Ladataan...
i make cake

Kesäreseptiä pukkaa sillä olen niin innoissani ulkona paistavasta auringosta, mansikoista ja yleisesti kaikesta kesään liittyvästä. Tämä kakku on nimenomaan niitä rentoja, jopa mökillä nopeasti väsättävissä olevia jälkiruokia jotka syntyvät nopeasti ja vaivatta. Kakku on lisäksi gluteeniton ja maidoton joten tämä kelpaa yhä useammalle kesävieraalle. Toki kookosöljyn voi korvata halutessaan voilla (tai muulla öljyllä mikäli ei pidä kookosöljyn mausta) ja kookoskerman aidolla kuohukermalla. 

Kakun juju on sen yllättävässä ainesosassa: kesäkurpitsassa. Porkkanakakun tapaan se tuo mehevyyttä ja rakennetta, sekä keventää sitä hieman. Laitoin lisäksi paljon kookossokeria joten vaikkei kakusta löydykään lainkaan valkoista sokeria, on se makea. Ainesosiensa ansiosta tämä kakku menisi musta aamupalastakin.

Kaapista löytyi avonainen tattarijauhopussi joten puolet taikinasta täyttyi sillä. Toinen puolisko on mantelijauhoa joka tuo mehevyyttä ja pähkinäistä makua. Näitä molempia jauhoja saa tämän viikon ajan vielä 29.5 asti Fitness Firstin nettikaupasta -30% alennettuun hintaan. Sieltä löytyy myös muita gluteenittomia jauhoja kesän leipomisiin, sekä paljon muuta kivaa viherjauhoista kookosöljyihin joten kannattaa käydä kurkkaamassa!

KESÄKURPITSAKAKKU gluteeniton, maidoton
pieneen, n. 12cm irtopohjavuokaan

2 kananmunaa
1 dl kookosöljyä
1,5-2 dl kookossokeria (oman maun mukaan)
ripaukset vaniljaa ja suolaa

1 tl leivinjauhetta
2 dl mantelijauhoa
1 dl tattarijauhoa
2 dl raastettua kesäkurpitsaa

>> Laita uuni 175c. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Raasta kesäkurpitsa ja sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja vanilja keskenään.

>> Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sen jälkeen joukkoon öljy. Lisää myös kuivat ainekset ja vatkaa edelleen sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Kääntele joukkoon kesäkurpitsaraaste ja kaada taikina vuokaan.

>> Paista noin 20-30 minuuttia, kunnes tikulla testattaessa siihen jää vähän taikinaa. Anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista.

 

KOOKOSKERMAVAAHTO & KOKOAMINEN

1 prk täysrasvaista, jääkaapissa kovetettua kookoskermaa (Pirkka ja Spice Up ovat mun suosikkeja, niissä on eniten kovaa kermaa)

>> Vatkaa kookoskerman paksu osuus tehosekoittimella kuohkeksi vaahdoksi, mausta halutessasi vaniljalla tai pienellä ripauksella sokeria.

>> Kokoa kasa kermavaahtoa jäähtyneen kakun päälle ja koristele mansikoilla.
 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä kakku on kesäkurpitsoineen ja mansikoineen varsin kesäinen. Juuri sellainen jota tekee aurinkoisella mökkireissulla mieli. Niitä odotellessa, bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Mustikkapiirakka on yksiä kesän suurimpia odotuksia mitä ruoan suhteen tulee. Parasta on mökillä itse poimitut mustikat jotka voi sitten pyöräyttää osaksi kakkua ja ehkä säästää muutaman ihan pelkilteen naposteltavaksi. Nyt ei ole vielä mustikat täydessä marjassa mutta resepti tulee tänne etukäteen jotta kaikki innokkaat pääsevät sesongin alettua heti leipomaan. Julkaisen varmasti kesän mittaa myös perinteisen mustikkapiirakan ohjeen, nyt saatte kuitenkin esimakua raakakakusta. Kardemumma tuo pohjaan ja täytteeseen juuri sen kaivatun maun jotta kakku todellakin tuo mieleen kotoisan pulla- tai murutaikinan.

