Ladataan...
Hyvää ruokaa

Klassikon aika eli tarjolla lohikeittoa. Lohikeittoa on tullut syötyä ainakin kotona, töissä, ravintoloissa, ristiäisissä, syntymäpäivillä ja valmistujaisissa. Lohikeitto sopii hyvin oikeastaan aika moneen tilanteeseen, koska se on helppo valmistaa, pitää lämpimänä ja tarjoilla. Se on arkinen ruoka, jossa on kuitenkin pientä juhlallisuutta.

Tähän kotona syötyyn keittoon laitoin tillin tilalle korianteria, koska sitä oli kotona tuoreena ja tilliä vain kuivattuna. Tilliä sitten taas ensi kerralla, se kun mielestäni kuuluu lohikeittoon. Yleensä keittoon tulee laitettua myös palsternakkaa, mutta ei näköjään tällä kertaa. Joten ei tämä klassikkokaan joka kerta ihan samalta maistu. Pääasia taitaa olla että kalaa ja suolaa on tarpeeksi.

Herkullista viikkoa kaikille!

Lohikeitto (n. 4:lle)

  • 400g perunaa
  • 300g porkkanaa
  • 200g selleriä
  • (palsternakkaa)
  • 1 iso sipuli
  • n. 8 dl vettä
  • 600g lohta
  • 1-2 dl kaurakermaa/ kermaa
  • suolaa, mustapippuria
  • tilliä/ korianteria

Kuori ja pilko perunat, porkkanat, selleri ja sipuli. Pilko perunat muita suuremmiksi paloiksi, jos haluat laittaa kaiken kiehumaan samaan aikaan. Laita juurekset kattilaan ja kaada päälle vesi. Veden kiehuessa, mausta suolalla ja pippurilla. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Paloittele nahaton lohifile. Siirrä kattila pois levyltä. Lisää lohi keittoon ja sekoita varovasti. Lisää kerma ja tilli tai korianteri. Sekoita ja syö.

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Samaisella kauppareissulla jolla tuli ostettua niitä veriappelsiineja, tuli ostettua myös mustajuuria. Yleisin mustajuuresta tehtävä ruoka lienee keitto ja se on luultavasti myös helpoin tapa lähestyä mustajuurta jos se on entuudestaan tuntematon. Toinen helppo lähestymistapa on kuoria mustajuuret, pilkkoa hieman pienemmiksi, keittää noin 10 minuuttia ja tarjoilla voisulan kanssa parsan tapaan. Mustajuurta kutsutaankin köyhän miehen parsaksi tai syksyn parsaksi. No syksy meni jo, mutta niitä kevään parsoja odotellessa kaupasta löytyy nyt näköjään hyvin mustajuuria. Ostamani olivat valitettavasti hollannista, kotimaisia ei hyllyltä löytynyt. Lisää tietoa mustajuuresta löydät vaikka satokausikalenterin sivuilta, täältä.

Mustajuuret myydään multaisina lähinnä säilyvyyden vuoksi. Kuorimisen jälkeen kuoren alla oleva valkoinen malto alkaa tummua. Joten laita kuoritut mustajuuret sitruunamehulla tai etikalla maustettuun veteen jos et keitä niitä heti. Paloiteltaessa mustajuuri erittää maitiaisnestettä, joka joissakin yksilöissä on melko tahmaavaa.

Lähdin tällä kertaa vähän hassuttelemaan ja paneroin mustajuuret keittämisen jälkeen ja paistoin voissa. Söin ne neljän minuutin kananmunan kanssa eli keltuainen oli niin löysää että se toimi kastikkeena. Jos et halua syödä kananmunaa löysänä niin tarjoile sitten mieluiten vaikka majoneesin kanssa, älä kovaksi keitetyn kuivan kananmunan kanssa.

Paistettua mustajuurta (2:lle)

  • 300g mustajuuria
  • n. 2 rkl vehnäjauhoja + ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • suolaa
  • n. 3 rkl voita paistamiseen
  • lisukkeeksi löysäksi keitettyjä 4 minuutin kananmunia tai majoneesia

Kuori ja pilko mustajuuret noin 4 senttimetrin paloiksi. Keitä (reilulla) suolalla maistetussa vedessä noin 8 minuuttia, koosta riippuen. Jätä mustajuuriin hieman purutuntumaa, älä keitä täysin kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja siirrä mustajuuret lautaselle talouspaperin päälle. Pyörittele kauttaaltaan suolalla maustetuissa vehnäjauhoissa. Riko kananmunan rakenne rikki ja pyörittele vehnäjauhotetut palat kananmunassa. Pyörittele vielä korppujauhoissa ja paista heti voissa. Tarjoa neljän minuutin kananmunan kanssa tai jos et pidä löysästä kananmunasta niin tarjoile vaikka majoneesin kera.

