Ladataan...
Ihme ituhippi

En ole erityisen allerginen millekkään, enkä sen puoleen hajusteyliherkkä tai edes sisäilmaongelmien uhri. Siitä huolimatta pyrin välttelemään voimakkampia kodin kemikaaleja aina kun mahdollista, sillä olen huolissani sekä mahdollisesta ajan kanssa tapahtuvan altistuksen aiheuttamasta allergisoitumisesta, mutta myös mahdollisista sivuvaikutuksista, joista ei ole vielä toistaiseksi tarkempaa tutkittua tietoa. 

Sekä synteettisinä tuotoksina että luonnossa syntyy sen verran voimakkaita kemikaaleja, että on typerää alkaa edes selittämään ylipäänsä siitä kuinka kaikki luonnollinen on hyvää ja kaikki teollinen pahaa. Laiskuuttani kirjoitan vain "kemikaaleista", tarkoittaen teollisia synteettisesti vamistettuja kemikaaleja, mutta pitää muistaa, että yhtälailla myös luonnosta löytyy aineita joita ei ole tutkittu tarpeeksi, ja jotka voivat aiheuttaa riskejä. -Anyhuu, tänään vuorossa postaukseni hiukan luomumpaan ja ekompaan kodinhoitoon, pyrkien valitsemaan sekä ympäristöystävällisempiä tuotteita ja herkille ihmisille paremmin sopivia aineita. Tämän lisäksi kiinnostavana lisämotivaattorina projektille on myös se, että suurimman osan siivouksessa käytetyistä tuotteista ollessa mahdollisimman luonnollisia ja normaalista ruokakaapista löytyviä, eläinkokeille ei pitäisi olla juurikaan tarvetta. 

Miten sitten välttelen "kemikaaleja" kotonani? 

 • En käytä pyykinhuuhteluainetta. En henkilökohtaisesti huomaa mitään eroa pyykin pehmeydessä huuhteluaineella tai ilman, ja vaikka huomaisinkin, jotenkin ero on niin hiuksen hieno, etten vaan jaksa välittää. Myöskin koska suurin osa kosmetiikasta on jo hajustettua varsinaisten parfyymien lisäksi, en näe syytä sille, että pyykinkin tarvitsisi vielä erikseen tuoksua joltakin. Niin kauan kuin pyykki ei tule koneesta pahan hajuisena takaisin, kaikkihan on ihan hyvin. 
 • Käytän rintaliivien pesuun Marseille saippuaa ensinnäkin sen vuoksi ettei tarvitsisi jatkuvasti ostaa uusia rintaliivejä kun pesukone on pesupussista huolimatta lingonnut kaarituet puukottamaan rintakehää. Tämän lisäksi koska kyse on niin tiukasti iholla olevasta vaatteesta, koen oloni jotenkin luottavaisemmaksi, kun tiedän että ainakaan se ei ole suuri kemiallinen myrsky. Jännänä ideana olen välillä pohtinut voisiko sillä pestä muutakin pyykkiä, mutten ole vielä saanut aikaiseksi selvitettyä. 
 • Olen vaihtanut astianpesutabletit EUn ympäristömerkillä, Ecolabelilla varustettuihin tabletteihin
 • Olen täyttänyt vanhat käsisaippuapullot luonnonkosmetiikka suihkugeelillä
 • Keittiössä ja muussakin kodin yleissiivouksessa Fairyn tilalla olen käyttänyt Frosch merkin vastaavan oloista tuotetta, joka ainakin markkinointinsa mukaan on valmistettu ympäristöystävällisemmistä luonnollisemmista ainesosista kuin muut tiskiaineet. 
 • Etikalla ja vodkalla pääsee yllättävän pitkälle. En ole koskaan ollut näppärä tyttö kikkailemaan ruokasoodan kanssa, mutta sen sijaan olen havainnut, että kirkas viina on litrahinnaltaan edullisempaa kuin ikkunanapesuaine (ainakin täällä Virossa). Myöskin jos on mitä tahansa mistä tarvitsisi esim. neutraloida hajua tai kirjaimellisesti räjäyttää lika pois, esim. kylppärissä, aika usein riittää että jättää pesun kohteen muhinaan hetkeksi laimennettuun etikka- tai viinakylpyyn ja sen jälkeen hankaa ja voilá, lika on poissa. Näiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen jos on esim. tummia tekstiileitä tai herkkiä puupintoja. 
 • Käytin jossain vaiheessa pesupähkinöitä ja yhden naisen pyykkiin ne toimivatkin loistavasti. Mutta siinä vaiheessa kun miehinen hikoilija tuli elämääni, pesupähkinöissä ei ole riittänyt potku ja ainakin toistaiseksi ollaan siirrytty hajustamattomaan pyykinpesuaineeseen, ennen kuin keksin miten voisin säästää kehoani, luontoa ja kemikaalilastia tinkimättä pyykin puhtaudesta. 
 • Siinä vaiheessa kun nykyinen IKEAn muovinen tiskiharjani viimein kuluu loppuun, sain Facebookista ihanilta ihmisiltä vinkkejä että joko suomalaiselta Kaarnalaivalta tai Iris Hantverkilta löytyy puisia tiskiharjoja, jotka eivät ainakaan suosittelijoiden mukaan laukea muutamassa viikossa, kuten aiemmin mainitsemani kokemus Hemtexin puisen tiskiharjan kanssa. 

