Ladataan...
i make cake

Pikkujoulukauden alettua on glögi taas löytänyt paikkansa keittiönkaapissani. Jos totta puhun, voisin juoda sitä ympäri vuoden mutta näin pienen tauon jälkeen se maistuu entistä paremmalta. Testiin pääsee myös joka vuosi Blossan joulumaku (2015: Earl Grey & sitruuna), joka ei tänä vuonna maistunut niin sitruunalta, teeltä kuin glögiltäkään - mutta hyvää oli silti. Suosittelen vaalean glögin ystäville talvijuomaksi, mutta en menisi glögiksi kutsumaan.

Meidän perheen joulu on aina ollut vähän perinteisen ulkopuolelta - ei ole laatikoita, kinkkua eikä punaista glögiä. Nämä on aina korvattu omilla perinteiksi muodostuneilla jouluruoilla, mm. savukalkkunalla ja mustaherukkakastikkeella sekä suuren suurella kalapöydällä. Ne tekevät joulun, samoin kuin tämä vaalea glögikin jota kuluu meillä kattiloittain. 

Sain Ginger Peoplelta vähän inkiväärituotteita kokeiluun ja niistä löytynyt siirappi sopi glögin joukkoon älyttömän hyvin. Glögin kuuluu olla makeaa ja myös melko mausteista, joten lisäsin joukkoon vielä pari kanelitankoa, pomeranssin kuorta sekä pienen palan tuoretta inkivääriä. Rohkeat voivat lisätä muutaman rosmariinin oksan taikka neilikkaa, niistä saa halutessaan pientä vaihtelua.

VAALEA INKIVÄÄRIGLÖGI
noin neljälle hengelle

1 l kirkasta omenamehua
3 kanelitankoa
2 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja pilkottuna

Ginger Party- inkiväärisiirappia

+ vaihtoehtoisesti mandariinin tai pomeranssin kuorta / rosmariinin oksia / alkoholia (vodka, calvados yms.)

manteleita & rusinoita

>> Keitä kattilassa omenamehua, kanelitankoja ja inkiväärinpaloja noin puolesta tunnista pariin tuntiin. Lisää tässä vaiheessa myös mandariinin kuori tai rosmariinin oksat, mikäli käytät niitä. Mitä kauemmin keittelet glögiä, sitä vahvempaa siitä saat. Voit tällöin jatkaa sitä pelkällä omenamehulla, jolloin glögipohja toimii "tiivisteenä" myös myöhempää käyttöä varten.

>> Tarjoiluvaiheessa annostele glögi laseihin ja kaada lusikallinen inkiväärisiirappia jokaiseen lasiin, sekä 2-4 cl alkoholia mikäli käytät. Lisää myös manteleita, rusinoita tai muita koristeita ja nauti.

Oikein ihanaa pikkujoulukauden alkua kaikille ja nauttikaa pimenevistä illoista - kynttilät päälle ja glögiä kuppiin niin ei voi olla muuta kuin mukavaa xxx bises

Share

Ladataan...
i make cake

Tämän viikon haasteena on ollut oman aamiaisen parannus - miten saa päivän aloitettua entistä pirteämmin ja paremmin. Itselleni siihen kuuluu ainakin jotain raikasta jogurttia, puuroa tai smoothieta, hedelmiä ja marjoja sekä monta kuppia kahvia. Jollain tapaa eroan monesta suomalaisesta makeanhimollani aamuisin - munakas ja leipä löytävät paikkansa lautaseltani vain viikonloppuisin tai suurempaa brunssia nauttiessa, jolloin silloinkin on pakko saada jotain makeaa lisäksi. Makealla tarkoitan hedelmiä ja marjoja, jotka ovat yksiä aamiaiseni pääraaka-aineita.

Huomaan kuitenkin juuttuvani helposti vanhoihin tapoihin ja resepteihin, jolloin päivän ensimmäinen ateria on sitä samaa ympäri viikon. Nyt olenkin haastanut itseäni tekemään vähän jotain erilaista joka päivä ja asiaa helpottaa huomattavasti sekin, että teen seuraavan päivän aamiaiseni usein jo edellisiltana odottamaan. Aamulla on kiva herätä "valmiiseen pöytään", eikä tarvitse unenpöppörössä miettiä mitä sitä nyt itselleen laittaisi. Onneksi moni näistä resepteistä syntyy nopeasti myös aamulla, joten aikainen valmistelu ei suinkaan ole pakollista.

