Ladataan...
Hyvää ruokaa

Joku blogini tai instagram tilini seuraaja on saattanut huomata, että pidän kahviloista. Saatan ajaa kirjaston kautta, napata kainalooni nipun lehtiä ja suunnata kahvilaan selaamaan lehtiä kahvikupin ääreen. Olen ehkä siitä hieman erikoinen tyyppi, että menen kahviloihin yleensä yksin. Niin saan olla omissa ajatuksissani, juoda kahvini tai teeni rauhassa ja nauttia kauniista ympäristöstä. Porvoossa olen käynyt jo useammassakin kahvilassa ja kirjoittanutkin osasta, esimerkiksi juttua Café Rongosta löydät täältä ja Café Postresista täältä.

Tällä hetkellä yksi lempipaikoistani Porvoossa on Ani's Café. Fredrikan lähteen talossa oleva kahvila/ravintola ihastuttaa vanhan talon tunnelmallaan, mahtavalla teevalikoimallaan ja vitriinistä löytyvillä herkuillaan, joista osa on raakaherkkuja.

Ani's Café on kasvisravintola ja lounasta tarjoillaan 11-14.30 välisenä aikana. Vielä en ole sattunut paikalle lounasaikaan nälkäisenä. Olen nauttinut vain vitriinin raakaherkuista ja useimmiten olen käynyt vain juomassa kupin teetä. Juon yleensä (aina) kahviloissa kahvia, mutta jostain syystä Ani's Cafén ihana teevalikoima saa minut valitsemaan kahvikupin sijasta teekupin. 

Tässä paikassa hyvää teetäkin parempaa on palvelu. Ensimmäisellä käyntikerralla omistaja Anja kertoi paikasta, ruoista ja teelaaduista. Täytyy sanoa, että yksi paikan valttikorteista onkin juuri tuo sydämellinen palvelu. Se itseasiassa taitaa olla syy siihen, että kahvila on tällä hetkellä yksi suosikkipaikoistani.

Joten jos etsit Porvoosta rauhallista, tunnelmallista kahvilaa ja mielesi tekee esimerkiksi teetä ja palaa raakakakkua ota suunnaksi Fredrikan lähde ja Ani's Café.

Ani's Café, Fredrikan lähde

Runeberginkatu 18, Porvoo

Heidän nettisivuilleen pääset täältä ja facebook sivuille täältä.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Olen lettujen ystävä. Muistan kun joskus lapsuudessani isoäitini paistoi mökillä muurinpohjalettuja. Letuissa käytetty maito oli yleensä haettu suoraan läheiseltä tilalta ämpärillä ja muistan sen, että haettaessa maito oli vielä lämmintä. Lettutaikinan tekemisestä en muista mitään, mutta paistamisen muistan. Iso muurinpohjapannu lämmitettiin ulkona käryävän kuumaksi ja paistaessa ei voissa säästelty. Edelleen ainakin mielikuvissa ja muistoissa maailman parhaita lettuja. Eipä isoäiti taida vieläkään voissa tai sokerissa säästellä, mutta isoäidin tekemiä muurinpohjalettuja ei ole aikoihin syöty.

Mitkäköhän asiat jäävät meidän lastemme mieleen muistoiksi lapsuudesta. Toivottavasti voimme kolmenkymmenen vuoden päästä jutella kaikesta siitä mitä tapahtuu juuri nyt eli heidän lapsuudestaan. Voisi ainakin kuvitella, että osa muistoista liittyy ruokaan. Kuvissa näkyviä lettuja eivät pojat varmaankaan muista, mutta ehkä sen että meillä paistettiin lettuja. Näiden lettujen kanssa syötiin survottuja luomu mansikoita chiansiemenillä. Viime kesänä ostetut mansikat ovat niin makeita, että eivät kaipaa makeutusta. Mansikoiden joukkoon lisättävät chiansiemenet turpoavat ja sitovat itseensä nestettä, jolloin koostumus on hieman hillomainen.

