Ladataan...
Hyvää ruokaa

 

Kohta on eletty vuosi 2016 ja vuosi 2017 toivotetaan tervetulleeksi. Hyvää ruokaa-blogi on ollut pystyssä vasta alle neljä kuukautta, mutta postauksia on tullut kuitenkin rustailtua 65 kappaletta. Aika huima määrä pelkkää ruokaa.

Blogi on tuonut minulle suurta iloa ja jokainen tykkäys ja kommentti on lämmittänyt äitiyslomalaisen mieltä. Välillä kuviani katsellessa jopa ihmettelen, että tosiaanko sain aikaan noin kauniin kuvan väliaikaisen pienen asuntomme keittiössä. Välineinäni yli neljä vuotta vanha kamerani, vuosia sitten ostamani/saadut astiani, kirpputori löytöni ja ruokapöytämme, joka toimi tasona saamilleni ilmaisille tapetin näytepaloille. Näytepaloille jotka toimivat alustana ruoille, joita yleensä ympäröivät ulkoa lasten kanssa kerätyt lehdet, oksat ja kukat.

Toivotaan että innostus ruoanlaittoon ja kuvaamiseen säilyy ja ensi vuosi on vähintäänkin yhtä maukas.

Hyvää ja maukasta vuotta 2017!

 

Ladataan...

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Joulu on taas vietetty ja kovaa vauhtia lähestyy seuraava juhla, eli vuoden vaihtuminen. Tässä välissä on vielä hyvin aikaa nauttia pari kuppia kuumaa kaakaota ja virittäytyä sitten siihen uuteen vuoteen ja uusiin lupauksiin. Lupaukset taidan tänäkin vuonna jättää välistä, mutta kyllä se vuoden vaihtuminen aina tuo mukanaan sellaista menneen vuoden muistelemista ja tulevan suunnittelua. 

Nämä hauskat suklaiset lusikat tein samaan aikaan kun sulatin suklaata marmorointia varten, marmorointiin pääset täältä. Nämä lusikat voi kääriä vaikka sellofaaniin ja viedä tuliaisiksi ystävälle. Tai nämä voi laittaa rasiaan, lämmittää maitoa termospulloon, pakata kaiken reppuun ja suunnata ulos eväsretkelle.

Kuvissa näkyvät lusikat olen ostanut jokin aika sitten kirpputorilta, ilman suklaata siis. Tähän tarkoitukseen sopivat loistavasti minkälaiset lusikat tahansa. Pieniin lusikoihin mahtuu pienempi määrä suklaata, joten maidon määrä kaakaota varten määräytyy tietysti aina lusikan koon mukaan. Ja suklaan voi tietysti valita oman maun mukaan. Vegaanisen version tekee helposti vegaanisella suklaalla ja kasvipohjaisella maidolla. Itse käytin kauramaitoa omaan kaakaooni.

Kaakao suklaisista lusikoista

  • lusikoita
  • tummaa tai maitosuklaata
  • koristeluun valkosuklaata, kookoshiutaleita, rouhittuja pähkinöitä, kaakaonibsejä tms.
  • 1-2 dl maitoa / kauramaitoa, yhtä lusikkaa kohden

Sulata tumma tai maitosuklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Laita sulatettu suklaa pursotinpussiin. Laita lusikoiden varsien alle esimerkiksi kirja, jotta lusikoiden kuppien/syvennysten yläreuna on mahdollisimman vaakasuorassa, näin suklaa pysyy lusikan sisällä. Tee pussiin pieni reikä ja pursota lusikoiden syvennykset täyteen suklaata. Koristele ja anna kovettua. Lämmitä kattilassa maito ja kaada maito kuppiin. Sekoita maitoa suklaisella lusikalla kunnes kaikki suklaa on sulanut/liuennut maidon joukkoon. Nauti kaakao yksin tai yhdessä, ulkona tai sisällä.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Halusin tietää miltä riisipuuro maistuu kauramaitoon tehtynä ja hyvältähän se maistui.

Keittäminen onnistui aivan samalla tavalla kuin lehmänmaitoon tehtäessä. Luin jostain että kauramaidosta on myös helppo tehdä uunipuuroa. Sitä ei tarvitse sekoittaa ollenkaan sen ollessa uunissa. Se ei myöskään kuulemma kuohu samalla tavalla kuin lehmänmaitoon tehty ja siihen ei muodostu pinnalle kalvoa. Itse pidän enemmän keitetystä riisipuurosta, mutta voisihan tuota uunipuuroakin kokeilla.

