Ladataan...
i make cake

Raakaa kakkua eli rakkua luvassa! Rakku kuulostaa paljon rumemmalta mitä se on, nimittäin hyvää, hellivää ja vaan niin hirmu herkullista. Tämä kakku on kuumaa kamaa, aitoa kamaa, ja kokemuksesta kerron että lenkki luistaa kun tätä syö! Ei siis yhtään haittaisi syödä kakkua all day every day.

Mansikkakakku ei ole koskaan ollut lempparijälkkäreitä - mieleen tulee ensimmäisenä aina kermakoristeiset synttärikakut ja ällömakea mansikkajäätelö. Niissä on molemmissa sama maku. Se raikas ja kirpeä mansikan maku puuttuu, joten olen päättänyt käyttää mansikkaa vain omana itsenään, maksimissaan pavlovan päällä. Mutta sitten kävin Turussa! Ei olisi uskonut että sinne saakka piti lähteä etsimään hyvää mansikkakakkua mutta näin kävi. Aivan keskustaan avattu Pure Foodin yllätti suussasulavalla mansikka-suklaakakullaan (raakana ja raikkaana), ja siitä asti päässä on kaikunut mansikkakakku.

Ei sitten muu auta kun kakuksi - kirjaimellisesti klo 23 surautan blenderin päälle ja naapurit tykkäävät. Ilman reseptiä, ihana kauhun ja jännityksen sekainen fiilis että mitä jos se menee pilalle, mutta tämä jännitys keittiössä sopii mulle ja jonkin ajan kuluttua saan massasta hyvää. Sitten jääkaappiin, sieltä pakkaseen ja odottelemaan uusia kakkukestejä. Se loistava puoli näissä klo23 kokkailuvimmoissa raakakakun kanssa on, ettei sitä tarvitse heti syödä. Sen voi tehdä vaikka kuukautta aiemmin talteen ja tehdä muutaman lisää välissä ja näin välttyy tilanteelta jossa ei ole kakkua tarjottavaksi. Hyh mikä ajatus.

Sitten siihen huonoon puoleen... Ohjetta ei nimittäin ole. Pakkaseen se kakku unohtui melkein kolmeksi viikoksi ja samoin kaikki määrät ja mitat. Ainekset ovat kaikki päässä, mutta en uskalla luvata että ohjeella tulee täysin samaa kuin kuvassa. Yritin kuitenkin parhaani ja toivotaan että veikkaukset menivät lähelle. Ei siis paniikkia, hyvin se menee!

MANSIKKARAKKU 

Pohja (∅18cm irtopohjavuoka):

n. 10 taatelia (jos kuivattuja, liuota vedessä 4h tai enemmän)
1,5-2 dl kookoshiutaleita
2 kourallista manteleita
ripaus (ruusu)suolaa
ripaus aitovaniljaa

Mansikkatäyte

500g cashew-pähkinöitä (vedessä liuotettuna yön yli)
1,5 dl kookosöljyä
200 g suomalaisia (pakaste)mansikoita
0,5-1 dl agavesiirappia / hunajaa / vaahterasiirappia
1-2 dl vettä (aloita desistä)
ripaus aitovaniljaa
0,5-1 sitruunan mehu
ripaus (ruusu)suolaa

(+ kuivattuja granaattiomenan siemeniä (Punnitse & Säästä ♥) )

Suklaakoriste:

muutama iso rkl mansikkatäytettä
3 rkl raakakaakaota
ripaus suolaa lisää, tarvittaessa myös makeutusta

>> Jauha mantelit monitoimikoneessa. Jos haluat jättää isompia sattumia, älä jauha jauhoksi saakka. Lisää taatelit, kookoshiutaleet, suola ja vanilja. Maistele: jos pohja ei ole tarpeeksi makea, lisää pari taatelia. Jos taas toisin päin, lisää vähän manteleita. Painele massa leivinpaperilla pingotetun irtopohjavuoan päälle. Laita jääkaappiin.

>> Pehmennä kookosöljy joko huoneenlämmössä seisottamalla erittäin pehmeäksi, tai sulata varovasti vesihauteessa juoksevaksi. Sekoita tällä välillä kaikki muut täytteen ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Jos kaikki ei mene kerralla sileäksi, sekoita käsin aineksia ja käynnistä uudestaan. Lisää vasta lopuksi kookosöljy. Tarkista maku - lisää tarvittaessa makeutusta/sitruunamehua tai vettä jos koostumus on liian paksua.

>> Ota täytteestä pieni kipollinen talteen. (Sekoita suurempaan määrään kourallinen kuivattuja granaattiomenan siemeniä.) Kaada loput vuokaan valmiiksi tehdyn pohjan päälle. Sekoita pieni osa täytettä kaakaon kanssa ja tarkista taas maku. Tiputtele mansikkakakun päälle pieniä pyöreitä "palloja" tasasin välein reunalle. Piirrä ohuella tikulla ympyrä kaikkien näide "pallojen" läpi, jotta kuvioista tulee sydämiä.