Kookosletut (n. 25 pientä lettua)

  • 2 dl kookosmaitoa
  • 2 dl vettä
  • 1 kananmuna
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • 1 rkl kookoshiutaleita
  • kookosöljyä tai voita paistamiseen

Sekoita yhteen kookosmaito, vesi, muna ja suola. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja kookoshiutaleet. Sekoita tasaiseksi. Anna turvota vähintään puoli tuntia. Paista kookosöljyssä tai voissa ja tarjoile marjojen tai hillon kanssa.

 

Helppo mansikka-chiahillo

  • 100g pakaste mansikkaa
  • 2 tl chiansiemeniä
  • (tarvittaessa makeutusta esim. hunajaa tai sokeria)

Sulata mansikat. Survo mansikat rikki haarukalla. Sekoita joukkoon chiansiemenet. Anna siementen turvota noin 10 minuuttia. Makeuta tarvittaessa ja syö lettujen, puuron tai jogurtin kanssa.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Tajusin, että en ole muuten koskaan tehnyt itse bageleita. Tämä asia pitää korjata piakkoin. Etsin jo käsiini ohjeenkin, joten katsotaan koska innostun kokeilemaan. Kuvissa näkyvät bagelit on siis ostettu kaupan paistopisteeltä. Täytteeksi laitoin caesarsalaattia ilman krutonkeja. Niin hyvää. Kun kesä koittaa ja ulkona on vielä mukavampi syödä eväitä ovat nämä loistava vaihtoehto syötäviksi retkellä.

Aurinkoista lauantaita kaikille!

Täytetty bagel

Tee caesarsalaatti ilman krutonkeja. Paahda puolitettu bagel. Voitele tuorejuustolla. Täytä caesarsalaatilla.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Toinen pakkauksemme härkistä. Ensimmäisestähän tehtiin hampurilaisia tai siis täytettyjä leipiä, kurkkaa juttu täältä. Hampurilaiset syötiin näköjään syyskuussa. Eli suurta hittiä härkiksestä ei vielä meidän taloudessamme ole tullut vaikka maku olikin hyvä. Tuntuu tosin että tämän toisen kokeilu kerran jälkeen tartun härkis pakkaukseen luultavasti vähän tiuhempaan tahtiin.

Tein helpon pastakastikkeen jauhelihakastikkeen tapaan korvaamalla jauhelihan härkiksellä. Erona oli oikeastaan vain se, että lisäsin härkiksen kastikkeeseen viimeisenä. Härkis on siis jo valmiiksi kypsää ja vaatii vain lämmityksen. Se on koostumukseltaan jauhelihaa pehmeämpää ja hieman kuivempaa. Se sopi erittäin hyvin tomaattikastikkeeseen. Pojan kanssa syötiin pastaa ja kastiketta lounaaksi ja kastiketta jäi sen verran paljon yli, että tehtiin siitä vielä myöhemmin nopeita pizzoja eli laitettiin tortillojen päälle kastiketta ja muut täytteet, pieni hetki uunissa ja valmista.

Härkiskastike pastalle (n. 4:lle)

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • tölkki (400g) tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • suolaa, mustapippuria, kuivattua tai tuoretta basilikaa, ripaus timjamia
  • 1/2 tl hunajaa tai sokeria
  • 1 pkt härkistä (250g)
  • oliiviöljyä
  • pastaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkana raastinraudan isoimmalla terällä. Kuumenna kattilassa tai pannulla kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Lisää kattilaan sipulit ja porkkanaraaste. Kuullota muutama minuutti. Kaada päälle tomaattimurska ja puolikas tölkillinen vettä. Mausta ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon härkis, sekoita ja maista. Tarjoile keitetyn pastan kanssa.

 

Härkis pizzat (8 kpl)

  • yllä olevan ohjeen mukaan härkiskastike (jos teet pelkkiä pizzoja voit vähentää veden määrän kastikkeessa 1 dl:aan)
  • paketti (8 kpl) maissi-vehnä tortilloja
  • ketsuppia
  • juustoraastetta
  • villirucolaa
  • (punasipulia, tomaatteja, avokadoa, paprikaa tms.)

Laita muutama tortilla uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä tortilloille hieman ketsuppia ja härkiskastiketta. Ripottele päälle hieman juustoraastetta ja paista uunissa 200 asteessa noin 8 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja reunat ovat saaneet hieman väriä. Laita päälle huuhdeltua villirucolaa ja halutessasi loraus oliiviöljyä. Syö heti.

