Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #1

Isyyspakkaus

Minulta on pyydetty useasti, että kirjoittaisin blogiini enemmän ruokaohjeita ja -vinkkejä, joilla voisin helpottaa jokapäiväistä arkikokkailua. Olen kuitenkin epäröinyt asian kanssa, sillä Rouva on alkanut jakaa juuri näitä vinkkejä omalla Instagram-tilillään niin paljon, että samojen reseptien julkaiseminen blogissa omina postauksinaan on tuntunut jotenkin hassulta.

Mutta nyt pohdittuani asiaa olen päättänyt alkaa julkaista blogissa uutta juttusarjaa: Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta.

Kerään siihen (omasta mielestäni) parhaat palat Rouvan Instagram-julkaisuista edelliseltä viikolta tai parilta, ja näin myös ne lukijani, jotka eivät syystä tai toisesta halua käyttää Instagramia tai seurata Rouvaa siellä pääsevät mukaan hänen ruokamaailmaansa. Ja Rouva voi toki itse vastata täällä blogin puolella kommentteihin ja kysymyksiin, joita ruoista herää! (Moni muistanee vielä taannoisen Kysy Gastronaatti-Rouvalta -postaukseni.)

Ja tästä se lähtee: Rouvan ruokaoivalluksia viime viikolta:

"Iltaruokana kooste vähän kaikenlaista. Toissapäiväiset siiklit murskasin, maustoin oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla, ripottelin päälle raastettua goudaa ja paistoin 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Retiisin naatit päätyivät hiivattomasta ihmetaikinasta leivottuun piirakkaan, jossa oli myös goudaa, kesäsipulia, valkosipulia, lehtipersiljaa ja mozzarellaa. Herneet ja avomaankurkku löysivät toisensa salaattikulhossa. Ja sitten vielä viipaloin yhden kypsän häränsydäntomaatin, jonka päälle lurautin oliiviöljyn lisäksi ruohosipuliviinietikkaa ja rouhaisin suolaa ja pippuria. Herkkuja, jotka maistuivat myös nelivuotiaalle #keittiössänyt #kesäruokaa #naattipiirakka #galetehko #murskatutpotut"

"Kyllä on helppoa tämä kesäruoanlaitto: menee torille, ostaa kassillisen vihanneksia ja pilkkoo ne lautasille. Tänään sinne päätyi retiisejä, ihania kirkkonummelaisia kirsikkatomaatteja, eilisiä siiklejä, herneitä, avokado ja runsaasti basilikaa (ja tietty suolaa, oliiviöljyä ja sitruunaa). Ostin lisäksi kokeilumielessä Riipisen savumuikkuja, olivatpa ne hyviä #keittiössänyt #lounashommia #kesäsalaatti"

"Nektariinit ovat olleet tänä kesänä jotenkin erityisen hyviä, ja vieläkin parempia näin uunin kautta. Kas tässä kaurapaistos nektariineista: puolitetut nektariinit vuokaan, päälle seos kaurahiutaleista, voista, sokerista ja kanelista ja 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Ihan älyttömän hyvää Jymy-jäätelön kanssa #keittiössänyt #nektariini #nektariinipaistos #kesämaku"

"Kesärisotto: kesäsipulia varsineen, varsiselleriä lehtineen, retiisin lehdet, lehtipersiljaa ja basilikaa. Mukana tietysti myös sitruunaa ja paaaaaaljon parmesaania #keittiössänyt #vihertää #naattirisotto"

"Kotona ollaan, mutta silti lautasella on mökkiruokaa: keitettyjä siiklejä, kesän ekat paistetut kantarellit, avomaankurkkuja ja herneitä sekä taivaallisen ihanaa, uunissa sulatettua Metsuri-punahomejuustoa. Saatiin pöytään myös mieluisa yllätysvieras @natawhitetrash, joka kaappasi nelivuotiaan puistoon riehumaan ruoan jälkeen #keittiössänyt #mökkiruokaa #muttakaupungissa #kesämaku"

"Leivoin mansikoista piirakan. Sen kanssa syötiin tietysti lisää mansikoita #keittiössänyt #mansikkapiirakka #kesämaku #mansikkaaika #mansikkahulluus"