Sitten eräänä ikuisen visualistin haavena itselläni olisi luoda siivouskaappiin joku nätti lasipullo viritys jossa olisi etikkaa, viinaa, ruokasoodaa, palasaippuaa ja tiskiainetta, mutta toistaiseksi en ole saanut aikaiseksi, vaan kaikki säilytetään ronskisti alkuperäispakkauksissa. -Muutenkin siivouskamat tuppaavat olemana hiukan levällään kaapeissa aina siellä missä tarvitaan. Mutta se on kai sitä todellista elämää. Ehkä vielä jonain päivänä. 

Millaisia kotoa löytyviä aineita olet käyttänyt siivoukseen, tai oletko löytänyt jonkun aivan korvaamattoman mahtavan ekopesuaineen kodin siivoukseen? Kerro kommenteissa ajatuksiasi postauksesta ja omat parhaat kodinsiivous ekoiluvinkkisi :) 

-Anna

Share

Ladataan...
Ihme ituhippi

Ärsyketulvan hillitsemisessä yllättävän näppärä keino on vähentää ärsykkeitä. Viimepäivinä jyllännyt hastag #deletefacebook sai minut pohtimaan virtuaalista saastaa jota kulutamme tahtomattammekin liki päivittäin. Olen käyttänyt paljon aikaa vain siivoten sosiaalisesta mediastani ärsyttäviä tyhjänpäiväisiä ilmoituksia ja sisältöjä, sekä sähköpostista turhia uutiskirjeitä ja muuta virtuaalista roskaa. Koska elektroniikasta tai edes sosiaalisesta mediasta on hankalaa sanoutua kokonaan irti, eikä sillä tavoin välttämättä edes saavuttaisi mitään parempaa, vaihtoehdoksi jää oman elektroniikan aisoissa pitäminen. Facebookin poistaminen olisi hurmaavaa ja haaveilen siitä, mutta töiden ja muutaman hyvän FB ryhmän vuoksi se olisi hankalaa. Myöskin olen luopunut puolituttujen puhelinnumeroiden kysymisestä, koska viestiähän voi aina laittaa naamakirjassa jos tulee tarve! -Some on vähän kuin autot tai koirat: ihmisen pitäisi käyttää sosiaalista mediaa, eikä somen ihmistä. 

En halua olla spämmin ja mainosten uhri, jos tarvitsen tai haluan jotakin, osaan kyllä ottaa selvää ihan itsekin tuotteesta ilman viittätoista välkkyvää mainosta ja manipuloitua aikajanaa. Omalla tavallaan melkein harmillista, että tällä hetkellä vain Spotifysta voi maksaa päästäkseen eroon mainoksista. Toisaalta uskon siihen, että kuluttaja osaa äänestää myös jaloillaan, ja jättää vähemälle sellaisten sovellusten ja palveluiden käytön, jossa aggressiivinen mainonta häiritsee omaa olemista. Aika moni postauksessani esittämistä vinkeistä liittyy Facebookiin, lähinnä siksi, että se on kaikkein aggressiivisimmin omaa tilaansa vaativa ja spämmintäytteisin käyttämäni systeemi. 

11 vinkkiä virtuaalisen sotkun selättämiseen

1. Käy läpi roskapostisi ja klikkaa "peruuta tämän uutiskirjeen tilaus"

2. Unfollowaa instagramissa, snapchatissa ja muissa sosiaalisissa medioissa vaikuttajat joista et ole kiinnostunut, tai joiden kanava on yhtä suurta mainosta 

3. Käy läpi FB tykkäyksesi, ja vähennä etusivullasi majailevien roskajulkaisuiden määrää poistamalla turhia tykkäyksiä. 

4. Käy läpi FB:n kaverilistasi. Onko todella tarpeellista paljastaa näin paljon elämästäsi Masalle jonka kanssa olitte hyvänpäiväntuttuja yläasteella? Poista "turhat" kaverit, ja jätä jäljelle vain oikeat ja sosiaalisista velvotteista säilytettävät kaverit. Tee "kohteliaisuudesta FB-kavereiden" ja "oikeiden FB-kavereiden" välille selkeä jako, lisäämällä ensimmäisenä mainitut "Tuttavat" listalle, ja sen jälkeen säädä postaustesi oletusasetuksiksi "Kaverit, paitsi Tuttavat", jolloin saat pitää kiinni yksityisyydestäsi. 

