Neuvolapohjanoteeraus

Ladataan...
Ima de la Falaise

Kävin aamulla neuvolassa. Minulle oli kerrottu, että tällä kertaa täti olisi eri eikä siinä ollut mitään ongelmaa. Sellaista se on, rutiinithan siinä vaan vedetään. Just joo.

Minut otti vastaan hyvin nuorenoloinen tyttö, joka oli selvästi hyvin hermostunut. Ajattelin heti, että kaikkihan me jostain on aloitettu, ei tämä voi mennä pieleen jos olen ystävällinen. Just joo.

Aloitettiin punnituksella. Olin lihonut, koska lihon edelleen sen 700 grammaa viikossa minkä olen lihonut koko ajan tähän asti, söin tai en syönyt mitä hyvänsä. Se ei kuitenkaan ole mitenkään vaikuttanut vauvan tai vatsan kokoon, se on kaikki reisissä ja käsivarsissa. Tyttö sanoi, ettei saisi tulla yli puolta kiloa, ainakaan kirjan mukaan. Sanoin, että tiedän ja olen liikkunut päivittäin sen minkä selkä antaa ja syönyt noin kolmen tunnin välein. Käski liikkumaan enemmän ja olemaan syömättä jos ei ole liian paha olo ja juomaan pelkkää vettä.

Sitten tutkittiin vauvaa. Tyttö paineli mahaani ja sanoi, että vauvan selkä on selvästi oikealla puolella ja tunnen varmaankin potkut vasemmalla. Sanoin että itse asiassa peppu on kyllä tuossa vasemmalla ja potkut tuntuvat matalalla oikealla, enkä usko että vauva on viimeisen tunnin aikana kääntynyt. Sanoi, että kyllä se nyt on kääntynyt. Sanoin, että olen melko varma, että tunnen miten päin lapseni on sisälläni. No, sehän selviää kuuntelemalla sydänäänet, sanoi hän. Ja nehän löytyivät vasemmalta, eli olin oikeassa. Siis löytyivät pienen etsinnän jälkeen. Tyttö kysyi, olenko tuntenut vauvan liikkeitä tänään, kuin varmistaakseen, että vauva on elossa. 

Sitten tokaisin, ihan vain keskustelunavauksena kun tyttö oli niin hermostuneen ja ujon oloinen ja koska vihaan hiljaisuutta, että minä muuten olin jo syntynyt tällä viikolla (33+5) ja meidän suvussa tupataan tulemaan hieman etuajassa. Hän oli aivan järkyttynyt että olen syntynyt niin aikaisin ja olen silti ihan normaali, mutta muisutti että jos lapsivedet menevät nyt, ei tarvitse lähteä sairaalaan vaan mennä pelkästään levolle odottelemaan "oikeaa synnytystä".

Ei siinä oikein ollut enää mitään sanottavaa, joten aloin tehdä lähtöä. Muistin sitten, että minultahan pitäisi ottaa eräs veritesti vielä kerran ennen synnytystä, koska punasoluistani puuttuu jokin aine, mistä saattaa olla haittaa vauvalle (kehittää vasta-aineita). Tyttö ei tiennyt mikä on tämän testin nimi, jotta osaisi tehdä lähetteen labraan, joten jouduin itse kaivamaan papereistani sen. Lisäksi muistin, että minulta otettiin alkuviikosta hiivaviljely, jonka tulokset olin unohtanut soittaa. Tyttö selasi ja selasi ja näin, että hän katseli jo vuotta 2005, mutten sanonut mitään. Joo, kyllä tämä on positiivinen, mene ostamaan Canestenia. 

Ja minähän menin. Maksoin enkä ottanut kuittia. Minkä jälkeen tyttö soitti perääni, että hei ei sulla olekaan mitään, tai on siis joku muu bakteerijuttu tai joku, mihin käy paikallishoito, kysy apteekista mikä ois hyvä. Just joo.

Share
Ladataan...

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi luoja. Musta tulee terveydenhoitaja. Ja toivontoivontoivon, ettei minusta tule lähellekään tuollaista, vaikka alussa hermostuttaisikin.

Tosin tuntuu, että joltain netin vauvapalstalta kyllä löytää kuvailua itsestänsä, vaikka olisikin mallitapaus terkkarina... :)

th (Ei varmistettu)

Huh. Näin terkkarin silmin apua!

th (Ei varmistettu)

Huh. Näin terkkarin silmin apua!

PP (Ei varmistettu)

Höpönpöpö sanon minä, 700g ei ole edes paha painon nousu viikossa, täällä mennään kanssa miltei 1kg viikossa :DD (Ja kaikki suoraan ahteriin, nice..)

Meillä kanssa oli jossain vaiheessa neuvolan tädin vaikea uskoa, kun sanoin miten päin vauva on ja ettei se todellakaan ole kääntynyt ympäri istumaan. Mutta meidän neuvolassa ne tuntuukin pelkäävän koko ajan jotain ja antavan lähetettä jos toista. Sitten käydään sairaalalla toteamassa toiselta lääkäriltä se sama jonka itsekkin jo tiedän, eli kaikki ok.

Juttuja kuunnellessa tuntuu välillä siltä, että Suomen neuvoloiden ja niiden henkilökunnan taidot ja tiedot on aika kirjavaa sorttia. Ei tarvitse kuin kuntaa vaihtaa ja heti on eri määräykset jo pelkissä lääkärikäyntien määrissä.

Ma-material Girl

Enpä muista viikkolukemia, mutta jos +21kg tulee kokoaikaisen raskauden aikana, niin ihan hyvin on sekin. Ikinä ei terkkari valittanut -Päinvastoin! "Kun lopetit tupakanpolton, senkun lihot vaikka 30kg!" Ei siis sokerirasituskaan vaivannut.

