosien takaa ja silloin söin siitä palan raakana. Persimonit saivat sen jälkeen jäädä kaupan hyllyille hetkeksi vaikka kuulin niistä hyvää. No onneksi se ei jäänyt ainoaksi kerraksi ja kun seuraavan kerran maltoin odottaa että hedelmä oli varmasti kypsä oli maku myös aivan eri. Jos ostat persimoneja ensimmäisen kerran ja et ole ihan varma kypsyydestä, maista, ja jos se ei ole omaan makuusi tarpeeksi makea voit laittaa sen paloina uuniin hunajan kanssa (ohjeen löydät postauksen lopusta). Mutta jos hedelmä on oikein kova kannattaa vain odottaa. Se kuuluuko persimon syödä vielä hieman kovana ja puolimakeana, vai pehmeänä ja oikein makeana on makuasia.

Mihin sitten käyttää persimonia?

  • Persimon sopii paloiteltuna/viipaloituna sellaisenaan syötäväksi, salaatteihin ja juustojen seuraksi. Näin joulun alla esim. persimonviipale sinihomejuuston kanssa piparkakun päälle. 
  • Soseutettuna. Kuori kypsä persimon ja soseuta. Käytä sosetta smoothien joukossa, rahkan kanssa, osana jälkiruokaa/ leivonnassa, juustojen kanssa tai suolaisissa ruoissa luumun tapaan.
  • Kypsennettynä uunissa tai hilloksi keitettynä.
  • Pakastettuna. Laita kokonainen kypsä hedelmä pakkaseen. Ota jäätynyt persimon pakkasesta ja anna sulaa n. 15 minuuttia. Halkaise ja kaavi sorbee lusikalla suoraan suuhun.
  • Kuivattuna (tästä ei ole omakohtaista kokemusta).

 

Persimonpalat turkkilaisen jogurtin kera

  • 1 persimon
  • 1-2 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl vettä
  • 1 tl sitruunamehua
  • kookosöljyä vuoan pohjalle

Kuori persimon (ei pakollista, mutta suosittelen). Paloittele ja laita kookosöljyllä voideltuun vuokaan. Valuta päälle hunajaa ja lisää vuokaan vesi. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen n. 20- 35 minuutiksi, sekoita välissä kerran. Nosta pehmenneet persimonpalat uunista ja syö turkkilaisen jogurtin kanssa. Voit ripotella päälle myös kookoshiutaleita tai pähkinöitä. Kypsymisaika riippuu paljon persimonin kypsyydestä. Jos persimon on jo oikein kypsä en suosittele sitä tähän reseptiin vaan syö se sellaisenaan pilkottuna jogurtin kanssa. Jos persimon on oikein raaka suosittelen pidentämään aikaa ja lisäämään vettä.

 

Persimonsose

Tee yllä olevan ohjeen mukaan persimonpalat uunissa ja soseuta sileäksi. Voit halutessasi lisätä hieman vettä. Nauti juustojen kanssa.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Päätin tehdä punajuurisalaatista vegaanisen version käyttämällä cashewkermaa, josta olin aiemmin lukenut juttua vaniljakastikkeen pohjana. Vaniljakastikkeen seassa oli taateleita antamassa makeutta ja vaniljan maku tuli vaniljatangosta. Päätin kokeilla samaa, mutta suolaisena versiona.

Eli liotetut cashewpähkinät soseutetaan pienen vesimäärän kanssa (uutta vettä, ei liotus). Cashewkerma on siitä hyvä pohja salaatille, että tämä sopii melkeinpä kaikille, paitsi tietysti pähkinäallergisille. No mitenkäs sitten maku. Tästä puuttui se rasvaisuus, joka yleensä on punajuurisalaateissa (on ne sitten tehty kermaviiliin, ranskankermaan, jogurttiin tai majoneesiin), vaikka pähkinöissä tietysti hyviä rasvoja onkin. Mutta mielestäni maku oli hyvä ja suosittelen kyllä kokeilemaan olet sitten vegaani tai et.

Kuvissa näkyy kuinka suuri määrä ohjeesta tulee, eli noin neljälle isolle leivälle tai neljälle ruoan lisukkeeksi. Itse söin leivät aamupalana. Paahdoin ensin leivät ja levitin sitten leipien päälle kunnon kerroksen punajuurisalaattia ja murustin muutaman saksanpähkinän.

Oikeastaan syy miksi laitoin salaatin leipien päälle oli Fanni&Kaneli blogin Tiinan instagramissa vilahtaneet feta-punajuurileivät, jotka jäivät mieleeni, kun näyttivät niin herkullisilta. Tiinan blogista löytyy muutenkin paljon mielenkiintoisia ja varmasti maukkaita reseptejä, kannattaa käydä kurkkaamassa.

Punajuurisalaatti

Cashewkerma

  • 1dl cashewpähkinöitä, + vettä liotukseen
  • 1/2dl vettä
  1. Liota cashewpähkinöitä vedessä yön yli tai vähintään 4 tuntia.
  2. Kaada liotusvesi pois ja laita pähkinät blenderiin tai kulhoon. Lisää 1/2dl vettä ja sekoita tasaiseksi mielellään blenderissä, mutta onnistuu myös sauvasekoittimella.

Punajuurisalaatti

  • cashewkerma
  • 300g punajuuria
  • 1 rkl etikkaa (väkiviina)
  • 1/2- 1 tl sokeria
  • suolaa, ripaus mustapippuria
  1. Höyrytä kokonaisia punajuuria n. 40 min koosta riippuen. Jäähdytä, kuori ja pilko kuutioiksi. (Tai vaihtoehtoisesti voit kuoria ja pilkkoa punajuuret ja keittää n. 20 minuuttia, kaataa keitinveden pois ja jäähdyttää palat.)
  2. Sekoita punajuuret ja cashewkerma, ja lisää mausteet. Maista ja lisää halutessasi etikkaa. Jos haluat salaatista hieman löysempää voit lisätä tilkan vettä. Tarjoile lisukkeena tai hyvän leivän päällä.

 

 

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Paahdetut maa-artisokat ovat NIIN hyviä. En tosin tiedä haluanko tänä vuonna enää montaa kertaa syödä näitä, koska olen alle kuukauden sisällä syönyt yksin melkein kilon kyseessä olevia herkkuja. Suosittelen siis kokeilemaan. Ovat hyviä sellaisenaan majoneesin kanssa ja sopivat myös erinomaisesti lisukkeeksi esim.lihalle. Olen kokeillut maustaa maa-artisokat sekä timjamilla että rosmariinilla ja omaksi suosikikseni nousee ehdottomasti timjamilla maustetut. Maukasta viikonloppua!

Paahdetut maa-artisokat (2:lle)

  • 500g maa-artisokkia
  • rypsiöljyä (n. 2rkl)
  • suolaa, mustapippuria, timjamia (/rosmariinia)

Pese maa-artisokat kunnolla, ei tarvitse kuoria. Halkaise maa-artisokat ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon hieman öljyä ja mausta suolalla, pienellä määrällä mustapippuria sekä timjamilla (tai rosmariinilla). Laita uuniin 230 asteeseen n. 30 minuutiksi, maa-artisokkien koosta riippuen. Sekoita paistamisen puolessa välissä kerran. Tarjoile majoneesin kanssa, joka on maustettu valkosipulilla, piparjuurella tai vaikka rosmariinilla.

Pages