Täytyy myöntää, että täysmaitoon keitetty puuro on kyllä rasvaisemman ja täyteläisemmän makuista. Mutta jos puuroa syystä tai toisesta täytyy tehdä ilman lehmänmaitoa, suosittelen kokeilemaan kauramaitoa tai kookosmaitoa. Kookosmaitoiseen reseptiin pääset tästä. Itse pidin jopa hieman enemmän tästä kauramaitoon keitetystä versiosta kuin kookosmaitoisesta, mutta ne ovat niitä makuasioita.

Riisipuuron kanssa söimme päärynäpaloja, jotka laitoin kattilaan pienen siirappi määrän kanssa ja maustoin kanelilla. Tähän sopivat erinomaisesti hieman kovat päärynät, koska silloin palat pysyvät paremmin kasassa. Tietysti mitä kovempi päärynä sitä pidempi keittoaika.

Näillä jouluisilla riisipuuro kuvilla toivotan kaikille rauhallista ja herkullista joulua!

Riisipuuro (4:lle)

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l kauramaitoa
  • 1 tl suolaa

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon puuroriisi. Keitä muutaman minuutin ajan, jotta vesi imeytyy riisiin. Lisää kauramaito ja sekoita. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia, välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon suola ja tarjoile kanelisten päärynöiden tai kauramaidon ja kanelin kanssa.

 

Kaneliset päärynäpalat (2-4:lle)

  • 2 päärynää
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl kookosöljyä
  • 1/2- 1 tl kanelia

Kuori ja paloittele päärynät. Laita kattilaan kookosöljy ja siirappi. Kuumenna ja lisää sekaan päärynäpalat. Päärynöistä irtoaa hieman nestettä. Keitä paloja välillä sekoittaen noin 5-10 minuuttia, päärynöiden kypsyydestä riippuen. Päärynät ovat valmiita kun niistä tulee hieman läpikuultavia ja pehmeitä, älä keitä niitä rikki. Lisää joukkoon kaneli ja syö riisipuuron päällä kauramaidon kanssa.

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Sain ensimmäistä kertaa tehdä lahjat kahdelle kerhotädille. Tänään täytetyt laatikot sisältävät suklaata ja jo aiemminkin blogissa näkyneitä inkiväärikeksejä. Ohuet suklaapalat ovat näyttävän näköisiä marmoroinnin ja hasselpähkinärouheen ansiosta. Halusin jakaa muutaman vinkin marmorointiin. Suklaan päälle voi sitten vielä ripotella rouhittuja pähkinöitä, murskattuja piparkakkuja, karkkeja, kuivattuja marjoja ja hedelmiä tai mitä sitten itse keksiikään.

Suklaan marmorointi

  • tummaa tai maitosuklaata
  • valkosuklaata (noin 1/3 tumman suklaan määrästä)
  • hammastikku, leivinpaperia
  • päälle koristeita, esim. hasselpähkinöitä rouhittuna

Sulata tumma tai maitosuklaa vesihauteessa varovasti. Sulata valkosuklaa vesihauteessa eri kulhossa. (Voit myös temperoida suklaan). Levitä sulatettu tumma suklaa leivinpaperin päälle ohueksi levyksi nuolijan/lastan avulla. Älä anna suklaan kovettua vaan valuta päälle ohuena nauhana valkosuklaata. Älä laita valkosuklaata liian paljon, näin saat näyttävämmät kuviot. Käytä tikkua, hammastikku käy erinomaisesti. Vedä tikulla edestakaisin eri suuntiin, jolloin valkosuklaa levittyy. Kun olet saavuttanut haluamasi kuvioinnin voit ripotella päälle pähkinärouhetta. Anna jähmettyä huoneenlämmössä tai laita hetkeksi jääkaappiin. Voit leikata suklaan tasaisiksi paloiksi ennen kuin se on täysin kovettunut tai sitten voit taittaa kovettuneesta suklaasta paloja.

