Ladataan...
i make cake

Coutume Café, 47 rue de Babylone 

Vielä muutamia mainitsemisen arvoisia kahviloita Pariisista. Näitä nyt on aivan valtavasti, mutta päätin jakaa ne joista lähtiessä on jäänyt iloinen mieli ja hyvä kahvinmaku suuhun. Myös lounaita, kakkuja ja aamiaisia saa useista näistä paikoista, aivan kuten aiemmin mainitsemastani Marlettesta. Kuvat ovat tällä kertaa mitä ovat, sillä bongaan usein hyviä kahviloita täysin sattumalta. Tällöin kamera on tietenkin kotona tai olen muuten vain niin väsynyt ja kahvinpuutteessa että tuloksena on kofeiiniriippuvaisen ottamat, heilahtaneet kuvat.

Nanashi
57 rue Charlot

Täältä saa niin lounasta kuin kakkuakin. Menuvaihtoehtoina on liha-, kala-, kuin kasvisannoksiakin, eli kaikille löytyy syötävää. Ja puhumattakaan niistä kakuista! Listalta löytyy mm. matchavadelmakakkua, porkkanakakkua, juustokakkua, omenapiirakkaa, suklaafondantia sekä avocadokakkua. Viime kerralla pihisteltiin ja jätettiin ostamatta, mutta ehkä mä vielä kerkeän tänne kakulle ennen Suomeen lähtöä... Lounaiden hinta vaihtelee 10-16€, mutta ihan hyvillä mielin maksoin herkullisen vegeannokseni.

The Broken Arm
12 rue Perée

Tänne tultiin juuri sellaisena hetkenä kun oli pakko saada kahvia nyt heti eikä yhtään myöhemmin. Ulkona oli vielä hyvät ilmat ja sisällä kauhea tungos, joten istahdettiin aamuaurinkoon aamiaiselle. Täältä löytyy superhyvää kahvia - paras kikkani arvioida kahvit on tuijottaa capuccinoja ja katsoa millainen maito ja kuvio niissä on... no ei tästä muuta kuin että hyväksi totesin ja kadutti että otin filtterikahvia. Myös tuorepuristettuja mehuja ja kakkuja, me mentiin nyt hieman kevyemmällä granolakupposella johtuen edellisillan juustoähkyistä.

Loustic
40 rue Chapon

Tämä oli vähän vaikeampi löytää, vaikka sijaitseekin Marais'n hyvien kahvilakatujen lähistöllä. Sadepäivänä oli ihana astua sisään kakuntuoksuiseen, lämpimään ja tunnelmalliseen kahviparatiisiin. Otettiin banaanikakkua ja espressot ja istahdettiin pehmeille tuoleille. Tänne on hyvä tulla rentoutumaan, ja palvelukin oli todella ystävällistä. Lähinnä kakkua ja kahvia, joten jos et syö ranskalaiseen tapaan pelkkää leivosta lounaaksi, tule tänne vasta jälkkärille.

Jos siis Pariisin matka kolkuttaa ovella, suosittelen lämpimästi näitä kahviloita! Toisaalta koko kaupunki oikein tursuaa ihania istuskelupaikkoja, joten hyvän kahvilan löytäminen ei ole täällä hankalaa. Passez une bonne journée xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Viime viikonloppuna pääsin taas leipomaan. Perjantai oli punkkuperjantai ja vein kaverille suklaakakkua, joten lauantaina piti keksiä jotain uutta. Olen tallentanut puhelimeni muistiinpanoihin varmaan satoja eri reseptejä ja ideoita, joten siinä hetken plärättyäni löysin viime keväänä talteen laittamani ohjeen sitruunaisesta ricottamantelikakusta. Ei mitään muistikuvaa mistä resepti on napattu, mutta tapani mukaan muutin taas mittasuhteita ja lisäilin jotain, joten tuskin tässä mitään tekijänoikeuslakia rikotaan.

Sitruunan ja ricotan yhdistelmä on ihan voittamaton, ja mantelijauhojen ansioista kakusta tuli erittäin mehevä. Nytkään ei siis ole kyse mistään kuivakakusta! Laitoin kaksi sitruunaa, mutta kolmannesta ei olisi ollut yhtään haittaa... Näin joulun lähestyessä tätä voisi kokeilla myös appelsiininkuorella ja ehkä jopa kourallisella rusinoita tai kuivattua viikunaa.

SITRUUNAINEN RICOTTAKAKKU

120g voita huoneenlämpöisenä
250g sokeria
1,5 tl vaniljaa
2-3 sitruunan kuoret raastettuna
4 munaa
250g mantelijauhoja
250g ricottaa
pieni ripaus suolaa

+ mantelilastuja pinnalle

>> Vuoraa 20cm irtopohjavuoka pohjasta ja reunoista leivinpaperilla. Lämmitä uuni 170c. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa.

>> Vatkaa pehmeä voi, puolet sokerista, ripaus suolaa, sitruunankuori ja vanilja kuohkeaksi muutaman minuutin ajan. Lisää keltuaiset yksitellen samalla vatkaten. Lisää sitten mantelijauho, jonka jälkeen ricotta. Sekoita tasaiseksi.

>> Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa loput sokerista edelleen vatkaten, kunnes marenkiin ilmestyy "huippuja". Lisää 1/3 valkuaisvaahdosta kerrallaan taikinaan rauhallisesti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista uunissa n.40-50 min kunnes kakku on kultaisen ruskea ja sitä voi koskettaa kädellä. Kakku hyytyy vielä uunista otettua, joten ei haittaa jos se hyllyy vielä vähän. Anna jäähtyä kunnolla vuoassa ennen irrottamista. Koristele tomusokerilla.

Tämäkin kakku maistuu paremmalta kunnolla jäähdytettynä, ehkä jopa kerran jääkaapissa käyneenä. Kivaa vaihtelua aiemmille kakuille joita olen tehnyt. Mukavaa ja leppoisaa maanantaita kaikille! bis xxx Nyt starttaa muuten viimeinen kokonainen viikkoni Pariisissa... sitten takaisin Suomeen.

Share

Ladataan...
i make cake

Pariisitar, se viehättävä nainen joka kulkee kaupungilla hiukset takussa, tupakka suussa, todennäköisesti ilman meikkiä mutta silti hyvännäköisenä ja tyylikkäänä. Vihdoin julkaistiin kirja paljastamaan kaikki salat miten elää tätä nautinnollista, syntistä ja epäterveellistä elämää - houkutteleeko?

Sophie Mas, Audrey Diwan, Caroline De Maigret ja Anne Brest ovat neljä ystävystä jotka halusivat jakaa vinkkinsä niin tyyliin, kulttuuriin, miehiin kuin käyttäytymiseenkin liittyen. Lopputuloksena syntyi opaskirja täynnä faux pas (=not to do)-listoja, pukeutumisvinkkejä, reseptejä, sekä yleistä pohdintaa naisena olemisesta. Pariisilaisittain siis.

Kirjailijanelikon kuuluisin nainen taitaa olla Caroline De Maigret, joka on Lancômen muusaksi päästyään näkynyt joka paikassa. Kaikkien lemppariranskalainen ihastuttaa niin ulkomailla kuin kotimaassaankin. Ennen mallina New Yorkissa työskennellyt Caroline kertoo uusimmassa Ellessä aidon pariisilaisuutensa puhkeavan kukkaan nimenomaan ulkomailla, joten miksei joku meistäkin voisi yrittää?

Ne pahat tavat... Pariisitar ei mitään muuta rakasta kuin sääntöjen rikkomista ja muista erottautumista, joten tässä sitä listaa piisaa. Parhaita paloja mainitakseni:

  • polta ketjussa matkalla maaseudulle haukkaamaan raitista ilmaa
  • syö neljän juuston pizzaa mutta laita kahviisi steviaa
  • juo vodkaa iltaisin ja vihreää teetä aamuisin
  • osta kalliita kenkiä mutta älä koskaan kiillota niitä

Farkut, miesten kengät, valkoinen kauluspaita, ballerinat... pari pakollista klassikkoa.

Faux pas. 

Parisian puzzle.

Ja jotta saisitte vielä jonkun reseptin piristämään torstai-iltaa, tässä perinteistä sitruunakanaa kirjan ohjeen mukaan:

SITRUUNAKANAA À LA PARISIENNE (4-5 hlö)

1 iso kokonainen kana
2 sitruunaa
1 purkki pieniä hillottuja sitruunoita
kanelia
1 tai useampi sipuli
2 rkl soijakastiketta

>>  Lämmitä uuni 180c. Raasta yhden sitruunan kuori ja purista sen mehut. Kaada sitruunamehu, raastettu kuori ja hillotut sitruunat paloiteltuna paistoastiaan asetetun kanan päälle. Täytä kana toisella tuoreella sitruunalla ja hiero kanelia jokapuolelle kanaa jotta kanasta tulee mukavan ruskea. Lisää hienoksi silputtu sipuli.

>> Paista n. 2 tuntia uunissa. Ensimmäisen tunnin jälkeen käännä kana ympäri varmistaaksesi että se kypsyy joka puolelta. 45 minuutin kuluttua käännä kana takaisin toisinpäin ja kaada soijakastike päälle. Anna paistua vielä 15 minuuttia.

Itse lisäisin ohjeeseen vielä muutaman kynnen valkosipulia... Hillottuja sitruunoita saattaa olla vaikea löytää suomalaisista ruokakaupoista, mutta jos löytyy, kannattaa napata pari purnukkaa talteen tätä reseptiä varten.

The most important thing is to always say, "oh no, it's nothing special, just something I threw together," and to never disclose your recipes or where you bought your ingredients.

Voin kertoa että kirjan luettuaan alkaa alitajuntaisesti noudattamaan näitä tapoja; näyttämään nyrpeää naamaa kadulla, juomaan viinilasillisia keskellä (aamu)päivää, sekä muuten vain rakastamaan itseään enemmän. Nyt myös tunnen ymmärtäväni näitä naisia täällä paremmin, ja ehkä jopa annan anteeksi jos joku mulkaisee kadulla jollen mulkaise itse takaisin. Ollaan siis kaikki tietoisia omasta viehättävyydestämme ja älykkyydestämme, ja mikä tärkeintä - annetaan sen myös näkyä.

Share

Pages