Ladataan...
i make cake

Kuten jo aiemmin mainitsin, tämän kesän reissumme koostui myös mieleenpainuvista kahvilakäynneistä. Berliinin rosoisuus ja Amsterdamin suloisuus veivät mukanaan, ja sain kuin sainkin vihdoin koottua muutaman vinkin matkaan lähteville. Tai jos ette ole vielä lähdössä niin nyt viimeistään lähdette.

Tässä siis Berliinistä mieleeni jääneet paikat, Amsterdamista tulossa lisää myöhemmin. Osa kuvista on tällä kertaa ihanan Merin käsialaa - lisää katseltavaa löydätte täältä. Meillä oli aina niin kiire syömään että kuvaamiseen keskittyminen tuotti vähän vaikeuksia, mutta kyllä näistä edes jonkinlainen tunnelma välittyy.

Atopia Kaffeehaus
Prenzlauer Allee 187

Tämän kahvilan löysimme matkan varrelta lentokentältä saapuessamme. Olohuonemainen kahvila joka muuttuu iltaisin baariksi on loistava istukselupaikka niin freelancereille kuin tavallisille turisteillekin. Aika paikallisen oloinen meno, mutta siitä huolimatta saimme uskomattoman ystävällistä palvelua, unohtamatta klo 14 tarjoiltua valtavaa aamiaista. 

 

 Roamers
Pannierstaß​e 64

Tämä Neuköllnissä sijaitseva hipsterikahvila jäi mieleen. Niin miljöönsä, ruokansa kuin palvelunsakin ansiosta - vai pitäisikö sanoa takia. Aivan täysi kahvila oli selkeästi muidenkin tietoisuudessa, ja sisältä leijaileva ruoan tuoksu houkutteli viimeistään muutkin tietämättömät paikalle. Herkullisia lämpimiä leipiä, köyhiä ritareita ja kotitekoisia lemonadeja valmistui keittiössä suuren kaveriporukan voimin. Saimme mitä ystävällisintä palvelua, mutta ruoan tulossa kesti puolitoista tuntia. Tämä koetteli ystäväporukkaamme, sillä kaikki eivät olleet parhaimmillaan nälkäisinä.. Ruoat olivat kuitenkin hyviä; juuri sopivan simppeleitä mutta silti pidemmälle mietittyjä. Ehdottomasti suosittelen paikan omia mehuja sekä erikoiskahveja - ne täällä hoidettiin nopeasti ja erinoimaisesti.

Sitten ne burgerit...

Burgermeister
Oberbaumstraße 8

Vaikka koko kaupungista näytti saavan maittavia hamppareita melkein joka kadunkulmalta, en usko että yksikään olisi vetänyt näille vertoja - emme edes kokeilleet muita. Turistienkin korviin kiirinyt maine tästä pienestä, junaradan alla pyörivästä hampurilaiskojusta on todellakin maineensa veroinen. Jono ulottuu ruuhka-aikaan monen sadan metrin päähän, mutta jokainen minuutti on odottamisen arvoinen. Burgereilla on hintaa sunnilleen 4-5 euroa, ranskalaisilla taas 1,50. Hinta siis täysin paikallaan, ja ruoka sitäkin parempaa. Juustoburgeri oli kaikessa tavallisuudessaan taivaallinen, mutta paikallista "erikoisuuttakin" (meisterburger) kehuttiin kovasti. Tämän jälkeen ei mikään muu burgeri enää kelpaa.

Raskaiden hampurilaisten jälkeen teki hyvää napata jotain raikkaampaa ja Berliinistä kun löytyy kaikkea, suuntasimme mehubaariin.

The Juicery Berlin
Eberswalder Straße 2

Vietimme päivän Mauerparkissa musiikista, auringosta ja festarimaisesta tunnelmasta nauttien. Matkan varrelta löysimme tämän ihanan mehu- ja smoothiebaarin, josta löytyi varmaan 20 erilaista juomavaihtoehtoa. Kaikki luomua tietenkin - jopa hanavettä mainostettiin energisoiduksi. Täältä nappasimme täyteläiset vihersmoothiet mukaamme ja jaksoimme taas hetken pidempään. Hintaa näillä on 4-6 euroon, mikä on Suomen vastaaviin verrattuna paljon edullisempaa huomioiden kaikki superfoodit ja muut mehiläispölyt joita juomamme sisälsi.

California Pops
Falckensteinstraße 4

Paras jäätelöpaikka oli ehdottomasti tällä kertaa täysin luonnollisia ja osittain myös vegaanisia jäätelöitä myyvä koju. Oli 100% mansikkaa, mantelimaito-suklaata, meloni-minttua kuin vadelma-jogurttiakin. Kaikki maistuivat oikeilta mauilta, ja hintaa näillä oli vain 2,50€. Tällaisia jädejä kaipaan Suomeenkin - aitoja, kauniita ja täynnä makua.

Kuvista päätellen emme siis tehneet muuta kuin söimme.

Share

Ladataan...
i make cake

Vielä ehtii! Nimittäin mansikkaa. Kesä lähenee loppua mutta lämpimien säiden ansiosta mansikkasesonki sen kun jatkuu ja jatkuu. Tämä on ihana uutinen sellaiselle joka vietti ensimmäiset kunnon lomapäivät ulkomailla - voin kertoa ettei hollantilainen mansikka vedä vertoja suomalaiselle, vaikka se olisikin sillä hetkellä paikallista.

