Mausteinen porkkanakeitto & marinoiduit kookoslastut.

Ladataan...
i make cake

Flussan nujerrus jatkuu keittoreseptillä. Vielä on sen verran vilpoista että tekee mieli lämmintä keittoa, mielellään mausteista sellaista. Ehdoton suosikkini on ollut jo pitkään porkkanasosekeitto, jossa on melkein aina mukana myös kookoskermaa. Näiden kahden liitto vaan toimii niin älyttömän hyvin ja joukkoon voi lisätä reilun käsin tulisia mausteita - tällä kertaa inkivääriä, chiliä ja kurkumaa.

Keitto pelkilteen saattaa tuntua tylsältä ruoalta joten sen upgradeaus hieman kiinnostavammaksi sujuu päälle lisättävillä härpäkkeillä - sama temppu tuntuu toimivan puuron ja smoothienkin kanssa. Kuivat krutongit eivät kuulu näihin, sen sijaan kannattaa kokeilla jotain seuraavista: paahdetut siemenet ja pähkinät, lehtivihreä kuten rucola tai herneenverso, isokiteinen makusuola tai erilaiset öljyt joista ehdoton lempparini on tumma kurpitsansiemenöljy. Näillä normaalikin kasvissosekeitto muuttuu juhlavammaksi.

Nyt uuniin päätyi kasa kookoslastuja paahtumaan kurkuman ja juustokuminan kanssa. Olen mieltänyt kookoslastut pelkkiin makeisiin herkkuihin ja nyt harmittaa etten ole aiemmin keksinyt yhdistää niitä suolaiseen ruokaan. Aivan älyttömän hyvä yhdistelmä näiden itämaisten mausteiden kanssa - makeus, tulisuus ja suuri ripaus suolaa loivat miltei täydellisen balanssin. Koristeeksi vielä mustia seesaminsiemeniä (ja ehkä ihan pieni nokare kookoskermavaahtoa) ja maanantai-illan keitto muuttui luksusateriaksi.

Näistä kookoslastuista tuli tämän annoksen hitti. Mietin jo seuraavia "marinadeja", mm. vegaanipekoni eli savuaromilla maustetut kookoslastut kiinnostavat kovasti. Samoin tryffelisuola ja sour cream & onion voisivat olla hyviä, joko hampparin väliin tai jonkun toisen keiton päälle?


MAUSTEINEN PORKKANAKEITTO

500 g porkkanoita
5 cm pala inkivääriä raastettuna / 3 tl inkivääritahnaa
2 isoa solo valkosipulinkynttä
2 keltasipulia
1,5 tl kurkumaa
1,5 tl chilihiutaleita

1/2 prk kookoskermaa
oliiviöljyä
suolaa & pippuria

>> Pilko porkkanat ja sipulit. Kuullota ensin sipulit oliiviöljyssä kattilassa, lisää kurkuma ja inkivääri ja lopuksi porkkanat. Kuullottele hetki kunnes vihannekset ovat saaneet hieman väriä.

>> Lisää kiehuvaa vettä niin, että porkkananpalat juuri ja juuri peittyvät. Keitä kunnes palat ovat täysin kypsiä ja pehmeitä.

>> Soseuta keitto sauvasekottimella tasaiseksi, lisää kookoskerma ja lopuksi mausta suolalla ja pippurilla.

 

MAUSTETUT KOOKOSLASTUT

pari kourallista kookoslastuja
suuri ripaus kurkumaa
ripaus juustokuminaa
suolaa

>> Mausta kookoslastut mausteilla ja sekoita hyvin. Paahda noin 140c uuninpellillä kunnes lastut näyttävät väriä saaneilta - varo polttamasta niitä. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Näitä mustia seesaminsiemeniä saa ainakin Foodinilta, joilta muuten löytyy samaisista siemenistä tehtyä tahinia. Normaalisti heittelen siemeniä niin kakkujen kuin salaattienkin koristeeksi, lähinnä ulkonäön vuoksi sillä näissä ei ole kovin voimakasta makua. Siispä odotan innolla miltä tuo tumma tahini maistuu, se lähtikin jo mulle nettikaupasta tilaukseen... Jos ei huvita tilata netistä, löytyy näitä herkkuja myös mm. Ruohonjuuresta. Saatte kuitenkin alekoodilla MIRA10 -10% alea Foodinin nettikaupasta joten suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

Ihanaa viikon alkua teille kaikille, koittakaa säilyä terveinä xxx bises

Share

Kommentoi

Ladataan...