Käytin täytteeseen nyt Berryfectiltä saamaani 100% mustikkajauhetta sillä kaupasta oli hankala löytää vielä tuoreita mustikoita. Toki tähän käyvät myös suomalaiset pakastemustikat minkä olen huomioinut reseptissä. Kuivattu marjajauhe toimi kuitenkin tähän tilanteeseen ideaalisti, sillä massasta tuli sen ansiosta kauniin tasaisen väristä joka on tietenkin tärkeä osa raakaleivontaa... Koristukset tein paksulla, itse tekemälläni mustikkapyreellä roiskien.

MUSTIKKAPIIRAKKA (RAW)

Pohja:

2 dl pekaaninpähkinöitä tai muita haluamiasi pähkinöitä
6 suurta tuoretaatelia / 8 pehmeää kuivaa taatelia
1 sitruunan mehu
ripaus suolaa & vaniljaa
0,5-1 tl karkeaa kardemummaa (maun mukaan)
0,75 dl kookoshiutaleita

Täyte:

1,25 dl sulaa kaakaovoita
4 rkl kookosöljyä
2 dl kaura-, manteli-, tai kookosmaitoa
ripaus vaniljaa & kardemummaa
4 dl kylmässä vedessä (4-12 h) liotettuja cashewpähkinöitä
0,5-0,75 dl hunajaa / agavesiirappia / vaahterasiirappia
1 ps Berryfectin mustikkajauhoa TAI 1 dl suomalaisia mustikoita

>> Pingota pienen (10-12 cm) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Murskaa blenderissä pohjan ainekset ja painele taikina vuoan pohjalle. Anna kovettua jääkaapissa tai pakkasessa.

>> Huuhdo liotetut cashewpähkinät ja blendaa ne tehosekoittimessa kaikkien ainesten paitsi mustikoiden kanssa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa / sitruunamehua / makeutusta / kardemummaa. Kaada noin puolet massasta irtopohjavuokaan ja pistä se pakkaseen kovettumaan.

>> Lisää loppuun massaan 1 pussillinen Berryfectin 100 % mustikkajauhoa (vastaa noin 1,5 rkl) tai 1 dl suomalaisia mustikoita ja sekoita tasaiseksi, violetiksi massaksi. Kaada massa vuokaan valkoisen kerroksen päälle ja pakasta. Anna kovettua ainakin 4 h.

Kohta alkaa myös ylppärikakkusesonki, joten lähipäivät kuluvat kakkuja suunnitellessa ja leipoessa... Luvassa siis paljon kakkukuvia! Aurinkoista kesäkuun odotusta, bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Nyt on luvassa smoothiepakettia. Kesän lähestyessä mieltymykset muuttuvat pikku hiljaa kevyempiin ja kylmempiin ruokiin. Aamaiseksi tai välipalaksi nautittu smoothie voidaan joko nauttia juotavana tai kohmeisena, jäätelömäisen lusikoitavana. Kokosin tähän muutaman raikkaan reseptin joita itse tulen käyttäneeksi usein sekä pienen vinkkilistan mitä koitan muistaa smoothiebowleja tehdessä. Tämähän ei ole lainkaan vaikeaa, mutta pienillä nikseillä surauttelusta saa entistäkin helpompaa. Kurkkaa myös aiempi superfood-postaukseni täältä, josta löydät lisää reseptejä.

  • Jos käytät banaania, pilko ja pakasta se. Ennen smoothien valmistusta anna banaaniviipaleiden sulaa kohmeisiksi noin 5-10 minuuttia jotta blendaamisesta tulee helpompaa.
     
  • Banaanin voi korvata myös pakastetulla päärynällä; tällöin kuori ja pilko päärynä ennen pakastamista ja anna sulaa kohmeiseksi samalla tavalla ennen valmistusta.
     
  • Sama pätee pakkasmarjoihin, ota nekin kohmettumaan 5-10 minuuttia ennen valmistusta.
     
  • Mikäli smoothie tuntuu liian paksulta tai sauvasekoitin / blenderi ei sekoita massaa, lisää pieni loraus vettä / (kasvi)maitoa / mehua / kookosöljyä.
     