5. Tarkista äppien ja sosiaalisten medioiden ilmoitusasetukset puhelimessasi, ja säädä ne niin, että saat ilmoituksia vain siitä kun oikea ihminen on joko tykännyt tai kommentoinut postaustasi, tai lähettänyt ihan oikean viestin. Äppien "Perttu-Pirjetta tykkäsi postauksesta/ Julkaisi ryhmässä / Ilmoitti myytävän tuotteen / Et ole juonut vettä puoleen tuntiin/ Klikkaa tästä heti nyt" muistutukset ovat ärsyttäviä ja turhia, ja ne on vain luotu koukuttamaan käyttäjä. Elämästä tulee paljon kivempaa kun puhelin pörisee vain kun on syytä. 

6. Facebookissa itse olen aina ryhmään liittyessä laittanut ryhmän kaikki ilmoitukset pois päältä, koska niiden tulvasta ei ikinä tule loppua. Nyt näen ilmoituksia vain kun saan reaktion oikealta ihmiseltä. 

7. Puhelimessani olen poistanut "infinity-skrollattavat" sosiaaliset mediat ensimmäiseltä näytöltäni ja jättänyt siihen vain työkaluja. Olen poistanut myös Facebook sovelluksen kokonaan. Harkitsen Snapchatin poistamista surkean ja käyttömukavuuden romuttaneen päivityksen jäljiltä. Hankaloittamalla äppien saatavuutta, niitä ei päädy puolihuomiossa skrollaamaan kohti tyhjyyttä, vaan päätyy todennäköisemmin käyttämään aikansa paremmin. Myöskin houkutus avata some on pienempi, sillä poissa silmistä, poissa mielestä. 

8. Poista turhat äppit puhelimestasi. Jos et ikinä käytä sitä, mutta saatat sitten joskus tulevaisuudessa tarvita sitä, sen voi kyllä asentaa uudelleen. Itselläni tästä loistavana esimerkkinä mm. AirBnB. Ei kannata säilyttää jotain helposti korvattavissa olevaa jos käyttöä tulee kerran vuodessa. 

9. Miltä tietokoneesi työpöytä näyttää? Jos se on tiedosto- ja pikakuvakemeren vallassa, käytä hetki siihen, että käyt ajatuksella kaikki läpi ja järjestät jutut kansioihin ja paikalleen. 

10. Tee tärkeistä tiedostoistasi varmuuskopiot joko pilveen, ulkoiselle kovalevylle, tai vaikka molemmille. Tällä tavoin sinun ei tarvitse hillota 5 vuotta vanhoja valokuvia yhä näkyvissä koneella jonka säilytystila on rajallinen. 

11. Asenna ainakin tietokoneellesi AdBlocker. Itselläni on käytössä UBlock, ja saan nauttia suuremmasta määrästä sisältöä ja vähemmästä määrästä ärsyttävää välkettä. 

Lisäksi mitä tulee puhelimen ykkösnäyttöön, kannattaa koittaa kannustaa itseään uusiin parempiin käyttäytymismalleihin uusia työkaluja sille näytölle valitessa. Itseltäni löytyy niinkin jännittävää, kuin bussiaikatauluja, meditaatiota, Kindle app, YLE, BBC ja muita vastaavia käytännöllisiä ja ehkä oikeasti enemmän lukemisen arvoisia kohteita kuin Instagram, Snapchat ja Facebook. 

Kerro parhaat vinkkisi spämmin selättämiseen, ja fantasioi kanssani kommenteissa siitä millainen olisi spämmitön maailma ilman turhia mainoksia :) 

-Anna

Share

Ladataan...
Ihme ituhippi

Ennen joulua leivoin innokkaasti leipää pariin otteeseen viikossa. Leipomisen suhteen omaan kaksi vasenta kättä ja olen aina kokenut pientä kauhua jauhoja, hiivaa ja leivinjauhetta kohtaan. Tästä huolimatta syksyllä, ja nyt taas keväällä olen havahtunut siihen, miten näppärää leipominen toisaalta on, jos vaan jaksaa vaivautua, eikä siihen edes mene lopulta niin paljon aikaa kun alun kangertelun jälkeen oppii käsittelemään raaka-aineita. 

Kotona leipomisen ehdottomat plussa puolet on, että tulee hyvää ja halapaa. Myöskään et tule raahanneeksi turhaan pieniä muovipusseja kaupasta kotiin, ja tiedät täsmälleen mitkä leivän ainekset ovat, ilman ainoatakaan mystistä lisäainetta. Sitten tietenkin ihan vaan tavallisen ihmisen näkökulmasta kotona leijuva tuoreen lämpimän leivän tuoksu on vaan.. ahh. -Eikä sen pyöräyttämiseenkään mene vajaata varttia enempää, tosin uunissa ollessa vahtimiseen sitten meneekin hetki. 