>> Laita kakku pakkaseen kunnes täyte on jähmettynyt ja kakun voi irrottaa vuoasta. Säilyy pakkasessa kauan, sulatettuna jääkaapissa noin 5 päivää.

Niin kuin kuvasta näkyy, tämä pohja oli melko crunchy. Jos haluat kakkupohjasta pehmeää ja helposti lusikalla leikattavaa, liuota myös pohjan mantelit ja jauha ne sileämmiksi. Makuasia, mutta omasta mielestä toi aika kivaa suutuntumaa nuo pienet sattumat!

Sattumaa löytyy myös kuivatuista granaattiomenan siemenistä. Nämä olivat ihan loistolöytö, ja suosittelen kaikille kokeilemaan. Kilohinta kauhistuttaa (12,50€/100g eli 125€/kg), mutta on budjetti ennenkin taipunut kakkutarvikkeisiin. Päällä on vielä superhyviä GreenStreetin kaakaonibsejä, joita ostin viimeviikkoisen raakasuklaakurssin päätteeksi. Tämän jälkeen niitä onkin tipahdellut ties mihin smoothieen ja puuroon. Nämä eivät ole sitä kitkerää laatua, vaan ihanan suklaisia ja aidon kaakaopavun makuisia. Näillähän on se piristysvaikutuskin, joten kannattaa popsia pieni kourallinen aamuisin :)

Näillä eväillä hyvää loppuviikkoa, toivotaan että aurinko paistaa ja kohta voidaan tehdä tätä kakkua ihan tuoreistakin mansikoista xxx bises

Share

Ladataan...
i make cake

Oi että kun oli hauska päivä.

Niin kuin jo aiemmin mainitsin, viime perjantai oli kahville pyhitetetty päivä. Helsinki Coffee Festival starttasi oikein mukavasti Kattilahallissa, jonne mentiin auringonpimennykseltä turvaan. Musiikki soi ja kahvihammasta kolotti. Sitten kiertelemään ja katselemaan mitä hallista löytyi.

Ihastuin heti ensinäkemältä festareiden julisteisiin ja kaikenlaiseen sälään jota infopisteellä myytiin - oli kangaskassia ja tyynyliinaa, koruja, sekä erilaisia kortteja. Mutteripannulla kuvioituna. Pakko saada. Tyynyliinat jäivät sinne mutta kangaskassi ja muutama kehystettävä kortti tarttuivat mukaan. Niin kivoja että niillä tekisi mieli tapetoida seinät.

Käytiin hörppäämässä ensimmäisenä kauramaidosta tehdyt capuccinot. Oatlylta on tulossa uusi kauramaito, joka on nimenomaan tarkoitettu kahvimaidoksi. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt! Capuccino maistui aidolta capulta ja maito oli oikein pehmeetä ja neutraalia. Vaahto oli kaunista ja tasaista, tosin tämä riippuu aina tekijästä - nyt sen teki entinen työkaverini jolla on kauniit capuccinot hyvin hallussa. Tätä jään innolla odottamaan, ja uskoisin että iKaffe-nimellä kulkevaa kasvimaitoa saa jo lähiaikoina kahviloista maitovaihtoehtona!

Samalla kun Cuppingin mestaruuskisat pyörivät taustalla, pääsimme ystäväni kanssa omaan cupping-tilaisuuteen maistelemaan suodatinkahveja. Moccamaster ja Johan&Nyström pitivät yhdessä tällaisen ihanan tilaisuuden, jossa oli mahdollisuus kysyä kaikkea kahvista - meillä oli kuitenkin J&N:ltä kahviguru Antti vastaamassa kaikkiin kysymyksiin, joten tilaisuutta kannatti käyttää hyväkseen. Hauskaa tässä oli, että olen käynyt Antin kahvikurssin pari vuotta sitten, mutta silloin keskityttiin enemmän espressoon ja sen valmistukseen. Oli siis oikein hauska päästä kuuntelemaan enemmän suodatinkahvin valmistamisesta. 

