Ladataan...
i make cake

Viime viikolla tuli vihdoin käytyä Café Kokossa Kalevankadulla. Niin ihana tunnelma että meinattiin pakahtua. Otettiin rakkua ja juotavaa - kokeilin acai-teetä joka itseasiassa sopi superhyvin kakkusten kylkeen.

Tämä on itseasiassa aika tylsä kahvila-arvostelu, sillä pessimisti-minäkään ei onnistunut keksimään minkäänlaisia valituksia tai parannusehdotuksia. Toki Kokossa voisi tarjota muutakin kuin raakakakkua ja -piirasta, mutta siitä se koko hohto lähtisi. Helsingissä on jo tarpeeksi quiche Lorrainea tarjoilevia kahviloita, ja Succèsista saa niin hyviä korvapuusteja että turhaan niitä muualta edes etsisi. Joten tämä olohuonemainen raakakakkula on oikein hyvä lisä Helsingin kahvilakulttuuriin. Kahvilan muutto Kanavarannasta Kalevankadulle saa minut toivonmukaan matkustamaan tänne useammin, jäin himoamaan mm. porkkanakakkua ja tuoremehuja...

Valitsin sesongin raparperi-valkosuklaakakkua ja ystäväni suklaista lakristi-punajuurikakkua. Myönnän, että iski kakkukateus... Oma kakkuni olisi voinut olla vähän kirpeämpi, mutta muuten tosi virkistävä idea käyttää raparperia raakakakussa. Miksi en ole itse tullut ajatelleeksi?

Tämä onkin Kokon vahvuuksia. He miettivät, mitä me emme, ja keksivät sen ennen meitä. Ideat sitten ruoissa taikka sisustuksessa antoivat niin paljon inspistä, ja huomasin ajattelevani joka asiasta kokeilevani sitä itse. Tämä on todella hyvä merkki.

Café Kokko
Kalevankatu 31 A, 2. kerros

Share

Ladataan...
i make cake

Ystäväni toi Istanbulista tuliaiseksi kuivattuja ruusunnuppuja, mikä sai minut taas keittelemään ruusuteetä. Tämä oli jossain vaiheessa melkein jokailtainen rutiini, pannullinen kukkaisteetä. Nyt taas uudelleen innostuneena olen ottanut vanhan tavan käyttöön ja se sopiikin loistavasti kesän odotteluun. Ideana oli jakaa ohje ruusujääteestä, mutta nyt kun katselen ulos suosittelen juomaan teet vielä lämpimänä. Jääköön jääpalat sitten kesäisimmille keleille.

Tämä on itseasiassa aika monikäyttöinen ohje, sillä sen voi nauttia ainakin 1) lämpimänä, 2) kylmänä, sekä 3) alkoholilla terästettynä kesän raikkaimpana drinkkinä. Ensi kerralla kesäjuhlissa tarjolla siis "teetä". Kokeiltu myös smoothien kanssa - aivan mahtavaa margaritaa tulee mansikasta, ananaksesta, inkivääristä ja omenamehusta (siis terästettynä).

Nyt jäi vodka vielä kaappiin. Sen sijaan maustoin teetä vaniljalla, kardemummalla ja pienellä lorauksella hunajaa.

RUUSUJÄÄTEE

1 l kiehuvaa vettä
pieni kourallinen kuivattuja ruusunnuppuja
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
0,5 tl aitovaniljaa
2 tl tai oman maun mukaan hunajaa / agavesiirappia

>> Keitä vesi kiehuvaksi. Kaada joukkoon vähän kylmää vettä, jotta vesi ei ole ruusunnuppujen päälle kaadettaessa täysin 100c. Lisää mausteet ja makeutus, anna hautua 10 minuutista eteenpäin. Jäähdytä tee ja lisää muutama jääpala.

Niin ja nyt mietitte mistä noita ruusunnuppuja saa. Totuus on, että omani olen saanut tuliaisina joko Kiinasta tai nyt tällä kertaa Istanbulista. Luulisin että näin kauas ei tarvitse mennä, vaan luontaistuotekaupoista, hyvistä teekaupoista (ThéHuone) ja toreilta voisi löytyä pussukat tätä kuivakukkasta. Vielä on kuukausi aikaa metsästää ennen drinkkikauden alkua! Bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Kesä lähestyy. Ehdoton lempivuodenaika, joka tuo tullessaan myös kesäisemmät sapuskat. Grillausta, salaatteja, piknikkejä sekä hyviä drinksuja ystävien seurassa nautittuna.

