Ladataan...
i make cake

Joulu tuli ja meni. Ihanasti sujui niin kuin joka vuosi, rauhassa leppoisasti olellen ja nautiskellen. Ja lahjojakin sain, paras oli ehkä oma kahvinjauhin josta olen ylpeänä kailottanut jo kaikille tutuille... Aika luksusta herätä joka aamu vastajauhetun kahvin tuoksuun.

Ja oli muuten vaikea salailla tätä ennen joulua löytämääni reseptiä - olin aika innoissani näitä tehdessä, sillä...ruusuvettä tiedossa! Blogiani lukeneet ovat saattaneet törmätä aiemmin niin ruusumacaroneihin kuin kukkaiseen chiavanukkaaseenkin. Tämän reseptin nähtyäni oli uusi tekosyy kaivaa tuo kauan kaivattu pullo kaapin uumenista.

Keksit nyt ovat vain keksejä mutta nämä ovat musta oikeasti hyviä keksejä. Sellaisia vähän fiinimpiä ja juhlavampia, joita voisi vaikka tehdä nyt Uudenvuoden juhliin. Siksi kutsun niitä biscuits à l'eau de rose, koska kaikki nyt vaan kuulostaa kauniimmalta ranskaksi. Jopa suoraan käännettynä.  Ja niin kuin ennenkin, ohje on täysin simppeli ja aika vaikea pilata, joten rohkeasti kaulin käteen ja leipomaan!

Alkuperäinen ohje sisälsi mm. täysjyvävehnäjauhoja sekä seesaminsiemeniä, mutta jätin ne nyt pois. Näin ruusu pääsi oikeuksiinsa, jälleen kerran (ei kaduta). Lisäksi vaihdoin pekaaninpähkinät hasselpähkinöihin, koska niistä tulee aina mieleen nutella... :) Ruusunlehdet sain kiinalaisesta ruusunnupputeestä, niitä saattaa olla vaikea löytää Suomesta, mutta hyvästä luontaistuote-/teekaupasta voi kokeilla. Rohkeat kuivattaa itse.


BISCUITS À L'EAU DE ROSE ( mukailtu:101cookbooks)

260g vehnäjauhoja
30g uunissa paahdettuja hasselpähkinöitä
1,5 rkl kuivattuja ruusunlehtiä (+ hieman koristeluun)
450g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa - mulla oli ruususuolaa, ihan vain fiilistelyn vuoksi
2-3 rkl ruusuvettä
sokeria koristeluun

>> Sekoita jauhot, rouhitut pähkinät ja ruusunlehdet keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa keskenään pehmennyt voi, suola, sokeri ja ruusuvesi kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää jauhoseos ja vatkaa tasaiseksi. Kääri taikina muovin sisään ja pistä jääkaappiin puoleksi tunniksi-yön yli.

>> Ota taikina lämpenemään 15 minuuttia ennen leipomista. Lämmitä uuni 180c.

>> Kaulitse taikina (2-3 osassa) kahden leivinpaperin välissä noin 1,5-2 cm paksuiseksi. Painele haluamallasi muotilla/lasilla taikinasta keksejä ja ripottele niiden pinnalle sokeria ja kuivattua ruusua. Paista uunissa 13-15 minuuttia, kunnes ne ovat kultaisen värisiä - millään muulla kuin värillä ei ole tässä väliä, eli toimi oman maun mukaan. Käännä pelti puolessa välissä paistoa. Anna jäähtyä kunnolla ritilällä.

Keksit säilyvät viikon tai yli ilmatiiviissä rasiassa. Tämän takia omani menivät lahjoiksi, mutta teen varmasti näitä vielä uudestaan... Hyvää Uuttavuotta kaikille xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Oi Joulu. Nyt on aikaa levätä hetki, nauttia siitä kahvikupposesta riisipuuron äärellä ja murehtia maksimissaan siitä, osuuko se manteli omaan kulhoon.

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet melko kiireisiä, olen suhannut edes takas niin töissä kuin kaikkea muutakin hoidellessa. Aikaa ei ole ollut tarpeeksi kaikkien ihanien ihmisten kanssa olemiseen, joten näin Joulun kunniaksi lupaan itselleni pyhittää lisää vapaapäiviä perheelle ja ystäville. Hauska yhdistelmä tämän "tee hirveesti töitä ja tienaa rahaa"-tavoitteen kanssa. Kaikilla tuntuu nykyään olevan kauhea kiire, mutta itse aion uhmata tätä sykliä vaan olemalla - eli laiskottelemalla. Edes nyt nämä pari pyhäpäivää (eli ennen sitä ahkeraa työntekoa).

