Ladataan...
IDA ALEXIINA

Helppoa ja luonnonmukaista ihonhoitoa? 

Itselläni on ollut paljon ongelmia ihon kanssa erityisesti lukioaikoina. Nykyään ollaan menty paljon eteenpäin. Jos minulta kysyy, että mikä on paras ihonhoitotuote niin vastaisin, että kasviperäinen ruokavalio. Oma ihoni rauhoittui selkeästi ruokavalion myötä. 

Joka kuukausi kuitenkin välillä tulee niitä hetkiä, kun iho ei ole täydellinen ja parhaimmillaan. Tänäpäivänä on varmasti vaikea myös itse olla täysin vastuussa omasta ihosta, koska pelkästään jo pakokaasuinen ilma tai auringonmäärä vaikuttavat ihoon. 

Laitan tähän alapuolelle pari juttua, jotka ovat oikeasti toimineet ja joita todellakin suosittelen sinua kokeilemaan. 

OLIIVIÖLJY

Tämän oivaltaminen oli minulle iso asia. Uskokaa tai älkää oliiviöljyllä on uskomaton kyky rauhoittaa ihoa. Pelkäsin itse aluksi, että oliiviöljy saisi finnit kukoistamaan samalla tavalla kuin kookosöljy, mutta toisin kävi. Kyllä, kookosöljy on erinomainen luonnostasaatava öljy, joka sopii hyvin smoothieihin, leivontaan, kropan iholle ja hiuksiin, mutta kasvojen iholla se saattaa aiheuttaa epäpuhtauksia. Suosittelen levittämään oliiviöljyä kunnolla naamaan yönajaksi ja voin luvata, että aamulla iho on rauhoittunut ja pehmeä. Tietysti jokainen on oma yksilönsä. Itse yllätyin kuitenkin positiivisesti. Ihotautilääkärit määräävät usein aknepuhdistusaineita ja rasvoja, jotka ovat täysin öljyttömiä. Sanoisin kuitenkin, että on luonnon tarjoamat öljyt voivat myös parantaa merkittävästi ihonlaatua. Yksikään aikoinaan käyttämäni apteekin ihovoide, ei ole auttanut yhtä nopeasti, kuin pelkkä oliiviöljy. 

MERISUOLA+VESI

 Lisää mukiin kädenlämpöistä vettä ja merisuolaa n.1tl. Monesti rantalomilla iho voi hyvin kun se saa lillua suolaisessa merivedessä. Saman asian voi ajaa myös kotona valmistettu suolavesi. 

TEEPUU-ETEERINEN ÖLJY

Teepuuöljy on luonnonmukainen antiseptinen eteerinenöljy, jonka on todettu erityisesti parantavan ihotulehduksia ja lievittävän hyttysenpuremia. Toimii! Levitä mieluiten laimennettuna kookosöljyn kanssa finneille.

KOMBUCHA+AVOKADO

Kombucha on käymisen avulla valmistettu juoma, joka maistuu vähän inkiväärioluelle tai kivennäisveden ja limun sekoitukselle. Kombucha on super terveellinen ja suolistoa hoitava juoma. Ihonlaatu on yhteydessä suoliston hyvinvontiin, joten nappaa aina välillä ruohonjuuresta tai punnitse ja säästä-kaupasta maukas kombucha itsellesi! Myös esimerkiksi avokado sisältää ihoahoitavia ravinteita. 

Toivottavasti tästä postauksesta on apua jollekkin. Haluaisin kuulla, jos nämä luonnonmukaiset menetelmät auttoivat sinua.

Ladataan...
IDA ALEXIINA

 

Olen tykännyt tehdä näitä vegaani vinkki-postauksia teille. Vegaanius on jatkuvaa uuden oppimista ja oivaltamista. Ajan kanssa tästä elämäntavasta saa kehiteltyä juuri itselleen parhaiten toimivimman.

Usealla kasvisruokavalioon siirtyvällä on takana monien vuosien eläinperäinenruokavalio, eikä vinkkejä ja apua voi olla liikaa!

Ensimmäinen vinkki tähän postaukseen on anna itsellesi aikaa. Moni olettaa, että muutos on itselle yhtä helppoa, kuin kaverille. Kuitenkin erityisesti ruokavaliota kun ajatellaan niin toisilla kestää totutella pidempään, kuin toisilla. Kroppamme voi reagoida monella eritavalla muutokseen. Musta tuntuu, että monet on ongelmissa kun haluavat muutoksia hetkessä ja ottavat siksi esimerkiksi mielummin laihdutuspillerin, kun muuttavat ruokavaliota rauhallisesti. Siksi, ota aikasi.