 Ai että.

Ennen varsinaista kesälomaa juhlitaan ylioppilasjuhlia, joissa käyminen on joka kerta yhtä hauskaa. Juhliinhan mennään katsomaan itse ylioppilasta, mutta enemmän kiinnitän huomioita itse tarjoiluihin... Juhlat eivät ole nimittäin mitään ilman hyvää ruokaa, joka tosin aina ei tarkoita sitä kalleinta ja vaikeinta. Jo hyvistä raaka-aineista ja yksinkertaisista yhdistelmistä saa aivan mainioita juhlaruokia - ja kakkuja.

Tämä marenkipavlova sopii juuri niihin kesäisiin juhliin, oli sitten kyseessä ylppärit, Juhannus tai ihan tavalliset grillausbileet. Kesällä tekee mieli kevyempiä ruokia, joten tätä jaksaa kuka tahansa syödä muutaman grilliribsin jälkeen. Ja tämähän on luonnollisesti gluteeniton, joten pitäisi aika monelle vieraalle kelvata :) Variointi taas onnistuu juuri sen mukaan mitä kukakin kaipaa; marjaa, pähkinää, suklaata tai vaikka orvokkeja - you name it. Kauneimmillaan koko komeus on kermapilvellä päällystettynä. Aika näyttävä kakku pienellä vaivalla vaikka niihin ylioppilasjuhliin, vaiko?

MARENKIPAVLOVA LEMON CURD- KERMALLA

7-8 kananmunan valkuaista
4,5 dl sokeria
ripaus suolaa
pieni puristus sitruunamehua

halutessa pähkinöitä tai sulatettua suklaata joukkoon

>> Laita uuni lämpeämään 120c. Levitä leivinpaperi uunipellin päälle valmiiksi. Erottele kananmunista valkuaiset suureen puhtaaseen ja kuivaan, mielellään metalliseen astiaan (kattila käy hyvin). Säästä keltuaiset lemon curdiin. Pistä vettä kiehumaan.

>> Kun vesi on kiehunut, kaada se valkuaiskulhoa suurempaan kattilaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa sokerin kanssa pitkään, kunnes vaahdosta alkaa tulla paksua ja kiiltävää. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista samalla vaahdon jäähtyessä. Lisää pieni loraus sitruunamehua, jotta marengista tulee vielä kiiltävämpää. Lisää tämän jälkeen sula suklaa / pähkinärouhe / mitä ikinä keksitkään joukkoon varovasti käännellen.

>> Lusikoi / kaada marenki pellille leivinpaperin päälle kauniiksi keoksi. Paista uunissa n. 2 tuntia, kunnes marenki on päältä kuiva. 

LEMON CURD

7-8 keltuaista
3 suuren tai 4 pienemmän sitruunan mehut
2 sitruunan kuori raastettuna
2-2,5 dl sokeria (oman maun mukaan)
1 tl vaniljaa
ripaus suolaa
50g voita

>> Raasta kahdesta sitruunasta kuoret ja purista kaikista mehut. Kaada mehu, sokeri, vanilja ja ripaus suolaa kattilaan keltuaisten kanssa. Lämmitä seosta poreilevaksi, ja sekoita koko ajan. Kun seos alkaa muuttua paksummaksi, ota se pois liedeltä ja jatka vielä hetki sekoittelua. Lisää 50g voita ja sekoittele rauhassa joukkoon. Kaada curd purkkeihin ja anna jäähtyä. Säilö kylmässä ja nauti myös joku sunnuntai-aamu leivän päällä. Säilyy noin 5 vrk.

Kuvan marengin ikuisti ihana Meri, ja tällä kertaa päällisinä oli rahkakermavaahtoa & lemon curdia, suolakinuskia, tuoreita mansikoita ja pari timjamin oksaa. Quelle beauté, quelle simplicité.

Share