when life gives you lemons / sitruunarakku.

i make cake

Ah nyt se on juhannus! Kesän lapsi kun olen, on tämä keskikesän juhla niitä yksiä lemppareita. Tosin kesäkuu on ollut pitkään niin sateinen ja kylmä ettei tätä aikaa keskikesäksi tohdi nimittää... Mutta suu korvissa suuntaan silti mökille, sillä missään muualla ei juhannusfiilis synny! Oli se sitten hyttysten keskellä kylmässä sateessa. Meillä on hyvät herkut taas tiedossa - ainakin suunnitelmat, joista toivottavasti saan räpsittyä muutamat kuvat todisteeksi. Grillimakkara kuuluu mökille mutta on meillä pari muutakin jakamisen arvoista lisuketta tiedossa...

Pari päivää sitten heräsin ja unentokkuraisena astuin jonkin kovan päälle. Sitruuna. Että mitä? Se oli tipahtanut säälittävästä ruukkupuustaan keskelle lattiaa ja näytti kypsältä. En uskonut omia silmiäni, sillä kuten vähän aikaa sitten kirjoittelin, olen onnistunut tappamaan jokaisen kasvin jota olen ikinä tänne asuntooni tuonut. Tämä sitruunapuukin oli ostohetkellään täydessä kukoistuksessaan keltaisine hedelmineen, mutta pari päivää mun ikkunalla vietettyään kaikki lehdet olivat tippuneet ja keltaiset sitruunat muuttuneet vihreiksi...(?) Epäilin jo jotain hassua sitruunasta limeksi- lajiketta, kunnes päätin vain hyväksyä huonot kasvatustaitoni. Luovutin, mutten heittänyt puuta pois. Ja kärsivällisyys palkittiin.

When life gives you lemons...

...make a raw cake! Tietty. No sen tein, mutta myönnettäköön että tämä pikkuruinen oma sitruunani pääsi vain koristeeksi. Jään odottelemaan loppuja raakileita suurempaa kakkua tai lemonadea varten. Tässä kuitenkin ihanan raikas ja freesi kesäkakku niille lämpimille säille joita täällä jo odotellaan!

SITRUUNARAKKU

Pohja:

15 kuivattua taatelia tai 10 suurta tuoretta medjool-taatelia
0,75 dl kookoshiutaleita
iso ripaus ruususuolaa
2 dl pähkinöitä (itsellä nyt manteleita ja hasselpähkinöitä)

Täyte:

350g cashewpähkinöitä liotettuna yön yli
1,5 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori raastettuna
ripaus aitovaniljaa
1-2 dl vettä
1 tl lucumaa (ei pakollinen)
1,5 dl kookosöljyä
1-1,5 dl hunajaa tai agave-/vaahterasiirappia
+ halutessasi 0,5 dl vadelmapyrettä / murskattuja vadelmia

>> Huuhtele liotetut cashewpähkinät. Vuoraa 18 tai 20 cm halkaisijan irtopohjavuoka leivinpaperilla.

>> Sekoita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi taikinaksi. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja pistä vuoka jääkaappiin.

>> Sekoita kaikki täytteen ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi, lukuunottamatta kookosöljyä. Joudut varmaan sekoittamaan massaa välissä, mutta lopulta siitä pitäisi tulla tasaista. Lisää lopuksi kookosöljy ja maistele tarvitseeko lisätä makeutusta, sitruunamehua, ripaus suolaa taikka vaniljaa.

>> Kaada suurin osa massasta irtopohjavuokaan pohjan päälle. Kaavi loput n. 1-1,5 dl massasta erilliseen kuppiin ja sekoita siihen halutessasi vadelmamurska. Sekoita ja lisää kakun päälle ja tasoita haluamaksesi kuvioksi/väripilkuksi.

>> Laita kakku pakkaseen jossa se säilyy muutaman viikon. Tai jähmetä jääkaapissa ja nauti kakku heti hyvien kavereiden kesken.

Kannattaa muuten käyttää vaan niitä suomalaisia vadelmia, ettei tule mikään pöpö. Olen yleensä tosi rento kaikkia varoituksia kohtaan ja harvemmin edes huuhtelen syömäni hedelmät, mutta muutaman viikon takainen uutispläjäys Hesarissa sai minutkin heräämään. Eli osta luomuvadelmia, tai poimi mökin vadelmapuskasta jos sellaista sattuu teillä olemaan. Tällöin kannattaa kuitenkin tarkastaa ettei sielä ole käynyt joku edellisenä iltana, nimittäin meidän viime Juhannuksen nokkospesto oli saanut hieman erilaista lannotetta edellisyönä...

Nauttikaa juhannuksesta ! bises xxx

Share

Kommentoi