Ladataan...
i make cake

Jokaiseen vuodenaikaan kuuluu tietyt omat ainesosansa. Syksy on omenaa, kanelia ja kardemummaa - eli omenapiirakkaa tai korvapuusteja. Olin kahvilassa töissä vielä vähän aikaa sitten ja korvapuustien myynti räjähti sadepäivinä käsistä. Siis aivan käsistä. (ok syy saattaa myös olla että korvapuusteja kehuttiin "kaupungin parhaiksi", suuntaa siis Fleuristeen Uudenmaankatu 13.)

Itse olin hurja ja tein molempia. Pullat tein perintetä kunnioittaen, mutta omenapiirakasta varioin hiukan terveellisemmän version. Mietin voiko piirakasta tulla hyvä jos siinä ei ole

a) voita
b) valkoista sokeria
c) vehnäjauhoja,

mutta kyllä siitä tuli! Hyvä siis. Äitikin piti. Omenan kaveriksi lisäsin pari jämäluumua jääkaapista, pinnalle ripottelin rapsakkaa manteli-pellavansiemen-murskaa. Kylkeen vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.

 

Omenapiirakka (täysin vegaani, gluteeniton, maidoton - mutta silti hyvä)

Pohja:
1,5 dl mantelijauhoa
0,5 dl kookosjauhoa
1,5 dl kaurahiutaleita
3 rkl pellavarouhetta
0,5 dl kookosöljyä
3-5 rkl vettä
ripaus suolaa
4 rkl agavesiirappia / hunajaa / kookospalmusokeria
(Kanelia + kardemummaa)

Täyte:
1 banaani
1 tl vaniljaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
iso loraus jogurttia (soija-, turkkilainen-, tavallinen jne...)

Mantelimuru:
iso kourallinen mantelilastuja
3 rkl pellavansiemeniä tai -rouhetta
3 rkl hunajaa / agavesiirappia
ripaus sormisuolaa

+ 2-3 omenaa (sekä kivellisiä hedelmiä jos huvittaa)

>> Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään. Sekoita keskenään öljy, vesi ja makeutus ja lisää kuivan seoksen joukkoon. Taputtele massa irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin.

>> Tee täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella / yleiskoneella. Paloittele omenat (ja luumut) viipaleiksi. Tee mantelimuru: sekoita kaikki muruseoksen ainekset keskenään.

>> Kokoa pohjan päälle täyte, hedelmät ja lopuksi mantelimuru. Paista 175c uunissa kunnes hedelmistä irtoaa mehua ja piirakka näyttää kullanruskealta.

Korvapuustitkin saivat koristeeksi mantelilastuja.

Ihanaa syksyn odotusta, tehkää kaikkea kivaa huonoista ilmoista huolimatta xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Hyytelö. Hyi. En ole koskaan pitänyt hyytelöistä, kiisseleistä, mistään limaisesta. Joskus superfood-minäni puskee silti esiin ja jotain uutta ja outoa on pakko kokeilla. En ole täysin vakuuttunut  raaka-aineiden 100% terveellisyydestä, sillä niitä on tutkittu melko vähän ja pakettien kyltit ovat täynnä määrärajoituksia paljon mitäkin jauhoja saa päivittäin nauttia. Chia-siementen suositeltu päiväannos on max 2rkl, eli ei paljoa. Raakaruokiin ja superfoodeihin taitaa päteä "kaikkea kohtuudella"- mantra, joka on ihan pätevä elämässä yleensäkin.

 

Kokeilin kuitenkin inspiksen saaneena tätä chia-vanukasta. Resepti syntyi luomusta tehdessä ja lopputulos oli mielestäni onnistunut. Hyytelö ei ollut perinteistä ällöttävää hyytelöä, vaan nimenomaan vanukasta, nam. Ruusuvesi piristää taas vaihteeksi.

En tiedä mikä pakkomielle mulla on ruusun kanssa, nimenomaan ruoanlaitossa, mutta tuntuu että kaikki on jotenkin parempaa kun siinä on kukkainen maku. Kokeilkaa tekin, tähän vanukkaaseen tai ihan vaikka aamusmoothieen. Mantelimaitoa käytin siksi, että siinä on kivan pähkinäinen ja täyteläinen maku.

 

Ruusulla maustettu chia-vanukas

2 rkl chia-siemeniä
1,5 dl mantelimaitoa tai muuta maitoa
hunajaa jos pitää makeasta (ja jos ei käytä makeutettua mantelimaitoa)
loraus ruusuvettä

>> Sekoita kaikki ainekset lasiin ja laita jääkaappiin. Sekoittele myöhemmin muutaman kerran jotta siemenet sekoittuvat ja jähmettyvät tasaisesti.