Seuraa vegaanibloggaajia ja reseptejä netissä. Helpottaa elämää, kun voit sosiaalisessamediassa keskustella saman ajatusmaailman omaavien ihmisten kanssa! 

Kokeile Cronometer sivustoa ja seuraa sen avulla ravintoaineiden saantia. Klikkaa edelliseen postaukseeni, jossa kerron aiheesta enemmän.

Liity sipsikaljavegaani-yhteisöön facebookissa. Ykkösenä kaikki reseptit ja ruokakauppojen uudet kasvipohjaiset lisäykset! 

Toivottavasti näistä oli hieman apua jollekkin :)

Ladataan...
IDA ALEXIINA

Löysin pari viikkoa sitten Cronometer-sivuston, jonka avulla voi tarkistaa päivittäisten ravintoaineiden saannin.

Myönnettäköön, että hieman pelotti aluksi käyttää sivustoa, koska näkisin suoraan, että missä mennään.

Sivulle kirjataan ylös oma pituus/paino/ikä...  Sitten se laatii jonkun tietyn standardin kaloreiden saannille mikä nyt on vain joku luku, johon ei kannatta uppoutua sen kummemmin mielestäni. Tärkeintä on se, että näkee itse jääkö joku ravintoaine vähäiseksi ja sitten se on helppo muuttaa lisäämällä kyseinen ravintoaine ruokavalioon. Tämä helpottaa myös ymmärtämään omaa kroppaa ja mieltä paremmin, kun näkee konkreettisesti miten paljon energiaa ja ravintoaineita tulee saatua päivän aikana. Tietty jos kaloreita ei ole tarpeeksi niin sitten tulee katsoa asiaa tarkemmin, mutta painottaisin tärkeiden ravintoaineiden saannin katsomista(kuten kuidun, kalsiumin, raudan, ja vitamiinien). 

Tämän postauksen idea on olla avuksi, jos joku teistä on miettinyt saakohan tarpeeksi jotain tiettyä ravintoainetta. Tarkoitus ei siis ole lietsoa ketään laskemaan kaloreita tai olemaan ylitarkkoja omista syömisistä missään nimessä. 

Laitan tähän postauksen loppuun linkin videoblogiin, josta tämän sivuston bongasin. Kannattaa katsoa video, siinä näytetään miten sivusto kannattaa asettaa ja miten sitä käytetään. 

Perusidea on yksinkertainen. Päivän mittaan lisäät kaikki syömäsi ruoat sen tietyn päivän kohdalle kalenteriin ja alapuolelle avautuu kaikki ravintoainelaskelmat prosentteina ja palkit ovat joko punaisella, keltaisella tai vihreällä.

Ideaali on, että kaikki palkit olisivat vihreällä päivän päätteeksi. Turha kuitenkaan stressata asiasta liikaa. Koen, että erityisesti itselleni oli tärkeää uskaltaa katsoa oma tilanteeni ravintoaineiden suhteen, jotta sain käsityksen kasvipohjaisenruokavalion vaikutuksista minuun. Lukuisten dokumenttien ja tutkiskelujen jälkeen tiedän kasvipohjaisenruokavalion positiivisista vaikutuksista, mutta silti jännitti katsoa omaa henkilökohtaista ruokavaliota tarkemmin. 

Kirjasin ylös päivän mittaa syömiäni ruokia ja yllätyksekseni olin lounaaseen mennessä ylittänyt monien ravintoaineiden päivänsaantilukemat(mm.proteiinin). Kaiken kaikkiaan tulokseni olivat huippuhyvät. Tuntuu myös rauhaisammalta tietää, että ei ole mitään hätää, en ole kuolemassa ravintoaineiden tai proteiinin hukkaan ;D Olen antanut itselleni aikaa oppia tähän uuteen vegaaniseen ruokavalioon ja kaikki alkaa tuntua jo niin luonnolliselta ja helpolta, että välillä unohdan, että maailma ei ole vegaaninen. 

Yritän jossain vaiheessa saada aikaiseksi tehdä postauksen päivän syömisistäni ja sitten lisätä tuloksia tänne niin ehkä niistä voisi saada jotain vinkkejä. Merkittäviä eroja vertaillessani entistä ruokavaliotani sivustolla nykyiseeni oli 0,0mg kolesterolia ja transrasvoja tänäpäivänä.

Sivusto:https://cronometer.com

Ohjevideo(englanninkielellä):

 

Ladataan...
IDA ALEXIINA

 

Mulla on nyt missio meneillään, että saisin paljon kuvia konkreettiseen muotoon. Monet matkakuvat olen kadottanut puhelimestani ja joutunut poistelemaan niitä, kun koneelta loppunut tila ja kännykästä jne... 

