Ladataan...
i make cake

Energiat tuppaavat kadota syksyn edetessä ja päivien jatkuvasti lyhentyessä. Itse koitan jatkuvasti huijata mieltä ja kehoa kaikenlaisilla urheilumuodoilla, tavoilla ja tottumuksilla jotta välttyisin syyskoomalta. Ja sekään ei yllätä,  että ravinto on myös yksiä suuria vaikuttajia siihen miltä tuntuu.

Olen välillä aika suuri sokerihiiri. En niinkään perinteisten irtokarkkien, vaan enimmäkseen suklaan ja kaiken taatelin ja kuivatun hedelmän väliltä. Oikeastaan mikä vaan makea kelpaa, ja jälkiruoka on ehdottomasti lempiruokalajini. Suosin nykyään enemmän luonnonmukaisia makeita - huomaatte sen mm. oikeasta laidasta löytyvistä raakakakut tai herkut- osioista klikkaamalla- , vaikkakin suklaa joko raakana tai tavallisena on edelleen ehkä parasta mitä tiedän. Jokapäiväiseksi elintarvikkeeksi en silti sitä laskisi, sillä menettää Nutellakin hohtonsa päivittäin nautittuna.

Kaipaan kuitenkin päivisin jotain pientä hyvää, joko kahvin kanssa tai pienen välipalahimon iskiessä. Nämä energiapallerot ovat nykyään hätävara joita löytyy melko usein jääkaapista, sillä ne ovat erittäin nopea ja helppo tehdä ja säilyvät pitkään. Vaihteluksi heitän joukkoon eri pähkinöitä ja siemeniä, mausteita ja muita superfoodeja. Tämä ohje on siis vain yksi esimerkki, pikemminkin pohja määrille jotta reseptiä voi itse soveltaa oman maun mukaan. Ja koska nämäkin tein "vain itselleni", ovat pallot tuollaisia sympaattisen epämuotoisia ja käsintehdyn näköisiä... Maku ratkaisee.

ENERGIAPALLEROT

noin 10-15 kpl

2 dl saksanpähkinöitä (tai muuta pähkinää / mantelia)
2 dl kaurahiutaleita 
10-13 taatelia (voi korvata mm. mulpereilla, rusinoilla, kuivatuilla aprikooseilla yms)
ripaus suolaa & vaniljaa

valitse näistä ainakin yksi:
1,5 rkl macaa
1,5 lucumaa
1,5 carob-jauhoa
1,5 rkl raakakaakaota
1,5 rkl chiasiemeniä
mausteita (kaneli, kardemumma, chili, minttuöljy jne...)

tai muuta haluamaasi lisuketta

>> Jauha pähkinät tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää taatelit, kaurahiutaleet ja mausteet ja surauta taikinaksi. Muotoile sopivan kokoisia palleroita ja kierittele ne halutessasi carob-jauhoon, kaakaoon tai vaikka kookosrouheeseen.

Näiden energiaa boostaavien välipalojen lisäksi olen aloittanut taas keväällä suosimani joogan, sillä syysflunssan iskiessä se tuntuu olevan ainoa urheilu jota keho tällä hetkellä kestää. Hektiseen arkeen kun yhdistää muutaman rauhoittavan joogatunnin, iltateen ja piristävät välipalat, tuntuvat viikonpäivät paljon keveämmiltä. Ihania syyspäiviä toivotellen xxx bises

Share

Ladataan...
i make cake

Syksyyn kuuluu puolukka. Jo pelkkä väri tuo mieleen lapsuuden mökkireissut ja vaarin kanssa pensaikossa vietetyt päivät marjoja poimien. Harrastus tosin loppui lyhyeen, sillä varhaisteininä marjastus oli noloa / tylsää / jotain muuta siltä väliltä.  Nyt en muusta haaveilekaan kuin tuoreista, itse poimituista marjoista.

Puolukasta kuten monesta muustakin suomalaisesta marjasta lähtee älyttömän paljon pigmenttiä, joten se toimii myös hyvänä luonnollisena väriaineena.  Tämä valkosuklaakakku sai vähän piristystä puolukkamurskasta, jota innostuin sohimaan myös "taiteellisesti" koristeeksi asti. Valkosuklaa kaipaa mielestäni aina jotain kirpeää ja voimakasta rinnalleen, ja tässä puolukka (ja aina suosimani lemon curd) toimivat hyvin yhteen. Pehmeää ja kirpeää, siinä ehkä tämän kakun kuvaus tiivistettynä kahteen sanaan. 

VALKOSUKLAAKAKKU PUOLUKKARAIDALLA
15-20 hlölle

Pohja:

175g Digestive-keksejä tai Bastogne-keksejä
(jos käytät Digestivejä, lisää joukkoon myös 1,5 rkl kanelia)
75g voita

Mousse:

200g valkosuklaata4 dl kuohukermaa
400g maustamatonta rahkaa
1-1,5 dl sokeria (enemmän jos et käytä lemon curdia)

vaniljaa
3 rkl lemon curdia (vapaavalintainen)
5 liivatelehteä
1,5 dl puolukoita (sulatettuina, mikäli pakaste)

>> Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (n. 20cm). Murskaa keksit tehosekoittimessa tasaiseksi muruksi, tai kattilalla/kaulimella pussissa murskaten. Sulata voi ja lisää se (ja kaneli) keksimuruun. Sekoita ja painele vuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan.

