Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Taste of Helsinki

Onko kahden viikon päästä jo toukokuu?!? Ja siihen kun laitetaan muutama viikko lisää, on jo kesäkuu! Ja mitä tapahtuu kesäkuussa?

Taste of Helsinki!

Nämä kuvat ovat Taste of Helsingistä eli tuttavallisemmin ToH:ista viime kesältä, sillä en päässyt osallistumaan ToH:in eiliseen pressitilaisuuteen, jossa esiteltiin tapahtumaan tänä vuonna osallistuvat ravintolat.

Ennen niiden paljastamista kertaan vielä muutamat faktat niille, jotka eivät tunne tapahtumaa aiemmilta vuosilta.

Taste of Helsinki on Mira ja Barry MacNamaran perustama ruokafestivaali, johon osallistuu joka vuosi yhdeksän huippuravintolaa Helsingistä ja Helsingin ulkopuolelta. Jokaisella ravintolalla on (vuodesta riippuen) tarjolla 3 - 4 annosta, jotka maksavat tyypillisesti 4 - 6 euroa.

Lisäksi alueella on omat pisteensä mm. viinien maahantuojille, jotta ruoat saavat arvoisensa ruokajuomat.

Vielä viime vuonna ToH sijaitsi Kansalaistorin puistossa Helsingin Musikkitalon kupeessa, mutta tänä kesänä tapahtuma siirtyy hieman lähemmäksi rantaa eli Finlandia-talon viereiseen Töölönlahden puistoon. Onneksi ei kauemmas, sillä keskeinen sijainti on ollut ToH:ille aina iso etu. Niin, todella, tapahtuma järjestetään jo seitsemännen kerran, ja kerta on seitsemäs myös itselleni.

Olen tänäkin vuonna saanut kutsun Taste of Helsinki Ambassadoriksi. Ambassadorit pääsevät tutustumaan ToH:in kauttaukseen ja ravintolohin jo ennakkoon ja tietysti raportoimaan itse tapahtumasta heti etujoukoissa. Muut Ambassadorit näet ToH:in Facebook-sivuilta.

Tänä vuonna heitämmekin näemmä hyvästit vanhoille maksuvälineille. Markka-poletit nimittäin korvataan ennakkoon ladattavalla Taste-maksukortilla, johon voi ladata lisää saldoa Taste of Helsingin mobiiliapplikaatiolla sekä tapahtuman pankissa ja paikan päällä kiertävän henkilökunnan avulla.

Ja sitten ne ravintolat Taste of Helsingissä 2018!

  • Chapter: "Cocktailbaari ja fine dining ravintola. Käytämme kotimaisia tuotteita ja haemme makuja eri puolilta maailmaa samalla, kun minimoidaan niiden hiilijalanjälki."
  • Esperanto (Tukholma): "Esperanto yhdistää pohjoisen maaperän parhaat maut japanilaiseen fiktioon tarjoten nykypäivän nautintoja ja syvää yhteyttä luontoon."
  • Fabrik: "Fabrikin konsepti perustuu italialaiseen ja ranskalaiseen ruokakulttuuriin. Haluamme rakentaa helposti lähestyttävän ruokailuelämyksen kaikille jotka nauttivat hyvästä ruuasta ja seurasta!"
  • Garden by Olo: "Palkitun Olo ravintolan ”takatasku” tarjoilee Pohjoismaista à la cartea, maustettuna hitusella Aasiaa."
  • Latva: "Ravintola Latva on tehty ajattomista ja isoista mauista. Huolella valituista sesongin parhaista raaka-aineista sekä aidosta että lämpimästä huolenpidosta ja osaamisesta. Maku. Alkuperä. Intohimo."
  • Nolla: "Nolla on Suomen ensimmäinen todellinen hävikkivapaa ravintola, joka keskittyy parhaaseen paikalliseen luomutuotantoon."
  • Ragu: "Ragu juontaa verbistä ragoûter, joka tarkoittaa ruokahalun palauttamista tai yleensäkin mielenkiinnon lisäämistä."
  • Sky Ounasvaara: "Ruokataivaan huipulla sijaitseva Sky on keittiömestari Tero Mäntykankaan luovuuden koti, jonka juuret ovat pohjoisen luonnossa ja Lapin aitoudessa."
  • Wino: "Wino on ravintola ja alkuviinibaari Karhupuiston kupeessa, keskellä Kalliota. Winossa rento ja konstailematon asenne kulkevat käsi kädessä ainutlaatuisen viinivalikoiman sekä laadukkaan bistroruoan kanssa."