@framkallaapp on firma, jolle voit lähettää kännykästä suoraan kuviasi ja valita minkä tyylisinä haluat ne sieltä takaisin. Valitsin itse muistaakseni retro-tyylin ja sain 20 kuvaa kerrallaan tilattua. Ihana sijoitus mun mielestä ja oon tosi tyytyväinen. Halusin jakaa tämän tänne, jos joku muukin innostuisi tilaamaan kivoja muistoja vähän säilyvämpään muotoon sieltä puhelimen arkistoista. 

Ladataan...
IDA ALEXIINA

Oletko vielä maistanut tofua? Haastan jokaisen kokeilemaan tätä yksinkertaista ohjetta. Lopputulos on ihan super herkullinen ja maukas! 

Mikä parasta tämä on myös ravintorikas ja todella terveellinen lounasidea.

Tofu marinadi

250g maustamatonta tofua( käytin jalotofu-merkkiä)

2rkl "kookos aminoja" (terveellinen korvike soija- ja tamarinkastikkeelle/löytyy esim.ruohonjuuresta)

2rkl vaahterasiirappia

2rkl mantelivoita (tai maapähkinävoita)

1tl omenaviinietikkaa

1rkl chilijauhetta

Sekoita marinadi tasaiseksi ja aseta tofunpalaiset marinadiin( laita jääkaappiin 30min tai yön yli). Sitten kuumenna pannu ja lisää tofu paistumaan noin 3-5min per puoli. 

Voit yhdistää tofut vaikka hampparin sisälle, avokadoleivälle tai buddha bowliin muiden mieluisten raaka-aineiden kera. 

Ohje löytyy tästä linkistä videomuodossa: https://www.youtube.com/watch?v=n3S9nw91ydA

Ladataan...
IDA ALEXIINA

Ajattelin, että tälläinen postaus voisi olla hyödyllinen mihin laitan muutaman jutun, jonka voi omasta keittiöstä vaihtaa vähän "parempaan" vaihtoehtoon.  Innostun asioista nopeasti ja haluan muuttaa kaiken hetkessä. Välillä, on helpompi kuitenkin aloittaa pikkuasioista yksi kerrallaan. Tämä postaus on siis sinulle jos kaipaat vinkkejä parempiin valintoihin. 

1. Poista teollinen sokeri keittöstäsi. Tänä päivänä on niin paljon muitakin vaihtoehtoja, joten miksi ostaa teollista sokeria. Vaihda se kookossokeriin! Terveellinen ja herkullinen hedelmäsokeri. 

2. Lehmänmaito. Kokeile vaihtaa se soijamaitoon! Soijamaito mielestäni imitoi parhaitan "tavallisen" maidon makua ja sopii kahvin kanssa maukkaiten enemmistön mielestä. Oma suosikkini on kuitenkin kauramaito. Eläinperäisillätuotteilla on huonovaikutus ympäristöön, joten niitä kannattaa pikkuhiljaa alkaa vaihtamaan ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. 

3. Talouspaperi. Lähes joka kaupasta pitäisi löytyä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

4. Leivonnassa tavallisen voin voi korvata kookosvoilla. Minulla on kookosvoi-paketti jääkaapissa juuri leivontaa varten, jos tulen tarvitsemaan sitä. 

5. Tuoremehut. Tee itse mehua tai pidä huoli, että keittiössäsi on aina muutama banaani ja taateleita ja tee makea ja herkullinen smoothie, silloin kun tekee mieli jotain hedelmäistä. (Vinkki numero 1 smoothien valmistukseen: lisää aina taateleita! Niistä saa niin paljon makeutta ja hyviä sokereita. En osaisi kuvitella smoothieta ilman taateleita enään..)

Tässä oli viisi mielestäni helppoa ja simppeliä juttua, jotka on helppo korvata uusilla paremmilla vaihtoehdoilla.

Ladataan...
IDA ALEXIINA

Ajattelin tänään kirjoittaa teille mikä sai minut miettimään ja lopulta muuttamaan "radikaalisti" omaa ruokavaliotani.

“It's not given to people to judge what's right or wrong. People have eternally been mistaken and will be mistaken, and in nothing more than in what they consider right and wrong.” 
― Leo TolstoyWar

Tavallaan ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Me ollaan ihmisinä tehty aika paljon kauheuksia meidän historiassamme ja hulluinta ehkä onkin aina jälkeenpäin ajatella, että sillä hetkellä esimerkkinä natsit ovat oikeasti ajatelleet, että on "oikein" osallistua juutalaisten massamurhaan. 

Mikä on väärin ja mikä on oikein?

