Mikä sai minut vaihtamaan ruokavaliota?

IDA ALEXIINA

Ajattelin tänään kirjoittaa teille mikä sai minut miettimään ja lopulta muuttamaan "radikaalisti" omaa ruokavaliotani.

“It's not given to people to judge what's right or wrong. People have eternally been mistaken and will be mistaken, and in nothing more than in what they consider right and wrong.” 
― Leo TolstoyWar

Tavallaan ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Me ollaan ihmisinä tehty aika paljon kauheuksia meidän historiassamme ja hulluinta ehkä onkin aina jälkeenpäin ajatella, että sillä hetkellä esimerkkinä natsit ovat oikeasti ajatelleet, että on "oikein" osallistua juutalaisten massamurhaan. 

Mikä on väärin ja mikä on oikein?

Siihen on monia eri vastauksia, mutta minusta meidän pitäisi aina pyrkiä ajattelemaan mikä olisi kaikista oikeudenmukaisinta ja eettisintä. Haluan muistuttaa, että olemme aikaisemmin tehneet kauheita asioita, jotka silloin tuntuivat hyviltä ja oikeilta. Tämän takia kulttuurit, uskonnot ja eri kansalaisuuksille omaiset "tavat" eivät omasta mielestäni ole koskaan oikeutus jollekkin epäeettiselle toiminnalle. 

Ensimmäinen asia, joka sai minut vaihtamaan ruokavaliotani oli salakuvattu videomateriaali suomalaisilta teurastamoilta jolloin taisin nähdä ensimmäistä kertaa karjateollisuuteen liittyvää raakuutta ainakin Suomesta kuvattuna. Linkkaan videon tähän alapuolelle jos haluat nähdä sen. Videon alussa varoitetaan voimakkuudesta ja raakuudesta, joten jos olet herkkä älä katso. Toisaalta, jos liha kuuluu ruokavalioosi suosittelisin katsomaan miten se valmistuu, mutta valinta on sinun.

Video: http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/oikeutta-elaimille-julkaisi-videoita-teurastamoilta-elaimia-raakataan-ennen-lopettamista/5516956

Eniten tuossa videossa näin jälkeenpäin uudelleen katsottuna itseäni hermostuttaa kuunnella teurastamotyöntekijöiden sadistisia lausahduksia ja heidän tarpeetonta eläinten kaltoinkohtelua ja kiusaamista. Uskon, että tuolloin vuosi sitten tämä myös sai minut raivostumaan, kun tajusin maksavani näiden ihmisten palkkaa. Se, kun en voi koskaan tietää miten sairaita ihmisiä suljettujen teurastamon ovien sisällä on ja erityisesti tänäpäivänä, kun liha tuotetaan tehotuotantona ja yksilöinä meidän on lähes mahdotonta päästä näkemään lihanvalmistusta tai tietää tarkkaan mistä se liha tuleekaan ja ketkä siellä teurastamoissa työskentelevätkään.

Videon katsottuani en tainnut enään koskaan omatoimisesti ostaa eläinperäisiä tuotteita kaupasta. Tuosta päivästä lähtien halusin selvittää ja oppia enemmän myös lihan ja maidon terveysriskeistä. Satunnaisesti saatoin syödä ravintolassa esimerkiksi pizzaa, jossa oli juustoa. Meni oma aikansa ennen kuin ryhdyin täysin vegaaniseksi.

Aloitin vegeilemään ja katsoin dokumenttejä kunnes vegaaniuteen siirtyminen tapahtui aika luonnostaan. Aluksi pelko siitä, että se on niin radikaalia ja vaikeaa oli olemassa. Onnekseni olen huomannut, että löysin korvikkeet kaikelle mahdolliselle ja vielä maukkaampina versioina. Siksi suosittelenkin lämpimästi kokeilemaan tätä ruokavaliota.

Tosiaan tuosta videosta kaikki alkoi.