Vegaanijuusto cashew-pähkinästä.

i make cake

Ostin muutama viikko sitten uuden blenderin. Vitamix oli haaveissa mutta huimaavan hintansa ansiosta päädyin googlailemaan edullisempia korvikkeita ja löysin Optimumin, korvikkeen joka joidenkin lähteiden mukaan on jopa alkuperäistä surauttelijaa tehokkaampi.

Allekirjoitan kaikki laitteen lupaukset, ainakaan se ei toimi Vitamixia yhtään huonommin. Innoissani olen tehnyt smootheja, keittoja, kastikkeita ja tahnoja ja olenkin nauranut tälle vauvanruokamaiselle ruokavaliolleni jota on nyt jatkunut blenderin saapumisesta lähtien. Kaikki vaan maistuu tällä hetkellä paremmalta sileäksi surauteltuna, heh. Pähkinätkin nautin nykyään tämän laitteen kautta joko smoothiessa, tahnoissa tai nyt näkyvän "juuston" muodossa. Jo pitkään olen halunnut kokeilla vegejuuston valmistamista joka onnistuu helpoiten cashew-pähkinöistä. Pähkinöitä voi liottaa muutaan tunnin joten arkisempikin teho- tai sauvasekoitin varmasti riittää reseptin toteutukseen - vaikka suosittelen silti kaikille lämpimästi Optimumin hankkimista. Ja ei, tämä ei ole maksettu mainospostaus, vaan olen oikeasti häkellyttävän myyty laitteen tehokkuudesta.

Kauppoihin rantautuneita vegaanijuustoja en ole vielä maistanut,  joten en uskalla sanoa miltä tämä maistuu niihin verrattuna. Aidolta, sanoisin. En usko että kukaan kokee tulleensa huijatuksi tätä syötyään vaikka pitäisikin kovasti juustoista. Varsinaista herkkua siemennäkkärin päällä, vielä parempaa hedelmien kanssa!

Cashew-juusto on jotain tuorejuuston ja pehmeän goudan väliltä. Se on kermainen, halutessasi mausteinen sekä aivan koukuttavan hyvää, olit sitten kasvisruokaskeptikko tai et. Lisäsin Provencen yrttisekoitusta joten juusto oli varsinkin maukas mutta tahdon ehdottomasti kokeilla vielä maustamatonta versiota. Tärkeintä on uskaltaa lisätä tarpeeksi suolaa, sillä cashew on makea pähkinä ja juustossa pitää olla jonkin verran suolaa jotta se on maukas.

Resepti on nyt täysin vegaani, mutta voit halutessasi korvata kasvimaidon myös tavallisella maidolla.

VEGAANI CASHEW-JUUSTO
yhteensä 2 x 250 g juustokiekkoa

2 dl cashew-pähkinöitä (liotettuna vedessä n. 4-12 h, mutta tehokkaalla blenderillä menee sileäksi ilmankin liottamista)
 1-2 tl suolaa
halutessasi mustapippuria & mausteita (kuivattua timjamia, rosmariinia, Provencen maustesekoitusta jne...)
4,25 dl kasvimaitoa (esim. mantelimaitoa)
0,5 dl oliiviöljyä
6 tl agar agar- kasvipohjaista liivatejauhetta
0,5 dl ravintohiivaa (ei pakollinen, mutta tuo kivan lisämaun)

>> Öljyä 2 noin 250 g astiaa - itse käytän käytettyjä ja pestyjä tuorejuustorasioita. Jauha cashew-pähkinät blenderissä jauhoksi, mutta älä anna seoksen muuttua tahnaksi -lopeta jauhaminen tarpeeksi ajoissa. Lisää joukkoon ravintohiiva, suola, pippuri ja mausteet. Mikäli olet liottanut pähkinöitä, huuhdo ne vedessä ja jauha suolan ja mausteiden kanssa samaan aikaan.

>> Yhdistä kylmä maito, agar agar ja öljy kattilassa, sekoita ja kuumenna liedellä jatkuvasti sekoitellen kunnes seos alkaa kiehua. Kiehauttamisen jälkeen laske lämpö, peitä kattila kannella ja anna olla noin 10 minuuttia kannen alla, välillä sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hieman ennen sen kaatamista blenderiin cashew-seoksen joukkoon.

>> Kaada seos blenderiin pikku hiljaa, samalla koneen käydessä pienellä teholla. Tarkista että juustomassa on tarpeeksi sileää ja tarkista maku - mm. suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Kaada valmis massa öljyttyihin astioihin ja pistä jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

>> Kumoa juusto lautaselle tai nauti sitä suoraan astiasta pala kerrallaan. Säilyy ilmatiiviisti suojattuna jääkaapissa 4 päivää, mutta toimii myös pakasteesta otettuna ja sulatettuna.

Tätä juustoa nautin mansikoiden kanssa, leivän päällä, sellaisenaan ja oikeastaan minkä tahansa lisukkeena. Kiva lisä brunssipöytään taikka illalliselle ainaisen Brien korvikkeeksi!

Hyvää alkavaa viikko kaikille! Bises xxx

Share

Kommentoi