Ladataan...
i make cake

Viime viikonloppuna oli hyvän ystäväni synttärit joita juhlistettiin tietenkin rennolla, ruoan ja viinin täyteisellä illalla. Omalle kohdalleni napsahti vastuuksi kakku ja juhlasankarin toiveista syntyi "jotain raikasta, sitruksista ja marjaista". Näin talvella on hankalaa saada tuoreita marjoja joten en päätynyt tekemään mansikoilla kuorrutettua marenkikakkua. Mutta...

... onneksi on olemassa etelän hetelmät ja niistä varsinkin passion kuuluu ehdottomiin suosikkeihin. Nyt taitaa jopa olla niiden sesonkiaika (mikä tosin ei näy kilohinnassa), joten paras tapa korvata suomalaiset marjat ja hedelmät on löytää niille korvikkeita passion-hedelmästä, mangosta, papayasta tai vaikkapa tuoreesta kookoksesta. Passion on hyvä kakkuihin siksikin, että siitä tulee vahvan makunsa lisäksi paljon happoa joka tasapainottaa kaikkea makeaa ja sokerista.

Itse kakku löytyi taas kerran FOOD52- sivulta, ja olen suosinut reseptiä jo useampaan otteeseen. Tavallinen kakkupohja se ei ole, sillä puolet kakusta on marenkia, ja myöhemmin todettiinkin että tämähän on aivan kuin Brita-kakku. Ei siis ihme että se on mielestäni niin hyvää ja vieläkin parempaa siitä tekee mascarponella ja rahkalla tasapainotettu kermavaahto - unohtamatta ainaista lemon curdia jota ilman täytekakkuja ei tässä keittiössä usein synny. Alkuperäistä ohjetta en löytänyt enää sivuston piiiiiitkästä listasta, mutta onneksi olen kirjoittanut sen joskus ylös, tosin mukaillen sitä hieman.

PASSION-BRITA MASCARPONE-SITRUUNAKERMALLA
ohjeesta tulee 2 x 18cm vuokaan kakkupohjat

180 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita
6,25 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhoa
ripaukset vaniljaa ja suolaa
7 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
1,5 dl täysmaitoa tai kermaa
1 dl mantelilastuja / cashew-pähkinöitä tai muita pähkinöitä

 

>> Pingota leivinpaperit kahteen n. 18 cm halkaisijan irtopohjavuokien pohjalle. Laita uuni lämpenemään 170c (ei kiertoilma).

>> Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja vanilja keskenään kulhossa. Vatkaa pehmeä voi ja 1/3 sokerista noin 3 min omassa kulhossaan ja lisää jauhoseos joukkoon. Lisää myös keltuaiset ja maito/kerma ja vatkaa tasaiseksi. Jaa taikina kahteen vuokaan tasaisesti.

>> Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri marenkivaahdoksi - kulhoa pitää pystyä pitämään ylösalaisin ilman että marenki tippuu kulhosta. Jaa marenki molempiin vuokiin taikinan päälle ja ripottele vielä pinnoille mantelilastuja tai muuta pähkinärouhetta. Paista uunissa n. 30 min kunnes marenki on kultaisen värinen.

HUOM! Teen 2 kakkupohjaa samalla joten aikaa saattaa mennä hieman yli 30 min. Vaihtele kakkujen paikkaa ylhäällä ja alhaalla kunnes molemmat kakkupohjat ovat valmiin näköisiä.

PASSION-MASCARPONEKERMA

500 g maitorahkaa
4 dl kermaa
1 vajaa prk lemon curdia
4 passion-hedelmää
450 g mascarponea
0,5-1,25 dl sokeria

>> Vatkaa kerma ja 0,5 dl sokeria vaahdoksi. Lisää mascarpone ja rahka ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lemon curd ja tarkista makeus - lisää tarvittaessa vielä hieman sokeria. Lopuksi kaavi passion-hedelmistä hedelmäliha (ja mehu) ja sekoita joukkoon.

Kokoa kakku täyttämällä se kermalla ja halutessasi voit kuorrutella vielä päältäkin sen haluamallasi tavalla. Mustikat olivat nyt kiva lisä tuomaan vähän väriä kakkuun ja sopivat maultaankiin tuohon hyvin.