>> Aloita täytteen teko. Sulata valkosuklaa joko mikrossa tai vesihauteessa juoksevaksi. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Laita tämän jälkeen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Lisää kermavaahtoon sula valkosuklaa, rahka sekä lemon curd. Sekoita tasaiseksi.

>> Kuumenna n. 0,5 dl vettä kiehuvaksi ja lisää sinne pehmenneet, liotetut liivatelehdet yksi kerrallaan ja sekoita liivateseos tasaiseksi. Lisää se ohuena naruna samalla sähkövatkaimella vatkaten kermaseokseen. Kaada 2/3 täytteestä vuokaan.

>> Murskaa sulatettuja tai tuoreita puolukoita joko sauvasekoittimella soseeksi, taikka siivilän läpi murskaksi - tarkoitus on saada seoksesta sileää. Kaada puolukkamurska lopun täytteen joukkoon ja vatkaa tasaiseksi, kunnes siitä tulee vaaleanpunaista. Kaada loppu kermaseos vuokaan valkoisen osan päälle ja pistä kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi.

Marimekon pirput parput- keittiöpyyhe oli liian söpö kuvista pois jätettäväksi. Sitä paitsi nuo pilkut näyttävät aivan puolukoilta. Hyvää viikonloppua kaikille xxx bises

Share

Ladataan...
i make cake

Tapanani on säilöä kaapeissa hätäruokaa. On montaa eri sorttia papuja, linssejä, tomaattikastikkeita, ryynejä ja riisejä. Ihan vaan jos joskus sattuisi tulemaan maailmanloppu tai en jostain syystä pääsisi kauppaan. Hetki sitten oli tällainen päivä; kauppaanlähtö vaan tuntui sateessa ylitsepääsemättömän vaikealta. Kurkin kaappeihini ja sieltä käteeni osui purkki mustapapuja, ja samalla muistin törmänneeni tähän kakkuun. Ja se siitä ruoanlaitosta.

Olen aiemmin kokeillut muutamaa leivos- ja kakkureseptiä pavuista todeten että ne kannattaa nauttia ainoastaan suolaisina ja sellaisenaan. Niin kammottavilta ja kuivilta mössöiltä ovat maistuneet kaikki uuniin kuivumaan pistetyt "muffinsit", että luulin jo hylänneeni ajatuksen kokonaan mitä papuleivonnaisiin tulee. Kuulostaa hullulta leipoa pavusta herkullista suklaakakkua, myönnän. Mutta tämän jälkeen harkitsen vakavasti tekeväni ainoastaan tätä suklaata himoitessani. Niin yllättävää kuin se onkin, kakku ei maistu pavulta lainkaan - itse asiassa siitä syntyy täydellisen sileä ja virheetön, suklainen mousse.

Kunniaa en tietenkään itselleni tästä ota, sillä mistäs muualtakaan tällaista vegeinspiraatiota löytyisikään kuin Green Kitchen Stories- blogista. Löysin vastikään myös blogin instagram-tilin, jonka jälkeen käsitykseni kasvisruoasta on jälleen muuttunut. Täysin.

Tämän mainospuheen ja ylistyksen jälkeen lupaan jakaa reseptin myös teille jotka ette ole tähän vielä törmänneet. Tein pari pikku muutosta (vaihdoin hasselpähkinät saksanpähkinöihin, jätin pohjasta öljyt pois sekä lisäsin hiukan hunajaa ja vaniljaa), mutta veikkaan että ne eivät paljoa alkuperäistä reseptiä maultaan muuta. Ohjetta voi siis soveltaa mahdollisista allergioista ja mieltymyksistä riippuen.

MOCHA & BLACK BEAN MOUSSE CAKE (mukaillen reseptiä täältä)

Pohja:

125 g saksanpähkinöitä
100 g tuoreita, tai kuivattuja & liotettuja taateleita
3 rkl kaakaota (tummaa, mielellään raakaa)
ripaus suolaa

 

Mousse:

1 pkt keitettyjä mustapapuja (noin 230g valutettuna)
5 tuoretta, tai 7 kuivattua ja liotettua taatelia
1 rkl kookosöljyä
0,6 dl vahvaa espressoa
0,8 dl kasvipohjaista maitoa (manteli, kaura, jne...)
100 g mahdollisimman tummaa ( ja raakaa) suklaata
iso ripaus vaniljaa ja suolaa
loraus hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia

 

>> Aloita pohjasta. Pingota irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimella / blenderillä tasaiseksi taikinaksi ja painele se vuoan pohjalle. Pistä pakkaseen kovettumaan.

>> Tee mousse. Kuumenna maito kasarissa tai mikrossa kuumaksi ja pilko suklaa joukkoon. Sekoita tasaiseksi suklaakastikkeeksi ja pistä sivuun odottamaan.

>> Sekoita blenderissä loput moussen ainekset tasaiseksi massaksi ja lisää myös suklaakastikse. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, vaniljaa tai hunajaa. Kaada mousse pohjan päälle ja pistä pakkaseen kovettumaan muutamaksi tunniksi. 

Koristele kakku raakasuklaalla, pähkinöillä, marjoilla, kuivilla kukilla - millä ikinä tahdot. Kakku säilyy pakkasessa pitkään, mutta muista sulattaa se kunnolla ennen tarjoilua. Mielestäni tämä on parasta viileänä mutta melko pehmeänä. Myös maku paranee hiukan seistessä, joten päivän tai parin odottelu on suositeltavaa - mikäli maltat.

Näillä terveisillä toivottelen ihanaa syksyn alkua, xxx bisous.

Share

Pages