Suklaanapit

  • tummaa tai maitosuklaata
  • valkosuklaata
  • hammastikku, leivinpaperia

Sulata suklaat vesihauteessa varovasti. Laita suklaat eri pursotinpusseihin. Tee pusseihin pienet reiät. Pursota tummasta suklaasta pyöreitä nappeja. Pursota päälle valkosuklaasta ohutta nauhaa tai pieniä pisteitä. Jos haluat niin sanotun sydänkuvion tee valkosuklaasta pienet pisteet. Vedä hammastikku pisteiden läpi myötä- tai vastapäivään, jolloinka pieni osa valkosuklaasta lähtee liikkeelle ja muodostaa sydämelle alaosan. Kierrä hammastikulla koko ympyrä. Anna kovettua.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Useiden vuosien ajan olen kaivanut esiin käsinkirjoitetun reseptin ennen joulua. Reseptissä lukee lanttulaatikko. Joka vuosi vilkaisen ohjetta ja sitten en tee edes sen mukaan. Jostain syystä en muista reseptiä ulkoa, mutta muistan kuitenkin ulkoa kaikki ne muutokset, jotka teen reseptiin joka vuosi. Nyt ajattelin laittaa tänne itselleni muistiin reseptin, jota ei tarvitse enään muuttaa. Tässä siis meidän joulupöytämme versio lanttulaatikosta, tuosta jouluklassikosta. Tänä vuonna keitin neljä kiloa luomu lanttuja laatikoiksi, jotka nyt odottavat pakastimessa ensi viikonloppua.

Lanttulaatikko (1 iso vuoka)

  • 1 kg lanttua
  • 2 dl kermaa/ kaurakermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1/2- 1 dl siirappia
  • n. 1 tl suolaa
  • 1 dl korppujauhoja (2 rkl laatikon sekaan ja loput päälle)
  • muutama nokare voita

Keitä kuoritut ja paloitellut lantut kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Soseuta lantut. Sekoita joukkoon muut aineet, korppujauhoja lukuun ottamatta. Lisää kaksi ruokalusikallista korppujauhoja laatikon sekaan. Sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa. Kaada seos voideltuun vuokaan. Lisää loput korppujauhot päälle ja tee lusikalla kuvioita. Laita lopuksi muutama voinokare laatikon päälle. Paista 200 asteessa 1 tunti.

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Joulu on jo lähellä, mutta hyvin ehtii vielä leipoa piparkakkuja. Tänä vuonna netissä on tullut vastaan paljon erilaisia versioita piparkakuista. On näkynyt sitruksisia, lakritsaisia, vaaleita, ilman valkoista sokeria ja ilman kattilaa tehtyjä. Me päädyimme pojan kanssa kuitenkin tekemään taikinan, jonka minä miellän perinteiseksi. Tällä kertaa puolikas taikina riitti hyvin. Ja osa piparkakuista annettiin jopa eteenpäin kiitokseksi ystävälle. Itse olen ohuiden ja rapeiden piparkakkujen kannattaja. Ohuet piparkakut vain tarkoittavat paistettaessa sitä, että uunin viereltä ei kannata lähteä kauas.

Tänä vuonna suurin osa piparkakuista oli pyöreitä, koska osa muoteistani on melkein 200 kilometrin päässä. Kokeilin tällä kertaa pikeeriä (eli kuorrutusta) kinuskikissan ohjeella. Pikeeristä tuli kauniin kiiltävää ja sillä oli helppo pursottaa. Pienikin muutos tomusokerin määrässä vaikuttaa pikeerin paksuuteen huomattavasti, joten sen kanssa saa olla aika tarkkana.

Piparkakut

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 250g voita
  • 1 kananmuna
  • 1 litra vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa

Laita kattilaan siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta, sekoittele hetki. Siirrä pois levyltä ja sekoita joukkoon paloiteltu voi hieman kerrallaan. Kun voi on sekoittunut joukkoon, lisää kananmuna hyvin sekoittaen. Sekoita ruokasooda vehnäjauhojen sekaan ja lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Peitä taikina tai kääri kelmuun. Laita taikina jääkaappiin ja anna maustua mielellään vuorokausi tai vähintään neljä tuntia. Ota taikinaa jääkaapista ja lämmitä sitä hieman käsillä. Kauli ohueksi levyksi ja ota muotilla piparkakkuja. Käytä apuna vehnäjauhoja. Nosta piparkakut leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa 4-8 minuuttia, koosta riippuen. Varo polttamasta. Anna jäähtyä ja koristele.

Pikeeri

  • 1/4 dl kananmunan valkuaista
  • 1 1/2 dl tomusokeria

Mittaa aineet kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Laita pursotinpussiin ja pursota heti. Pikeeri kovettuu melko nopeasti, joten tee massa vasta kun olet valmis pursottamaan sen. Anna koristeltujen pipareiden kuivua rauhassa. Kun pikeeri on kovettunut kunnolla siirrä rasiaan, peitä kannella tai kelmulla.

Pages