Ladataan...
i make cake

Uutta vuotta voi juhlistaa monin tavoin. Aattona laukaistaan raketit ja poksautellaan pari pulloa, joten seuraavaa päivää voisi väsyneenä juhlinnoista  viettää vaikkapa brunssin merkeissä. Oman aamiaisen järjestely ei ole edes raskasta puuhaa kun pitää tarjottavat simppeleinä ja tekee mahdollisimman paljon ruokia valmiiksi etukäteen. Tästä teille pari ideaa ystäväni kanssa aiemmin toteutetusta brunssista, josta löytyy niin makeaa kuin suolaistakin. Tärkeintä on rento fiilis ja loputon kahvin määrä - niillä takaat täydellisen aamiaisen.

Perinteinen brie tai muu hyvä juusto ei petä koskaan. Sen seuraksi voi tarjota leipää ja hedelmiä - helppoa ja aina hyvää. Siemenvuokaleipä valmistuu tällä ohjeella, josta voit halutessasi kaulita myös näkkäriä. Meillä oli lisäksi tarjolla cashew- ja saksanpähkinävoita sekä kastanjahilloa, joista jälkimmäinen sopi älyttömän hyvin juuston pariksi.

Lisukkeeksi sopii kaikenlaiset leikkeleet, kalat ja tahnat. Nyt graavilohta ja artisokkatahnaa - sekoita säilykeartisokansydämiä valkosipulin, oliiviöljyn, lehtivihreän kuten basilikan tai rucolan kanssa tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Pientä makeaa hedelmien ja tuoreiden taateleiden lisäksi tuli ruusun makuisista chiapuuroista sekä marjaisista smoothie-bowleista. Kaiken kruunaa tietenkin skumppa tai alkoholitonta haluaville vaikka tämän hetken trendijuoma Kombutcha.

Ihanaa uutta vuotta kaikille, on ollut aivan mahtava vuosi - olen saanut tehdä kaikkea kivaa niin blogin puolella kuin omassakin elämässä ja totetuttaa  juuri sitä mitä haluan. Kiitos ja kumarrus xxx bisous

Share

Ladataan...
i make cake

Joulu tuli ja meni niin kuin aina, tänä vuonna entistäkin nopeammin. Suklaata tuli popsittua ja sillä tiellä pysyn edelleen, mutta keksinpä vähän terveellistää sitä jotta jouluruoista tavalliseen arkeen lipuminen sujuisi hieman helpommin.

Raakasuklaa on tuttu juttu jo monelle, mutta olen usein pohtinut hyviä korvikkeita vaalealle sellaiselle. Kokeiltu on jauheilla (lucumaa, macaa, tocoa ja kaikkea siltä väliltä) mutta yksin ne eivät saa suklaata maistumaan läheskään yhtä hyvälle kuin tavallinen valkosuklaa. Kunnes sain käsiini cashew-voin. Se toimii loistavana kermaisuuden tuojana näihin herkkuihin yhdessä kookosöljyn ja kaakaovoin kanssa. Iso ripaus vaniljaa ja hieman pikkuisempi ripaus suolaa, ja suklaat ovat valmiina. Sitten voi leikitellä muilla superfoodeilla kuten mm. lucumalla jota testasin tähän satsiin, mutta ilmankin pärjää oikein hyvin.

Toisin kuin tumma suklaa, himo näihin vain kasvaa syödessä.

VALKOSUKLAA (RAW)

0,5 dl sulaa kaakaovoita
0,5 pehmeää / sulaa kookosöljyä
3 rkl cashew-voita
suuri ripaus aitovaniljaa
pikkuinen ripaus suolaa
1,5 tl lucumaa
3-5 rkl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia maun mukaan

>> Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi muovi- tai puulusikalla. Lisää joukkoon makeutus ja muut ainekset. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku - lisää tarvittaessa vanijaa, suolaa tai makeutta.