Seuraavassa esittelen maailman näppärimmän leipäreseptin jolla olen itse leiponut tosi usein. Ainoa ongelma kyseisessä leivässä on ehkä itselleni ollut, että vaikka sisus onkin ihanan pehmoinen, kuori tuppaa aina olemaan kuin tiiltä. Olen miettinyt josko kananmunalla voitelu ennen uuniin laittamista voisi auttaa ratkaisemaan probleemia, tai pitäisikö taikina tyyliin lykätä kattilaan kannen alle kypsymään, mutta tämän asian selvittämisen kanssa olen yhä vähän vaiheessa ja toimii se nykyisellä kovallakin kuorella. Onpahan ainakin luonnetta. 

Maailman helpoin leipä

 • 7dl venhnäjauhoja 
 • 1 pussi kuivahiivaa
 • 1-2 teelusikallista suolaa
 • 3,5 dl lämmintä vettä
 • Maun mukaan auringonkukan siemeniä
 • Oliiviöljyä taikinan käsistä irrottamiseen

Ohje: 

1. Kaada lämmin vesi kulhoon ja hulauta mukaan kuivahiiva. Sekoita kunnes kuivahiiva on sulanut. 

2. Heivaa mukaan jauhot, suola ja siemenet. Sekoita lusikalla kiinteäksi taikinaksi, ja jos tunnet akuuttia tarvetta, niin vaivaa taikinaa hiukan. Mukaan voi myös oman maun mukaan heittää muita siemeniä, yrttejä, mausteita ja silputtuja pähkinöitä. 

3. Jätä taikina nousemaan liinan alle noin tunniksi. 

5. Lämmitä uuni noin 175 asteeseen, lykkää leipomus sisään ja anna olla noin 1 tunti, kannattaa välissä testata haarukalla leivän keskeltä jääkö haarukkaan märkää taikinaa, eli onko leipä vielä valmis. 

Tämän lisäksi olen aina välillä intoontunut paakaroimaan mokkapaloja, jotka jopa vajavaisella jauhopeukalollani tuppaavat aina onnistumaan kohtuullisen hyvin. Ehkä tärkein pointtini tässä postauksessa on, että kotona leipominen on edullisen hintalappunsa lisäksi yllättävän vaivatonta, ja sitä ei aina tule ajatelleenksi, mutta se säästää myös tuotetun muoviroskan määrää. 

Tunnetko ratkaisua tiiliseen leivänpintaan? Jaa viisautesi kommenteissa :) 

-Anna 

Share

Ladataan...
Ihme ituhippi

Ruoka on hyvää ja syöminen on kivaa. Ja matkustelukin on ihan kivaa. Tämänhetkinen kotikaupunkini Tallinna, on yksi suomalaisturistien suosikeista. Valitettavasti aika usein motivaattorina Viron reissuun toimii alkoholituotteiden edullisuus, mutta voin luvata että täällä on turistille paljon muutakin hurmaavaa nähtävää ja koettavaa. Yksi näistä asioista on vegaanista tai lakto-ovo kasvisruokaa valmistavat ravintolat. Etenkin Tallinnassa ravintolakulttuuri on ihanan raikasta Suomeen verrattuna siltä osin, että suosituimmat ravintolat eivät ole osia ketjuista joissa saa S-pooonuksia, vaan sinne mennään nauttimaan ruoasta yksilöllisiin ja hurmaavan harkittuihin ja yllätyksellisiin puitteisiin. Myöskin ruokalista itsessään on usein jännittävämpi kuin pizza, burger tai kanasalaatti. Tallinnasta ihan kaikkea en tule jäämään ikävöimään täältä ajallani pois muuttaessani, mutta ravintoloita ja ravintolakulttuuria tulen kaipaamaan. 

Tietenkin erityisesti mikä itseäni aina kiinnostaa on puuhasteluni ympäristövaikutukset, ja etenkin sen suhteen olen ravintolassa innoissani saadessani kokea ja maistaa ammattikokin valmistamaa kasvisruokaa. Itse kun kotona kokkaa, oma repertuaari tuppaa jäämään hiukan rajalliseksi ja sen vuoksi satunnaiset ravintolavierailut antavat ihan uutta näkökulmaa myös omaan tekemiseen kotioloissa. 

Tähän listaan olen kerännyt joko vegaanista tai lakto-ovo ruokaa tarjoavia ravintoloita, jotka ovat joko omia suosikkejani, tai joissa olisi itsellänikin vielä ajan kanssa tarkoituksena vierailla. -Koska vinkit hyvästä ruoasta on aina parempia muiden kanssa jaettuina. 

1. Kass Kohvik Nurri 

Kissakahvila, joka perii erillisen sisäänpääsymaksun, mutta tarjoaa muistaakseni noin kympillä todella herkullisen vegaanisen lounasbuffan. Kissojen kanssa syöminen on jännä kokemus, mutta tunnelman luomisen kannalta miinusta siitä, että ainakaan silloin kun olen itse vieraillut, ei ollut edes hiljaista taustamusiikkia tavoitteena vähentää kissojen stressiä. 

