kvinoaleipä.

i make cake

Huomasin tässä yksi päivä ihan onnellisena juovani spirulina-vihersmoothieta ja tajusin etten tiennyt sen terveysvaikutuksista mitään. Kyllä, join sitä ihan vaan siitä ilosta että tiedän spirulinassa olevan JOTAIN superaineita. Huvituin miten helposti meidät jotkut saakaan manipuloitua juomaan ties mitä litkuja, tietämättä sen tarkemmin mitä se sisältää. Mutta voin sanoa että mausta kyllä tykkään, henkeä pidätellen en sentään ole sitä kiskonut alas, vaan ihan nautinnolla. Ja jotta ketään ei nyt jäisi vaivaamaan tämä spirulina, niin selvitin asian jotta minä ja te muut voitte jatkossakin juoda viherjuomanne rauhassa. Spirulinasta saa siis valtavan määrän proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja, se puhdistaa maksasta ja hermostosta haitallisia myrkkyjä ja lisäksi vahvistaa sydäntä ja ehkäisee verisuonitukoksia. Ehkä siis jatkan tämän tankkaamista.

Ja sama tietämättömyys koski kvinoaa. Onhan siinä protskua joo, mutta se taisikin olla ainoa juttu jota kvinoasta kunnolla tiesin. Mausta olen aina pitänyt, ja lähinnä sen takia sitä olenkin syönyt mieluiten mm. riisin ja couscousin sijaan. Kvinoa-innostus lähti jopa niin pitkälle että tein siitä leipää. Kokeilin sitä itse asiassa jo viime kesänä, mutta lopputulos oli niin mureaa että se näytti lopulta kauhean leikkausoperaation jälkeen kuivalta riisiltä... En halunnut pistää vahinkoa kiertämään.

Mutta nyt onnistui! Leipä pysyi kasassa ja oli ihanan mehevää, puhumattakaan miten hyvää siitä tuli paahtimessa paahdettuna. Se kelpasi niin täytteillä kuin ilmankin. Ja jotta tämä kvinoaleipä valloittaisi mahdollisimman monen keittiön, kokosin nyt niitä faktoja ja hyötyjä motivoimaan:

  • kvinoassa on kaikkia yhdeksää aminohappoa, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan (saatava siis vaikkapa kvinoasta)
  • kvinoa ei ole vilja, vaan enemmän sukua pinaatille, punajuurille ja lehtimangoldille
  • kvinoassa on korkean proteiinipitoisuutensa lisäksi myös paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia
  • kvinoa pitää nälkää pitkään
  • kvinoassa oleva argiini laajentaa verisuonia, jolloin paleltuminen on vaikeampaa (ihan vinkkinä nyt talvipakkasiin)
  • vähentää sydän- ja verisuonisairauksiin altistumisen riskiä e-vitamiinin, seleenin ja magnesiumin ansiosta
  • auttaa jopa ehkäisemään sappikiveä ja rintasyöpää

Ei ainakaan tee haittaa lisätä kvinoan syömistä. Mutta jos ei terveysvaikutukset kiinnosta niin lupaan että makukin on kohdallaan ja kivaa vaihtelua muulle leivälle :)

Kvinoaleipä

4 dl kvinoaa + 8 dl vettä
4 rkl psyllium-kuitua
2,5 dl vettä
3 rkl oliivi- tai kookosöljyä
1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
0,5 tl leivinsoodaa
1,5 tl suolaa
1 rkl valko- tai omenaviinietikkaa
(pieni loraus vettä)

>> Keitä 4 dl kuivaa kvinoaa 8 desissä kiehuvaa vettä (pakkauksessa tarkemmat ohjeet). Yhdistä psyllium ja 2,5 dl vettä ja anna jähmettyä hyytelöksi n. 15 minuutin ajan. Lämmitä uuni 170c.

>> Yhdistä keitettyyn kvinoaan psyllium-hyytelö, sekä loput ainekset. Lisää myös vähän vettä tarvittaessa, jos taikina näyttää liian kuivalta. Voitele leipävuoka öljyllä ja kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle siemeniä/pähkinöitä koristeeksi jos haluat. Paista 170c noin 90 minuuttia. 45 minuutin jälkeen viillä veitsellä kevyesti leivän pintaan pitkä viilto ja anna vielä paistua ainakin toiset 45 minuuttia.

>> Jos haluat leivästä rapeamman, irrota se vuoasta ja käännä vielä nurin ritilälle ja pistä uuniin hetkeksi. Alenna lämpö 160c.

 Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irroittamista ja leikkaamista. Suosittelen myös paahtimessa paahtamista, vaikka hyvää leipä on sellaisenaankin. Säilyy myös pakkasessa, huoneenlämmössä 5-7 päivää. 

Suolaiseen versioon pistin avocadoa, tomaattia ja ruususuolaa, makeaan mantelivoita ja banaania. Hyvää viikonloppua kaikille, bisbis xxx

Share

Kommentit

Ian
Iris

Enpä ole aiemmin tajunnut valmistaa siitä leipää, kiitos vinkistä, tätä on aivan pakko kokeilla :)

 

i make cake.
i make cake

kiva että kelpaa! :))

Minnanen (Ei varmistettu)

Tein tänään ekakertaa ja pieni ongelma muodostui tuon psylliumin kanssa, se meni ihan tönköksi tällä määrällä..
Voiko tuossa kuidussa olla eroja ja kannattaisiko tehdä tuo hyytelö pussin ohjeen mukaan, vai mikähän mätti?
Ja harmikseni tein suomalaisesta kvinoasta, joka pääsi puuroutumaan..
Parempi onni ensikerralla, oli nimittäin maku niin kohdillaan (:

i make cake.
i make cake

Voi harmi! Voi olla että keitit kvinoaa hieman liian pitkään? Ja kyllä, suomalainen kvinoa on superhyvää mutta puuroutuu helpommin joten se ei ehkä tässä ole paras vaihtoehto... Psylliumissa on eroja ostatko kuitua vaiko jauhettua kuitua, joten uskoisin että silläkin on eroa. Auttoikohan tämä yhtään? Toivottavasti onnistuu seuraavalla kerralla :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Jeps, varmasti auttoi. Tänän tai viimestään huomenna lähtee uusinta satsi testiin (:
Mulle vielä ihan uusi laailma tää gluteeniton leivonta, ni joutuu opettelemaan, eikä ymmärrä, et ohjeen orjallinen noudattaminen saattaa johtaa harhaan, testaan siis ton psylliumin pussin ohjeen mukaan ja hankin ulkolaista kvinoaa leipään (:
Mut maku, se oli ihana. Eli varmasti hyvää tulee, kun koostumus saadaan kohdilleen. Kiitos sinulle paljon (:

Kommentoi