Mielenkiintoista!

Juomapuolesta vastaavat Laurent-Perrier, Sinebrychoff, Juoman Paikka, Arvid Nordquist, Solera, Tampereen Viinitukku ja Vindirekt. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on tänäkin vuonna Electrolux.

Sitten vaan jännittämään, millaiset säät Suomen kesä tuo meille tänä vuonna!

 

Lue lisää: tasteofhelsinki.fi

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Talvi ehti jo vaihtua kevääksi, ja parsat ovat ilmestyneet kauppoihin! Poimi täältä silti talteen aivan törkeän hyvän moussakan resepti ja kokeile myös tätä ohuista perunasiivuista rakennettua pizzan kaltaista uuniruokaa, jonka ansiosta jopa perunaa vihaava taaperomme on alkanut vihdoin syödä perunaa!

"#keittiössänyt: läpimurto! Täten julistan, että olen vihdoin onnistunut tekemään taaperon kelpuuttaman perunaruoan. 

Kuorin kaksi perunaa ja siivutin ne mandoliinilla (toki siivutin myös sormeni). Ladoin pellille uunipaperin päälle ja sipaisin päälle oliiviöljyä. Rouhaisin päälle suolaa ja työnsin 200-asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi esipaistumaan. Sitten lisäsin päälle pari hienonnettua kevätsipulia, muutaman palan Järki-Särkeä, pienen palan goudaa raastettuna ja mustapippuria ja työnsin takaisin uuniin viideksi minuutiksi. "Pizzaa", ilahtui viisivuotias ja nosti maistettuaan molemmat peukkunsa pystyyn. "Litää pippaa", huusi taapero syötyään ensimmäisen palansa. 

Uskallan tehdä toistekin. 

#järkisärki #perunapizzahko"

"Pitkästä aikaa kukkakaalicurrya: kuullotin paistinpannulla kaksi hienonnettua sipulia raukeiksi, lisäsin kaksi teelusikallista curryjauhetta ja teelusikallisen jeeraa, lempimaustettani, kaksi valkosipulinkynttä ja kuullotin hetken. Sitten lisäsin yhden keskikokoisen paloitellun kukkakaalin, tietysti lehtineen ja varsineen, vajaan teelusikallisen suolaa, purkillisen cashewkermaa, kun sellaisen taannoin havaitsin kaupan hyllyltä, ja lasillisen vettä. Annoin kiehua vartin, kunnes kukkakaalit olivat napakan kypsiä. Ihan lopuksi lisäsin purkillisen kypsiä valutettuja kikherneitä ja ison kourallisen korianteria, jota ilman tuntuu vaikealta syödä mitään näin keväisin, vaikka tiedän että osa inhoaa sitä niin paljon, että Facebookissa on oma ryhmänsäkin heille. Lautasella riisin seurassa lisäsin päälle vielä pikkuisen lisää korianteria ja kevätsipulia. Hyvää, ja ihmeen kaupalla näytti maistuvan myös nuorisolle, taaperolle jopa paremmin kuin viisivuotiaalle. #keittiössänyt #kukkakaalicurry #vegaaninen #vegan"

"V I H D O I N ! Tätä hetkeä on odotettu ns. melko paljon. #keittiössänyt #parsahulluus"

"Olen tehnyt nyt talven ja kevään vaihteessa tosi monta kertaa iltapalaksi pannaria. Yleensä en lisää muita mausteita kuin suolaa, mutta tällä kertaa tein jälkiruokaversion: puolen litran taikinassa teelusikallinen kardemummaa ja kolme ruokalusikallista ruokosokeria. Niin ja tietysti ruskistettua voita, eli lisäsin muutaman voinokareen paistovuokaan ja työnsin uuniin odottamaan sen lämpenemistä. Lautasella seuraksi vähäsokerista omenahilloa. Nam! #keittiössänyt #perjantaiillanhuumaa #pannari #pannukakku"

"Meillä on syöty talven aikana usein haukea ja kas kummaa, se on maistunut myös lapsille! Olen nimittäin ottanut tavaksi maustaa kokonaiset fileet sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla, kypsentää ne sitten sellaisenaan uunissa ja ruotia vasta kypsänä, jolloin jättiruodot saa helposti irti, ainakin verrattuna fileointiin, joka on lievästi sanottuna haasteellista. Hauessa on kyllä tosi kiva rakenne! 