Tein chiasiemeniä käyttäen muutaman eri version tuorepuurosta ja chiavanukkaista. Tässä on mukana ns. peruspohjia, joihin omia lempimausteita lisäämällä saat tehtyä juuri itsellesi sopivan aamiaisen tai välipalan. Laitoin myös muutamia ehdotuksia ja omia lempiyhdistelmiäni ylös, jos niistä vaikka löytyisi jollekin jonkinlaista inspiraatiota. Myös uusi lempparini, chiaversio vispipuurosta eksyi joukkoon. Tätä suosittelen kaikille vispipuuron ystäville!

CHIAVISPIPUURO
yhdelle

0,5 dl chiasiemeniä
2 - 2,5 dl kasvipohjaista maitoa
ripaus vaniljaa ja ruususuolaa
1tl kardemummaa
2 dl kohmeisia puolukoita (tai halutessa muita marjoja)
tarvittaessa loraus hunajaa / vaahterasiirappia / agavea

>> Yhdistä kaikki ainekset marjoja lukuunottamatta keskenään. Anna chiasiementen turvota noin 5-10 min jääkapissa. Soseuta marjat ja chiapuuro keskenään vispipuuroksi. Nauti heti marjojen, pähkinöiden tai myslin kanssa.

Chiasiemenillä on sama vaikutus kuin pellavansiemenillä ja psyllium-kuidulla: ruoansulatus ja aineenvaihdunta lähtee liikkeelle ja mahdollinen ärtymys vatsasta kaikkoaa. Varsinkin lomalta palatessa tai rankan biletyksen jälkeen kroppa tuntuu olevan aika tukossa jolloin näistä on ollut apua. Siemenistä saa hyviä omega 3- ja 6-rasvahappoja, proteiinia ja varsinkin kuitua - sopivan täyttävää ja ravitsevaa aamupalaa siis. Niitä löytyy tummia ja vaaleita, joista jälkimmäiset olivat nyt testissä ensimmäistä kertaa. En huomannut maussa mitään eroa tummiin, mutta ulkonäkö oli kivan vaalea ja jotenkin muutenkin vain mukavaa vaihtelua. Lisäksi Foodinin chiasiemenet turpoavat ihanan suuriksi ja maistuvat pehmeiltä, tykkään kovasti!

Nappaa talteen siis omat suosikkisi ja kehittele uusia omia aamiaisreseptejä! Ja vinkkinä vielä teille keiden mielestä chiavanukas näyttää sammakonkudulta: soseuta vanukkaasi/puurosi ja lisää joukkoon jäisiä marjoja. Ulkonäkö ja koostumus on aivan eri ja hyvät rasvahapot ja kuidut silti saatavilla :)

CHIAVANUKAS
yksi 1 tai 2 pienempää annosta

0,5 dl chiasiemeniä
1,5 - 2 dl kasvimaitoa
loraus hunajaa/agavea/vaahterasiirappia

muutamia lempiyhdistelmiäni:
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1 tl kardemummaa

1,5 tl ruusuvettä
vaniljaa

1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

1,5 rkl raakakaakaota
vaniljaa
1 tl lakritsinjuurijauhetta

 

>> Sekoita chiasiemenet, kasvimaito ja makeutus keskenään. Lisää joukkoon halutut mausteet ja anna turvota jääkaapissa vähintään 15 min, yön yli mikäli mahdollista. Koristele marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä tai siemenillä.

Kookosmaitoon tehty chiavanukas sitruunankuorella, vaniljalla, kardemummalla ja agavesiirapilla.

FOR EXTREME GREEN LOVERS
1 iso tai 2 pienempää annosta

0,5dl chiasiemeniä
1,5-2 dl raikasta vettä
1 rkl sitruunanmehua
loraus agavesiirappia / hunajaa
1 tl viherjauhetta (itselläni puolet kuivattua nokkosta, puolet spirulinaa)
3 rkl omenasosetta

>> Sekoita ensin vesi ja chiasiemet ja anna turvota hetki. Kun seos on hieman hyytynyt, sekoita joukkoon viherjauhe ja muut ainekset. Tarkista että seos on hyvin sekoittunut, eikä viherjauheklimppejä enää näy - muuten makukokemus saattaa olla mielenkiintoinen. Nauti sellaisenaan, marjoilla, tai pähkinöillä höystettynä.