2. Vegan Restoran V

Olen muutaman kerran koittanut saada pöytää aina ruuhka-aikoihin ohikulkiessa, eikä vieläkään ole napannut. Ehkä jonain päivänä pääsen itsekin kokemaan millaista on kohistun ja kiitellyn vegaanien taivaan tarjoama ravinto. 

3. Von Krahli Aed 

Paleo ja vegaaniruokaa tarjoava mesta aivan Vegan Restoran V:n kyljessä. Tänne olenkin sitten yleensä päätynyt kun vegan Restoran V:ssä on ollut pöydät täynnä. Aikanaan Von Krahli Aedilla oli tyyliin neljän euron vegaaninen päivän lounas, joka on yksi kaupungin halvimpia, mutta listalta syöminen maksaakin sitten hiukan enemmän. Suosittelen paikkaa lämpimästi, sillä ruoka on kokemukseni mukaan ollut aina erinomaista. 

4. Chackra 

Intialaista ruokaa ainakin lakto-ovo vegetaristeille. Tallinnan heikkoutena on etnisten ravintoloiden puute, tai se, että olemassa olevat etniset ravintolat ovat vain järkyttävän huonoja, ja siinä mielessä Chackra on tervetullut tuulahdus kaupungin ravintolaelämään. Myöskin hintansa puolesta paikka on yksi kaupungin kohtuullisimmista tunnelmallista päivällistä varten. 

5. Kohvik Must Puudel 

Must Puudel on niin paikallisten kuin turistienkin vakipaikka. Erityistä plussaa kivasta sisustuksen retrovibasta, mutta myös siitä, että listalta löytyy vegaanisia vaihtoehtoja. Vegaanisista vaihtoehdoista huolimatta, tässä paikassa oma suosikkiannokseni on ehdottomasti tomaattinen parmankinkku vuohenjuusto pasta. 

6. Kohvik August

Kohvik Augustissa en ole koskaan tullut käyneeksi johtuen siitä, että ainakin ulkoapäin paikka vaikuttaa aika saman tyyliseltä kuin Must Puudel, mutta penkit näyttävät epämukavemmilta. (Rationaaliset perustelut kunniaan). Siitä huolimatta lafka tarjoaa kasvisruokaa tiedostaville kuluttajille. 

7. Pööning 

Pööning on yliopiston kylkeen rakennettu pieni pizzeria lähikaupan yläkerrassa Mustamäessä, ja täytyy kiitellä heidän hävyttömän herkullista vegaanista pizzaansa ja paikan kivaa sisustusta. Jos haluaa vegaanisen pizzan lisäksi kokea paloja siitä "oikeasta Eestistä" silotellun vanhan kaupungin lisäksi, suosittelisin paikkaa ehdottomana go to -mestana. 

8. F-hoone

F-hoone on turistien keskuudessa varmaankin yksi suosituimmista ravintoloista koko kaupungissa, mutta siihen on ihan syykin: he tarjoavat fiinimmän kotiruoan tyylistä settiä vegaanisena ja lihaisana, ja hintaa viinilasin kanssa kertyy about ison mäkkäriaterian verran. Ruoka on aina hyvää, vaikka välillä ehkä hiukan keskinkertaista, mutta siitä huolimatta F-hooneelle iso suositus uskomattomasta hinta-laatu suhteesta ja Tallinnan parhaasta asiakaspalvelusta. 

9. NOP 

NOP on Kadriorgin puiston hoodseilla sijaitseva kahvila-ravintola-ihme ituhippeily ruokakauppa, jonka konseptin ideana on tarjota puhdasta ruokaa läheltä. NOPissa ruoka on jännittävää, mutta ainakin itselleni suhteellisen hankalahkon sijainnin vuoksi en menisi kutsumaan sitä suosikikseni. 

10. Kohvik Sesoon 

Kohvik Sesoon on Tallinnan tasolla ehkä hiukan ylihinnoiteltu kahvila-ravintola trendikkäässä Kalamajan kaupungiosassa. Ruoka on ihan hyvää, kasvisvaihtoehtoja on tarjolla, ja sijaintikin on lähellä ratikkaa, mutta toisaalta paikan löytäminen sisäpihalta on ekalla vierailulla ehkä hiukan projekti. 

+ 1 Suklaanystävän kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa Karutalu Shokolaad. Pieni suklaapuoti omaa vegaanisen valikoiman ja on sijoitettuna Raatihuonen torin kylkeen pienelle kujalle vanhan kaupungin sydämessä. Suklaan lisäksi ihan vaan siellä vierailu on jo kokemus itsessään. 

Oletko kokenut päräyttävän lounas tai päivälliselämyksen Tallinnassa? Kerro nälkäiselle ihmiselle kommenteissa tämä kullanarvoinen tieto! :) 

-Anna 

 

Share

Ladataan...
Ihme ituhippi

Suurin osa moderneista ihmisistä aktiivisesti käyttää ja omistaa elektroniikka töissä ja vapaa-ajalla. Lapsena äiti oli aina varoittamassa liiallisen tv:n katsomisen haitoista ja siitä, että liiallinen aika internetissä on pois muusta elämästä. Rajoitamme lasten ruutuaikaa, mutta aikuisena seuraamme välkkyviä valoja heräämisestä nukkumaan menoon. 

