Ladataan...
Hyvää ruokaa

Munakoiso"pizzoja"

Tai siis oikeastaankin viime viikolla meidän keittiössä, kun tänään alkoikin jo uusi viikko. No joka tapauksessa taas nopeat arkiruokavinkit. Viime viikon aikana meillä syötiin (instagramista taas vakoiltuani) ainakin; munakoiso"pizzoja", kaalilaatikkoa, lohta ja kukkakaalia, vispipuuroa sekä tomaatti-papupataa riisillä. Viikonloppu vierähti vanhempieni mökillä ja siellä lähinnä hirvimetsällä, joten viikonloppuna jätin kamerani suosiolla kotiin.

Yllä olevassa kuvassa näkyvät munakoisopizzat ovat nopea ja helppo ruoka tehdä, vaikka iltapalaksi. Munakoiso noin 1-2 sentin viipaleiksi (joko pitkittäin tai poikittain). Päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Viipaleet uuniin 200 asteeseen 15 minuutiksi. Viipaleet pois uunista ja päälle tomaattikastiketta ja täytteet. Meidän pizzoissamme täytteinä oli paistettuja suppilovahveroita ja luomu maasdam juustoa. Täytteiden latomisen jälkeen pizzat takaisin uuniin 220 asteeseen noin 10 minuutiksi, jotta juusto sulaa ja saa hieman väriä.

Kaalilaatikkoa

Yhtenä aamuna tein kaalilaatikon peuran jauhelihalla. Se hautui uunissa melkein kolme tuntia, ollen siis lounasaikaan sopivasti valmis. Itse pidän kaalilaatikosta sekä kaalin tuntuessa pureskeltaessa vielä hieman hampaissa, että oikein kauan haudutettuna, eli jo sellaisena "mössönä". Mutta jos pitäisi noista kahdesta valita, valitsisin tuon jälkimmäisen eli kauan hautuneen, joten sellaista teen kotona. Kuvassa näkyvän kaalilaatikon ohje löytyy linkin takaa; täältä.

Paistettua lohta, höyrytetty kukkakaali, lohkoperunoita ja itse tehtyä sitruuna-fenkolimajoneesia

Torstaina meillä syötiin kokonaisena höyrytettyä/keitettyä kukkakaalia, eli kukkakaalin kokoisen kattilan pohjalle nokareina 50g voita ja 1 dl vettä (tai kasvislientä) ja suolaa. Kukkakaali kattilaan ja kansi kunnolla päälle. Levy täysille, kiehautus ja sen jälkeen lämpöä voi laskea hieman. Kukkakaali on noin 10 minuutissa valmis, kannattaa veitsellä kokeilla jo hieman ennen. Älä heitä keitinlientä pois, siinä on paljon makua.

Perunat laitoin lohkoiksi, kaadoin päälle öljyä ja maustoin. Laitoin lohkot uuniin 230 asteeseen, kunnes olivat kauniin ruskeita. Paistoin lohen pannulla, maustoin ja laitoin vielä uunin jälkilämmölle hetkeksi, otettuani perunat pois uunista. Majoneesin tein itse tällä ohjeella ja maustoin sen sitruunan kuorella ja mehulla sekä fenkolinsiemenillä. Lautaselle päätyi vielä nopeasti tehtyjä etikkakurkkuja, eli kurkkuviipaleiden joukkoon hieman etikkaa, suolaa ja sokeria.

Kuohkeaa vispipuuroa

Kahtena päivänä herkuteltiin oikein kuohkealla vispipuurolla. Vispipuuron ohjeen löydät linkin takaa; täältä.

Perjantaina ennen mökille lähtöä tein vielä nopeasti kotona lounasta. Keitin riisiä ja tein sen seuraksi tomaatti-papupataa.

Pilkoin kaksi isoa porkkanaa, palan paprikaa ja kesäkurpitsaa, sipulin ja muutaman valkosipulinkynnen. Freesasin kasvikset kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Maustoin suolalla, pippurilla, jeeralla, kurkumalla ja timjamilla. Kaadoin päälle tölkin tomaattimurskaa, 1/3 tölkillisen vettä ja laitoin ripauksen suolaa ja sokeria. Haudutin kannen alla puoli tuntia, jonka jälkeen sekoitin joukkoon tölkillisen valutettuja mustasilmäpapuja. Aikuiset laittoivat joukkoon vielä chiliä.