Siihen on monia eri vastauksia, mutta minusta meidän pitäisi aina pyrkiä ajattelemaan mikä olisi kaikista oikeudenmukaisinta ja eettisintä. Haluan muistuttaa, että olemme aikaisemmin tehneet kauheita asioita, jotka silloin tuntuivat hyviltä ja oikeilta. Tämän takia kulttuurit, uskonnot ja eri kansalaisuuksille omaiset "tavat" eivät omasta mielestäni ole koskaan oikeutus jollekkin epäeettiselle toiminnalle. 

Ensimmäinen asia, joka sai minut vaihtamaan ruokavaliotani oli salakuvattu videomateriaali suomalaisilta teurastamoilta jolloin taisin nähdä ensimmäistä kertaa karjateollisuuteen liittyvää raakuutta ainakin Suomesta kuvattuna. Linkkaan videon tähän alapuolelle jos haluat nähdä sen. Videon alussa varoitetaan voimakkuudesta ja raakuudesta, joten jos olet herkkä älä katso. Toisaalta, jos liha kuuluu ruokavalioosi suosittelisin katsomaan miten se valmistuu, mutta valinta on sinun.

Video: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/oikeutta-elaimille-julkaisi-videoita-teurastamoilta-elaimia-raakataan-ennen-lopettamista/5516956

Eniten tuossa videossa näin jälkeenpäin uudelleen katsottuna itseäni hermostuttaa kuunnella teurastamotyöntekijöiden sadistisia lausahduksia ja heidän tarpeetonta eläinten kaltoinkohtelua ja kiusaamista. Uskon, että tuolloin vuosi sitten tämä myös sai minut raivostumaan, kun tajusin maksavani näiden ihmisten palkkaa. Se, kun en voi koskaan tietää miten sairaita ihmisiä suljettujen teurastamon ovien sisällä on ja erityisesti tänäpäivänä, kun liha tuotetaan tehotuotantona ja yksilöinä meidän on lähes mahdotonta päästä näkemään lihanvalmistusta tai tietää tarkkaan mistä se liha tuleekaan ja ketkä siellä teurastamoissa työskentelevätkään.

Videon katsottuani en tainnut enään koskaan omatoimisesti ostaa eläinperäisiä tuotteita kaupasta. Tuosta päivästä lähtien halusin selvittää ja oppia enemmän myös lihan ja maidon terveysriskeistä. Satunnaisesti saatoin syödä ravintolassa esimerkiksi pizzaa, jossa oli juustoa. Meni oma aikansa ennen kuin ryhdyin täysin vegaaniseksi.

Aloitin vegeilemään ja katsoin dokumenttejä kunnes vegaaniuteen siirtyminen tapahtui aika luonnostaan. Aluksi pelko siitä, että se on niin radikaalia ja vaikeaa oli olemassa. Onnekseni olen huomannut, että löysin korvikkeet kaikelle mahdolliselle ja vielä maukkaampina versioina. Siksi suosittelenkin lämpimästi kokeilemaan tätä ruokavaliota.

Tosiaan tuosta videosta kaikki alkoi.

 

 

Ladataan...

Ladataan...
IDA ALEXIINA

 

Herkullinen vihersmoothie resepti/Delicious green smoothie recipe

1 cup of spinach(pinaattia)

lemon juice(sitruunan mehua)

splash of coconut water(loraus kookosvettä tai ihan tavallista vettä)

-Blend-

add 1-2 frozen bananas(lisää 1 tai 2 pakastettua banaania)

1 cup of green grapes(lisää viinirypäleitä kourallinen)

1 cup of coconut water(kookosvesi/tavallinen vesi)

add ice cubes if you like(voit lisätä vielä jääpaloja)

-Blend-

DONE 

Recipe: Tess Begg -https://www.youtube.com/watch?v=iDF8o5-Zqjs

Ladataan...
IDA ALEXIINA

BUDDHA BOWL

1 avokado

kurkkua

salaattia

tomaattia

pinaattia

herkkusieniä & marinoitua tofua

Tämä on hyvä lounasidea, mutta lisäksi olisi ehdottomasti hyvä olla vielä perunaa, riisiä, bataattia tms. Kuvassa ei nyt näy, mutta yhdistin tämän lautasellisen vielä leipien kanssa. Oli super hyvää ja raikasta. Hiilihydraateista saa sitä energiaa ja "sokeria" aivoihin, jolla jaksaa työskennellä ja ajatella selkeästi, joten ethän unohda ruokavaliostasi tätä seikkaa. 

Tykkään miten helppo on laittaa vain eri ruoka-ainekset vierekkäin lautaselle ja sitten heittää pinnalle mausteita tai vaikka soijakastiketta ja nautiskella. Nopeaa ja helppoa!

 

Pages