Tulevaisuus ei tiedä sinusta mitään

Inahdus

Kjell Westö on niin älykäs mies ja lahjakas kirjoittaja, että tulen varmaan lähipäivinä siteeraamaan uutta Halkeamia-kokoelmaa (Otava 2011) useamman kerran.

Päivän ajatus: Westö kirjoittaa yhdessä kolumnissa siitä, miten tietoyhteiskunnassa tieto itse asiassa katoaa jatkuvan formaattien päivitysten ja tekniikan uudistumisen tieltä.

Voimme lukea parituhatta vuotta vanhoja papyruksia, mutta emme vuonna 1976 tehtyjä magneettinauhoja, koska ne, jotka tunsivat formaatin ovat kuolleet tai eläkkeellä (kyse oli NASAn projektista, jossa alettiin vuonna -99 tutkailla vuoden -76 luotainprojektin tietoja).

Pistää miettimään.

Pari kertaa olen funtsinut, että nyt jo aika monivuotinen bloggailu-historiani on vain tietokoneiden ja parin saitin toimivuuden varassa. Olen arvellut, että tarttis varmaan printata jotain eläkepäiviä varten, mutta työ tuntuu niin isolta, etten saa sitä aikaiseksi.

Lainaus Westöltä (s. 40):

"Yhtäkkiä ajattelen maanista tarvettamme itsemme ja elämämme tallentamiseen, varmentamiseen. Ajattelen ihmisiä, jotka ottavat digikamerallaan kuvia joka ikisestä tilanteesta, vaikka eivät koskaan tee otoksistaan paperikuvia. Bloggaajia, jotka raportoivat jokaisesta syömästään omenasta. Matkustajia, jotka soittavat junasta tai bussista vain sanoakseen: "Moi, olen nyt täällä bussissa." Voisiko olla niin, että alitajuisesti jo tiedämme, ettemme ole ihan täysin olemassa ja että tulevaisuus ei tule tietämään meistä mitään?"

Kjell kysyy, minä vastaan: voisi.

Onko se suurikin vahinko, että iso osa kaikesta tästä järjettömästä tietomassasta katoaa bittiavaruuteen - tuskin. Jokainen sukupolvi luulee olevansa sekä tuhon partaalla että ehdottomasti taltioimisen arvoinen.

Emme muista, että tulevia sukupolvia kiinnostaa lopulta eniten se, mitä sen päivän aikalaiset sanovat, tekevät ja kirjoittavat. Aika harvan ajatukset kestävät tuhansien vuosien taltiointia - lukekaa siis Westötä niin kauan kuin voitte. ;)

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Heip!

Netistä printtausta on ainakin itsestä ollut aina tosi v-mäistä, kunnes keksin Microsoft XPS Document Writerin. Eli nettisivun "printtaus" Word dokkariin (otat print ja sitten sieltä valikosta, missä on asennetut printterit löytyy myös Document Writer oletusarvona), sivu "printtautuu" sellaisena kuin se edessäsi näkyy Word dokkarille, jonka voit sitten tallentaa nimi.xps muotoisena ja printata paperille sitten kun on sopiva hetki/aikaa hengailla printterin kanssa.

Ainakin itse netistä printatessani taistelen sen kanssa, että välillä printtautuu vain osa sivusta tai vain jotkut kehykset jne, puhumattakaan siitä, että isojen määrien netistä printtaus on jotenkin vaan kovin vaivalloista.

Ehkä tiesitkin tämän vaihtoehdon, mutta jos et tiennyt, niin vinkkinä, että tuolla voit vaikka blogiasi "printtailla" word dokkareiksi varastoon sivu sivulta (jos on pitkä nettisivu niin printti tekee monisivuisen wordin ja sitten seuraavasta pitkästä sivusta toinen dokkari jne).

Ja tämä siis toimii ilman netti/verkkoyhteyttäkkn, eli voit tehdä offlinena ja printtailla kun taas verkossa.

Tuli vaan mieleen, jos vaikka sairaslomalla kaipaat jotain helppoa, mutta ah niin hyödyllistä ;) sohvalle sopivaa tekemistä! :)

Ja tietty vaikka nuita ei ikinä edes printtaisi paperille, niin nehän voisi vaikka tallentaa DVD:lle tai muistitikulle tms, jolloin et olisi pelkän nettisaitin toimivuuden/olemassa olon varassa.

-t

Ina
Inahdus

loistavaa, en tiennyt, kiitti! jospa siis nyt saisi tänkin viimein toteutettua..

Kommentoi