Ladataan...
i make cake

Tammikuu on sujunut hiljaisissa meiningeissä, syynä taitaa olla se kakkutauko tai sitten en vaan yksinkertaisesti osaa tehdä muuta kuin herkkuja. Tämäkin ohje noudattaa tuttua aamiaiskategoriaa, joka omalta osaltani on melkeinpä aina makeaa. Sweet life.

Edellinen viikko kului lomaillessa ja nyt arkeen palattua kaipaan jotain kevyempää ja raikkaampaa ruokaa. Mikä sen parempaa kuin överivihreä smoothie, joka on koristeltu suomalaisilla supermarjoilla kuten tyrnillä ja puolukoilla? Tämä herättää makuaistit jo heti aamusta ja vie nuhat mennessään - mukana on nimittäin inkivääriä, sitruunaa ja muuta vastustuskykyä parantavaa. Taisin jopa lisätä yksi aamu muutaman tipan Echinaforcea, niin epätoivoinen olin flunssapäissäni...

Tavallisesti vihersmoothiestani löytyy avocadoa ja pinaattia, mutta tällä kertaa jääkapin ainoa lehtivihreä oli parsakaali. Heitin suuren kourallisen sitä joukkoon ja maistuipa muuten hyvältä, vaikkei lainkaan parsakaalilta. Jos et kuitenkaan uskalla aloittaa aamuasi kaalilla, käy puolikas avocado ja kourallinen pinaattia tämän korvaamiseen oikein hyvin.

SUPERVIHREÄ SMOOTHIEBOWL
yhdelle

iso kourallinen höyrytettyä/keitettyä parsakaalia jäähtyneenä
1 limen tai 1/2 sitruunan mehu
puolikas banaani
1 päärynä kuorittuna ja pilkottuna
2 cm pala inkivääriä
ripaus vaniljaa
loraus vettä
1-3 tl spirulinaa tai muuta viherjauhetta

+ halutessasi loraus hunajaa / vaahtera- tai agavesiirappia

>> Pakasta banaani- ja päärynäviipaleet edellisenä iltana. Ota ne aamulla sulamaan kohmeisiksi noin 10 min ennen smoothien valmistamista. Purista sitruunoista mehu, kuori ja pilko inkivääri.

>> Surauta kaikki ainekset blenderissä tasaiseksi ja lisää vettä mahdollisimman vähän mikäli haluat smoothiesta lusikoitavaa. Koristele mieleisilläsi marjoilla, myslillä tai pähkinöillä ja nauti hyvän kahvin kanssa.

Tällä lailla sujui tammikuu - kohta loppuu kakkulakko ja Ystävänpäiväksi onkin kehitteillä jotain makeeta jolla hemmotella läheisiä.... bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Pähkinä- ja siemenvoita olenkin jo ylistänyt aiemmin täällä. Mantelivoi on edelleen suosikkini, vaikkakin Foodinin cashew-voi ja erilaiset siemenvoit kilpailevat sen kanssa aika ajoin. Nyt alennusmyyntien jälkeen lompakkoa hieman kiristää, ja valmiit taikka itsetehdyt mantelivoit ovat hetken hyllyllä.

Auringonkukansiemenet ovat loistavia monin tavoin: ne ovat superterveellisiä ja sisältävät vähemmän rasvaa kuin esim. pinjansiemenet (pestoa tehdessä huom!), niissä on voimakas paahteinen maku ja mikä parasta - ne maksavat murto-osan pähkinöihin verrattuna. Suuri pussillinen on noin 2-5 € huomioiden ostatko luomua vai tavallista. Mulla näitä oli kaapit täynnä ja nyt pähkinävoin loppuessa päätinkin surauttaa kaikki siemenet tahnaksi.

Auringonkukansiemenissä on valtavasti B- ja E-vitamiinia, kaliumia, sinkkiä sekä seleeniä. Niissä on tietenkin korkea energia-arvo, mutta jopa 22g proteiineja joka sekin on jo yksi hyvä syy lisätä näitä vaikkapa salaatin päälle paahdettuina tai surautella niistä tahnaa leivän päälle. Toimii siis hyvin voin korvikkeena, dipeissä, smootheissa, leivonnassa - oikeastaan missä vaan. 

SIEMENVOI

siemeniä - auringonkukka, kurpitsa, seesami, hamppu jne.. (vähintään 200g kerralla jotta tehosekoittimessa on tarpeeksi massaa jauhettavaksi)
ripaus (ruusu)suolaa

>> Jauha siemeniä tehosekoittimessa / blenderissä täydellä teholla muutama kymmen minuuttia. Joudut kaapimaan massaa reunoilta useaan otteeseen, mutta jatka kunnes tuloksena on pehmeää siemenvoita.

