Chia-vispipuuro

Iris

Aamiainen on päivän parhaita hetkiä ja aterioita, jonka voimalla päivä pyörähtää käyntiin siivittäen lounaaseen ilman kello kymmenen mahanmurinoita. Monesti alan illalla ideoimaan seuraava aamua ehtoina maukkaus, ravitsevuus ja kylläinen tunne. Tuorepuuron valmistuksessa pieni panostus tulevaan aamuun onkin edeltävänä iltana aivan välttämätön, mutta vaivannäkö palkitaan aamun sarastaessa.

Chia-siemenet sopivat hyvin illalla ennakoitujen aamupalojen raaka-aineeksi, sillä tämä pieni ihme imee itseensä lähes 10-kertaisen määrän nestettä, mutta aivan hetkessä se ei tapahdu, vaan siementen on hyvä antaa turvota vähintään puolituntia. Maultaan chia-siemenet ovat mietoja, mutta ravintoarvoillaan ne ilotulittelevat. Netti on pullollaan kirjoituksia chian hyvistä terveysvaikutuksista, mutta ajattelin silti mainita muutaman huomionarvoisen seikan.

Chia on loistava kuidun lähde ja siten oiva lisä gluteenittoman ruokavalioon. Nesteen kanssa muodostuva geeli onkin lempeä apu vatsavaivoihin. Lisäksi chiassa on runsaasti proteiinia. Cocovin pussin mukaan sadassa grammassa siemeniä on 22,5 grammaa proteiinia. Kuitujen ja proteiinien yhdistelmä saakin olon tuntumaan kylläisiltä ja energiseltä. Chia on ravintoarvoillaan kaikin puolin ylhäinen kuninkaallinen, sillä pieniin siemeniin kätkeytyy hyviä rasvoja, paljon vitamiineja ja mineraaleja sekä tarpeellisia antioksidantteja.

Tavallisen chia-vanukkaan sijaan tein tänä aamuna nostalgisen vispipuuron – kuohkean ja marjaisen tuorepuuron. Kookosmaitopohjainen chia-geeli sai aamulla seurakseen perinteiset puolukat. Saman reseptipohjan olen todennet toimivaksi myös yhtä raikkaalla herukoilla. Kuohkeutta rakenteeseen antoivat tavallista maitoa rasvaisempi kookosmaito sekä täyteläinen banaani. Myöskin jäisillä marjoilla ja sauvasekoittimen pyörähdyksillä oli oma roolinsa puuron rakenteessa.

Lapsuuden makuja ja kylläistä mahaa chia-vispipuuron myötä.

 

Chia-vispipuuro
Yhdelle

 

3rkl chia siemeniä
2,5dl kevyt kookosmaitoa
2,5dl puolukoita
½ banaani
1tl vaniljaa
1tl juoksevaa hunajaa

 

Päälle
0,5DL KEVYT KOOKOSMAITOA
kuivattuja karpaloita
Puolukoita

 

  1. Mittaa chia, kookosmato sekä vanilja astiaan ja sekoita. Anna seistä pari minuuttia ja sekoita uudelleen. Jätä seos yöksi jääkaappiin turpoamaan.
  2. Aamulla blendaa tai survo sauvasekoittimella chia-geeli, jäiset puolukat sekä banaani. Lisää lopuksi hunaja, sekoita ja tarkista maku.
  3. Nauti vispipuuro kookosmaidon ja marjojen kera.

 

 

 

Share

Kommentit

Hymyileoletupea

Oih kiitos ihanasta reseptistä. Chia-tuorepuuroja onkin tullut nautittua melkoisesti, mutta tämä vispipuuro oli minulle uusi ja ihastuttava idea. Pakko testata välittömästi :) 

Ian
Iris

Mukava, että löysit jotain uutta. Vispipuuro onkin oiva keino raivata tilaa pakkasesta uusille marjoille.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.