Itse käytän chiaa myös leipätaikinassa, smootheisssa ja jogurtin päällä. Myös puurofanit voivat ripotella sitä puuron päälle. Siemenissä on 40% kasviöljyjä, 20% proteiinia, sekä runsaasti kuituja, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Eli aikamoista superruokaa.

En usko että elämäntavat parantuvat superfoodeja syömällä, mutta jos arkiruoka tuntuu liian tylsältä ja haluaa leikkiä ruoalla niin kuin minä, niin kokeilkaa kaikkea uutta - ei se ainakaan pahaa tee. Mutta noudattakaa silti niitä päivittäisiä määrärajoituksia. En osaa sanoa mitä käy jos hotkaisette tuollaisen pussin kerralla.

Share

Ladataan...
i make cake

Les macarons. Tiedän että tämä ei ole mikään uusi juttu - viimeistään GGn Ladurée-villityksen jälkeen keksi oli kaikille tuttu. Minulta pyydettiin näitä eräisiin juhliin, joten päätin samalla jakaa ohjeen ja koko prosessin tänne. Joskus olen leiponut näitä ihan huvikseenkin, jolloin niillä on tapana myös onnistua. Sitten kun tulee jokin tilaisuus johon niitä PITÄISI tehdä, niin marenki lässähtää, täyte ei sekoitu kunnolla tai lopputulos on muuten vaan ruma - lista on loputon.

Pari päivää sitten lomalta toipuneena (lisään kuvia myöhemmin) ja tylsistyneenä päätin leipoa macaronit pakkaseen valmiiksi kyseisiä juhlia varten. Ilman paineita, kiirettä ja tietoisena siitä että ne voi tarvittaessa tehdä uudelleen, ne onnistuivatkin melkein täydellisesti! Sitä paitsi Tukholman Laduréen herkut tulevat Pariisista pakastettuina, joten eiköhän tämä ole ihan ok.

Resepti on Cuisine Chicin Pariisilainen macaron-leivos -kirjasta:

60 macaron-kuorta eli 30 kpl valmiita leivoksia:

100 g munanvalkuaista (n. 3 munaa) huoneenlämpöisenä
110g mantelijauhoa (n. 2,5 dl)
200g tomusokeria (n. 3dl + 2rkl)
25 g sokeria (n. 2rkl)

Ruusutäyte, jonka ohjeen nappasin netistä ja sovelsin hiukan:

200g valkosuklaata
40 g kuohukermaa
muutama rkl ruusuvettä (tai appelsiininkukkavettä/mitä tahansa muuta kukkavettä)

 

> Sekoita mantelijauho ja tomusokeri keskenään hyvin, ja siivilöi vähintään kerran jotta seos on tasaista. Vaahdota valkuaiset ja hyppysellinen sokeria omassa kulhossaan. Kun seos alkaa vaahdota, lisää loppu sokeri vähitellen, kunnes vaahto on kiiltävää ja vispilään muodostuu nostettaessa huippuja. HUOM: vaahto ei saa olla liian kovaa ja marengin ei tule pysyä kulhossa jos kokeilet kääntää sen ylösalaisin.

>Yhdistä manteliseos ja valkuaisvaahto hitaasti käännellen kolmessa eri osassa, varo vatkaamasta tai kääntelemästä liian nopeasti. Tämä vie aikaa mutta on varmasti sen arvoista.

 

>Jos haluat värjätä kuoret, niin lisää väriaine tässä vaiheessa. Olen kuullut että puuterimainen väriaine olisi nestemäistä parempi, mutta itse olen saanut nestemäisellä paljon paremman sävyn ja koostumus ei ole mennyt siitä pilalle.

 

>Kun taikina on valmis, pursota leivinpaperille tai valmiille macaron-alustalle (Lekué myy silikonisia) noin 2€ kolikon kokoisia tasaisia ympyröitä. Anna  levähtää ja laajeta huoneenlämmössä noin 15 min, kunnes paista ne 150c asteessa. Paistoaika on yhteensä 12-14min niin, että aina puolessa välissä (esim. 7min jälkeen) tulee kääntää pelti toisin päin. Anna kuorten jäähtyä kunnolla ennen irrottamista alustalta.

 

>Täytteen valmistus alkaa kerman ja ruusuveden kuumentamisella. Kiehauta ne, ota kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu valkosuklaa. Hämmennä kunnes seos on tasaista massaa. Lisää tähänkin elintarvikeväriä mikäli haluat täytteestä jonkin väristä. Anna jäähtyä ennen pursotinpussiin siirtämistä.

>Lopuksi täyte pursotetaan yhden kuoren päälle jonka päälle painetaan toinen kuori; voilà! Suoraan vaan pakkaseen, jääkaappiin tai vaikka omaan suuhun.

 

Iloa ja hymyä loppukesälle xxx

 

 

Share

Pages