Näillä eväillä toivottelen hyvää viikkoa ja tulevia kakkukestejä!  xxx bises

Share

Ladataan...
i make cake

Ystävänpäivä lähestyy ja lupailinkin antaa idiksiä mitä niille rakkaimmillenne voisi valmistaa. Arkistosta oikealta kakut- ja herkut- kategorioista löytyy tavallisempia kakkuja ja herkkuja, mutta tämä meneekin jonnekin tavallisen ulkopuolelle - senkin lisäksi että se on 30. kakkuresepti jonka täällä julkaisen. Koristellessa nimesin kakun päässäni unicorn- / My Little Pony-kakuksi, niin paljon pinkkiä ja lilaa yhdessä kakussa että sulaa suurempikin sydän. Parasta tässä on taas terveelliset ainesosat, sillä mitä muuta sitä läheisilleen toivoisi kuin terveyttä ja hyvinvointia. Raakakakkuja en ollutkaan tehnyt hetkeen ja lopputulos onkin mielenkiintoinen. Korni kuuluu jollain lailla ystävänpäivään :)

Miltä tämä sitten maistuu, muulta kuin sateenkaarilta? Pohjassa on paljon vaniljaa ja cashew-pähkinöitä, keskikerrokset taas vadelmaa, mustikkaa ja vielä vähän vaniljaa. Myös kookoskerma ja Foodinin taivaallinen parapähkinätahna päätyivät taikinaan joita ilman lopputulos ei olisi ollut yhtä pehmeä ja suloisen makea. Balanssia pinnalle ripotelluista kuivatuista vadelmista ja punajuurijauheesta.

VANILJAINEN RAAKAKAKKU VADELMALLA & MUSTIKALLA
noin 13-15 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

1 dl taateleita
2 dl cashew-pähkinöitä
2 dl kookoshiutaleita
ripaus (ruusu)suolaa
1 tl vaniljaa

Täyte:

5 dl vedessä 12h liotettuja cashew-pähkinöitä
1/2 prk jääkaapissa jähmettynyttä kookoskermaa + kermasta jäljelle jäävä vesi
1 dl kookosöljyä tai kaakaovoita
0,5 dl parapähkinätahnaa (tai cashew-voita, kookosmannaa tai -öljyä)
0,75 dl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia
1 tl vaniljaa
1 sitruunan mehu puristettuna
ripaus (ruusu)suolaa

0,5 dl (pakaste)mustikoita
0,5 dl (pakaste)vadelmia

>> Aloita tekemällä pohja. Jauha ensin cashew-pähkinät monitoimikoneessa pieneksi ja lisää kookoshiutaleet, taatelit sekä mausteet. Aja tasaiseksi taikinaksi ja painele se leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin tai pakkaseen kovettumaan.

>> Huuhdo liotetut cashew-pähkinät kylmän veden alla ja laita tehosekoittimeen sitruunamehun, kookoskerman, vaniljan, suolan ja hunajan kanssa ja aja tasaiseksi. Lisää öljy ja sekoita uudestaan. Mikäli seos tuntuu liian paksulta eikä meinaa sekoittua kunnolla, lisää aloittaen 0,5 dl kylmää vettä kunnes saat massasta sileää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa tai makeutusta.

>> Ota noin 2/3 massasta talteen erilliseen kulhoon. Sekoita jäljelle jäänyt 1/3 koneessa yhdessä vadelmien kanssa vaaleanpunaiseksi massaksi ja kaada pohjan päälle vuokaan. Pistä pakkaseen kovettumaan.

>> Siirrä jääneestä valkoisesta massasta puolet taas monitoimikoneeseen ja sekoita yhdessä mustikan kanssa ja kaada lila massa vaaleanpunaisen päälle tasaisesti. Pistä taas kovettumaan pakkaseen. Anna olla sielä hetki  ja kaada loppu vaalea massa päälimmäiseksi.

>> Anna kakun kovettua pakkasessa noin 4 tuntia, jonka jälkeen voit tarjota sen noin 15 min huoneenlämmössä oltuaan. Kakku säilyy pakkasessa noin kuukauden, mikäli sille ei löydy heti syöjiä.