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Luomu veriappelsiinit olivat eilen houkuttelevasti esillä kaupassa, joten otin muutaman ostoskärryyn. Ajattelin ensin syödä ne sellaisenaan, mutta kaupassa silmiini osuivat myös fenkolit. Niistähän syntyi sitten tämä värikäs salaatti. Loistava lisuke vaikka kanalle, mutta itse rouskuttelin salaatin sellaisenaan. Jos veriappelsiineja ei kaupasta löydy niin verigreippi sopii myöskin hyvin, silloin kannattaa kuitenkin kastikkeesta jättää pois sitruunamehu. Ja tillihän valikoitui salaatin päälle koska ostin eilen myös kalaa. Mukavasti sopi joukkoon ja toi mukanaan ihanan kesäisen fiiliksen.

Kuorin eilen kolme ostamaani veriappelsiinia, kaksi salaattiin ja yhden sellaisenaan syötäväksi. Samasta kasasta noukituista veriappelsiineista yksi oli kauniin punainen yksilö, yksi oli täysin oranssi ja yksi muistutti puoliveriappelsiinia eli punainen väri oli erittäin haalea. Paljon on siis tuurista kiinni sattuuko omalle kohdalle ne kauneimman punaiset yksilöt.

Veriappelsiinisalaatti (2:lle, lisukkeeksi 4:lle)

  • 2 veriappelsiinia
  • 1/2 fenkoli (noin 150g)
  • 2 isoa porkkanaa (noin 200g)
  • (tilliä)

Kastike

  • 2 rkl veriappelsiinien mehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 tl juoksevaa hunajaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • ripaus mustapippuria ja suolaa

Tee veriappelsiineista kuorettomia ja kalvottomia lohkoja. Säästä veriappelsiineista lohkotessa tuleva mehu. Viipaloi puolikas huuhdeltu fenkoli ja kuoritut porkkanat ohuiksi viipaleiksi/siivuiksi, mieluiten mandoliinilla. Tee kastike, eli sekoita kastikkeen ainekset. Kaada kastike porkkana ja fenkoliviipaleiden päälle. Sekoita hyvin. Sekoita joukkoon veriappelsiini lohkot, maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai hapokkuutta. (Koristele tillillä.)

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Laitoin perjantaina tänne blogiin vinkit pikamajoneesin tekoon. Käytin osan majoneesista caesarkastikkeeseen. Pieni ongelma kotona kastiketta tehdessä on anjovisliemi. Anjovisliemi tai muutama anjovis kuuluvat kastikkeeseen, mutta mitä tehdä lopuille anjoviksille. Itse en niistä niinkään välitä sellaisenaan ja saisin luultavasti syödä yksin janssoninkiusauksen. Päätin siis tällä kertaa kokeilla lisätä kastikkeeseen kaapista löytyvää kalakastiketta. Anjovisliemellä parempaa, mutta kyllä kalakastikekin toimi.

Ruokaisamman salaatin saa helposti lisäämällä salaatin päälle katkarapuja/ jokirapuja tai vaikka paistettua kanaa, nautaa tai lammasta. Mutta erittäin hyvää on näinkin, yksinkertaisena. Suosittelen krutonkeihin jotain oikein hyvää vaaleaa leipää. Kuvissa näkyvien krutonkien leipä ei ollut sieltä parhaasta päästä tähän salaattiin, mutta ajoi asiansa. Onneksi kastiketta oli sen verran monta annosta, että salaattia syötiin viikonloppuna myös hieman paremmilla krutongeilla.

Caesarsalaatti

  • romaine salaattia
  • parmesanjuusto-/ grana padanolastuja (15g/ annos)
  • krutonkeja
  • caesarkastiketta

Tee caesarkastike, anna mielellään maustua hetki jääkaapissa. Tee krutongit. Huuhtele ja pilko tai revi salaatti. Sekoita kastike salaatin joukkoon. Laita lautaselle ja ripottele päälle krutonkeja ja parmesanlastuja.

Caesarkastike (n.6 annokseen)

  • 2 dl majoneesia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sitruunamehua
  • n. 30g raastettua parmesanjuustoa/ grana padanoa
  • n. 1-2 tl anjovislientä tai 2 anjovista (tai sardellia) tai 1/2 tl kalakastiketta
  • suolaa

Tee majoneesi. Hienonna joukkoon valkosipulinkynsi. Sekoita joukkoon muut aineet. Laita maustumaan jääkaappiin. Maista.

Krutonkeja

  • vaaleaa leipää (varaa yksi siivu leipää/annos)
  • rypsiöljyä

Paloittele leipäsiivut neliöiksi. Kuumenna paistinpannulla öljy. Lisää leipäpalat pannulle. Kääntele ja kun ovat saaneet väriä nosta talouspaperin päälle lautaselle. Voit halutessasi maustaa krutonkeja yrteillä tai valkosipulilla.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Pikamajoneesi on monelle varmasti tuttu juttu. Itse opin tämän tavan/kikan noin 12 vuotta sitten silloiselta ravintolakoulun opettajaltani, kiitos Tarja. 12 vuoden aikana on tullut tehtyä majoneesia monesti juuri tällä helpolla ja nopealla tavalla. Itse tykkään laittaa kulhoon ensin noin desin verran öljyä ja lisätä sitä sitten sen mukaan minkä paksuista majoneesia haluan. Kannattaa varmistaa että kananmuna ja öljy ovat saman lämpöisiä, mielellään huoneenlämpöisiä. Silloin tässä on vaikea epäonnistua. Ja valmiin majoneesinhan voi tietysti maustaa vielä mielensä mukaan, esimerkiksi valkosipulilla tai chilillä.