  • Chiahyytelö lisää kuidun ja proteiinin määrää: sekoita 1 dl chiasiemeniä edellisiltana noin 3 dl vettä kanssa ja anna turvota yön yli geeliksi. Tätä geeliä voit lisätä smoothien joukkoon esim. 2-3 rkl, jolloin saat siitä ravinteikkaan ja täyttävän.
     
  • Vaikka omistankin tehokkaan blenderin, tykkään tehdä paksummat smoothiet sauvasekoittimella: yhdelle valmistettaessa blenderi ei ole tarpeeksi täynnä ja nestettä pitäisi lisätä liikaa, jolloin jäätelömäinen koostumus on vaikea saavuttaa. Kokeile mikä on itsellesi paras!
     
  • Tuore inkivääri, minttu, kaneli, kardemumma, vanilja, lucuma, maca, raakakaakao ja carob ovat sellaisia lisiä jotka sopivat yllättävän moneenkin smoothieen. Kokeili lisätä näistä jokin tavallisen smoothiesi joukkoon tuomaan vaihtelua.
     
  • Viherjauheiden maku on helppo peittää mintulla, kurkulla, kiwillä ja varsinkin sitrushedelmillä.
     
  • Lehtivihreää käyttäessä luota mahdollisimman tummaan: mitä tummempi, sitä enemmän siinä on ravinto-arvoja ja antioksidantteja.
     
  • Jos riittää aikaa ja voimaa, koristele kulho kauniiksi :)

Ohje on kaikissa sama: blendaa joko sauvasekoittimella tai blenderissä kaikki ainekset tasaiseksi massaksi, siirrä kulhoon ja nauti välittömästi. Parasta smoothie on viileänä, varsinkin lämpimillä keleillä. Reseptit ovat erittäin helppoja ja voit muutella niitä mieltymystesi mukaan; vaihda marjat suosikkimarjoiksesi, lisää lusikallinen proteiinijauhoa tai ehkä jotain maustetta.

PORKKANA-TYRNI SMOOTHIE
yhdelle

1 pakastettu banaani tai iso kourallinenn pakastemangoa
1 porkkana joko raastettuna tai paloiteltuna (jos omistat tehokkaan blenderin, paloittelu riittää)
loraus sitruunamehua
puolikas appelsiini
loraus 100 % tyrnimehua

+ lisää halutessasi:
1 cm pala inkivääriä kuorittuna
0,5 tl kurkumaa
0,5 tl kanelia

PUOLUKKA-KOOKOS SMOOTHIE
yhdelle

1 pakastettu banaani
1,5 dl pakastepuolukoita
2 rkl kookoskermaa
ripaus vaniljaa
(halutessasi: ripaus kardemummaa)

MUSTIKKA-INKIVÄÄRI SMOOTHIE
yhdelle

1 pakastettu banaani
1,5 dl pakastemustikoita
1 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna
1 rkl kookosöljyä

VIHERSMOOTHIE

1 pakastettu banaani
1,5 rkl kookoskermaa tai -mannaa
kourallinen pinaattia / muuta lehtivihreää
1 tl spirulinaa / muuta viherjauhetta
limen tai puolikkaan sitruunan mehu
4 cm pala kurkkua
1 kiwi
5 mintunlehteä
1 cm pala inkivääriä kuorittuna

Arvon myös kaikkien lukijoiden kesken Foodinin tuotepaketin jolla saa tuotua smoothieen vieläkin enemmän potkua ja energiaa. Paketista löytyy kookosöljyä, viherjauhetta sekä chiasiemeniä. Kerro kommenttikenttään mikä on oma suosikkismoothiesi, tai mitä tykkäät siihen yleensä laittaa. Arvonta suoritetaan 25.5.2016, jonka jälkeen laitan pakettia tulemaan voittajalle. Lisäksi saatte kaikki koodillä mira20 Foodinin nettikaupasta 20% alennusta 22.5 asti, sekä Facebookista voi poimia muut tarjoukset ja kilpailut!  Herkullisia smoothiehetkiä ja onnea arvontaan! xxx bises

Share

Pages