Kypsää kalaa sitten syömme - yllättäen - esimerkiksi risoton kanssa, ja tänään tekaisin uunivuokaan kerääntyneestä liemestä pienen keiton. Kalasopan mausteena sipulin lisäksi fenkolia ja muutama suolaan säilötty kapris, jotka osoittautuivat myös viisivuotiaan suosikeiksi. #keittiössänyt #kalasoppa #kalakeitto"

"Passionhedelmä on minusta ollut jotenkin ylellinen hedelmä, enkä ole juuri ostanut niitä. Pääsiäisenä olivat tosi edullisia mutta raakoja eli pinnaltaan täysin sileitä palleroita. Nyt viimein odotus on palkittu ja hedelmät kypsyneet suloisen ryppyisiksi. Aivan ihanaa vaikka näin iltajogurtin päällä <3 #keittiössänyt #iltapalaa #passionhedelmä"

"Vähän niin kuin korvapuusti tai bostonkakku, mutta suolainen. Hapanjuuritaikinasta, sisällä pannulla voissa paistettua sipulia, purjoa ja pakastimen rouskuja, mausteena raastettuja juustonkänttyjä, suolaa ja pippuria, pinnalla auringonkukansiemeniä. #keittiössänyt #juurileipähommia #hapanjuuri #maaninenjuurileipoja"

"Ihana nähdä pitkästä aikaa, punajuuripiirakka! #keittiössänyt #punajuuri #punajuuripiirakka"

"Näet kuvassa kolmen raaka-aineen ihmepannarin, sellaisen mitä äitini tekee. Sain näet pääsiäisenä maalta mukaani pullon juustomaitoa, ja siitä tuli tällä kertaa pannaria: maitoa, jauhoja ja suolaa (plus nokare voita vuokaan). Eikö olekin hieno keltainen väri? #keittiössänyt #pannukakku #pannari"

"Haudutin pääsiäiseksi hissukseen yön yli karitsan lapaa, jonka maustoin timjamin, sipulin, suolan ja mustapippurin lisäksi tähtianiksella, kun pussi sellaisia sattui silmiin äidin maustekaapissa. Oooh miten hyvää! Loppu liha syötiin maagisen perunapizzahkon päällä, maagisen siksi, että perunoita inhoava taapero on alkanut sen ansiosta syömään perunoita! #keittiössänyt #perunapizzahko"

"Lähdettiin lumimyrskyä pakoon ja tultiin jo eilen kotiin. Jääkaapissa oli pussillinen punajuuria ja onneksi oli, jotta päästiin keittiössäkin talvisiin tunnelmiin ja sain tehtyä lounaaksi koko perheen suosikkia, punajuuririsottoa. Päällä suolaista mysliä, jotta syödessä vähän rouskuu. #keittiössänyt #punajuuririsotto"

"Piti oikeastaan avata parsakausi, mutta ei ollut meidän kaupoissa parsoja. Mentiin sitten broccolinilla. #pääsiäinen #broccolini #paahtajanainen"

"Kysyin torstaina viisivuotiaalta, mitä hän haluaisi syödä viikonloppuna. "Punajuurisipsejä", hän vastasi.

Taapero luuli syövänsä leipää.
"Litää leipää", hän huusi. 
Kaikki olivat tyytyväisiä. 

#keittiössänyt #lauantaiillanhuumaa"

"Koska pakastimessa oli yhä kantarelleja, sai tehdä kantarelli-fenkolipastaa. Minulla on tapana sulattaa kantarellit kaikessa rauhassa jääkaapissa, puristaa kuivaksi (toki nesteen säästäen!) ja paistaa voissa, jolloin ne ovat melkein yhtä hyviä kuin tuoreet. 

Pastaa varten kuullotin paistinpannulla muutaman minuutin kevätsipulin valkoisia osia ja fenkolia ja lisäsin sitten paistetut sienet, ison lorauksen kermaa, suolaa ja mustapippuria ja keitin muutaman minuutin. Kaadoin kastikkeen keitetyn pastan sekaan, sekoitin, ladoin lautasille ja ripottelin päälle vielä vähän kevätsipulia ja fenkolin töyhtöjä. Kun otin kuvaa, pienempi käsimalli ryntäsi paikalle :D #keittiössänyt #pastapäivä"

"Moussaka-päivä: "Äiti, miten sinä osasit tehdä näin hyvää moussakaa", ihmetteli viisivuotias. Taapero puolestaan poistui pöydästä ruoan nähtyään. #keittiössänyt #pikkunaatti #mininaatti"

"Koska viimeviikkoisen moussakan reseptiä kaivattiin, kas tässä se tulee, olkaat hyvät. Kuva on otettu ennen juustokastikkeen lisäämistä ja paistamista, älkää hämmentykö.