SWEET ROSIE
1 iso tai 2 pienempää annosta

0,5 dl chiasiemeniä
1,5-2 dl manteli- tai kauramaitoa
ripaus ruususuolaa & vaniljaa
loraus agavesiirappia
1,5 tl ruusuvettä
loraus punajuurimehua (värin saamiseksi)

>> Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota jääkapissa vähintään 15 min. Koristele pähkinöillä ja marjoilla ja nauti.

CHOCOLOCO
1 iso tai 2 pienempää annosta

0,5 dl chiasiemeniä
1,5-2 dl kasvimaitoa
1 rkl raakakaakaota tai enemmän mikäli tahdot oikein suklaista
ripaus vaniljaa ja ruususuolaa
loraus agavesiirappia / hunajaa
halutessasi 0,5 tl lakritsijuurijauhetta tai soseutettua banaania

>> Sekoita chiasiemenet ja maito keskenään ja anna turvota hetki. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna seistä jääkaapissa noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Share

Ladataan...
i make cake

Punajuuri tuntuu nyt valtaavan keittiöni kokonaan mutta en valita. Vihjasin jo viime reseptin lopussa kehitteleväni punajuurijauheesta jotain muuta smoothien lisäksi ja tällainen kakku siitä syntyi. Jotain raikasta mutta silti suklaista ja täyteläistä, sopii siis täydellisesti talven odotukseen.

Kävin viime viikonloppuna brunssilla Hello Darlingissa Iso-Roballa ja sain sielä punajuuri-kookossmoothien. Ihmeen hyvä pari, joten yllätyksekseni huomasin heitteleväni tähänkin kakkupohjaan kookosta. Rouskuva ja karkea pohja on mielestäni raakakakuissa se paras osa: pienet sattumat ja rouheisuus tuovat kivaa tasapainoa muuten niin pehmeeseen ja rasvaiseen kakkuun. Käytin tällä kertaa poikkeuksellisti kakussa kaakaovoita sekä kookosöljyä, sillä halusin kakulle voilla hieman jämäkämmän rakenteen mutta öljystä vähän kookoksen makua ja pehmeyttä. Lopputulos oli miltei täydellinen ja silti ihanan raikas.

PUNAJUURI-SUKLAARAKKU

13-15cm vuokaan

Pohja

2dl manteleita / pähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
ripaus suolaa
1 dl taateleita

Täyte

1 dl sulaa kaakaovoita
1 rkl kookosöljyä
250 g cashew-pähkinöitä vähintään 12h liotettuna
0,5-0,75dl kookossokeria / hunajaa / agavea
ripaus vaniljaa & ruususuolaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 avocado
2 dl vettä

1,5 dl raakakaakaota
2 rkl carob-jauhoa (vapaavalintainen) - tuo kahvimaista makua, joten voi korvata teelusikallisella hienoksi jauhettua espressoa

3-4 rkl punajuurimehujauhetta

>> Aja kaikki pohjan ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja painele leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan. Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi.

>> Huuhdo liotetut ja pehmenneet cashew-pähkinät raikkaalla vedellä ja laita ne, sokeri/hunaja, sitruunamehu, avocado, vanilja, suola ja 2 dl vettä tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Joudut kaapimaan massaa välissä ja sekoittamaan uudestaan. Lisää myös kookosöljy ja vesihauteessa sulatettu kaakaovoi joukkoon ja surauta koneella sekaisin. Massan tulee olla aivan tasaista ja paakutonta - jatka sekoittelua ja lisää tarvittaessa hieman vettä jotta saat sileän koostumuksen.

>> Ota puolet massasta talteen myöhempää varten ja blendaa puolet punajuurimehujauheen kanssa. Lisää jauhetta kunnes maku on mielestäsi "sopivan punajuurinen" ja väri kauniin pinkki. Levitä massa irtopohjavuokaan pähkinäpohjan päälle ja pistä heti pakkaseen.

>> Sekoita loppu talteen otettu massa kaakaon (ja carobin) kanssa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa, makeutusta tai suolaa - suklaa kaipaa yleensä jotain näistä kolmesta jotta maku on intensiivinen. Kaada suklaamassa hieman jo jähmettyneen kakun päälle ja pistä takaisin pakkaseen kovettumaan.

Kakku säilyy pakkasessa pari kuukatta ja sulatettuna jääkaapissa noin 5 päivää. Parasta tämä on mielestäni hieman huoneenlämmössä hengailtuaan, mutta kuitenkin vähän viileänä. Ihanaa viikonlopun odotusta, itse suuntaan Turkuun rentoutumaan xxx bises

Share

Pages