Ladataan...
i make cake

Tänään on vuosi siitä kun julkaisin ensimmäisen blogipostaukseni. Jos ei muuta niin tyylini on ainakin kehkeytynyt selkeämmäksi, ja yritän pitää blogin pikemminkin visuaalisesti kauniina ja toivon että joku saa tästä edes jonkinlaista inspiraatiota. Alunperin tästä piti tulla lifestyle-blogi, jossa kerron elämästäni ja kuulumisiani, mutta tämä tuntuu luontevammalta.

Liukuminen ruokateemaan tapahtui ihan huomaamatta - onhan nimikin jo aika suuntaa antava, joten hyvä niin. Ruoanlaitto ja ystävien kanssa siitä nauttiminen on mielestäni yksiä ihanimpia harrastuksia, joten miksen jakaisi niitä kullanarvoisia hetkiä täällä. Myös omat aamiaisetkin sekä illalla itselleni kokakut ateriat näkyvät varmasti jatkossa yhtä lailla. Ehkä tulevaisuudessa jaan jotain sisustus- tai matkaideoitakin, kaikki on vielä auki. Saa nähdä mistä innostun.

Tässä nyt vähän kuvamateriaalia kakusta jonka tein viimeksi - ihan vain huvikseni juhlistaakseni blogia ja kutsuakseni pari kaveria kylään. 

 

RUUSUVEDELLÄ MAUSTETTU MANTELIKAKKU & MARENKIVAAHTOKARKKIA

Pohja:
1 x 20 cm kakkupohja - kuvassa kaksi päällekkäin (tuplaa ohje)

175 g mantelijauhoa
1 tl leivinjauhoa
1 tl suolaa
1 tl vaniljaa
4 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
2-3 rkl ruusuvettä
120 g sokeria
pieni loraus viinietikkaa tai sitruunaa

 

>> Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat voilla / öljyllä. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita kuivat ainekset keskeskenään.

>> Vatkaa puolet sokerista (60 g) keltuaisten kanssa kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon lopulta ruusuvesi. Vatkaa myös valkuaiset omassa kulhossaan lopun sokerin (60 g) kanssa ja kun vaahtoon muodostuu huippuja, lisää pieni loraus viinietikkaa tai sitruunaa. Yhdistä keltuaisvaahtoon jauhoseos ja lopulta valkuaisvaahto varovasti sekoitellen.

>> Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 170c noin 30-40 min, ei kiertoilmalla. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista.


Väliin:

muutama rkl vadelmapyrettä
muutama rkl vadelmahilloa

>> Yhdistä hillo ja pyre. Kostuta kakkupohjat maidolla ja lisää niiden väliin vadelmaseos.

 

Päälle (swiss meringue frosting):

5 suurta kananmunan valkuaista
200 g sokeria
pieni loraus viinietikkaa tai sitruunamehua

>> Laita valkuaiset ja sokeri samaan kulhoon ja pistä kevyesti poreilevaan vesihauteeseen - kulhon pohja ei saa koskea veteen, vaan sen on oltava höyryssä. Vatkaa sähkövatkaimella kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi - tässä saattaa kulua 5-8 minuuttia. Ota kulho pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista toiset 5-8 minuuttia, kunnes vaahto on jäähtynyt ja lisää etikka/sitruunamehu. Kuorruta kakku.

Koristele kakku mieleisilläsi kukilla, marjoilla - millä vaan kauniilla. Tarjoile ystäville.

Kaikenlaisia parannusehdotuksia sekä palautetta saa laittaa - selvää on, että 1-vuotias blogi ei ole vielä vanha ja paljon on kehitettävää. Kiitos kaikille ketkä jaksavat näitä jorinoita täällä lukea. <3 bisous xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Olen aina ollut nutella-ihmisiä. Letut eivät maistu miltään ilman nutellaa, eivätkä lomamatkan aamiaiset ilman purkillista suklaatahnaa. Muutama vuosi sitten laajensin nutellasta pähkinätahnoihin, varmaan samoihin aikoihin kun alkoivat kaikenlaiset fitness-hössötykset maapähkinävoin terveellisyydestä ja ylipäätään alettiin uskoa enemmän pähkinöiden hyviin vaikutuksiin. Blogit täyttyivät ohjeista joihin jokaiseen piti tunkea ainakin lusikallinen PBtä, ja löysin monia leipomuksiakin joissa tämä oli se välttämätön aines. Rakastuin pähkinävoihin, ja viime syksynä muutto Pariisiin villitsi minua lisää lukuisten luomuruokakauppojensa ansiosta.