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Tämän granolan ulkonäkö ei ehkä ole houkuttelevin, mutta maku on ihanan rapea, hieman kanelinen ja makea. Teimme muutama päivä sitten pojan kanssa pellillisen granolaa ja osa granolasta hävisi pelliltä lämpimänä suihimme ilman mitään lisukkeita. Rehellisesti sanottuna tähän tulee himo ja jossain vaiheessa on vain päätettävä antaa lopun granolan jäähtyä rauhassa ja pakata se äkkiä pois silmistä, jos sitä haluaa syödä useampana päivänä.

Laitoimme granolaan Vekkoski-Anttilan myllyltä ostettuja viljahiutaleita, mutta kaurahiutaleet sopivat tähän hyvin. Älä riko granolaa tasaiseksi muruksi vaan jätä osa suuremmiksi rapeiksi paloiksi. Halutessasi voit myös paahtaa joukkoon pähkinöitä tai maustaa granolan vaikka kardemummalla. Vegaanisen version teet vaihtamalla hunajan esimerkiksi agavesiirappiin tai kookossokeriin. Nautiskele kasvipohjaisen jogurtin kanssa tai vaikka turkkilaisen jogurtin ja marjojen kanssa.

Kuvissa muuten viimeisimmät kirpputorilöytöni. Ostin kahdella eurolla yhteensä kuusi lasikulhoa. En malttanut jättää hyllyyn kun olivat niin kauniita.

Kanelinen granola (valmista noin 8 dl, ilmavasti pakattuna)

  • 5 dl viljahiutaleita tai kaurahiutaleita
  • 1 tl kanelia (ceylon)
  • 1 dl spelttijauhoja
  • 1/2 dl juoksevaa hunajaa
  • 1/2 dl kookosöljyä (sulatettuna)
  • 1 dl vettä
  • ripaus suolaa (n. 1/4 tl)

Sekoita ainekset keskenään kulhossa. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 175 asteessa 25 minuuttia. Sekoita välissä kerran, osa granolasta saa olla isoina paloina. Nosta pois uunista ja anna jäähtyä pellillä. Siirrä jäähtynyt granola kannella suljettavaan purkkiin/astiaan.

 

 

Ladataan...
Hyvää ruokaa

Melkein aina kun näen jossain sanat gluteeniton, maidoton ja sokeriton, tulee mieleeni sana mauton. Harva ruoka kuitenkaan on mauton (varsinkaan nykyään), vaikka se kattaisi nuo kolme -ton päätteistä sanaa. Eikä ole mauton tämä kakkukaan. Tämä kakku on keskeltä kostea ja mukavan suklainen, olematta liian makea. Kananmunien ansiosta kakku on kevyt ja kuohkea. Eihän tämä vedä vertoja mutakakulle jossa on paljon sokeria, voita ja suklaata, mutta luokittelisin ehkä tämän mutakakun terveellisemmäksi ja kuohkeammaksi versioksi.

Mitä kauemmin kakku on uunissa sitä kuivempi siitä tulee. Joten ota rohkeasti kakku pois uunista vaikka keskiosa näyttääkin vielä löysältä.

Suklaakakku (n. 10 palaa. Kakku on tehty halkaisijaltaan 20 cm vuokaan)

  • 4 luomu kananmunaa
  • 2 dl kokonaisia manteleita (tai n. 2 1/2 dl mantelijauhoja)
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • 2 dl tuoreita taateleita (n.15 kpl), (2 dl kuivattujakin käy)
  • 1 1/2 dl vettä

Jauha kokonaiset mantelit blenderissä karkeaksi jauhoksi. Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi (noin 3 minuuttia). Lisää blenderiin mantelijauhojen joukkoon vesi, raakakaakaojauhe ja taatelit, joista on poistettu kivet. Soseuta hyvin. Sekoita soseutettu massa keltuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varovasti massan joukkoon. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Vuokaa ei tarvitse voidella. Paista 180 asteessa 25 min. Kun otat kakun uunista sen keskiosa on vielä löysä, niin kuuluukin olla. Anna jäähtyä kunnolla, irroita vuoasta ja nauti.