Ladataan...
i make cake

Lauantai. Pariisi ja lämpö. Äkkiä ulos ja aamiaiselle, Marais'hen tietenkin. 

Käveltiin ensin kuppilan ohi, niin hyvin se sulautui katukuvaan. Mutta onneksi tiesimme mitä etsimme, sillä kyllä kannatti mennä. Pienen jonotuksen jälkeen nautimme lauantaibrunssia monen muun nälkäisen kanssa.

Rose bakery oli täpötäynnä, enkä ihmettele miksi. Kaikki luomua, itsetehtyä ja tuoretta. Moni kävi ostamassa kotiin mukaan kakkuja, salaatteja tai tuoreita vihanneksia. Kahvilaravintola muotoutuu siis myös ruokakaupaksi, mikä lisäsi menoa ja vilskettä aika lailla.

Pohdinnan jälkeen valitsimme kuppilan granolaa, luonnonjogurttia ja benedictin munia. Tuoreet hedelmät olivat kuulemma loppu (?) joten pöytään kiikutettiin sokeriliemessä keitettyjä maustepäärynöitä. Mun granola-aamiainen muuttui siis taviksesta luksukseksi. 

Granola oli superrapsakkaa ja mausteista, täydellistä luonnonjogurtin kanssa. Sitä sai ostaa pusseissa mukaan kotiinkin, mutta päätin vaan varastaa ideoita ja kokeilla itse myöhemmin.

Uppomunat olivat täydelliset. Mun lapsuusmuistoihin kuuluvat sunnuntai-aamut benedictin munilla; rapeaa leipää ja vahvaa sinappia, päällä kalkkunaa tai savukinkkua, uppomuna ja bearnaise-kastiketta. Äidille ainakin kelpasi nämä, ja itsekin hyväksytin ne parin makupalan jälkeen. Kiitos vaan että olette kouluttaneet musta vaativan aamiaisruokailijan.

Lopulta ei jaksettu enää kakkua, mutta sielä ne komeilivat tiskin takana. Kahvin kanssa saatiin onneksi pienet makupalat lohdutukseksi. Capuccinoa en viitsinyt edes kuvata koska no... ikävä yllätys. Joten teetä mulle ensikerralla kiitos.

Kaikki muu kahvia lukuunottamatta oli kuitenkin hermoja hivelevää. Ihania pieniä quichejä, runsaita salaatteja, vihannespaistoksia ja tuorepuristettuja mehuja. Ihan kaikille kaikkea. Ja vielä ekoa & hyvää. 

Rose Bakery
30 Rue Debelleyme
Paris
(maanantaisin suljettu)

Share

Ladataan...
i make cake

Pariisin syksy on lämmin mutta tuulinen. Siksi kuljen topissa, mutta hameen vaihdan housuihin. Okraa ja suklaata. Siinä mun uusi lemppariyhdistelmä.

Jo kesän lopussa oli pakko saada nahkapöksyt. Ostin Zaran alesta valkoiset, mutta tuntuu hassulta käyttää vaaleita värejä enää syksyllä. Niinpä alkoi uusi metsästys; mustaa, viininpunaista, ruskeaa - mitä vain tummaa. Yhtenä päivänä innoistuin etsiskelemään ties kuinka monesta kaupunginosasta näitä pöksyjä. Lopulta ne löytyivät - mistäs muualtakaan kuin H&Mstä. Tämä ketjukauppa osaa välillä kyllä yllättää. Mitkään kalliitkaan merkkiliikkeet tai syrjäisimmät pikkukaupat eivät pystyneet tarjoamaan samanlaisia, täydellisesti istuvia housuja. Välillä kannattaa mennä kokeilemaan sieltä mistä ei uskoisi onnistavan.

Nahkahousut ja toppi / H&M

Olin myös niin onnellinen löydettyäni ruotsalaisen &Other Stories- liikkeen rue Saint Honorélta. Vielä ei tarttunut mukaan vaatteita, mutta löysin pitkään kaivanneeni poskipunan. Ok myönnän, luomiväri oli heräteostos. Materialismi vaan tuntuu joskus niin hyvältä.