>> Kaada suklaamassa muotteihin ja pistä jääkaappiin tai pakkaseen kovettumaan. Säilyvät pakkasessa noin kuukauden verran, jääkaapissa noin viikon. Nauti hieman huoneenlämpöisinä.

Toivottavasti kaikkien joulu on sujunut rauhassa ja hyvästä ruoasta ja seurasta nauttien. Vielä tämä päivä lomaa ja sitten alkaakin mulla jo arki. Bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Jälkiruoka on joillain joulupöydässä se sama vuodesta toiseen; on taatelikakkua, tiettyä glögijuustokakkua, joillekin taas riittää pelkät suklaakonvehdit. Meillä se vaihtelee vuosittain, tosin äidin taatelikakku säilyy ainakin itsellä pakollisena lisukkeena siinä mukana.


Tein viikonloppuna juhliin melko hyvän ehdokkaan joulupöytään. Sain idean Tehtaankadun Baskerissa & Bassossa käytyäni jälkiruoalla ja lasillisella. Tilasimme siellä ystäväni kanssa ihanan jälkiruokabrownien jonka lisukkeena oli mustaherukkaa ja jotain karamellimaista, suolaista jäätelöä. Kokonaisuus oli tasan täydellinen, ja siinä samalla seuraavan päivän juhlakakkua miettiessäni päässäni pyöri vain nämä ainekset. Resepti kaipaa hieman parantelua ja koitin korjata sen paremmaksi tähän, sillä suklaa oli liian mieto omaan makuuni. Tosin tässä onkin tultu syötyä viimeksi tätä joten en ihmettele jos makuaistini ovat turtana.

Keksipohjaan murskasin vähän Daim-patukasta palasia, mutta kaikki kova karamelli käy. Täytteenä on mascarponea kahdella tavalla: suklaisena ja maustamattomana, joiden välistä löytyy huolimattomasti murskattua mustaherukkakastiketta. Pinnalle heittelin taas suolakiteitä, myönnettäköön että tällä kertaa vain ulkonäön vuoksi.

SUKLAINEN MUSTAHERUKKAMASCARPONEJUUSTOKAKKU
noin 20-24cm irtopohjavuokaan, 15 hlölle

Pohja:

300 g Digestive- tai kaurakeksejä
80 g sulaa voita
2 Daim-patukkaa

Mascarponetäyte:

500 g mascarponejuustoa
5 dl kuohukermaa
ripaus vaniljaa
2 dl sokeria
7 liivatelehteä + 1 dl kiehuvaa vettä

200 g mustaherukoita + ripaus sokeria
175 g tummaa, hyvälaatuista suklaata

>> Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin muovipussissa kaulin apuna. Lisää keksimuruun sula voi ja paloitellut Daim-patukat. Painele massa leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan.

>> Mikäli käytät pakastettuja mustaherukoita, sulata ne. Murskaa mustaherukat joko monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella sokerin kanssa - maista mikä on itsellesi sopiva sokerin määrä. Mustaherukkakastikkeeseen saa jäädä sattumia ja muutama kokonainen marja.

>> Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi sokerin ja vaniljan kanssa. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Sulata tumma suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa.

>> Pistä liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi, kiehauta desi vettä ja lisää lehdet kuumaan veteen yksi kerrallaan tasaisesti sekoitellen. Kaada liivateseos nauhana mascarponemassaan koko ajan samalla vatkaten. Kaada puolet massasta kakkuvuokaan. Lisää tähän väliin myös mustaherukkakastike tasaisesti kerrokseksi levittäen.

>> Vatkaa sula suklaa lopun mascarponemassan joukkoon sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada se kakkuvuokaan päälimmäiseksi kerrokseksi ja pistä jääkaappiin hyytymään, vähintään 4 tunniksi. Ota huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Löytyykö tästä potentiaalista kakkua joulupöytään? xxx bis

Share

Pages