Viipaloin kolme pientä munakoisoa (n. 600 g) puolen sentin viipaleiksi, levitin pellille leivinpaperin päälle, sipaisin päälle oliiviöljyä ja paahdoin vartin 225-asteisessa uunissa. 
Pesin, kuorin ja viipaloin noin 10 keskikokoista perunaa (n. 700 g), levitin uunipellille leivinpaperin päälle ja paahdoin vartin 225-asteisessa uunissa.
Kuorin ja hienonsin ison sipulin ja kuullotin oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisäsin 400 g karitsan jauhelihaa ja paistoin kypsäksi. Seuraavaksi lisäsin yhden raastetun porkkanan, kourallisen hienonnettua lehtipersiljaa, 3 rkl tomaattipyrettä ja 2 dl vettä ja annoin kiehua niin kauan, että vesi haihtui. Lopuksi lorautin pannulle tilkan sitruunamehua ja maustoin kastikkeen suolalla ja pippurilla. 
Ladoin aineet kerroksittain uunivuokaan: ensin perunoita, pikkuisen suolaa ja pippuria myllystä, sitten munakoisoja ja jauhelihaa ja sitten sama alusta. 
Lopuksi tein päälle valkokastikkeen: sulatin 3 rkl voita kattilassa, lisäsin 3 rkl vehnäjauhoja, paistoin hetken ja sitten lisäsin 5 dl maitoa vähän kerrallaan kiihkeästi kierrevatkaimella sekoittaen. Keitin kastiketta niin kauan, että se sakeutui, ja lopuksi lisäsin 100 g raastettua juustoa ja maustoin kastikkeen suolalla ja muskottipähkinällä. 
Hulautin kastikkeen vuokaan ja työnsin sen 200-asteiseen uuniin 40 minuutiksi.
Maistui muille paitsi perunoita inhoavalle taaperolle.

#keittiössänyt #moussaka"

"Mies osti lasten mehujäitä varten päärynöitä, joita kypsytettiin ja kypsytettiin ja kypsytettiin huoneenlämmössä, mutta mitään ei tapahtunut. Kyllästyin ja työnsin ne paloiteltuna uuniin kaurahiutaleiden, voin ja sokerin kanssa, siis kuin kaura-omenapaistoksen mutta vain päärynöistä. Aijai! #keittiössänyt #päärynähulluus"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Muistatkos vielä, kun kerroin joulun alla Lauluyhtye St. Notesista, johon liityin viime syksynä? Instagram-seuraajani ovat varmasti jo huomanneet, että olen viime aikoina kertonut päivityksissäni yhä useammin laulutreeneistä, ja todella, talven aikana muhinut uusi tuotantokausi alkaa vähitellen olla siinä vaiheessa, että se konkretisoituu myös keikoiksi.

Ensimmäiseen keikkaan on vielä joitain viikkoja aikaa, mutta kappaleiden hiominen on jo pitkällä. Bändihommiin verrattuna a cappella -yhteen kappaleen treenaaminen esityskuntoon vaatii enemmän aikaa - ainakin jos sen haluaa tehdä samalla tarkkuudella kuin meidän yhtyeemme.

Stemman ja sanojen osaaminen on vasta ensimmäinen vaihe. Sitten alkaa varsinainen treeni, jossa hiotaan fraseerausta, äänenväriä, dynamiikkaa, yhdenaikaisuutta ja muita nyansseja.

Eilen oli hyvin odotetut treenit, kun saimme Rajattoman Hannu Lepolan hiomaan yhtyeen sointia. Hannua on pyydetty aiemminkin coachaamaan yhtyettä, ja häneltä on saatu paljon kullanarvoisia neuvoja. Keskityimme yhteen kappaleeseen: yhtyeen jäsenen, Maijun, tekemään hienoon sovitukseen La La Landin kappaleesta Someone in the Crowd. Jos haluat kappaleesta maistiaisia, voit kurkata vaikkapa St. Notesin tai oman Instagram-tilini puolelle.

