Ladataan...
i make cake

Näin vappua ennen on hyvä paasata vielä vähän terveydestä ja miettiä mihin sitten juhlimisen jälkeen kannattaa satsata - ruokaa miettien tietenkin. Ajattelin vihersmoothien vastapainoksi kirjoittaa hieman pehmeistä rasvoista ja miten ja missä niitä yleensä käytän. Moni hoitaa esimerkiksi ihoaan vain ulkoisesti, on siirrytty luonnonkosmetiikkaan taikka hieman kalliimpiin seerumeihin. Sisäisesti nautituilla rasvoilla on kuitenkin yhtä suuri vaikutus, ellei jopa suurempikin kuin ulkoisesti kasvoihin hierottavilla voiteilla.

Miten tämä sitten liittyy ruoanlaittoon? Itse pohdin melkein kaiken ruoan kautta: miten voin, tunnen, lepään, nautin ja juhlin. Kaikkiin näihin liittyy ravinto olennaisesti, oli se sitten vihersmoothieta tai juustokakkua. Juhlat eivät ole mitään ilman kakkua ja herkullista ruokaa, eikä hyvä olo ilman perusterveellistä ruokavaliota. Tärkeintä on pehmeiden rasvojen runsas lisääminen ruokavalioon: pähkinöitä, avocadoa, öljyjä ja kalaa. Etuna mm. hiusten nopea kasvu ja ihon normaali kosteustasapaino. Suomalaiset syövät nimittäin edelleen aivan liikaa tyydyttyneitä rasvoja huolimatta terveyssuosituksista koskien pähkinöiden, kasviöljyjen ja rasvaisen kalan lisäämisestä ruokavalioon.

Kaikki pähkinät sisältävät runsaasti pehmeitä rasvoja, mutta on muutamia jotka erityisesti vahvistavat ihon hyvinvointia. Parapähkinä sisältää runsaasti sinkkiä, A- ja E-vitamiineja sekä seleeniä joka mm. tehostaa ihon kimmoisuutta. Toinen kauneuspähkinä on saksanpähkinä jossa on myös runsaasti omega3-rasvahappoja, flavonoideja sekä E-vitamiineja. Näitä varsinkin kannattaa lisätä aamupuuron tai jogurtin joukkoon - kourallinen päivässä riittää.

Itseltäni löytyy kotoa runsaasti pähkinä- ja siementahnoja joten pehmeiden rasvojen nauttiminen onnistuu sitäkin kautta. Lusikallinen smoothien joukkoon, jogurtin tai puuron päälle. Suosikkini on parapähkinätahna, joka löytää tiensä mitä kummallisimpiinkin aterioihin. Sitä voi tosin lusikoida suoraankin purkista parin hedelmäviipaleen kanssa mutta kannattaa olla varuillaan ettei purkki hujahda kerralla, tämä on aika koukuttavaa kamaa. Uusin suosikkini on ollut korvata puuron voisydän parapähkinätahnalla, se sulaa siihen täydellisesti ja hieman sekoitettua puuro on kuin karamellisoitua ja täyteläisen pähkinäistä - varsinaista luksuspuuroa siis! Lisukkeeksi sopivat kaikenlaiset hedelmät ja marjat, suosikkini on joko banaaniviipaleet tai suomalaiset mustikat.

Puuron voi tehdä kauraan, tattariin, amaranttiin, ohraan tai kvinoaan - tässä ohje kvinoaversiostani, joka pitää muuten nälkää pidempään kuin tavallinen kaurapuuro. Johtuu todennäköisesti kvinoan korkeammasta proteiinipitoisuudesta, ja vielä lusikallisen parapähkinätahnaa jälkeen puuro on entistäkin täyttävämpi.

KVINOAPUURO PARAPÄHKINÄSYDÄMELLÄ
yhdelle

1 dl kvinoaa
2 dl manteli- / kaura- / tai tavallista maitoa
ripaus (ruusu)suolaa

+ lisukkeeksi: parapähkinätahnaa, banaania, kaakaonibsejä, marjoja, ...