Monen työ on puhtaasti tietokoneen tuijottamista 8 tuntia päivässä. Sitä ei voi välttää, jos haluaa omilla taidoillaan elättää itsensä ja mahdollisen perheensä. Sitten vapaa-ajalla minäkin tässä nakuttelen blogipostausta kasaan ruudun hehkuvassa valossa, tsekkaan puhelimen kun olen valmis, luen ehkä hiukan uutisia netistä ja vähän ajan kuluttua varmaan avaan television sunnuntain kunniaksi. Törmäsin pariin artikkeleihin CNN:ltä ja Social Media Today verkkojulkaisulta siitä, kuinka paljon keskimääräinen yhdysvaltalainen aikuinen käyttää aikaa näytön edessä päivässä, joko sosiaalisessa mediassa tai katsellen televisiota. Noin 10 tuntia. Se on aika järkyttävän paljon, jos miettii, että keskimääräinen aikuinen on hereillä vuorokaudessa noin 16 tuntia. 

Osa tästä ruutuajasta on puhtaasti pakollista ja / tai elämää helpottavaa, on näppärää kun voi tallentaa ostoslistan puhelimeen, käyttää Spotifyta matkan päällä, jutella läheisten kanssa Whatsappissa, katsoa dokkareita ja hyviä elokuvia, lukea uutisia ja seurata blogeista ihmisten vertaiskokemuksia eri aiheista. Siitä huolimatta, koen, että aina välillä pieni itsensä herättely todellisuuteen on ihan paikallaan. Olen huomannut, että etenkin silloin kun teen töitä koneella koko päivän, läppärin tai edes puhelimen avaaminen kotona ei enää maistu. Sitä haluaa vain olla kaukana jatkusvasta informaatio- ja ärsyketulvasta. Jossain vaiheessa myös häkellyin täysin, kun luin ajatuksen, että periaatteessa ilmainen Youtuben kissavideoista nauttiminen vaatii järkyttäviä määriä sähköä imeviä palvelinkeskuksia ympäri maailmaa ja se jos mikä lopulta on yllättävän epäekologista. Ja, ei, en ole uhraamassa netinkäyttöäni ekologisuuden alttarille, muuten tuskin olisin edes aloittanut tätä blogiakaan, mutta pistäähän se silti miettimään. 

Jotenkin aina välillä kaipailee takaisin aikaan kun puhelimella soitettiin tai enintään lähetettiin harvakseltaan "ihan oikeita" tekstiviestejä, ja jännittävin päivän aktiviteetti oli katsoa illalla telvisiota. 

Vinkkejä oman ruutuajan kontrolloimiseen:

- Katso televisiosta vain itseäsi kutkuttavaa sisältöä. Oli kyse sitten Temppareista tai laadukkaasti tehdyistä indie-leffoista, katso tv:stä vain asioita joista oikeasti nautit. Itse pyrin välttämään mainoksia, ja suurinta osaa hömpänpömppä realitysarjoista (myönnän, että Temptation Island kuuluu paheisiini), mutta kukin tavallaan. Olivat omat TV:n katselutavat millaisia vain, sitä tietää itse parhaiten, millaiset sisällöt eivät ole itselle niin tärkeitä, ja joista voisi tinkiä täysin kivuttomasti. 

- Määritä milloin et ole tavoitettavissa. Itse yleensä laitan puhelimen "Ei saa häiritä" tilaan joskus ilta yhdeksän jälkeen, koska haluan keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, oli kyse sitten yhteisestä ajasta kumppanin kanssa tai kirjan lukemisesta. 

- Mieti mitä kaikkea voisit tehdä somen skrollaamisen sijaan. Listaa kivoja asioita, oli kyseessä sitten kirjan lukeminen, maratoonille treenaaminen, ystävien tai kumppanin kanssa vietettävä yhteinen aika, kotona vietettävä spa-ilta, tai mitä ikinä. Tee todellisen elämän kokemuksista prioriteetti.

- Ole läsnä hetkessä. Itselläni tiukka raja kulkee siinä, että en halua nähdä puhelimia ruokapöydässä ruoka-aikaan. Ne hetket on varattu keskustelemiselle ja yhdessäololle. Sen suhteen paljonko puhelinta sitten käyttää muuten muiden ihmsiten läsnäollessa olen hiukan rennompi ja niihinkin hetkiin pitäisi aina soveltaa jonkunnäköistä tilannetajua. Jos olet sopinut viettäväsi aikaa jonkun kanssa jossain, se ei ole hetki snäpätä ja instagrammata kaikkea mikä liikkuu tai ei liiku. Kun asioita koittaa katsoa ilman että puhelimen kameran tähtäinnäkymä on välissä, hetkestä saa enemmän irti, mutta myöskin koen että omat ihmissuhteet ovat tyydyttävämpiä kun sen läheisen kanssa todella keskustelee tai on yhdessä hiljaa, kuin jos näpertäisi puhelinta, jota voi tehdä kaikkina muina hetkinä niin paljoin että napa ratkeaa. 

