Ladataan...
i make cake

Lupailin jotain makeaa kikherneistä ja ei, tällä kertaa kyseessä ei ole mitään papukakkuja tai brownieta. Jo pidempään pinnalla ollut "kikhernemarenki" on ollut opettelulistallani, ja olenkin saanut aika moneen kertaan taistella siedettävän lopputuloksen eteen. Olen tehnyt marenkia aina kun olen valuttanut paketillisen kikherneitä sitten hummusta tai muuta varten, ja edellisestä postauksesta päätellen tätä tapahtuu vähintään pari kertaa viikossa. Harjoitus tekee mestarin, ja vihdoin voin sanoa handlaavani edes tällaiset pienet vegaanimarengit. Isosta pavlovasta on vaikea saada kaunis, joten luotan sitä tehdessä oikeisiin kananmuniin.

Kikherneiden säilykevesi sisältää hurjasti proteiinia, joten se toimii vaahdottaessa täysin samalla tavalla kuin kananmunan valkuainen. Aluksi olin innoissani, sillä vaahto näytti miltein täydelliseltä, mutta marengin päästessä uuniin... Ensimmäinen kokeiluni lässähti veltoksi vesisokerilitkuksi leivinpaperille. Seuraava oli täydellinen siihen saakka kunnes otin sen uunista ulos. Kolmas, neljäs ja viides kerta olivat jotain vähän edistyksellisempää mutta silti hävetti viedä kaverille puoliksi raaka ja lässähtänyt marenki. Kikhernemarenki kypsyy varmaan puolet hitaammin kuin tavallinen marenki, joten sitä tehdessä kannattaa varata vähintään neljä tuntia sen vierellä kykkimiseen. Tämän takia tein nyt pieniä marenkeja, ja nekin saivat olla uunissa lähes tunnin tai puolitoista. 

Kuitenkin jos on tällainen yllytyshullu, kannattaa tätä vaan harjoitella. Lisäksi koko hupi maksaa vain sokerin verran, eli noin 0,20€ / kokeilu. Koska kikherneet käytät muuhun ruoanlaittoon, on niiden säilykevesi "ilmaista". Tästä on melkein kehkeytynyt mulle harrastus ja nauran itsekin miten monesti olen valmis mokaamaan jonkin asian oppimiseksi. Mutta nämä pienet onnistuvat varmasti kaikilta ja uskon että moni on saanut sellaisen isonkin pavlovan onnistuneesti valmiiksi, chapeau. Itse pysyttelen nyt vielä näissä.

Käytiin muuten tyttöjen kanssa pikavisiitillä Tallinnassa ja pakko vinkata Telliskivestä jos joku ei ole sielä vielä käynyt - ihana teollisuusalue vain vartin kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Sieltä löysin mm. tuon ihanan kultaisen kaulakorun, jollaista olin itse asiassa etsinyt jo pidempään. Kaikkea kivaa sisustuksesta, kosmetiikasta ja vaatteista ruokaan ja juomaan.

VEGAANI MARENKI

yhden kikhernetölkin nesteet
2,5 dl sokeria
ripaus suolaa
pari tippaa valko- tai omenaviinietikkaa, tai sitruunan mehua

>> Laita uuni lämpenemään 90c ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Vatkaa kikherneiden säilykevesi puhtaassa ja täysin kuivassa kulhossa sokerin ja suolan kanssa kuohkeaksi ja kovaksi vaahdoksi. Voit tehdä marengin myös vesihauteessa, jos haluat siitä jämäkänpää (ohjeet täältä).

>> Lisää pieni loraus etikkaa / sitruunamehua jolloin marenkivaahdosta tulee kiiltävää. Laita marenki pursotinpussiin tai annostele lusikalla siitä pieniä kekoja leivinpaperille. Paista uunissa noin 1-1,5 h, kunnes marenki on kovaa. Jos päätät tehdä marengista yhden suuren, anna sen olla uunissa vähintään 4h.

Mitä näistä pikkumarengeista sitten voi tehdä? Kiva jälkkäri syntyy kun kerrostat lasiin marenkia, pähkinöitä ja kermavaahtoa. Ja jos tahtoo säilyttää jälkkärin kokonaan vegaanisena, kannattaa kermis korvata kookoskermavaahdolla. Itse käytin väriaineena vielä vähän punajuuren mehua, jotta kermavaahdosta tuli vaaleanpunaista ja taisi siinä olla pari tippaa ruusuvettäkin.

KOOKOSKERMAVAAHTO

1 prk kookoskermaa (täysrasvaista)
ripaus vaniljaa
(vaahterasiirappia/muuta makeutusta)

>> Anna kookoskermatölkin olla jääkaapissa muutama tunti (ylösalaisin), jotta sen rasvainen osuus kovettuu. Avaa purkki ja kaavi kova kookosrasva kulhoon. Säilö vesi smootheja varten. Vatkaa kookoskermaa sähkövatkaimella niin kauan, kunnes siitä tulee vaahtoa. Lisää vaniljaa ja tarvittaessa loraus vaahterasiirappia.

Share

Ladataan...
i make cake

Jep, kuivamuonatuunausta taas tiedossa. Laiskistun päivä päivältä arkiruokaa laittaessani, jopa niin paljon etten jaksa käydä kaupassa. Lisukkeet ovat vähissä ja ruoka yksitoikkoista, mutta onneksi on olemassa säilykkeet, 'sydän'. Hummus on yksiä lempilisukkeitani, sitä voi oikeastaan sotkea melkeinpä mihin tahansa ruokaan ja hyvältä maistuu. Olin kuitenkin raahannut eräänä harvana kauppareissullani vaatimattoman kilon säkillisen punajuuria kotiin, joten niillekin piti keksiä jotain käyttöä.

Punajuurihummukseen olen törmännyt muutamissa resepteissä, blogeissa ja ravintoloissa. Viimeisin maistiainen oli Flow-festivaaleilla Richard McCormickin vaaleanpunaisesta vaunusta ja mikä parasta - pariisilaisannoksesta. En itse asiassa ole varma oliko kyseinen punajuuritahna hummusta, mutta siitä asti olen huomannut himoitsevani punajuurta ja kikhernettä yhdessä. Keittelin pari juuresta ja viskoin ne kikherneiden ja muiden mausteiden joukkoon ja tuloksena oli tasaista, räiskyvän pinkkiä hummusta. Jo tämä pieni väripilkku lautasellani piristi niin paljon, että harkitsen nyt punajuurien lisäämistä jokaiseen ateriaani.

PUNAJUURIHUMMUS

1 tölkki (230-270g) valmiiksikeitettyjä ja huuhdeltuja kikherneitä (voit keittää itsekin, ks. paketista keitto-ohje)
3 pientä tai 2 suurta punajuurta keitettyinä ja kuorittuina
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa & pippuria
suuri loraus sitruunan mehua
2-3 rkl tahinia (ei pakollinen)
n. 3-5 rkl oliiviöljyä
loraus vettä

>> Kuori ja keitä ensin punajuuret pehmeiksi. Soseuta tehosekoittimessa kaikki ainekset keskenään tasaiseksi. Lisää tarvittaessa loraus vettä, kunnes saat mieleisesi koostumuksen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, sitruunaa, pippuria, valkosipulia yms. Maku tasaantuu jääkaapissa hetken seisottuaan.

Kikherne- aihe jatkuu ensi viikolla, sillä teitä ja varsinkin itseäni varten on keksittävä useampi resepti joilla arki saadaan maistumaan vähän paremmalta. Seuraavassa postauksessa siis jotain makeaa luvassa, à bientôt! xxx

Share

Pages