Ladataan...
i make cake

Vegaaniset leivonnaiset maistuvat raakakakkuja lukuunottamatta harvoin hyviltä - ainakaan ne joita itse olen maistanut. Kakku ilman kananmunia, nykyään trendin mukaan myös ilman valkoista sokeria ja vehnäjauhoja, en tiedä voiko sitä kakuksi enää kutsua. Vaikka itsekin blogin puolella tykkään eri ruokatrendien tuomista haasteista, on vegaanileivonta kohdallani vielä suuri musta aukko lukuunottamatta raakakakkuja.

Olen aiemmin postannut paljon kikherneistä ja mitä kaikkea niistä voi tehdä. Hummusta tai vegaanimarenkia ja nyt brownieta! Brownien haaste on saada koostumuksesta mehevä, joka on ainakin itselleni ollut hankalaa ilman kananmunaa. Kikherneen säilykevesi sisältää kuitenkin paljon proteiineja, samoja joita kananmunan valkuaisessa, joten se toimii täydellisesti kananmunankorvikkeena ainakin tässä reseptissä. Aiemmin testaamistani papubrownieista on tullut lähinnä kakkakikkaretta muistuttavia möykkyjä, joten näiden syöminen oli huomattavasti mukavempaa niin ulkonäkönsä kuin koostumuksensakin ansiosta, unohtamatta sitä papujen tuomaa jauhoista makua. Jos jollain on siis hyviä papubrowniereseptejä olemassa, niitä saa vinkkailla!

Parasta näissäkin browneissa on kuorrutus. Se tekisi mieli nuolla lapsenomaisesti pois, minkä ehkä saatoinkin tehdä yksin kotona kenenkään huomaamatta. Suolakinuski on tehty tässä vegaaniversiossa kaurakermaan, ja veikkaanpa että sama onnistuisi soija- tai kookoskermaankin, tämä kuitenkin omalla vastuulla. Suola, kinuski ja hieman kahvinen suklaa on taivaallinen yhdistelmä jota alan ehdottomasti suosia jatkossa useammin.

VEGAANI SUKLAABROWNIE SUOLAKINUSKILLA
1 pieni pellillinen, 25 x 20 cm nelikulmiovuokaan

2,5 dl kikherneiden säilykenestesttä (tulee 1 purkillisesta)
2,5 dl tummaa ruokosokeria
ripaus suolaa
ripaus vaniljaa
120 g tummaa suklaata
1,25 dl mantelijauhoa
2 dl jauhoja (vehnä-, kaura-, tai gluteenittomia jauhoja)
1 dl kaakaojauhoa
0,5 dl kookoskermaa

0,5 dl vahvaa kahvia

>> Laita uuni lämpenemään 180c (ei kiertoilma). Sekoita kaikki kuivat ainekset sokeria lukuunottamatta keskenään. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa.

>> Vatkaa kikherneiden säilykevesi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, marenkimaiseksi vaahdoksi. Sekoita sula suklaa varovaisesti joukkoon, älä vatkaa. Sekoita myös jauhoseos ja lisää kahvi ja kookoskerma. Tarkista maku, lisää tarvittaessa ripaus lisää suolaa, makeutusta tai kahvia.

>> Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun astiaan/vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia, kunnes brownie näyttää hyytyneeltä muttei liian kuivalta/kypsältä. Tikulla testattaessa taikinaa pitäisi vielä jäädä puutikkuun. Anna jäähtyä.

 

VEGAANIKINUSKI

2 dl kaurakermaa
2 dl tummaa ruokosokeria / tavallista valkoista sokeria
ripaus suolaa

>> Sulata sokeri kattilassa koko ajan tarkkaillen ettei se pala pohjaan. Hämmennä sulaa sokeria, kunnes se on täysin sulaa muttei liian tummaa, lisää kerma ja ota hetkeksi pois lämmöstä. Sekoittele kiehuvaa seosta ja lisää lämmölle takaisin kun seos on hieman "rauhoittunut" (tajuat mitä tarkoitan kun kokeilet). Sulattele sokerimöykky kerman joukkoon, kunnes seoksesta muuttuu kinuskia. Lisää ripaus suolaa ja anna jäähtyä hieman.

Kaada kinuski jäähtyneen brownien päälle, leikkaa paloiksi ja nauti. Parasta tämäkin suklaaleivonnainen on seuraavana päivänä, hetken jääkaapissa hengailtuaan. 

Ihanaa syksyn alkua kaikille, bises! xxx

Share