Ladataan...

Kuva Optimalperformance.fi

Luin kuvan teoksen pian sen julkaisemisen jälkeen 2011 ja kiinnostus hormonitoiminnan tasapainottamiseen perustuvasta ravitsemuksesta ja treenaamisesta jäi kytemään. Koko juttua en koe aivan ongelmattomaksi: paleo-tyyppisen aterioinnin lihapainotteisuus ja BioSignaturen järkyttävä lisäravinnearsenaali ahdistavat ja tuntuvat osittain aiheuttavan hylkimisreaktion. No, koska kiinnostus asian perusteita kohtaan kuitenkin säilyi, sain kiittää hyvää onneani. Ystävänikin innostui - hän nimittäin on nyt tekemässä itselleen ammattia BioSignature-menetelmästä. Koska janoan tietoa kehostani, sain mahtavan tilaisuuden olla kaiffan harjoitusasiakas! Testiä ei siis ole tehnyt vielä täysi ammattilainen, vaan vasta kouluttautumassa oleva tyyppi.

Olen aiemmin seurannut kehoni koostumusta inbody-mittauksin. Niiden toimintaperiaate on kuljettaa pieni sähkövirta kehon läpi, jolloin saadaan tietoa kehon nesteytymisestä ja lihaksen ja rasvan suhteesta. Juoksufanina, erään ylikuntotarinan jälkeen, muutin harjoitteluani selvästi salipainotteisemmaksi ja jätin viikkoihin vain pari selkeästi aerobista treeniä. Harjoittelun muuttamisen ja selkeän viljatuotteiden karsimisen jälkeen rasvaprosenttini tippui puolessa vuodessa neljä prosenttia ja painokin sivussa yli viisi kiloa. Lihasmassaa sain täysin omatoimisella harjoittelulla puoli kiloa lisää. Tämän tiesin siis etukäteen kehonkoostumusmittausten ansiosta. Oli siis superhauskaa hieman verrata täysin eri systeemeillä tehtyjä mittauksia.

Mittaus itsessään oli hiukan kutittava ja ehkä alusvaatteisillaan kekkuloinnin vuoksi myös nolo(hko). BioSignaturessa käytetään pelottavannäköistä pihtimäistä aparaattia iho(rasva)poimujen mittaamiseen. Mitat otettiin 12 eri kohdasta kaksi kertaa ja lopullinen tulos oli kahden mittauksen keskiarvo. Kaveri nipisteli siis täysin suvereenisti kroppaani poskista takareisiin. Sitten tulokset näpyteltiin Poliquinin (menetelmän oppi-isä?) ohjelmaan ja huiskis vaan, se laski tarvittavan infon, rasvaprosentin ja nk. prioriteetit eli tasapainotettavat hormonit. Rasvaprossa oli huikeasti pienempi kuin inbody-mittauksen antama, koska ohjelma laskee rasvaprosentin pääasiassa ylä- ja keskivartalon tuloksista. Toki tämä seikka hieman "vääristää" tulosta, mutta toki oli tästäkin huolimatta muikeaa nähdä urheilijan rasvaprosentti näytöllä!

Testin tulos osoitti, että reiden ja rinnan poimut viittaavat naishormoni estrogeenin yliesiintymiseen verrattuna muihin hormoneihin. Lisäksi supra, eli kotoisesti jenkkakahva, viittaa lievään insuliinidominanssiin. Jälkimmäisestä olin yllättynyt, sillä kehoni tuntuu sietävän hyvin hiilihydraatteja, enkä ole taipuvainen lihomaan omenamalliin. Kaverini tiesi myös kertoa polvea (!) tutkimalla (liittyy kasvuhormoniin), että nukun oivallisesti - mikä tietenkin on totta, univaikeuksia en ole onneksi koskaan kohdannut. Kaverini mukaan alamme nyt vähentää kehon tulehdustilaa esimerkiksi ajoittamalla hiilihydraatit oikein ja nauttimalla hyvälaatuista kalaöljyä. Sen jälkeen voi sitten keskittyä enemmän juuri hormoniepätasapainojen korjaamiseen.

Käytännön opit oman kroppani hoivaamiseen:

  1. Tärkkelystä treenin jälkeen, mielellään tunnin sisällä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi riisin, perunan tai bataatin reilua äpöstämistä toki jonkin proteiinin kera, jej!
  2. Palautusjuoma tai pieni hiilari+proteiinipitoinen välipala heti treenin jälkeen.
  3. Lisää ruokaa erityisesti proteiinia, sillä käytetyn estrogeenin poistaminen ei onnistu ilman sitä.
  4. Pähkinät eivät ilmeisesti lihota samassa suhteessa niiden kaloripitoisuuden kanssa.
  5. Laadukas kalaöljy poistaa tulehdusta tehokkaasti.

Ensimmäiset kolme eivät oikein yllättäneet minua. On päivän selvää, että treenin jälkeen tulee ahtaa naamariin riittävästi gasoliinia - olen vaan helkkarin laiska kokkaaja, kun syöjiä ei lisäkseni ole näköpiirissä. Pitäisi ilmeisesti taas aktivoitua kokkailemaan ja lopettaa ateriankorvaus maitorahkalla ja riisikakuilla. Biosignature antaa kyllä paljon tietoa omasta kehosta ja ainakin oivan vertailukohdan muille kehonkoostumusanalyyseille.