Tomaatti-papupataa ja riisiä.

Tämä pata/kastike toimii riisin kanssa tai vaikka tortillojen tai tacojen täytteenä.

 

Hauskaa ja herkullista viikkoa kaikille!

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kookoksinen bataattisosekeitto

Olen tällä viikolla innostunut ottamaan kuvia meidän arkiruoista instagramiin (@hyvaaruokaa). Päätin sitten koota noita kuvia yhteen postaukseen. Tässä siis osa meidän arkiruoista tällä viikolla. Varoitus; kuvat on stailattu, mutta ruoat syöty lämpiminä ;)

Ostin sosekeittoa varten kaupasta bataattia ja porkkanaa. Muistin sitten kotona, että täältä blogistakin löytyy joku sosekeittoresepti ja sehän olikin juuri bataattisosekeitto. Käytinpä siis omaa reseptiäni ja keitin keiton tällä ohjeella; Kookoksinen bataattisosekeitto. Innostuin tällä viikolla myös (jo ennestään töiden kautta tutuista) kaupasta löytämistäni Mimisin versoista ja syötävistä kukista. Joten keiton päältä löytyi tällä viikolla Mimisin rucolan versoja sekä hienonnettuja manteleita.

Punajuuripasta

Yksi meidän keittiössämme tasaisin väliajoin esiintyvä arkiruoka on helppo ja suht nopea punajuuripasta. Tämänkin ohjeen olen kirjannut blogiin ja se löytyy täältä; Punajuuripasta.

Hampurilainen peuran jauhelihapihvillä

Kävin kaksi viikkoa sitten auttamassa lihan (riistan) paloittelussa ja sain palkkioksi peuranlihaa. Suurin osa lihoista meni suoraan pakastimeen, mutta niskan keitin viime viikolla lihakeittoa varten ja tällä viikolla otin pakkasesta jauhelihaa näitä hampurilaisia varten. Pihveihin laitoin vain kananmunan, sipulia, valkosipulia sekä suolaa, pippuria ja timjamia.

Hampurilaissämpylöiden sisään pihvi, majoneesia, Mutti ketsuppia, sipulia, rucolan versoja sekä etikkakesäkurpitsaa, eli ohuita kesäkurpitsaviipaleita marinoituna etikalla, sokerilla ja suolalla.

Myskikurpitsaa uuniin

Nyt kun kurpitsa-aika on parhaimmillaan paahdoin uunissa yhden myskikurpitsan. Myskikurpitsa paloiksi, ilman siemeniä (itse myös kuorin kurpitsan), pyörittelin palat oliiviöljyssä ja maustoin suolalla, pippurilla, timjamilla ja hunajalla. Paistoin/paahdoin 220 asteessa noin 25 minuuttia (palojen koosta riippuen aikaa menee n. 20-35 minuuttia). Paahdettujen kurpitsapalojen päälle raastoin vielä vuohenjuustoa, parmesan sopii varmasti myös. Ps. Pestyt ja kuivatut kurpitsansiemenet paistoin oliiviöljyssä pannulla ja maustoin suolalla.

Sienipasta

Jääkaapissa oli taas muutama litra suppilovahveroita, joista osasta tein yhtenä päivänä sienikastiketta kaurakermalla ja kastike syötiin keitettyjen perunoiden kanssa. Ja eilen syötiin sitten vielä sieniä pois eli tein sienipastaa. Pilkoin kesäkurpitsaa ja hienonsin sipulin sekä muutaman valkosipulinkynnen. Laitoin pastan kiehumaan. Paistoin puhdistetut ja revityt sienet pannulla ilman rasvaa, kunnes suurinosa nesteestä oli haihtunut. Sienet sivuun ja kuumalle pannulle oliiviöljyä ja kesäkurpitsaviipaleet. Kun kesäkurpitsat olivat saaneet väriä, lämpöä pienemmälle ja pannulle myös sipulit. Hetken freesaus ja sienet sekaan. Maustoin suolalla, pippurilla ja timjamilla ja heitin keitetyn pastan joukkoon. Päälle oliiviöljyä ja reilusti raastettua vuohenjuustoa.