Vaikka internet luo uskomattomia mahdollisuuksia olla yhteydessä, löytää tietoa ja jakaa kokemuksia, koen että pieni offline-aika tekee sielulle hyvää aina silloin tällöin. Sen lisäksi, ettet kuluta jatkuvasti sähköä, myös minimalistisemmasta näkökulmasta saat leikkiä että ihan normaali elämä on mindfullness harjoitus. Miltä tuntuisi jos hetken verran et multitaskaisi, ja ympärilläsi ei koko ajan surisisi viittätoista ilmoitusta kahdeksasta eri äppistä, ja saisit vaan hetken olla läsnä tai olla hiljaa. Kokemuksesta uskon, että aikuisen oman ruutuajan tarkkailu tekee olosta paljon seesteisemmän. Äiti taisi sittenkin olla oikeassa. 

Tänään koitan ehkä hiukan haastaa teitä lukijoita myös miettimään omia ruutuaikaan liittyviä tottumuksia. Miten olette käyttäneet ajan joka ei olekaan kulunut ruudun edessä? Oletko kokenut hyötyväsi tietotekniikan rajoittamisesta? Keskustellaan kommenteissa näistä kokemuksista ja tavoitteista :) 

-Anna 

Share

Ladataan...
Ihme ituhippi

 

Minimalistisemman elämäntavan tavoittelussa yleensä henkisen puolen lisäksi, olennainen osa on turhasta materiasta luopuminen. Miksi? -Kun kuljen kotona, en halua, että esineet ympärilläni muistuttavat minua ostoksista joita kadun. Esimerkiksi pari vuotta sitten ostohimoissani hamstraamaan käsilaukku joka ei ole arjessani käyttökelpoinen, eikä juhlassakaan tyyliseni, eikä edes sisustuselementtinä toimiva. Tämän lisäksi haluan, että ympärilläni ei ole "visuaalista taustakohinaa" joka vie keskittymiskykyäni pois niistä asioista joita olen parhaillaan tekemässä. Sen vuoksi kaiken tarpeellisen pikkusälän olen piilottanut kaappeihin ja laatikoihin, ja turhasta hankkiutunut eroon. En myöskään tahdo maksaa tarpeettoman korkeaa vuokraa vain että asunnossani olisi tarpeeksi neliöitä säilyttämään tavaroita, jotka ovat omalla tavallaan ihan kivoja ja ok, mutta joita en käytä edes kuukausittaisella tasolla. Tavaran omistamisen yksi suuri ongelma ja huono puoli on myös se, että on yhden tekevää onko kyseessä puinen tai muovinen tiskiharja josta puhutaan, siitä on ostopäätöksen jälkeen vastuussa. Tavara vaatii ylläpitoa elinkaarensa aikana, mutta vastuu tavarasta ei edes lopu siihen hetkeen kun toteaa, ettei siitä enää tule kalua. 

Sitten mitenkäs se ekologisuus? Itseäni inhottaa ajatus heittää pois mitään käyttökelpoista. Melkein puolet projektista itselleni on ollut joko yrittää myydä tavaroita Facebookin kirppareilla ja eestiläisessä Huuto.netin vastineessa Okidoki.ee:ssä. Seuraava vaihe on ollut lahjoittaa tavaroita kenelle tahansa joka tulee noutamaan, sekä kavereille ja perheelle joilla olisi kyseisille tavaroille tarvetta. Loput käyttökelpoiset tavarat olen kiikuttanut kierrätyskeskukseen tai UFFin kierrätyslaatikkoihin, ja lopulta tavarat joilla ei enää ole käyttöarvoa, ole yrittänyt lajitella kunnallisiin kierrätyspönttöihin. Todellista sekajätettä on jäänyt jäljelle kiitettävän vähän, vaikkakaan siltäkään en ole valitettavasti välttynyt. Mutta toisaalta sen kohdalla olen yrittänyt ajatella, että olen sentään tehnyt parhaani ekologisen näkökulman toteuttamisessa, ja minkä ihmeen takia edes säilytän kodissani kierrätyskelvotonta esinettä, joka on käytännössä sekajätettä.

Kun omaa kotia katsoo ensimmäisiä kertoja (ja vielä oikeastaan toista ja kolmattakin), sitä aina pohtii mistä sitä sitten muka aloittaisi, koska tavarapaljouteen on tottunut. Sitä varten kirjailin suuntaa antavan listan asioista, joista olen itse hankkiutunut eroon, helpottamaan aloittamisen ihmettelyä. 