Myös kategoriasta suklaa, herkut, aamiainen ja välipalat voi löytyä ideoita aamiaiseen tai muihin pieniin herkkuihin joita läheisille voi tehdä. Hyvää ystävänpäivään valmistautumista xxx bises

Share

Ladataan...
i make cake

Flussan nujerrus jatkuu keittoreseptillä. Vielä on sen verran vilpoista että tekee mieli lämmintä keittoa, mielellään mausteista sellaista. Ehdoton suosikkini on ollut jo pitkään porkkanasosekeitto, jossa on melkein aina mukana myös kookoskermaa. Näiden kahden liitto vaan toimii niin älyttömän hyvin ja joukkoon voi lisätä reilun käsin tulisia mausteita - tällä kertaa inkivääriä, chiliä ja kurkumaa.

Keitto pelkilteen saattaa tuntua tylsältä ruoalta joten sen upgradeaus hieman kiinnostavammaksi sujuu päälle lisättävillä härpäkkeillä - sama temppu tuntuu toimivan puuron ja smoothienkin kanssa. Kuivat krutongit eivät kuulu näihin, sen sijaan kannattaa kokeilla jotain seuraavista: paahdetut siemenet ja pähkinät, lehtivihreä kuten rucola tai herneenverso, isokiteinen makusuola tai erilaiset öljyt joista ehdoton lempparini on tumma kurpitsansiemenöljy. Näillä normaalikin kasvissosekeitto muuttuu juhlavammaksi.

Nyt uuniin päätyi kasa kookoslastuja paahtumaan kurkuman ja juustokuminan kanssa. Olen mieltänyt kookoslastut pelkkiin makeisiin herkkuihin ja nyt harmittaa etten ole aiemmin keksinyt yhdistää niitä suolaiseen ruokaan. Aivan älyttömän hyvä yhdistelmä näiden itämaisten mausteiden kanssa - makeus, tulisuus ja suuri ripaus suolaa loivat miltei täydellisen balanssin. Koristeeksi vielä mustia seesaminsiemeniä (ja ehkä ihan pieni nokare kookoskermavaahtoa) ja maanantai-illan keitto muuttui luksusateriaksi.

Näistä kookoslastuista tuli tämän annoksen hitti. Mietin jo seuraavia "marinadeja", mm. vegaanipekoni eli savuaromilla maustetut kookoslastut kiinnostavat kovasti. Samoin tryffelisuola ja sour cream & onion voisivat olla hyviä, joko hampparin väliin tai jonkun toisen keiton päälle?


MAUSTEINEN PORKKANAKEITTO

500 g porkkanoita
5 cm pala inkivääriä raastettuna / 3 tl inkivääritahnaa
2 isoa solo valkosipulinkynttä
2 keltasipulia
1,5 tl kurkumaa
1,5 tl chilihiutaleita

1/2 prk kookoskermaa
oliiviöljyä
suolaa & pippuria

>> Pilko porkkanat ja sipulit. Kuullota ensin sipulit oliiviöljyssä kattilassa, lisää kurkuma ja inkivääri ja lopuksi porkkanat. Kuullottele hetki kunnes vihannekset ovat saaneet hieman väriä.

>> Lisää kiehuvaa vettä niin, että porkkananpalat juuri ja juuri peittyvät. Keitä kunnes palat ovat täysin kypsiä ja pehmeitä.

>> Soseuta keitto sauvasekottimella tasaiseksi, lisää kookoskerma ja lopuksi mausta suolalla ja pippurilla.

 

MAUSTETUT KOOKOSLASTUT

pari kourallista kookoslastuja
suuri ripaus kurkumaa
ripaus juustokuminaa
suolaa

>> Mausta kookoslastut mausteilla ja sekoita hyvin. Paahda noin 140c uuninpellillä kunnes lastut näyttävät väriä saaneilta - varo polttamasta niitä. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Näitä mustia seesaminsiemeniä saa ainakin Foodinilta, joilta muuten löytyy samaisista siemenistä tehtyä tahinia. Normaalisti heittelen siemeniä niin kakkujen kuin salaattienkin koristeeksi, lähinnä ulkonäön vuoksi sillä näissä ei ole kovin voimakasta makua. Siispä odotan innolla miltä tuo tumma tahini maistuu, se lähtikin jo mulle nettikaupasta tilaukseen... Jos ei huvita tilata netistä, löytyy näitä herkkuja myös mm. Ruohonjuuresta. Saatte kuitenkin alekoodilla MIRA10 -10% alea Foodinin nettikaupasta joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

Ihanaa viikon alkua teille kaikille, koittakaa säilyä terveinä xxx bises

Share