On kyllä hauskaa pitkästä aikaa valmistella ja hioa jotain musiikkiesitystä näin tarkasti. Lauluyhtye on myös palauttanut laulamisen toden teolla elämääni. Vaikka minulla onkin viime vuosina ollut erilaisia bändihommia, ne eivät ole olleet lopulta lainkaan näin tavoitteellisia ja hyvällä draivilla eteneviä, eikä treenejä ole ollut näin säännöllisesti. 

Ja kylläpä laulaminen voikin olla kivaa. Treeneistä jää hyvä mieli, kappaleet soivat päässä korvamatoina ja jään odottamaan jo seuraavia treenejä. 

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Edelliset lounaani kaupungilla ovat esitelleet hieman keskivertoa kalliimpia lounaspaikkoja, mutta jään kyllä kaipaamaan kaupunkilounailtani näitä edullisempiakin vaihtoehtoja kuten Kallion Döner Harjua (Fleminginkatu 23).

(Haluan muuten vielä korostaa sitä, että vaikka toisinaan valittelen Keilaniemen lounasravintoloiden vähyyttä ja vaihtoehtojen puutetta, ei ruoan tasossa ole sielläkään mitään valittamista. Olen yleensä hyvin tyytyväinen omankin toimitalomme lounasravintolan ruokiin. Valittavana on aina useampi vaihtoehto, ruoat on maustettu hyvin, salaattipöytä on runsas ja tarjolla on myös jälkiruokaa. Sen jätän tosin väliin - ellei sitten tarjolla ole omenamurupaistosta, jota en voi vastustaa. Mutta nyt takaisin Döneriin.)

Döner Harju on toiminut Flemarilla jo useamman vuoden ja saavuttanut sellaisen suosion, että omistajat avasivat joulun alla jo toisen Dönerinsä Helsingin keskustan City Centeriin eli tuttavallisemmin Makkarataloon. Tämän lounaan nautin kuitenkin alkuperäisessä Döner Harjussa, kun olin liikkellä juuri sillä suunnalla. Werner, josta kirjoitin viimeksi, on muuten samojen omistajien ravintola, mutta tässä sarjassa se on vain sattumaa.

Lounas maksaa 10,30 €, ja se sisältää alkukeiton ja pääruoan, joka on joko yrttilammasta, chilikanaa tai seitania.

Ehdin jo unohtaa, mitä alkukeittoni oli, mutta jos sanon sen olleen maa-artisokkaa, en varmaankaan valehtele hirveästi.

Pääruoaksi valitsin lammasannoksen lisukkeineen: paprikabulguria, sitruunaista punakaalia sekä grillattu döner-leipä. Lisäksi kastikkeet ja tuore korianteri. 

Ja kyllä, se on juuri niin hyvää kuin miltä se näyttää. Liha on mehevää, lisukkeet raikkaat ja ruokaa on riittävästi. Jos Fleminginkatu on liian kaukana, samaa ruokaa saa siis nyt myös rautatieasemaa vastapäätä, mutta ysiratikalla pääsee ihan tämän originaalin paikan viereen. Tämä liha-annos on tullut syötyä jo useammin, joten ensi kerralla voisi testata kanan tai seitanin!

 

Lisää lounassuosituksia kaupungilta:

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Libero

On se nyt myönnettävä: ei meistä tullut enää kestovaippojen käyttäjiä. Täysin kertakäyttöisillä on menty pian kaksi vuotta, ja nyt kynnys ottaa kestovaipat käyttöön on kasvanut ylitsepääsemättömäksi.

Esikoisen kanssa niitä käytettiin, mutta niiden istuvuus ja imukyky olivat vähän niin ja näin. Vaippojen pesemistä en myöskään ikävöi, en varsinkaan niiden, joita kannetiin kotiin päiväkodista ja jotka olivat muhineet suljetussa muovipussissa koko päivän.

Vaipoissa tärkeää on imukyky ja istuvuus, ja mitä pehmeämpi vaippa on, sitä paremmin se myös istuu lapselle. On mukava laittaa lapsi nukkumaan illalla tietäen, että vaippa ei vuoda yön aikana, ja pehmeä ja joustava vaippa tuntuu varmasti mukavalta myös leikeissä.

Pehmeimmät käyttämämme vaipat ovat olleet Libero Touch -vaipat.