Sitten niihin resepteihin... Lupasin pistää kakkua tulemaan ja niin pistinkin. Tosin syötiin se niin äkkiä että tajusin napata kuvat vasta kun kakkua oli noin vähän jäljellä (katso kuva). Tämä kertoo ehkä kakun menestyksestä, ja muutama kaverikin on ilmaissut aika vahvasti tykkäävänsä tästä... Päärynäkakkua suolakinuskilla ja saksanpähkinöillä. Eli ihan loistavaa syysherkkua jos omenakakku alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää.

Päärynäkakku suolakinuskilla

3 kananmunaa
2 dl jauhoja (mitä vaan; vehnä-, kaura-, tattari-, kookos-)
2 dl mantelijauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria tai vaniljaa
1 tl suolaa
125 g voita
iso loraus maitoa/kermaa/jogurttia
2 dl sokeria
3 isoa päärynää viipaloituna

>> Vuoraa irtopohjavuoka / leivonta-astia leivinpaperilla. Viipaloi päärynät lohkoiksi ja asettele puolet vuoan pohjalle.

>> Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kuivat aineet ja sula voi. Lorauta maitoa jotta taikina on juoksevaa mutta silti paksua. Kaada vuokaan ja asettele loput päärynät päälle. Paista 175c n. 40 minuuttia, kunnes kakku on kullanruskea.

Suolakinuski

1 dl kermaa
1 dl sokeria
sormisuolaa

>> Sulata sokeri kasarissa. Kaada kerma sulan sokerin sekaan. Tässä vaiheessa luulet epäonnistuneesi, mutta jatka sokeripaakun sulattelua kunnes se on täysin liuennut kermaan. Sekoittele ja lisää iso iso ripaus sormisuolaa.

>> Kaada kinuski kakun päälle ja koristele paahdetuilla saksanpähkinöillä ja sormisuolalla.

Näyttää ulkoapäin kuivakakulta, mutta maistuu joltain aivan muulta. Jos paistoajan pitää tarpeeksi lyhyenä, kakusta tulee ihanan mehukas. Suola taas on kiva vastapari makealle päärynälle ja kinuskille. Tähän kylkeen vielä hyvää kahvia niin syyspäivät piristyvät huimasti.

Share

Ladataan...
i make cake

La cuisine crue. Eli raakaruokaa ranskalaisittain. Pääsin vihdoin käymään Pousse Pousse- ravintolassa, joka on Pariisin ensimmäinen raakaruokaravintola. 9. kaupunginosassa (5, Rue Notre-Dame-de-Lorette) sijaitseva pieni ravintola sattui sopivasti Montmartren päiväreissuni päätteeksi, ja nälkäisenä astelin sisään.

Valitsin päivän kolmesta menuvaihtoehdosta L'assiette cruen.

Millefeuille eli tuhatlehti-leivos punajuuresta, linsseistä, siemenistä, pähkinöistä ja vihanneksista. Lisäksi oli punajuurihummusta ja kaalisipsejä.

Sivusalaatista löytyi kurkkua, salaattia, jotain retikan tapaista (?) ja seesaminsiemeniä. Kaikki maistui hyvältä, vaikken aina tiennytkään mitä pistelin suuhuni. 

Menu oli loppujen lopuksi erittäin täyttävä, enkä edes kaivannut tarjoilijan suosittelemia crackereita / vihermehuja / jälkiruokia. Lounas maksoi 16,50€ ja vaikka se oli kallein tähän asti syömäni lounas, lähdin hymyssä suin. Kun oikein tekee mieli kokeilla jotain vihreää ja ravintorikasta, kannattaa satsata hyvään. Tulen siis ehdottomasti uudestaan.

Pariisista löytyy muutenkin paljon bio-ruokakauppoja sekä bio/vegaani/raakaruoka- kahviloita. Kaupoissa tykkään ravata ihastelemassa luomusitä ja luomutätä mutta kotiin ostan lähinnä vaan kaurahiutaleita ja pähkinöitä. Kotikatuni vieressä on mielestäni paras bioruokakauppa: Le retour à la terre (Rue Malbranche). Niitä on vissiin muutamiakin, mutta täällä on mielestäni paras ja suurin valikoima. Toisia kauppoja ovat Bio c' bon, sekä Naturalia. Jonoista päätellen luomu taitaa olla Pariisissa muodissa.

Pistän reseptipäivityksiä pian, mm. syyssalaattia ja kakkua tulossa :) bisous

Share

Pages