Munakoisopata ja riisiä

Lainasin jokin aika sitten kirjastosta Tommy Myllymäen Kasvikset kirjan. Hyvä kirja, suosittelen! Tuosta kirjasta olen jo tehnyt muutamaa juttua ja tämä munakoisopata oli yksi niistä. Laitan alle reseptin, jotta voin sitten ensi kerralla tätä tehdessä käydä kurkkimassa sen täältä.

Munakoisopata (4:lle)

  • 300g munakoisoa
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä viipaloituna
  • 1 punainen chili viipaloituna
  • 2 tl currya
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 dl rusinoita
  • 1 1/2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa (2 1/2 dl kaurakermaa)
  • 2 tl hunajaa
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

 

  1. Leikkaa munakoiso 1,5 senttimetrin kuutioiksi. Paista niitä keltasipulisilpun, valkosipuli- ja chiliviipaleiden sekä curryn kanssa oliiviöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä 3 minuuttia.
  2. Lisää joukkoon kikherneet, rusinat, kasvisliemi ja kerma, ja hauduta 10 minuuttia keskilämmöllä.
  3. Mausta hunajalla ja suolalla. Viimeistele korianterilla ja tarjoa vaikka riisin kera (tai lihan kanssa).

 

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Taikinajuuri on kolmisen vuotta sitten avattu leipomo, jossa tuotteet ovat juureen leivottuja. Teollista hiivaa ei käytetä ja käytettävät raaka-aineet ovat pääosin luomua. Me löysimme leipomon tuolloin kolme vuotta sitten ja ihastuimme. Monet leimakortit ovat täyttyneet ja melkein kaikki leivät maisteltu läpi.

Valikoimasta löytyy esimerkiksi iso levain, ruisleipää, pähkinäleipää, sämpylöitä, kaura-siemenleipää, ruislimppua ja muita hyviä leipiä. Leipien hinnat vaihtelevat euron sämpylöistä, tuohon 6,50 euron isoon levainiin. Ruisleivän saa 2,50 eurolla. 

Vitriinistä löytyy vaihtuva valikoima makeita. Suosittelen esimerkiksi kirpeän makeaa passiontartalettia!

Pullavalikoima näytti perjantaina aamuyhdeksältä tältä. Tässä on kuitenkin leipomo, jossa hyllyt ovat paikan avautuessa täynnä ja sulkemisajan lähestyessä leipiä ja pullia on yleensä jäljellä vain kourallinen, joka on todella hienoa. Suosittelen menemään paikan päälle siis ajoissa.

Leipomo on todella sympaattinen. Kalusteet ja astiat ovat kauniin vanhoja, sopivasti kaikki hieman eriparia.

Leipomo on auki tiistaista lauantaihin. Käykäähän siis ostamassa hyviä tuotteita (tai vaikka taikinajuurta kotiin) ja kannattamassa samalla nuorta yrittäjää.

Leipomo-konditoria Taikinajuuri

Uittamontie 12, Turku

Kotisivut; täällä.

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Yhteistyössä Ruohonjuuri

Halloweeniin on vielä hieman aikaa, joten voit jo nyt hyvissä ajoin poimia täältä muutaman helpon vinkin ja osallistua samalla, postauksen lopusta löytyvään, 50 euron arvoisen Ruohonjuuren yllätystuotepaketin arvontaan (sisältö on mysteeri itsellenikin). Näiden herkkujen tekemiseen meni vain hetki ja lasten riemua oli hauska seurata. Omenoihin tehdyt naamat, haamubanaanit, noidan sormet ja hämähäkkikeksit aiheuttivat meinaan melkoiset riemunkiljahdukset.

Käytin yllä olevien tuotteiden lisäksi hedelmiä, eli banaaneja, satsumoita ja ystävältä saatuja omenoita.

Hämähäkkikeksit

Sulata erikseen hieman tummaa suklaata ja valkosuklaata. Voit sulattaa suklaat varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Laita suklaat eri pursotinpusseihin. Ota keksit/vohvelit pakkauksesta ja levitä lautaselle. Pursota vohvelien keskikohtaan hieman sulaa suklaata ja paina pienet suklaakeksit keskelle vohveleita, sulan suklaan päälle. Pursota hämähäkeille jalat ja valkosuklaasta sekä tummasta suklaasta hämähäkeille silmät. Anna suklaan kovettua.

Satsumat ja omenat naamoilla

Pursota sulasta suklaasta naamat satsumille ja omenoille.

