Ladataan...
i make cake

Juhannusta odotellessa mielessä pyörii tietysti myös tarjoilut. Mökille kaivataan helppoa ja mutkatonta, sellaista joka kestää kuljetuksen tai on helppo valmistaa paikan päällä. Muurinpohjaletut ovat ainakin meillä se perinteisin mökkiherkku mutta jos kakkua kaipaat, tämä on se. Ruotsalainen toscakakku on meille suomalaisillekin niin perinteinen ja tuttu herkku että sitä tulee harvemmin syötyä. Hyvä toscakakku on kuitenkin niin mehevä ja makean pähkinäinen, että siitä on tylsyys kaukana.

Multa kysytään jatkuvasti enemmän gluteenittomia kakkuja ja niiden ohjeita. Niitä onkin tullut treenattua enemmän, ei pelkästään terveyskakkuja vaan ihan oikeita juhlakakkuja joissa ei tingitä sokerista tai voista. Jokaisen kakun voi kuitenkin tehdä gluteenittomana, kunhan muuntaa ohjetta hieman ja ottaa pari asiaa huomioon. Tässä mun vinkkejä niille, ketkä tahtovat muokata jonkin tavallisen ohjeen gluteenittomaksi:

  • Lisää ohjeeseen 1-2 kananmunaa enemmän mikäli niitä ohjeessä käytetään
  • Lisää myös 1 dl (gluteenittomia) jauhoja enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa 
  • Lisää 1-3 rkl psylliumkuitua, katso määrä suhteessa nesteeseen paketin kyljestä (tai voit kokeilla aloittaen 1 rkl ja testata mikäli taikina on jo tarpeeksi jämäkkää)
  • Mantelijauho on jauhoista "mauttomin", vaikkakin se tuo mukanaan pähkinäistä aromia. Omani tulee Foodinilta, joka on koostumukseltaan täydellisen sileää ja tasaista. Tattarijauho sopii suolaisiin piirakoihin, toki sillä voi korvata osan jauhoista makeissakin herkuissa sen voimakkaasta mausta huolimatta. Kaura on neutraali, mutta se kaipaa kaverikseen jotain sidosainetta (mm. lisää kananmunia, psylliumia tai muuta jauhoa, esim. vaaleaa riisijauhoa).
  • Soijajauho korvaa munan ja maidon leivonnassa mikäli tahdot tehdä vegaanikakkua/maidotonta. Korvaa kolmannes jauhoista tällä.
  • Riisijauhot (tumma ja vaalea) ovat neutraalein ja hienojakoisin gluteeniton jauho, sopivat myös leivittämiseen ja suurustamiseen
  • Maissijauhoista voi leipoa helposti näkkäriä tai tortilloja, keksejä sekä lettuja. 1 dl maissijauhoja vastaa 1 dl vehnäjauhoja, joten muuntaminenkin helpottuu.
  • Kookosjauhosopii makeisiin, mutta sillä kannattaa korvata max neljäsosa kokonaisjauhomäärästä. Jauho imee paljon nestettä sisäänsä, joten loraus jotain maitoa/nestettä taikinaan voisi olla tätä käytettäessä suositeltavaa

GLUTEENITON TOSCAKAKKU
23-24 cm irtopohjavuokaan, n.10 hlö

Kakku:

100 g voita
3 munaa
1,7 dl sokeria
ripaus aitovaniljaa / 1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhoa
1 dl gluteenitonta jauhoseosta / vaaleaa riisijauhoa
2 dl mantelijauhoa
4 rkl täysmaitoa / kermaa 
1 rkl psylliumjauhoa

Kuorrute:

100 g mantelilastuja
100 g voita
0,7 dl sokeria
2 rkl vaaleaa riisijauhoa / gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl täysmaitoa / kermaa
ripaus suolaa

>> Lämmitä uuni 175c. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Sekoita kaikki kakun kuivat aineet keskenään sokeria lukuunottamatta. Sulata voi.

>> Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi, noin 2-3 min ajan. Lisää jauhot, voi ja maito rauhallisesti joukkoon käännellen - koita säilyttää kananmunien tuoma kuohkeus massassa. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 10-15 min, kunnes pinta näyttää siltä että se kestää kuorrutuksen painon eikä uppoa kakkuun.

>> Kakun paistuessa uunissa tee kuorrutus. Laita kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan / kasariin ja kuumenna jatkuvasti sekoittaen jottei jauhot / sokeri pala pohjaan. Kuorrutteesta pitäisi tulla jähmeämpää parin minuutin sekoittelun jälkeen. Lopeta kuumennos vasta, kun täyte on tasaista (rikkomatta kuitenkaan mantelilastuja). Ota pois lämmöltä.

>> Kun kakun pintä näyttää hieman kovettuneelta (itselläni siihen meni 10 min), ota se pois uunista ja varovasti annostele pienellä lusikalla täytettä kakun päälle ettei se vajoa taikinaan. Lisää kakku takaisin uuniin ja leivo 15-20 minuuttia lisää kunnes pinta on kultainen ja kakku näyttää kypsältä - varo ylikypsentämistä. Riittää että kakku pysyy kasassa ja väri on kultainen.

>> Anna jäähtyä vuoassa 10 min ennen sen irroittamista.

Aivan ihanaa juhannusta teille kaikille! Bises xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Raikas vadelma, kirpeä sitruuna ja valkosuklaan makeus - eikö kuulostakin aika lailla kesäherkulta? Nämä vadelmaposset syntyivät ihan vahingossa tämän kakun ylijääneestä massasta joka oli helppo annostella pieniin laseihin. Pinnalle pienet koristelut ja annoksien ei uskoisi olevan "hävikkiä". Waste to taste ja kaikenlainen hävikin hyödyntäminen tuntuu olevan nyt tosi pinnalla, tässä oma versioni siitä.

Mikäli tahdot tehdä pelkkiä posseja ja olet tarpeeksi lahjakas annostelemaan määräsi leipoessa oikein, voit tehdä näitä erikseen samalla ohjeella jättäen liivatteen pois - se ei ole tässä lusikoitavassa jälkkärissä mitenkään pakollinen. Muuten ohje noudattaa samaa kaavaa, tosin samoista määristä tulee jälkiruokaposse noin 8 hengelle. Ohjeen puolukat siis korvasin vadelmalla, mutta halutessasi voit käyttää mitä tahansa marjaa. Lisäksi lisäsin massaan runsaan määrän lemon curdia sitruksisen maun saamiseksi.

Oikein hyvää viikkoa kaikille, bisous xxx

Share

Ladataan...
i make cake

Iloista mieltä, kuplivaa kuohuvaa ja tietenkin kakkua. Niistä on ylppärijuhlat tehty. Tässä läjä kuvia tämän vuoden kakuista jotka sain tehdä muutaman ylioppilaan tärkeisiin juhliin.

Onnea kaikille ylioppilaille! xxx bises

Share