Olkaa tekin vaan, ihan rauhassa ja hissukseen. Ja nauttikaa kaikesta kivasta mitä Jouluun liittyy - itselläni on ainakin mielessä joulumusiikin kuuntelu (edelleen, oi kyllä) sekä suklaaähkyt. Ja ehkä myös vähän himoitsen äidin taatelikakkua. Ruoka nyt vaan tuntuu olevan suuri osa Joulua, onhan se aika vuodesta kun naatitaan oikeen kunnolla. Tässä loppuhuipennuksena näkymää oman riisipuurokattilani sisällöstä. Täältä voitte arvailla mitä tosta sitten syntyikään...

Hyvää Joulua, joyeux Noël xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Oli ystävä. Ja synttärit. Toiveena oli suklaakakkua tai marenkipavlovaa, mutta mikseipä niitä kahta voisi yhdistää.

Meinasin ensin tehdä tätä Hesarin viikunasuklaakakkua, joka on taivaallista. Appelsiinin kuorta, pähkinöitä ja kuivattuja viikunoita - mahtava joulujälkkäri, ihan vaan vinkki joulupöytään... Koska mutakakku näyttää silti pysyvän aina kaikkien lempparina (miksi?), leivoin sen marenkipilvellä kuorrutettuna. Päälle ripottelin granaattiomenan siemeniä ja lisukkeeksi vatkasin rahkakermavaahtoa. Miksi rahkaa? Paksumpi koostumus, raikkaampi maku ja tuskin ketään haittaa pieni proteiinilisäkään.

Näistä granaattiomenoista... Rakastan tätä hedelmää mutta noiden siementen irrottaminen on kyllä rasittavaa. Katsoin kummissani kun yksi kaverini hakkasi ja koputteli granaattiomenaa, mutta se taisi auttaa sillä siemenet irtosivat helpommin kuin mulla ikinä. Löysin myös tämän kirjoituksen, jonka avulla hommasta taitaa tulla helpompaa. Ensi kerralla sitten...

SUKLAAKAKKU MARENKIPILVELLÄ

Suklaakakku:

225g tummaa suklaata
150g voita
2 munaa
4 keltuaista (joiden valkuaiset marenkiin)
1 dl sokeria
1 tl vaniljaa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,5 dl vahvaa kaakaojauhoa
0,5 tl leivinjauhoa
iso ripaus suolaa
1 shotti espressoa/vahvaa kahvia

>> Vuoraa n. 20-22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa 2 munaa ja 4 keltuaista sokerin kanssa kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siihen suklaavoiseos. Lisää myös kuivat ainekset siivilöitynä ja lorauta lopuksi shotti kahvia. Paista 175c noin 20 minuuttia.

>> Ota kakku pois uunista ja aloita välittömästi marengin tekeminen. Laske uunin lämpötila 155c. 

Marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria
1,5 tl valkoviinietikkaa
2 tl maissijauhoja
1 rkl kaakaota
50 g tummaa suklaata sulatettuna

>> Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa. Lisää sokeri pikkuhiljaa samalla vatkaten. Lisää myös viinietikka ja vatkaa kunnes marengista tulee kiiltävää. Lisää maissijauho ja kaakao varovasti käännellen. Sekoita lopuksi sula suklaa vain muutaman kerran käännellen joukkoon, mikäli haluat raitamaisia kuvioita marenkiin (kuvasta huomaa että itse vispasin liikaa). Kaada marenki kakun päälle ja paista vielä noin 20-30 min uunissa, kunnes marengin pinta on kuiva.

Rahkakermavaahto

n.1 osa (esim. 500g) vaniljarahkaa (itselläni Skyr)
n. 1 osa (esim. 5 dl) kuohukermaa

>> Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka vatkaten joukkoon. Jos käytät makeuttamatonta rahkaa, lisää ripaus vaniljasokeria.

Viikko aikaa enää jouluun, nautin näistä viimeisistä odotuksentäyteisistä päivistä ja mietin mitä kakkua sitä jouluksi tekisin... Siis tietenkin äidin taatelikakun lisäksi. Ehdotuksia? xxx

Share

Pages