>> Mikäli tehosekoittimesi ei ole yhtä tehokas kuin esim. Vitamix, voit lorauttaa jossain vaiheessa pienen määrän esim. manteliöljyä joukkoon jotta massa lähtee taas sekoittumaan.

>> Mausta lopuksi itsellesi sopivalla määrällä suolaa ja purkita ilmatiiviiseen lasipurkkiin. Säilyy jääkaapissa muutaman viikon.

Hyvää viikonloppua kylmistä säistä huolimatta! Toivotaan että pakkanen kohta hellittää sen verran että uskaltaa ulkoilla enemmän... bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Uusi vuosi alkoi kuukauden mittaisella sokerilakolla. Mielenkiintoinen valinta kakkubloggaajalle, joka tekee niin omaksi kuin muidenkin iloksi kakkuja ja muita herkkuja lähes päivittäin. En ollut edes tajunneeni olevani niin suuressa sokerikoukussa - esimerkkinä huonontunut unenlaatu jonka uskon paranevan vieroitusoireista toivuttuani.

Blogin puolella tämä saattaa näkyä varsinaisena hiljentymisenä tai tällaisten ruokaisampien reseptien merkeissä. Nyt innostuin väsäämään kasvispaistosta joulun yli jääkaapissa lojuneista vihanneksista ja juureksista. Varsin täyttävää vegeruoaksi, tosin menee se lihan lisukkeenakin täyttävämpää kaipaaville.

Itselläni oli kaapissa punajuuria, bataatti, sipulia ja lehtikaalta. Kuivakaapista löysin valmiiksi keitettyjä vihreitä linssejä ja jottei lopputulos olisi ollut pelkkää sosekeittoa, viipaloin punajuuret kiekoiksi, bataatin surautin sileäksi ja lehtikaalit ja linssit pelkästään maustoin reilulla kädellä. Lopputulos oli aivan älyttömän hyvä olettaen etten tiennyt mitä sieltä uunista valmistuisi. Lämpimänä tarjoiltuna parasta nyt kun ulkonakin kylmentää pikku pakkanen, mutta luulen että menee kylmänäkin. 

Koska tämä meni lounaasta, tein pienen sivusalaatin vielä ylijääneestä lehtikaalista. Suolaa, pippuria, balsamicoa ja oliiviöljyä hieroen kaali notkistuu salaattimaisen pehmeäksi ja maukkaaksi lisukkeeksi.

VEGEPAISTOS
kahdelle

1 pieni bataatti
1 suuri sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 suurta punajuurta tai 4 pientä
1 pkt valmiiksi keitettyjä vihreitä linssejä
1-1,5 dl kookosmaitoa tai muuta maitoa
muutama suuri lehti lehtikaalta

vaihtoehtoisesti tuoreita yrttejä: basilikaa, oreganoa, timjamia, salviaa jne...
suolaa & pippuria
oliiviöljyä

>> Kuori punajuuret ja leikkaa niistä ohuita viipaleita. Hiero oliiviöljyssä ja suolassa ja paahda 200c uunissa kunnes ne ovat pehmeitä ja hieman saaneet väriä.

>> Jatka kuorimalla bataatti ja kuutioi se pieniksi paloiksi. Keitä paloja vedessä parin valkosipulin kynnen kanssa kunnes palat ovat täysin pehmeitä. Kaada vesi pois ja surauta bataatin palat ja valkosipulin kynnet tehosekoittimessa yhdessä suolan, pippurin ja kookosmaidon kanssa tasaiseksi pyreeksi. Lisää kookosmaitoa kunnes seos on tasaisen silkkistä ja koostumus on sopiva.

>> Mausta linssit suolalla, pippurilla, lorauksella oliiviöljyä ja suuren nipun tuoreita yrttejä kanssa. Sekoita ja anna maun tasautua punajuuriviipaleiden vielä kypsyessä. Pilko sipuli silpuksi ja kuullota pannulla oliiviöljyn kanssa. Lisää pannulle pari lehtikaalin lehteä kovat osat poistettuina ja kuullottele hetki.

>> Kun punajuuret vaikuttavat valmiilta, ota ne pois uunista ja hiero pieneen paistinvuokaan oliiviöljyä. Aloita kerrostaminen punajuuriviipaleilla, lisää kerros sipuli-lehtikaaliseosta ja päällystä bataattipyreellä ja linsseillä. Toista tätä kunnes kaikki ainekset on käytetty. Paista vielä noin 20 minuuttia uunissa ja tarjoa lämpimänä salaatin kanssa.

Hyvää alkanutta vuotta 2016, bises xxx

Share