Parhaimmillaan nautin mansikat sellaisenaan, mutta harvinaista herkkua on myös äidin tekemä kääretorttu (jota tosin ei ole vielä saatu tänä kesänä). Mummolassa taas mansikoita hierotaan sokeriin niin reippaasti ettei koko loppukesänä luulisi tekevän enää mieli makeaa. Jokaisella on omat suosikkitapansa, ja tällä kertaa päätin yhdistää marjoihin mascarponea. Raskaasta koostumuksesta huolimatta mascarpone on yllättävän raikas mansikoiden kanssa, unohtamatta pientä lorausta sitruunamehua. Tämä kruunaa viimeiset kesäjuhlat tai piknikit, jonne tämäkin kakku suuntasi vielä näinä aurinkoisina päivinä.

MANSIKKATORTTU MASCARPONELLA

n. 20 cm irtopohja- tai piirakkavuoka

 

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja
175 g voita
ripaus suolaa
1,5-2 dl tomusokeria (riippuen kuinka makeasta tykkää)
sitruunan kuori raastettuna.

>> Sekoita jauhot, tomusokeri ja ripaus suolaa keskenään. Nypi joukkoon hieman pehmeä mutta silti kiinteä voi. Lisää sitruunaraaste ja nypi taikinaa edelleen tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian "juoksevalta", lisää jauhoja. Maista onko tomusokeria tarpeeksi ja lisää tarvittaessa.

>> Painele taikina leivinpaperilla päällystettyyn irtopohjavuokaan, tai voideltuun piirakkavuokaan. Pistele pohja pari kertaa haarukalla ja laita jääkaappiin kovettumaan hetkeksi (15 min). Paista tämän jälkeen pohjaa uunissa (170c), kunnes pohja on kullanruskea. Anna jäähtyä kunnolla.

 

Täyte:

750 g mascarponea (3 x 250 g paketti)
puolikkaan sitruunan mehu
1,5-2 dl tomusokeria

>> Vatkaa mascarpone ja tomusokeri sähkövatkaimella tasaiseksi ja lisää sitruunamehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa joko sitruunaa tai tomusokeria. Jos kakun täytyy säilyä lämpimässä pitkään, voit lisätä 1-2 liivatelehteä paketin ohjeen mukaan joukkoon

>> Kaada juustotäyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle, koristele mansikoilla ja pistä kylmään tarjoiluun saakka.

Pistelen tässä lähiaikoina vielä parit Berliinin ja Amsterdamin kahvilavinkit niille onnekkaille ketkä lähtevät alkusyksystä reissuun, tai muuten vain haaveilevat lomailusta. Niistä siis pian, bisous xxx.

Share

Ladataan...
i make cake

Haeskelin vähän ruokainspistä - Berliinistä ja Amsterdamista. Tämä oli ensimmäinen käyntini molemmissa kaupungeissa ja ihastuin molempiin. Berliinissä tuli  maisteltua mm. kaupungin (tai koko maailman) parhaat burgerit, juotua raikkaita vihermehuja, unohtamatta uskomattoman edullisia falafeleja, jotka olivat ehkä elämäni parhaita.

Amsterdam taas oli täynnä mitä ihanempia kahviloita, joista parhaat kahvini join Lot Sixty Onessa. Tällaisia kahviloita lisää Suomeen. Myös toinen mieleenpainuva hetki oli aamaisemme CT- coffee & coconut- kahvilassa. Miljöö oli upea; kolmikerroksinen kahvila ulottui kattoparvelle saakka, katosta roikkui  kasveja ja ties mitä taideteoksia, ja tarjoilu koostui tämän hetken trendiruoasta. Cleaneating-aamiaisemme olivat hyviä, en ehkä äänestäisi parhaiksi koko reissulla, mutta ideat ja tunnelma hurmasivat täysin. Mieleen jäi tattarisuurimoista poksautellut "murot", joita oli ripoteltu açai-kulhoni koristeeksi.

Nyt kotona hieman matkaikävissäni löysinkin näitä suurimoita kaapista. Superhelppoa ja kivaa vaihtelua myslille, jossa olen aiemmin käyttänyt paahdettua kvinoaa. Kannattaa muistaa huuhdella jyvät hyvin, sillä muuten saattaa tulla vatsa kipeäksi. Muuten tattari on oikein vatsaa hellivää superruokaa, joka toimii mukavana proteiinilisänä aamiaisjogurttiin.

 PAAHDETUT TATTARISUURIMOT ELI "TATTARIMUROT"  

muutama kourallinen / haluamasi määrä kokonaisia tattarisuurimoita

>> Huuhdo raa'at tattarisuurimot ensin kiehuvan kuuman veden alla, jonka jälkeen toista sama kylmällä vedellä, noin muutaman minuutin ajan.

>> Valuta suurimot ja levitä ne kuivumaan uunipellille leivinpaperin päälle muutamaksi tunniksi / yön yli. Lämmitä uuni 145c ja paahda niitä niin kauan, kunen suurimot ovat kullan ruskeita ja huomaat muutaman niistä "poksahtaneen" auki. Eron huomaa myös jo maussa, jolloin suurimo on helppo syödä, eikä ole yhtä kova kuin raaka.

Tarjoa tattarimuroja smoothien tai jogurtin päällisinä, ripottele salaatteihin tai keittoihin. Kaikille oikein ihanaa loppukesää ja rentoja aamiaishetkiä xxx bises

Share