Pikamajoneesi (ohjeesta tulee noin 3 dl)

  • 1 kananmuna
  • 2 dl rypsiöljyä
  • suolaa, mustapippuria
  • (etikkaa, sinappia)

Riko kananmuna korkeaan kapeaan kulhoon. Kaada joukkoon öljy. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä se. Nosta hiljalleen sauvasekoitinta ylöspäin sen koko ajan pyöriessä. Säätele majoneesin paksuutta öljyn määrällä. Mausta majoneesi suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi sinappia ja etikkaa.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kasvisruoka ja vegaanisuus ovat nyt trendikkäitä ja tammikuussa moni osallistuu vegaanihaasteeseen. En lähtenyt mukaan haasteeseen, mutta näköjään lihansyönti on vähentynyt radikaalisti lähiaikoina. Tammikuuta on enemmän takana kuin edessä, mutta jos haluat haastaa itsesi syömään enemmän kasvisruokaa niin kannattaa kurkata vegaanihaasteen nettisivuille koottuja reseptejä täältä. Reseptithän ovat siis vegaanisia eli eivät sisällä mitään eläinperäistä (ei siis esimerkiksi maitotuotteita tai kananmunaa).

Keskustelua ovat herättäneet myös kasvisruoat, jotka niin sanotusti imitoivat lihaa tai kalaa. Tällaisia ovat esimerkiksi härkis ja nyhtökaura. Näiden valmiiden uutuuksien lisäksi somessa on pyörinyt myös porkkala eli porkkanasta valmistettu "kylmäsavulohi" ja vegaaninen tonnikala joka on valmistettu auringonkukansiemenistä. Olin joskus hieman sitä mieltä, että jos joku ei halua syödä lihaa niin miksi ihmeessä ruoan sitten pitää muistuttaa sitä. Nykyisin ymmärrän sen, että monelle kyse ei ole kieltäytymisestä lihan makua tai koostumusta kohtaan vaan päätösten takana on myös paljon muuta.

Sitten itse asiaan eli kuvissa näkyvään kasvishampurilaiseen. Ohje alhaalla näyttää hieman pitkältä, mutta kun saat valmiiksi punajuuripihvit, kastikkeen ja nopeasti marinoidut kurkut on loppu pelkkää hampurilaisen kasaamista. Nälkäisimmät voivat laittaa hampurilaisensa väliin kaksi pihviä. Pihvejä paistaessa kärsivällisyys on valttia. Jos yrität kääntää pihvit liian aikaisin menevät ne luultavimmin rikki, mutta jos maltat paistaa tarpeeksi miedolla lämmöllä ja odottaa ennen kääntämistä pysyvät ne hyvin kasassa.

Kasvishampurilainen

  • leipää/sämpylöitä, itse käytin Fazerin juuresleipää
  • salaattia
  • mungpavun tai sinimailasen ituja
  • punajuuripihvejä
  • nopeita etikkakurkkuja
  • kermaviilikastiketta
  • (tuorejuustoa leivän voiteluun)

Esivalmistelujen jälkeen kokoa hampurilainen. Paahda leipiä leivänpaahtimessa tai uunissa. Voitele leivät halutessasi tuorejuustolla tai levitä leiville ohut kerros kermaviilikastiketta. Laita leipien väliin pestyjä salaatinlehtiä, yksi tai kaksi punajuuripihviä, etikkakurkkuja, ituja ja kastiketta.

Punajuuripihvit (4 kpl)

  • 400g punajuuria
  • 40g fetaa murustettuna
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa, pippuria ja 1/2 tl timjamia
  • oliiviöljyä paistamiseen

Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Purista suurin neste pois. Lisää muut aineet punajuuriraasteen joukkoon. Anna turvota hetki. Kuumenna pannulla oliiviöljyä. Muotoile varovasti käsin pihvejä ja nosta suoraan pannulle. Pienennä lämpöä ja anna paistua rauhassa parin minuutin ajan ennen kääntämistä, jotta pihvi pysyy kasassa. Paista pihvejä yhteensä noin 5 minuuttia.

 

Nopeat etikkakurkut

  • 10 cm pala tuoretta kurkkua
  • 1rkl väkiviinaetikkaa
  • 1 tl sokeria

Viipaloi kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon ja mausta etikalla ja sokerilla. Pyörittele ja anna maustua noin 10 minuuttia.

 

Kermaviilikastike

  • kermaviiliä (kaurapohjaista)
  • suolaa, sokeria ja sitruunanmehua

Kaada kermaviili kulhoon ja mausta suolalla, ripauksella sokeria sekä sitruunanmehulla. Voit lisätä myös yrttejä.

 

 

Pages