aamiaismuffinsit (G,L).

i make cake

Tein taas yksi aamu hetken mielijohteesta muffinseja. Haasteena on ollut nyt jo jonkin aikaa hyvien, gluteenittomien leivonnaisten ja ruokien valmistus. En ole keliaakikko saati noudata gluteenitonta ruokavaliota, joka näyttää olevan tämän hetken hittiruokavalio. Kuitenkin muutaman ystävän ollessa herkkä vehnälle, sekä ihan työnikin takia minua kiinnostavat kaikenlaiset ruokaan liittyvät haasteet - miten kokata sellaisia ruokia ja herkkuja joita kaikki voivat syödä. Niin usein olen silti törmännyt ohjeisiin "hyvistä, gluteenittomista leivonnaisista", jotka maistuvatkin uunista tulleena aivan pahvilta... Puhumattakaan siitä ulkonäöstä.

Hylkäsin siis hetkeksi muffinssien tekemisen, mutta yksi aamu huomasin kaivelevani tattarijauhoa kaapista. Nämä ovat hyvin simppelit aamiaismuffinssit, eivät mitkään jenkkityyliset cup caket - mutta tarvittaessa muotoutuvat niiksikin. Eli onnistuinpahan vihdoin luomaan hyvän, gluteenittoman taikinapohjan! Kerrottehan jos olette erimieltä ja koette yllä kuvatun pettymyksen ^

Näitä syntyi aika monta yhdelle hengelle, joten pakastin loput ja hyviltä ne maistuivat parin päivän jälkeen sulatettuinakin. Ripottelin päälle auringonkukansiemeniä, sillä kaapista ei löytynyt mitään fiinimpää. Kaikki kuivatut hedelmät, siemenet, pähkinät, marjat ja suklaat kelpaavat oikein hyvin. Mielikuvitus rajana.

Tattarijauhojen lisäksi näistä tekee tavallista terveellisemmät Luomuruokatukun täysruokosokeri. Fariinisokerilta maistuva, ruskea sokeri antoi näihin ihanan kinuskisen maun! Vaikka Hesarissa ja muissa medioissa kumotaan vähän väliä tumman ja vaalean sokerin terveyseroja käsitteleviä uskomuksia, haluan uskoa että mitä tummempi sen parempi. Näinhän se menee ruisleivässä ja tummissa lehtivihreissäkin.

Jos näistä haluaa kuitenkin juhlavammat ja makeammat jälkkärimuffinssit, suosittelen lisäämään taikinaan desin enemmän sokeria ja sen jonkun ihanan tuorejuustokuorrutteen. Mutta näin aamupalaksi (tai brunssille) näihin riittää ohjeessa mainittu määrä, varsinkin jos näitä nauttii lemon curdin tai nutellan kanssa...

TATTARIMUFFINSSIT

1 kypsä banaani
2 rkl omenasosetta tai jogurttia
3 kananmunaa
1,5 tl leivinjauhoa
0,5 tl ruokasoodaa
2 dl tattarijauhoa
vajaa tl psyllium-kuitujauhoa
ripaus vaniljaa
iso ripaus suolaa
1,5 dl täysruokosokeria
2 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
3 rkl kookosöljyä (tai voita/muuta öljyä)

keskelle banaanin paloja
päälle siemeniä ja pähkinöitä

 

>> Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Muussaa banaani joko haarukalla tai sauvasekoittimella / blenderillä tasaiseksi ja lisää joukkoon märät aineet. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja anna taikinan seistä n. 10 min.

>> Annostele taikina muffinssivuokiin jättäen ne puoliksi vajaiksi. Leikkaa banaanista paloja ja lisää ne muffinssivuokiin ja täytä lopulla taikinalla. Ripottele päälle pähkinöitä tai siemeniä ja paista uunissa 175c noin 12 minuuttia (kiertoilma ok). 

bises xxx

Share

Kommentit

Raakaherkuttelija (Ei varmistettu)

Onpas kivan näköisiä muffinsseja! Nutella ja lemon curd on hyviä, mutta ei mitään verattuna chinyskiin!!

i make cake.
i make cake

Chinysk <3

kukkaiskeiju (Ei varmistettu)

Aivan supersöpöjä noi muffinssivuoat mistä niitä mahtaisi saada? :) Ja itsekin uskon että mitä tummempi sen maukkaampi!

i make cake.
i make cake

Kiitos iida! Tumma on jees:) 

Kommentoi