almond mylk & asiaa maidosta.

i make cake

Maito, se suomalaisten lempijuoma. Itse join maitoa ruokajuomana ylä-asteikäiseksi saakka ja muistan vieläkin kun vanhemmat asettivat maidon pannaan ennen illallista, sillä tapanani oli vetäistä monta lasia tyhjään vatsaan jonka jälkeen ruoka ei tietenkään enään maistunut. Nykyään maitoa tekee mieli pelkälteen enää mustikkapiirakan ja tuoreen pullan kanssa, jotka ovat ehkä parhaita yhdistelmiä ikinä. Okei ja mustikkamaito kesäisin.

Kahvin suurkuluttajana maitoa kuluu kuitenkin paljon, saatan juoda viisikin capuccinoa päivässä - aiemmin töissä ehkä vieläkin enemmän. Muutama kuukausi sitten luin monesta eri lähteestä että iho saattaa "mennä tukkoon" liiasta maitoproteiinista - vatsa myös, mutta itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia maidon ja ruoansulatuksen kanssa. Naama näpyillä päätin kokeilla maitotuotteiden vähentämistä, lähinnä ensin rahka pois jota olin syönyt kilokaupalla aiemmin. Koska tiesin töissä ja muualla juovani normaalia maitoa kahvin kanssa, aloin ostaa mantelimaitoa kotiin. Rakastuin.

Uskon että ihoni on ainakin vähän muuttunut parempaan päin, en tiedä onko kyse lumevaikutuksesta vai auttoiko maidon vähentäminen oikeasti. Kokeilun seurauksena olen kuitenkin koukuttunut mantelimaidon pähkinäiseen makuun, enkä halua enää luopua siitä vaikka sillä ei olisikaan vaikutusta ihooni.

Tutkiskelin sitten mantelimaitoni ainesosia, ja bongasin lisä-aineita, makeutuksia ja muita säilöntäaineita. Ehkä tämä ei olekaan niin hyvää verrattuna siihen puhtaaseen suomalaiseen maitoon? Lisäksi tonkan hinta on moninkertainen normimaitoon verrattuna. Etsin ohjeen netistä ja kokeilin. Onnistuin! Ja plussana vielä helppous ja halpuus.

Mantelimaito

1 osa vedessä yön yli liuotettuja kuorettomia manteleita - esim. 2dl
3 osaa vettä - esim. 6 dl

>> Huuhtele liotetut mantelit siivilässä, heitä tehosekoittimeen veden kanssa ja surauta tasaiseksi muutaman minuutin ajan. Valuta mantelimaito siivilän läpi - itse laitan siivilään talouspaperin palan pohjalle jolloin maidosta tulee sileämpää. Kokoa talouspaperi "pussiksi" ja purista loput nesteet. Toista tämä muutamaan otteeseen, kunnes olet saanut kaiken maidon siivilöityä. Kaada maito korkillisiin kannuihin/purkkeihin ja säilö jääkaapissa.

Itsetehty mantelimaito säilyy jääkaapissa noin 5 päivää. Paperiin jäljelle jäävän mantelimassan voi kuivattaa uunissa jauhoksi tai vain seisottamalla huoneenlämmössä parin tunnin ajan. Sitä voi käyttää tavallisen mantelijauhon tapaan mm. leivonnassa ja smootheissa. Ei siis kannata heittää pois! Lisäksi suhde on aina sama; 1 osa mantelia ja 3 osaa vettä - ei ole siis väliä minkä kokoista mittaa käytät. 

Maitoa voi myös maustaa lorauksella hunajaa tai ripauksella mausteita (kaneli esim.), mutta itse pidän siitä sellaisenaan. Kuumentaminen ja käyttö sujuu samalla tavalla kuin tavallisenkin maidon kanssa, ainoastaan kannattaa muistaa ravistaa varovasti mantelimaitopulloa ennen käyttöä. Samalla ohjeella valmistuu myös pähkinämaito mistä tahansa pähkinästä jos haluat kokeilla esimerkiksi cashewtä, pekaaninpähkinää tai hasselpähkinää.

Ihanaa tiistaita kaikille xxx

Share

Kommentit

eviela
NOT A Wonderland

Täytyykin tuota ohjetta kokeilla. Kiitos paljon!

i make cake.
i make cake

Ei kestä! Saat mantelijauhot ja -maidot samalla kertaa eli todella sen arvoista :)

eviela
NOT A Wonderland

Pystyykö tällä samalla ohjeella tekemään muuten juomaa myös esmes pähkinöistä? Onko hajua?

i make cake.
i make cake

Kyllä onnistuu: Cashew, hassel, pekaaninpähkinä jne... Tosi monesta pähkinästä olen nähnyt maitoreseptejä!

eviela
NOT A Wonderland

Mietin lähinnä toimiiko tämä kyseinen sama ohje niihin vai onko niihin omat tavansa. Mietin siis kun itseltä löytyisi manteleita, cashewta sekä saksanpähkinää niin josko niistä saisi tehtyä sekoituksena tuollaisen "maidon" :)

i make cake.
i make cake

Ei haittaa vaikka tekisit "mixin" pähkinöistä, sama suhde veden ja pähkinöiden kanssa! Kunhan liotat kaikkia pähkinöitä tarpeeksi kauan, esim. yön yli:)

eviela
NOT A Wonderland

Kiitos vinkeistä!

las vegas cheap flights (Ei varmistettu) http://cheapflightslasvegasus.com/

It's a pity you don't have a donate button!
I'd most certainly donate to this excellent blog!
I guess for now i'll settle for book-marking and
adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my
Facebook group. Chat soon!

Jari (Ei varmistettu)

Muutama kommennti mantelimaidosta. Helpoin tapa suodattaa on suodattamiseen tarkoitettu pestävä pussi, n.10€. Suodatetussa mantelimaidossa ei ole kuituja eli kannatta välillä juoda sakkoineen. Mantelin sijaan voi käyttää cashewpähkinöitä, jotka on kuorittu.

i make cake.
i make cake

Jep, tuo pussi onkin ollut ostoslistalla jo hetken, vaikea löytää tavallisista kaupoista... Vinkkejä mistä löytyisi?

erectile dysfunction medications (Ei varmistettu) http://pillsedweb.com/

Hi there would you mind sharing which blog platform you're working with?

I'm looking to start my own blog soon but I'm having a tough
time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique.
P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

eviela
NOT A Wonderland

Minuakin kiinnostaisi, että mistä löytyy!

VLMA (Ei varmistettu)

JES! Tämä ohje oli suorastaan taivaanlahja! Kiitos! :)

i make cake.
i make cake

Ole hyvä! mantelimaito on parasta :)

Kommentoi