>> Huuhdo raaka kvinoa kiehuvalla vedellä pariin kertaan. Lämmitä maito kattilassa melkein kiehuvaksi ja lisää hyvin huuhdottu kvinoa ja ripaus suolaa. Laita kansi päälle, ota lämpö pois tai max ykköselle ja anna hautua kannen alla noin 10 min tai kunnes puuro näyttää valmiilta. 

>> Tarjoa puuro haluamiesi lisukkeiden kanssa.

HUOM! Jos tahdot puurostasi entistä herkullisempaa, lisää banaaniviipaleet jo keittovaiheessa puuron joukkoon karamellisoitumaan.

Näillä eväillä toivottelen jo hauskaa vappua ja ehkäpä kerkeän vielä yhden kakun vapuksi tänne julkaisemaan... bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Suklaan kanssa sopii makea mutta hapokas kaveri. Vadelmasuklaa on yksiä lempi-yhdistelmiäni joten se piti kokeilla myös raakakakun muodossa. Aiempia samantyylisiä reseptejä löydät niin raakaversiona kuin aitona sokerikakkunakin täältä, täältä ja täältäEli vadelma- sekä mustaherukkasuklaasta on nyt versiot niin tavallisena kuin raakakakkunakin! 

Paras muutos aiempiin raakakakkuihini verrattuna oli kaakaonibsit jotka eivät suinkaan ole pakollinen, mutta erittäin suositeltava lisä. Rouskuvat palaset tuovat vähän lisää suutuntumaa ja kaakaon hyvällä tapaa kitkerää makua pohjaan jolloin maku on tasapainossa. Voit myös jättää osan pähkinöistä hieman karkeammin jauhetuiksi jolloin lopputulos on melkein sama. Myös kookos- ja kaurahiutaleita voi lisätä oman maun mukaan mikäli kaapista ei löydykään tarpeeksi pähkinöitä - kunhan suhteet pähkinöiden / kaura- tai kookoshiutaleiden ja taateleiden kanssa pysyvät suurin piirtein samana.

VADELMASUKLAARAAKAKAKKU
n. 10-12 cm vuokaan

Pohja:

1,5 dl taateleita (jos käytät kuivattuja ja kovia, liota hetki lämpimässä vedessä)
0,75 kaakaonibsejä (ei pakollinen)
2 dl pähkinöitä (tässä; manteleita)
ripaus (ruusu)suolaa ja vaniljaa

Täyte:

5 dl vedessä 12 h liotettuja cashew-pähkinöitä
1 dl kookosöljyä
0,5 dl kaakaovoita
0,8 dl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia / kookossokeria
1 sitruunan mehu puristettuna
ripaus (ruusu)suolaa ja vaniljaa
+vettä

1,5 dl raakakaakaota
0,25 dl carob-jauhetta (ei pakollinen, korvaa halutessasi kaakaolla)

1 dl suomalaisia (pakaste)vadelmia

>> Aja kaikki pohjan ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja painele leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan. Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi.

>> Huuhdo liotetut ja pehmenneet cashew-pähkinät raikkaalla vedellä ja laita ne, sokeri/hunaja, sitruunamehu, vanilja, suola ja pieni loraus (0,5 dl) vettä tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Joudut kaapimaan massaa välissä ja sekoittamaan uudestaan. Lisää myös kookosöljy ja vesihauteessa sulatettu kaakaovoi joukkoon ja surauta koneella sekaisin. Massan tulee olla aivan tasaista ja paakutonta - jatka sekoittelua ja lisää tarvittaessa hiema kookosöljyä lisää jotta saat sileän koostumuksen.

>> Ota puolet massasta talteen myöhempää varten ja blendaa puolet kaakaon ja carob-jauheen kanssa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, vaniljaa, makeutusta tai kaakaota. Levitä massa irtopohjavuokaan pähkinäpohjan päälle ja pistä heti pakkaseen.

