Kolme vinkkiä pimeyden selättämiseen

Ihana Päivä

Näinä pimeinä päivinä ei voi välttyä ihmisiltä, jotka kommentoivat pimeyttä, sadetta, kylmyyttä ja väsymystä. Vaikka talvi on tänä vuonna harvinaisen synkkä lumen puutteesta johtuen ja sorruin itsekin viime maanantaina iskemään poikkeuksellisesti torkkua, on vuodenajasta selviämiseen muitakin keinoja kuin valittaminen. Tässä niistä kolme.

1. Olet mitä (syöt ja) juot

Yhä suurempi osa ihmisistä ymmärtää miten suuri merkitys puhtaalla ruoalla on elimistöön ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Eineksien negatiivisesta vaikutuksesta  on jauhettu viimeiset vuodet ja varmasti "kaikki" jo tietävät, että niitä tulisi välttää. En sen sijaan aivan täysin allekirjoita erilaisten raw foodistien tai muiden äärimmäistä ruokavaliota noudattavien ihmisten ohjeita. Anoreksiasta ja ortoreksiasta selvinneenä voin kertoa, että hyvinvoinnin kannalta on tärkeintä syödä puhdasta, hyvää ja itselle sopivaa ruokaa. Ja seurassa, jossa ruokailua siivittää television pauheen sijaan iloiset keskustelut tai vaikkapa hiljainen hyväksyntä.

Ruoan lisäksi kuitenkin myös sillä mitä juomme on merkitystä kehon (ja mielen) hyvinvoinnille. Vesi on yksi parhaista piristäjistä ja puhdistajista, ja sitä kannattaakin muistaa juoda myös työpäivien aikana. Älkää kuitenkaan tehkö kuten minä eli sortuko lipittämään vettä liikaa. Viime keväänä join vahingossa (vesipullo aina mukana) yli neljä litraa vettä päivässä ja tulokset olivatkin sen mukaiset. Olin jatkuvasti kipeä hivenaineiden ja vitamiinien huuhtoutudessa veden mukana kehostani pois. Kohtuus kaikessa pätee siis myös vedenjuontiin!

Toinen neste, joka vaikuttaa radikaalisti kehoomme on toki alkoholi. Itse koen hankalaksi saarnata asiasta, sillä tänä perjantaina tuli poikkeuksellisesti nautittua enemmän alkoholia kuin normaalisti. Lauantai menikin niin fyysisesti kuin henkisesti heikossa hapessa: keho oli kankea, mieli musta ja väsymys painoi jokaista solua. On ihan selvää, ettei tälläsestä selviä päivässä, vaikka tänään on jo parempi olo. Perjantain juhlat huomasin sunnuntaiaamun joogatunnilla kun käsistä ja kainaloista pursusi kitkerää hikeä. Puhdistava tunti taisikin tulla tarpeeseen... Toisin sanoen, vaikka itse edelleen nautin lasin tai pari hyvän ruoan tai seuran kanssa, on alkoholilla selvä vaikutus jaksamiseemme. Niinpä talven pimeinä kuukausina olisi varmasti järkevää vähentää ylenpalttista alkoholin juomista ja pitää viinin lipittelykin kurissa. Mutta ah, kyllä lasillinen punaviiniglögiä tekee pimeistä illoista hieman valoisempia. Ollaan siis armollisia itsellemme. 

2. Päivä alkaa aamusta

Noh, otsikko on aika itsestäänselvyys, mutta tosiaan päivän kulkuun vaikuttaa radikaalisti se miten sen aloittaa. Jos aloitat aamusi kiroten pimeyttä, hakaten torkkua ja lopulta raahautuen työpaikalle mustan mielen saattelemana, voi olla haastavaa kääntää päivä positiivisen puolelle. Kokeile siis aloittaa päivä reilusti normaalia aikasemmin, tee lyhyt joogatreeni, rauhoitu ja nauti aamusta kuten kaikista muistakin päivän hetkistä. Koko päivä alkaa tuolloin iisimmin ja olet paremmin varautunut sen eteen heittelemiin haasteisiin. Hyvä ja lyhyt aamujoogatreeni löytyy muun muassa alla olevasta videosta. Sen avulla aloitat aamusi hikoillen ja nauraen. Ei paha yhdistelmä!

3. Älä lähde lätinään

Paras vinkki pärjätä pimeät kuukaudet on positiivisen tai vähintään neutraalin asenteen opettelu. Kuten kaikki muutkin ominaisuutemme, myös asenne on muunnettavissa ja muokattavissa haluttuun suuntaan. Asennemuutos ei kuitenkaan ole päätös vaan tapa toimia. Jos haluat suhtautua pimeyteen (tai vaikkapa elämään) positiivisemmin, muuta tapaasi toimia. Älä lähde mukaan työpaikan valituskuoroon, kävele pois tai kerro, että itse kyllä löydät iloa myös joulukuun pimeydestä. Älä kiroa ulkona iskevää räntää vaan kävele pää pystyssä tuulta päin, kuin uhmaten luonnon voimia. Älä jää sisään ahdistumaan talven pimeydestä vaan laita lämmintä päälle ja painu ulos. Saatat kohdata kirjoituksen kuvan kaltaisen näyn: harmaiden pilvien takaa kurkistavan sinisen taivaan. Saatat huomata, ettei talvi olekaan niin paha vaan että ankeus, ahdistus ja paha olo ovat todellakin säästä riippumattomia asioita - ne ovat pään sisäisiä asioita. Innostu huomatessasi, että muuttamalla toimintamallejasi muutat myös pään sisäisiä asioita. Rakastu uuteen elämäniloon ja jaa sitä muille. Ole talven kirkkaana hohtava tähti. Ja muista, että me kaikki loistamme päivästä riippuen välillä kirkkaamin, välillä heikommin. Mutta loistammepa kuitenkin. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.