Varsinkin mantelivoita löytyi Pariisista jokaisesta luomuruokakaupasta, paljon helpommin kuin Suomessa paremmin tunnettua maapähkinävoita. Siitä tulikin yksi luottotuote jota oli pakko löytyä kaapista aina, ja purkit tyhjenivät huomattavan nopeasti. Tämä on niin koukuttavaa kamaa - kun kerran päätät syödä aamujogurttisi tai puurosi mantelivoilla, maistuu se ilman sitä todella tylsältä. Hinta on ainoa joka vähän hillitsee kulutusta, sillä yksi pieni purkki maksaa Ruohonjuuressa lähemmäs kymppiä. Tämän takia ostin mantelit itse ja surautin aivan yhtä hyvää voita kotona. Superhelppoa ja vähän halvempaa, mutta sitäkin maistuvampaa.

MANTELIVOI (toimii millä tahansa pähkinällä / siemenillä)


suolattomia & paahtamattomia manteleita (kuorineen tai ilman), yhteen purkkiin noin 250g
ripaus (ruusu)suolaa
 

>> Paahda manteleita leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päällä 175c noin 15-25 min, riippuen käytätkö kiertoilmaa vai et. Manteleiden tulisi olla kullanruskeita, voit testata puraisemalla niitä ja katsomalla sisältä sen väriä. Anna manteleiden jäähtyä ennen voin valmistamista.

>> Laita mantelit tehosekoittimeen ja jauha ne jauhoksi. Kaavi sekoittimen reunalta jauho takaisin keskelle ja surauta uudestaan - anna käydä noin 1-2 minuuttia kunnes jauho on muuttunut tahnaksi. Saatat joutua pysäyttämään koneen muutamaan kertaan ja kaapimaan voita reunoilta, mutta jatka kunnes lopputulos on tarpeeksi juoksevaa.

>> Lisää lopuksi ripaus suolaa ja purkita mantelivoi tiiviseen lasipurkkiin. Säilyy jääkaapissa noin kuukauden.

Nauti mantelivoi leivän päällä, hedelmien, lettujen tai puuron kanssa. Hyvä välipalaherkku on myös täyttää muutama taateli pähkinävoilla ja popsia sellaisenaan. Leivonnassa voit lisätä muutaman ruokalusikallisen tuomaan täyteläisyyttä, tai käyttää kekseissä voin korvikkeena. Näitä käyttötapoja on oikeasti miljoonia, joten ei muuta kun lusikka purkkiin ja testaamaan. Mielestäni jo purkillinen tätä aamiasipöydässä hyvän hillon tai lemon curdin kanssa tekee aamusta jo niin paljon juhlavamman ja spesiaalimman. Myös maitopohjaiset smoothiet saavat vähän lisäenergiaa jos pistät lusikallisen mantelivoita joukkoon.

Tätä nautiskelen tämän viikonlopun ennen kuin suuntaan Berliiniin etsimään ruokainspistä xxx bises

Share

Ladataan...
i make cake

Maistoin ensimmäistä kertaa cold brewta kahvifestareilla tänä keväänä. Viime viikolla luin Hesarista ja nyt kirjoitan itse. Koska hei. Onhan tämä ihan sairaan hyvää.