>> Sekoita loppu talteen otettu massa vadelmien kanssa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa, makeutusta tai lisää sitruunamehua. Kaada vadelmamassa hieman jo jähmettyneen kakun päälle ja pistä takaisin pakkaseen kovettumaan.

Kakku säilyy pakkasessa pari kuukatta ja sulatettuna jääkaapissa noin 5 päivää.

Koristelin tällä kertaa taas raakasuklaalla, kaakaonibseillä ja kuivatuilla vadelmilla joita ilman enää harvoin kakkujani näkee. Ihanaa viikonalkua kaikille, bises xxx.

Share

Ladataan...
i make cake

Nutella on lähiaikoina ollut taas erittäin läsnä tässä keittiössä. Se on itselleni merkki loma-aamiaisista tai mökkireissuista. Se tuntuu tuovan hieman lohtua matkakuumeeseen ja purkkiin tartutaan erityisesti reissun jälkeen kun ei haluta vielä palata arkeen.

Nutellapurkkia kaivaessani kaapista löysin myös pussillisen tattarijauhoja, jotka olivat seisseet sielä jo tovin. Gluteeniton leivonta tuntuu olevan mulle ikuisuushaaste, varsinkin kun on kyse oikeasti jauhoisista leivonnaisista kuten vaikka muffinsseista. Oikeanlainen eli tavallinen vehnäjauhoinen koostumus on niin hankala saada gluteenittomista jauhoista, että olin jo hetkeksi luovuttanut haasteeni suhteen. En tykkää käyttää kaupan gluteenittomia jauhoseoksia niiden huonojen lisäaineiden takia vaan suosin puhtaita jauhoja kuten tattaria ja kauraa. Tällä kertaa käytin Foodinin tattarijauhoa ja se toimi paremmin kuin hyvin, ilman minkäänlaista kananmunan tai rasvan lisäämistä jota gluteenittomassa leipomisessa usein tarvitaan.

Nämä suklaamuffinssit yllättivät niin positiivisesti, että oli pakko jakaa resepti myös täällä. Enpä olisi uskonut että gluteeniton tattarileivonnainen maistuisi tältä, kaikenlisäksi ilman valkoista sokeria! Toki terveellisyyttä piti tasoittaa nutellakuorrutteella, mutta senkin voisi halutessaan jättää pois - mitä en kylläkään suosittele. Näistä tuli meheviä ja makeita, ei tietoakaan kuivista jauhokasoista kuten aiemmat kokeiluni.

NUTELLAMUFFINSSIT
n. 10 kpl

4 dl tattarijauhoa (tämän voit korvata myös tavallisella vehnäjauholla mutta tällöin muffinssit eivät ole enää gluteenittomia)
2 dl ruskeaa ruokosokeria
1,5 tl leivinjauhoa

1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa ja vaniljaa
130 g sulaa voita
4 kananmunaa
1 dl kaakaojauhoa

+ nutellaa

>> Laita uuni lämpenemään 180c. Sekoita kaikki kuivat aineet sokeria lukuunottamatta keskenään. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää jauhoseos. Lisää lopuksi joukkoon sula voi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi - tämän kaiken voi tehdä sähkövatkaimella jolloin taikinaan ei synny paakkuja.

>> Annostele taikina muffinsivuokiin niin, että 2/3 vuoasta täyttyy. Paista uunin keskitasolla (ei kiertoilmalla) noin 18 minuuttia, tai kunnes tikulla testattaessa taikinaa jää ihan vähän tikkuun - näin varmistat että muffinssit eivät kuivu, sillä ne kypsyvät vielä uunista tultuaan.

>> Muffinssien jäähdyttyä kuorruta ne suurella lusikallisella nutellaa ja ripottele päälle halutessasi vielä vähän suklaarouhetta. Säilyvät noin 5 päivää, mutta näitä voi pakastaakin (ilman kuorrutetta).

Näillä eväillä toivottelen aurinkoista viikonalkua! Bises xxx

Share

Pages