Libero on itse asiassa niin vakuuttunut vaippojensa pehmeydestä, että he tarjoavat nyt Libero Touch -vaipoille pehmeystakuun. Mikäli et ole tyytyväinen tuotteisiin ja koet, että vaippa ei ole riittävän pehmeä, saat rahasi takaisin. Tämä takuu on voimassa koko vuoden 2018.

Liberon valikoimassa on sekä teippi- että housuvaippoja, ja takuu koskee molempia. En ole itse asiassa koskaan kokeillutkaan housuvaippoja, sillä teippivaippojen vaihtaminen sujuu oikein hyvin sylissä istuenkin. Vaippa vain omien reisien päälle ja lapsi istumaan sen päälle. Vaipoissa on indikaattori joka vaihtaa väriä, kun on vaipanvaihdon aika.

Vaan kyllä odotan sitä, että näistä pääsee vähitellen kokonaan eroon. Esikoisemme lopetti vaippojen käytön päivisin tasan kaksivuotiaana, joten pian sitä voisi odottaa myös kuopukselta. Olen kyllä joskus kuullut, että poikien olisi vaikeampi oppia pois vaipoista. Onkohan se totta vai vain urbaania legendaa?

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Yksi asia, jota jään hoitovapaaltani kaipaamaan, on mahdollisuus käydä lasten kanssa retkillä monissa paikoissa, joissa ei muuten ole tullut käytyä. Yksi tällainen kohde oli Päivälehden museo (Ludviginkatu 2–4), jonne tekemämme retki jäi myös vapaani viimeiseksi.

Tietysti museoissa ja muilla retkillä käydään vielä töihin paluun jälkeenkin, mutta aikaa on käytettävissä rajallisemmin, arki-illat ovat kovin lyhyitä ja viikonloputkin on usein pakattu täyteen kaikenlaista ohjelmaa. Yritin siis ottaa vapaistani mahdollisimman paljon irti tämänkin suhteen.

Päivälehden museo on Helsingin Sanomain Säätiön ylläpitämä museo, joka esittelee suomalaista uutistyötä ja lehtien painamista. Museo sijaitsee vanhassa Helsingin Sanomien rakennuksessa, ja sen alempi kerros on HS:n vanha lehtipaino.

Museossa on usein myös lapsille tarkoitettuja vaihtuvia näyttelyjä, ja tällä hetkellä aina syyskuun puoliväliin saakka esillä on Pelle Pelottomalle omistettu erikoisnäyttely.

Näyttely kertoo Pelle Pelottomasta ja hänen joistain keksinnöistään, ja onpa muutama niistä rakennettu myös näyttelyyn. Pikku Apulainen ja mietintämyssy ilahduttivat isompaakin vierasta.

Hetkinen, sinne Pellen sänkyyn ei tainnut olla tarkoitus kiivetä...

Seinille kiinnitetyissä tauluissa kerrotaan tarkemmin tietyistä keksinnöistä ja pohditaan, olisiko niiden rakentaminen oikeasti mahdollista. Vastaukset saattavat yllättää, kun asioita tarkastellaan hyvin teoreettisella tasolla.

Lapset löytävät näyttelystä tutkittavaa ja leikittävää.

Museon alakerran perusnäyttelyssä voi tutustua lehden painamisessa käytettäviin ja käytettyihin laitteisiin.

Vanha ladontakone näyttää varsin hurjalta masiinalta.

Modernimman lehtipainon toimintaa näkee videolta.

Yläkerran näyttely keskittyy uutisiin ja uutiskuviin.

Erityisen mielenkiintoinen on Helsingin Sanomien arkisto vuosilta 1889 - 2015. Kaikki lehdet yli 120 vuodelta on selattavissa isolta ruudulta, jos haluaa katsoa vaikkapa oman syntymäpäivän lehteä. Tältä näytti Hesarin kansi tyttäreni syntymäpäivänä.

Arkiston ääressä voisi viettää enemmänkin aikaa tutkien, miten maailman historiallisista tapahtumista on uutisoitu silloin, kun ne ovat juuri tapahtuneet. Alla ”Helsingin Sanomain lentokoneella klo 3 yöllä saapuneet kuvat” kuningas Yrjö VI:n kruunajaisissa vuodelta 1937.

Päivälehden museoon on vapaa pääsy.

 

paivalehdenmuseo.fi

Share

Pages