Mulla on pelkästään hyviä neuvolakokemuksia sekä Kättärin Synnytysosaston henkilökunnasta. Aivan toinen juttu sitten siellä alakerrassa, eräänkin nuoren herran vastaanotolla, joka viikolla 37+ jotain vihjaili, että poltan tupakkaa, koska "lapsi on aivan liian pieni viikkoihin nähden!" No, eipä ollut alle kolmekiloinen, vaikka Hra.Kaikkivaltias niin väittikin. Valitus jäi tekemättä. Harmi.

P.S. Sektiolla mentiin täälläkin ja älyttömän miellyttävä (jos nyt niin voi sanoa?) kokemus, nimenomaan Kättärillä. Osaavat todella asiansa, sekä leikkaussalissa, heräämössä että vuodeosastollakin.

Tsemppiä, voimia ja jaksamisia!

vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on kolme lasta, ja olen lihonnut jokaisen kohdalla runsaasti, viimeisimmässä 38kg..lähtöpainoni ollessa 50 kg ja pituuteni 178cm ( niin, en ole anorektikko, vaan tämä on minun normaalipainoni ). Minulle ei neuvolantädit ole koskaan painosta huomautelleet yhtään mitään, ja tuo `ole syömättä` on aivan uskomaton kommentti. Raskaana olevan ei minusta koskaan pitäisi olla syömättä. Itse uskon että luonto hoitaa niin kuin parhaaksi näkee, jokainen kilo on tarpeeseen.

Ima de la Falaise

Kiitos kaikille kommenteista! Kyllä, olen itse ihan samaa mieltä, että kiloja saa tulla reilustikin niin kauan kun niistä ei ole vaaraa vauvalle tai äidille. Kohdallani puhutaan 19 kilon noususta, joka on missä lie, kun edelleen 35. viikolla käytän omia vaatteitani korkearesorisia housuja lukuunottamatta. Nekin ovat kokoa M. 

Että jätän kyllä omaan arvoon nämä, olen aikuinen ihminen ja osaan kyllä sitten laihduttaa itseni sellaiseksi kun haluan, jos haluan.

Ymmärrän hyvin jos on rd, verenpaine, liian iso mahamitta tai muuta häikkää, silloin pitääkin syynätä, mutta ehkä kuitenkin kilojen sijaan kokonaisvaltaista vointia. 

Tyhmä tapahtuma kaiken kaikkiaan, sääliksi käy niitä jotka ovat tämän tädin vakkariasiakkaita!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla paino nousi yhteensä lähes 40 kiloa. Aikaisemmin olin ihan ok timmissä kunnossa, lenkkeilin joka päivä, uin ja kävin salilla. Heti kun tuli raskaaksi, alkoi aivan järkyttävä huono olo joka kesti siihen saakka että vauva syntyi. En pystynyt kävelemään, juoksemaan tai tekemään oikeastaan mitään, koko ajan tuntui että pissa valuu pitkin reisiä tai ihan just tulee "ripsa". Silmissä sumeni ja koko ajan pyörrytti, paitsi silloin kun nukuin. Ja minähän nukuin paljon että olis parempi olo. Toinen mikä auttoi niin oli syöminen, mutta kun kaikki ällötti niin paljon. Mulla oli muutama ruoka mitä söin enkä karkkeja tai muita herkkuja juurikaan edes kyennyt syömään. Silti lihoin aivan tajuttomasti, mutta lähes 15 kiloa jäi synnärille sillä kärsin myös vakavasta raskausmyrkytyksestä minkä johdosta turposin aivan muodottomaksi.

Minua ei kyllä lääkärit tai neuvolatädit painosta haukkuneet :) Sanoin että aion tiputtaa kunhan vauva syntyy, mutta nyt mennään näillä. Niin kauan kun vauva voi hyvin niin en stressaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Todella kurjaa kuulla, että sinulle on sattunut huonoja kokemuksia neuvolasta.
Älä kuitenkaan teilaa kaikkia neuvolan terveydenhoitajia tästä syystä tai koko neuvolajärjestelmää.

Kuten itsekin sanoit, nuori tyttö joka on vasta opettelemassa hommia.
Kuitenkin voisit antaa palautetta, koska täytyyhän tytön itsensä saada tietää, ettei anna lisää vääriä neuvoja/ohjeita jollekin toiselle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla ensimmäistä lastani odottaessa paino oli noussut viikkoon 30 mennessä 5,5 kg (sitä edeltävinä kolmena kuukautena ei laisinkaan). Painoindeksillä 20 olisin saanut varmasti kerätä hieman enemmänkin massaa. Vauva oli niin ylhäällä, että en vain yksinkertaisesti pystynyt syömään, kuin hyvin pieniä määriä. Vauvamahani sitten vihdoinkin hieman laski ja pystyin taas syömään normaalimmin. Tämän takia viikolla 32 olin kerännyt painoa yhtäkkiä kahdessa viikossa 1,9 kg. Terveydenhoitaja tarttui asiaan välittömästi "kun ei saisi tulla kuin 500g viikossa...". Tämä lämmitti "todella" mieltäni, etenkin kuin joulu oli tulossa. Jäipä sitten jouluherkut vähemmälle tämän pikku lausahduksen takia...ettei vaan tulisi liikaa painoa (sokeriarvot olivat olleet ihan kohdallaan koko ajan, joten raskausajan diabeteksesta ei ollut huolta). Näin jälkeen päin miettiessä asia tuntuu ihan toisarvoiselta, mutta silloin se tuntui kuin olisi kaadettu kylmää vettä niskaan....

Kommentoi

Ladataan...