(Jos satsumat ovat kauan esillä ja et halua niiden kuivuvan, voit jättää kuoren paikoilleen ja piirtää tussilla naaman kuoreen, jolloin jokainen voi kuoria oman satsumansa juuri ennen syömistä.)

Haamubanaanit

Puolita kuoritut banaanit ja paina puolikkaat banaanit jäätelötikkuihin. Tee haamuille silmät sulasta suklaasta.

Noidan sormet

Paloittele Raw bite-patukka neljään osaan (ensin puoliksi ja sitten puolikkaat vielä toisin päin puoliksi) ja paina jokaiseen palaan manteli kynneksi. Nosta manteli vielä pois, pursota hieman sulaa suklaata koloon ja paina manteli takaisin kiinni. Anna suklaan kovettua.

Ihanan karmivaa Halloweenia kaikille!

ARVONTA; Jätä postaukseen kommentti ja kerro mikä näistä herkuista on oma suosikkisi? Kommentoimalla olet mukana arvonnassa, jossa voit voittaa 50 euron arvoisen Ruohonjuuren yllätystuotepaketin. Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 22.10 asti. Jätäthän kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi, jotta saan sinuun arpaonnen suosiessa yhteyden. Onnea arvontaan!

Arvonta on päättynyt. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille. Arpaonni suosi tällä kertaa nimimerkkiä Sarita71. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

 

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Pikaiset heipat. Kävimme perjantaina messuilla ja nappasin muutaman kuvan omista suosikeistani.

Vielä tänään ehdit siis Turun Ruoka- ja viinimessuille (ja kirjamessuille), josta löydät esimerkiksi nämä jutut;

AgnesK Cake Artin kakkuja.

Mimis Kotipellon puutarhan tuotteita.

Erilaisia maistiaisia, esimerkiksi maustettuja popcorneja.

Fudge Loven käsintehtyä fudgea.

Myssyfarmin myssyjä.

Kuivattua ruisjuurta (jaetaan ilmaiseksi).

Rosterin tartar.

 

Messut vielä tänään kello viiteen asti!

 

 

Hyvää ruokaa

  INSTAGRAM

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Kävimme eilen koko perhe lounaalla Paninissa. Ravintola Panini on ollut jo vuosia yksi suosikeistani Turussa. Se on rento ja lapsiystävällinen ravintola, jossa ruoka on hyvää. Porvoossa vietetty vuosi aiheutti sen, että viime käynnistä olikin kulunut jo, no varmaan se vuosi ja Panini oli ehtinyt sinä aikana muuttaa. Ei onneksi kauas, samalta sisäpihalta se vieläkin löytyi.

Muutto oli tapahtunut kuulemma keväällä ja täytyy todeta, että uudet, isommat tilat ovat onnistuneen tyylikkäät, mutta edelleen rennot. Lounas tilataan entiseen tapaan tiskiltä ja tunnelma oli onneksi sama kuin ennenkin.

Lounas tarjoillaan pöytiin lautasannoksina ja eilen vaihtoehtoina olivat; lasagne, sienirisotto, curry-kanapanino, savulohisalaatti tai pizza (valittavissa viikon pizzat listalta).

Minä tilasin 10,20 euron hintaisen savulohisalaatin, mies pizzan ja lapsille tilattiin "lasten" kasvispizza puoliksi. Lounaaseen kuului myös alkuun salaatinlehtiä ja focacciaa, vesi sekä kahvi/tee ja kahvin viereltä löytyi myös keksejä.

Savulohisalaatti oli todella runsas ja maukas, ja salaatin seasta löytyi esimerkiksi varsiselleriä ja violettia kukkakaalia.

Pizzat olivat taas hyviä ja varsinkin lasten kasvispizza aurinkokuivatuilla tomaateilla oli todella herkullinen.

Tällä kertaa voin huoletta todeta, että Paniniin menen varmasti pian uudestaan. On meinaan jo pöytä varattuna kavereiden kanssa ja sitten saankin tilata jotain hyvää Paninin ruokalistalta

Ps. Panini on muuten Voiveljet-yrityksen ravintola. Siitähän ei ole kauankaan aikaa, kun kävin Voiveljien ravintolassa; Bruukissa lounaalla.

Ravintola Panini

Linnankatu 3, Turku

Kotisivut löydät; täältä.

 

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

Pages