Koneet olivat Moccamasterin Cup One- sarjasta, joilla syntyi kätevästi yhdet isot kupilliset jokaista kahvia. Kahvit tulivat Johan&Nyströmiltä, joka onkin yksiä suosikkipaahtimoitani. Hapokasta, vadelmaista, suklaista, pähkinäistä... Näitä kuvailuja piti muunmuassa kahveista löytää ja jotkut erottautuivatkin joukosta melko helposti. Mutta kyllä tätä saa aika paljon harjoitella että tulee samanlaiseksi guruksi kuin osa festariväestä. Kuvassa Kenya Double A joka oli ensimmäinen hapokas, vaaleapaahtoinen kahvi josta oikeasti voin sanoa pitäväni. Mulla on joku fiksaatio suklaisiin, täyteläisiin ja pähkinäisiin makuihin, vaikka nyt olisikin kovin trendikästä sanoa pitävänsä vaaleapaahtoisista ja hedelmäisistä kahveista... Antti kuitenkin muistutti että kahvissa tärkein ei ole se tumma- / vaaleapaahtoisuus, vaan kahvi itsessään. Ihan hyvä neuvo :)

Kahviähkyissä jatkettiin vielä kiertelyä. Good Life Coffeen pisteellä oli kovatasoisen näköinen cupping käynnissä, ainakin ryystämisestä ja maiskuttelusta päätellen. Itselleni tarttui paketillinen Easy A: ta mukaan, joka kuulemma oli hyvä valinta mutteripannuun. Mun tyyliin suklainen ja täyteläinen.

Mutta oli sielä kakkuukin! Ainoa ruokakoju, jonka tarjoilut tosin näyttivät melko hyviltä. Oli coleslaw-patonkeja ja banaanikakkua, sekä Raikastamon luomumehua. Herkun näköinen banskukakku, mutta huonolla tuurilla oltiin jo käyty keräämässä Fazerin pisteeltä kasa irtosuklaata festarievääksi. Joka sekään ei tosin ollut huono vaihtoehto.

Jos pitäisi mieleenpainuvimmat asiat koota, niin nämä jäivät parhaiten mieleen:

  • Oatlyn kahvikauramaito
    Mikä? Vihdoin normaalin maidon tapaan käyttäytyvä kasvipohjainen kahvimaito, joka vaahtoutuu ja maistuu yhtä hyvälle
     
  • Slurp
    Mikä? Uusi palvelu, joka mahdollistaa tuoreen kahvin tilaamisen suoraan kotiin - postiluukusta sisään. Kahviekspertit valitsevat mieltymyksesi mukaan sinulle parhaan kahvin, pienpaahtimoiden laadukkaasta valikoimasta. Lue lisää.
     
  • Muutamia pienpaahtimoita:
    Punainen kirahvi
    Mood Coffee
    T
    urun Kahvipaahtimo
     - tämä nyt ei ole niinkään pieni, eikä mulle uusi tuttavuus, mutta mieleenpainuva standi ja pakkaukset, puhumattakaan itse kahvista!

Oli siis kivaa. Vuoden päästä toivottavasti uudestaan! Kuvat muuten räpsi hyvä ystäväni Meri, joten jos laatu on aiempaan huomattavasti parempi niin siinä syy. Kiitos. xxx bisous

Share

Ladataan...
i make cake

Kylläpä aurinko piristää! Olo on kuin uudesti syntyneellä, askel on kevyempi - jopa niin kevyt että tein ennätyksen viime viikon lenkkeilyissä. Lisäksi ajatus kulkee kerrankin ihan aamusta iltaan, tuntuu että työtehot sen kun kasvaa ja kasvaa. Kaikin puolin siis tervetullutta tämä lämmin ja kirkas sää. Lisää vaan kiitos.

Pirteyteen saattaa myös vaikuttaa suuri määrä kofeiinia, jota tankkailen innoissani perjantaita odotellessa.Tämä on tietyllä tapaa merkittävä viikko, sillä Suomessa järjestetään ensimmäistä kertaa festarit kahvin kunniaksi! Helsinki Coffee Festival - kulkee myös nimellä HCF - starttaa perjantaina ja jatkuu koko viikonlopun Helsingin Kattilahallissa. Voin sanoa että tätä on odotettu, sillä pääsen vihdoin tapaamaan samanlaisia hulluja ja todennäköisesti paljon hullumpiakin kahvin ystäviä. Itse tarkastan menon jo heti perjantaina, mutta osallistuin lippujen arvontaan Instagramissakin, jossa voi voittaa paikkoja tagaamalla itsestään / kahvistaan #kaffeselfien.

Eilen Ruohonjuuresta tarttui mukaan myös pakurikahvia, jonka terveysvaikutuksia alankin testailemaan tähän hitaasti hiipivään flunssaan. Matalahappoista luomukahvia ja pakurikääpää samassa paketissa - nyt viimeistään kumoan ne hössötykset kahvin vaarallisuudesta. Tämä on vatsaystävällinen JA mieliystävällinen, sillä hyvästä ei tarvitse luopua terveyden takia. Jes. Pakurin terveysvaikutuksiin voitte syventyä täällä

Ihanaa & kahvintuoksuista viikkoa kaikille! Nyt suuntaan itse GreenStreetin raakasuklaakurssille kahvila Ruplaan, siitä lisää myöhemmin! bisous xxx

Share

Pages