1. Vanhat lehdet jotka olet lukenut, tai jotka eivät enää vaan kiinnosta.

2. Kirjat joista et pitänyt tai jotka ostohetkellä olivat kiinnostavia, mutta eivät enää.  

3. Vanhat CDt ja DVDt jos niille ei tule enää käyttöä edes mökillä tai autossa.

4. Oudot hyvin spesifiin tarkoitukseen luodut keittiöhärpäkkeet. Maidonvaahdottimet, avokadon kuutioijat, melonilusikat.. 

5. Laatikoiden pohjalla lymyilevä kokoelma vanhoja puhelimia. 

6. Samanlainen kokelma vanhoja silmälaseja joissa opterit ovat nykyhetkeen verrattuna niin vinksallaan, että pelkkä vilkaisukin aiheuttaa päänsäryn.  

7. Rikkinäiset tavarat jotka olet aikonut korjata viimeisen vuoden, mutta et ole saanut aikaiseksi.

8. Käsilaukut ja kengät jotka ovat valmistettu huonoista materiaaleista, jotka ovat epämukavia etkä koskaan käytä.

9. Lahjaksisaadut esineet joista et tykkää, mutta et ole aiemmin kehdannut hankkiutua eroonkaan

10. Useissa kodeissa on sälälaatikko, käy se läpi ja tutki mille tulee käyttöä ja mille ei, ja säilytettäville tavaroille anna oikeat omat paikat. 

11. Vanhat alakoulun todistukset ja paperiset tiliotteet vuodelta 2006. Et tule tarvitsemaan niitä enää. 

12. Rikkinäiset joulukoristeet ja vastaavat härpäkkeet joita ei tule käytettyä. 

13. Oudot johdot joita on kertynyt, mutta et tiedä mistä ne ovat tulleet tai mihin niitä käytetään.

14. Käyttöohjeet ja muut manuaalit jos tuote on uudempi kuin 5 vuotta. Se löytyy kyllä aika varmasti netistäkin. 

15. Vihkot joista on käytetty sivu tai pari. Joko ota vihkot oikeasti käyttöön, tai anna ne kiertoon. 

16. Jää- tai kuivakaapin perälle jääneet tuotteet joissa päiväys meni jo 2015. Hups.  

17. Vanhentuneet kosmetiikkatuoteet; kuivuneet kynsilakat, ripsivärit, väärän väriset meikkivoiteet.. 

18. Liikuntavälineet joita käytit kerran ostamisen jälkeen, neljä vuotta sitten tammikuun ensimmäisellä viikolla. 

19. Isoilla "Masan putket ja remppa" -logoilla varustettu mainosroina tyyppinen setti, joka on vaan kulkeutunut kotiin vailla käyttötarkoitusta.  

21. Tuotteiden pakkauslaatikot. Itselläni oli tapana hillota vanhojen puhelinten ja muiden elektroniikkatarvikkeiden nättejä pahvilaatikoita vaikka siinä ei ole mitään järkeä. 

22. Harrastevälineet jotka hommasit innostuksissasi 3 vuotta sitten, muttet koskaan käytäkään. 

23. Ylimääräiset maljakot. Itselläni on yleensä käytössä enintään kaksi kerralla. Harkitse montako todella tarvitset. 

24. Lasten piirrustukset. On kiva, että säilössä on muutamia eri ikäkausien taidonnäytteitä, mutta jos alkaa säilyttämään joka ikisen Post it -lapulle taiteillun töherryksen, tila loppuu kesken yllättävän pian. 

25. Vanhat lelut. Leluihin pätee vähän sama kuin piirrustuksiin. On kiva säilyttää pari rakkainta muistona, mutta täydestä lelulaatikosta kasarilta tai ysäriltä tuskin on hyötyä omille lapsille tulevaisuudessa, lelut muuttuvat aikojen kuluessa. 

26. Turhat muoviesineet, jotka pystyt jokapäiväisessä elämässä korvaamaan kotona valmiina olemassaolevilla teräksestä, lasista tai puusta valmistetuilla vaihtoehdoilla.

27. Rikkinäiset astiat. Halkeilleet lasit, lautaset ja mukit ovat kohtuullisen riskialttiita jokaisella käyttökerralla. Saatko haavan, vai laukeaako tämä tänään käsiin. Vältä riski ja jätä jäljelle vain ehjät esineet. 

28. Koriste-esineet. Jos koet halua säilyttää koriste-esineitä, pidä huoli että kyseiset esineet ovat itsellesi merkityksellisiä ja tuovat sinulle hyvää fiilistä. Ei kannata säilöä isoäidin vanhaa posliinikissojen armeijaa vain tavan vuoksi. 

+ 1. Tämän lisäksi erilaiset pikkutavarat, kolikot, klemmarit, pussinsulkijat, huulirasvat, etc: laita ne oikeille paikoilleen seilaamasta. 

Kerro kommenteissa mitä muuta olet vähentänyt kodistasi :) 

-Anna 

Share

Pages