Onko teillä kokemuksia hormonidieetistä tai biosignature-valmennuksesta? Olisi kiva kuulla, millaisia onnistumisia tai "kauhukokemuksia" tähän liittyy! Ja neuvoni vielä sinulle, hurahtaja, älä mene Poliquinin verkkokauppaan: tuotteet ovat hyviä ja kalliita, mutta niitä on aivan liikaa. Kukaan ei tarvitse kymmeniä lisäravinteita. Lisäksi överivalikoimista on melko vaikeaa valita itselle sopivia tuotteita ilman ammattilaisapua.

Share

Ladataan...

MinnaM haastoi lilyläiset kertomaan elämästään kirjahyllyn sisällön avulla. Mun kirjahyllyni on todellinen aarre (ja muuttaessa lupaan aina tehdä rovion turhista opuksista, mutta en koskaan toteuta aiettani), joten tartun heti haasteeseen. Ideana on vastata itseään koskeviin kysymyksiin hyllyssä töröttävien kirjojen nimillä.

1. Oletko mies vai nainen? Naisena olemisen taito
2. Kuvaile itseäsi: Kainuun kieltä ja paikannimiä
3. Mitä elämä sinulle merkitsee? Amor, Genus ja Familia
4. Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi: Oikutteleva bussi
5. Mihin haluaisit matkustaa? 1000 places to see before you die
6. Kuvaile parasta ystävääsi: Lepakkomies
7. Mikä on lempivärisi? Häivähdys purppuraa
8. Millainen sää on nyt? Aurinkomyrsky
9. Mikä on mielestäsi paras vuorokaudenaika? Taikatalvi
10. Jos elämästäsi tehtäisiin tv-sarja, mikä sen nimi olisi? Jumalainen näytelmä
11. Mitä pelkäät? Kohtuuttomuus
12. Päivän mietelause? - Sissejuhatus teksti6petusse
13. Minkä neuvon haluaisit antaa? Miten puhua kirjoista joita ei ole lukenut
14. Miten haluaisit kuolla? Punainen viiva

 

 

Haastan kaikki kirjahörhöt mukaan! Linkkaa ihmeessä listasi kommentteihin :)

Share
Ladataan...

Ladataan...

Kuva täältä

Kuuluisa kodinhengetär, keittiönatsi R. Roikale leipoi viikonloppuna. Ystävä yritti kovasti tilata syntymäpäiväkseen kitkateilla reunustettua kolmikerroksista suklaakakkua, jossa marsipaaniporsaat uiskentelevat onnellisina. Pidin kuitenkin pääni ja kokeilin tätä syntisen herkullikasta asiaa, brookieta, joka on jenkkienglannin slangia ja tarkoittaa sekä kaunista että viisasta tyttöä. Semanttisestikin tämä oli siis oikea valinta ystävän syndekakuksi. Tämä on myös täydellinen jatkumo edelliseen persepostaukseen, sen verran tuhtia tavaraa kakusta tuppaa tulemaan.

Kakku on kaksikerroksinen, mutta paistetaan yhdellä kerralla. Lopputuloksen on tarkoitus olla browniemaisen tahmainen, mutta pinnalta cookiemaisen rapea. Käntty oli todellinen hitti vaniljajätskin kanssa. Varoitus: sisältää vehnää, voita, sokeria ja kaikkea, minkä satunnainen viihdekäyttökin on kamala uhka terveydelle. Väitän kuitenkin, että palan nauttiminen on mielenterveydellinen teko.

Brookie 12 syöjälle

Brownie-kerros:

115 g voita

150 g tummaa suklaata

2 dl sokeria

1/2 dl fariinisokeria

3 kananmunaa

2dl vehnäjauhoja

1 rkl kaakaojauhetta

1/2 tl suolaa

(1 dl mantelirouhetta)

Cookie-kerros:

115 g pehmeää voita

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 kananmuna

1 keltuainen

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

150 g maito- tai valkosuklaata/kuivattuja karpaloita/vaahtiksia/tms. mitä ikinä keksit -asioita

 

Valmista ensiksi brownie-taikina. Sulata yhteen voi ja suklaa ja lisää siihen sokerit. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää sitten kananmunat ja vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet yhteen ja lisää ne taikinaan siivilän läpi sekoitellen. Voitele iso irtopohjavuoka tai laita neliönmalliseen vuokaan (halkaisija 25-30 cm) leivinpaperi. Valuta taikina vuokaan ja laita pohja jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi. Rapsi kulho ja nuole kapusta. 

Tee cookie-taikina sillä aikaa, kun ensin tehty osa on viilentymässä. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää sitten kananmuna ja keltuainen ja jatka vatkaamista parin minuutin ajan. Lisää sitten taikinaan jauhot ja leivinjauhe. Sekoita mahdollisimman vähän. Lisää lopuksi "sattumat" eli suklaa/marjat/pähkinät/karkit rouhittuna tai pikku paloina. Syö jonkin verran taikinaa laadun varmistamiseksi.

Ota jähmettynyt brownie-pohja jääkaapista ja levitä cookie-taikina sen päälle. Jos taikina on vaikea levittää, sen voi laittaa päälle nokareina. Paista sitten känttyä 175 asteessa 30-35 minuuttia niin, että alla oleva pohja on kypsää, mutta hiukan tahmeaa niin kuin brownien kuuluu olla. Anna jäähtyä ennen äpöstämistä, jotta brookien rakenne tulee esille. Kaveriksi sopii hyvin jätski tai miksei vaikkapa mascarpone-kermavaahtokin.

 

Share

Pages