Ensimmäinen kokemus osoittautui tähän menneessä parhaaksi; hanasta valutettu, olutmainen ja vielä vaahdolla kruunattu cold brew oli ehkä yksiä hienoimpia kahvielämyksiä. Näyttää oluelta, on jääkylmää ja haiskahtaakin vähän bisseltä - mutta onkin kahvia. Siideripissiksenä ja valkkarinlitkijänä kun en hirveästi koffista välitä, oli tämä kaikin puolin kiva yllätys. Ja mainittakoon vielä että tämä Kaffan hanakaffe tarjoiltiin jääkylmänä, eli juuri niin kuin pitää.

Nyt Hesarin ruokatorstain mainonnan jälkeen oli pakko testata kylmäuuttamista itse - tarkan ohjeen löydätte täältä. Olen maistanut nyt hana-, sekä pullokahvia ja mielestäni hanasta tulleena siinä oli paljon enemmän jytyä. Useassa Helsingin kahvilassa myydään varsinkin noita pulloja, testatkaa jos saatte tilaisuuden - itse juoksen kuitenkin sen hanakärryn perässä.

Jos kiinnostuksesi heräsi ja haluat salaa haastaa Kaffan miehet, tässä kuvamateriaalilla varusteltu ohje kuinka voit tehdä kylmäuuttettua kahvia itse. Tämä ei vaadi muuta kuin,

  • pressopannun
  • kahvia
  • puhdasta vettä.

Pressopannunkin voit korvata tavallisella kannulla, kattilalla tai vaikka ämpärillä. Riippuen miten kova kahvitarve on. Itselläni on kotona kahvinjauhaja, jolla saa ihanan tuoretta kahvia, mutta ihan tavallinen valmiiksijauhettu suodatinkahvikin käy tähän oikein hyvin. Mulla nyt Good Life Coffeen Easy E:ta, joka on enemmänkin espressoon tai mutteripannuun suositeltava, mutta näillä mentiin ja hyvää tuli.

Noniin.

VAIHE 1

Leiki aitoa kahvihifistelijää ja kiillota kahvinjauhajasi jos omistat sellaisen. Haistele kahvipapuja ja leiki löytäväsi sieltä tarkkojakin aromeja - sitruksinen, hedelmäinen, suklainen, tummahko, pyöreä, vadelmainen - siis ihan mitä vaan.

VAIHE 2

Kaada viimeistään nyt ne kahvipavut jauhimeen ja jauha suodatinkahville sopivaksi karkeudeksi. Tai avaa tässä vaiheessa se Juhla Mokka.

VAIHE 3

Ota esiin pressopannu tai ämpäri jossa aiot kahvisi valmistaa.

VAIHE 4

Jos olet tottunut pressokahvin juoja, lisää kahvia pannuun yhtä paljon kuin normaalistikin käyttäisit pannullista kohden. Sama pätee suodatinkahviin, mutta lue Hesarin ohjeet ylempää jos haluat tarkemmat määrät. Kuitenkin tarkoitus olisi pitää tämä rentona puuhana, joten älä hätäänny jos desimitat eivät ole millilleen.

VAIHE 5

Täytä pannu kylmällä, raikkaalla vedellä - tässäkin siihen asti kuin normaalisti kahvia valmistaessa. 

VAIHE 6

Aseta pressopannun kansi pannun päälle, mutta älä paina sitä vielä alas. Anna kahvin uuttua jääkaapissa yön yli, vähintään 10 tuntia - Kaffan ohje taisi olla 14 tuntia. Tämän jälkeen paina presso alas ja nauti raikasta ja ah niin ihanaa kylmäuutettua kahviasi. Alkuperäisissä ohjeissa tämä olisi pitänyt vielä suodattaa suodatinpaperin läpi, mutta mielestäni kahviini jäänyt rasva sopi joukkoon oikein hyvin eikä pilannut sen raikkautta.

Halutessasi voit lisätä lorauksen maitoa, makusiirappia tai jääpaloja, unohtamatta mausteita (kaneli, kardemumma, vanilja tms). Lisäksi kylmä kahvi kaunistaa, joten tässä siis ehkä tämän kesän hehkein aamudrinkki! Nyt kaikki uuttamaan omaa CBta xxx bises

Share

Pages