"Sinihomejuusto plus mansikka = täydellinen kesäleivänpäällys #keittiössänyt #aamiaishommia #mansikkaaika #mansikkahulluus"

"Hiivattoman ihmetaikinan paluu! Kehitin joku vuosi sitten piirakkataikinan, joka syntyy simppelisti vedestä, öljystä, suolasta ja vehnäjauhoista eli aineista, joita on aina kotona. Tänään ihmetaikina sai päällensä pestoa, toissapäivänä keitettyjä pottuja, kirsikkatomaatteja, pannulla kuullotettua sipulia ja emmentaalijuustoa. Mmmmmmm. #keittiössänyt #galetehko"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Share

Kommentit

Piipo79

Hei! Yksi kysymys kun Rouva on perehtynyt näihin kasviksiin varmaan enemmän: eli naattien ja muiden voimakkaasti nitraattipitoisten kasvisten (punajuuret lantut nauriit retiisit uusien perunoiden kuoret yms) käyttö, syöttekö huoleti joka päivä vai mietittekö esim pienen kohdalla kuonka paljon voi popsia kun paljon käytätte näitä kasviksia? 

Rouva
Isyyspakkaus

Totta, monissa kasviksissa on nitraatteja, ja erityisen runsaasti niitä on lehtivihanneksissa eli salaateissa, yrteissä, pinaatissa, rucolassa ja juurikin noissa naateissa. Lisäksi niitä on lihavalmisteissa. Tutkimukset niiden haitallisuudesta eivät kuitenkaan ole ihan yksiselitteisiä. Lienee merkityksellistä, miten kasvi on kasvanut. Ilmeisesti avomaalla auringossa kasvaneissa kasveissa nitraatteja on vähemmän kuin kasvihuoneessa keinovalolla kasvaneissa. Luomusti viljellyissä on ilmeisesti vähemmän nitraatteja kuin tavallisesti viljellyissä. Keinotekoinen nitraatti (niissä lihavalmisteissa oleva) on kait haitallisempaa kuin luonnollinen. 

Tärkeintä on, ettei syö pelkästään yhtä sorttia vaan vaihtelee kasviksia monipuolisesti. Tämä on myös Eviran suositus, sillä kasvisten hyödyt kuitenkin ovat suuremman kuin nitraattien haitat. Meillä naatteja syödään varmaan muutaman kerran kesässä, ruokavaliomme ei perustu niihin. Punajuuri on ainoa kasvis, jonka syömistä on pakko miettiä enemmän lapsen kohdalla: lapsi rakastaa siitä tehtyjä sipsejä ja risottoa yli kaiken ja söisi kumpiakin enemmän kuin mielellään varmaan joka päivä :) Kasvikset ostamme luomuina ihan satunnaisia poikkeuksia lukuunottamatta. Lisäksi meillä ei syödä nakkeja ja sen sellaisia, jolloin tätä keinotekoista nitraattia ei kerry.

Piipo79

Minullekin kasvien nitraattiasia tuli yllätyksenä kun neuvolan alle 1-vuotiaiden ohjeissa kiellettiin nämä nitraattikasvikset! Olen meillä myös antanut isomman syödä huoleti koska käytänme myös monipuolisesti erilaisia kasviksia (tosin naatteja emme ole köyttäneet), pienempi on jo yli vuoden mutta sen verran pienikokoinen että hänen kohdallaan pitää hieman miettiä ettei joka päivä ole uutta perunaa tms. Kysymykseni lähti itse asiassa siitä, että oletin teidän hyödyntävän naatit tyyliin aina :-) Olen myös ajatellut onko salaattien ja tiettyjen nitraattikasvisten välttely lapsilla (ainakin meillä muuten hyvin syövän kohdalla) jopa luonnostaakin tapahtuvaa pienillä!? (Teidän punajuurihirmu poikkeuksena!) Meillä esim innokkaasti maistettiin retiisejä, koska petteri kaniinikin, mutta ei hän niitä syö, ei myöskään vihreää salaattia vaikka sitä on meillä joka päivä tarjolla. Uunissa paahdetuista kasviksistakin lanttu ja punajuuret jää vaikka kumpaakin olemme usein tehneet.

Lydiah (Ei varmistettu)

Hiivaton ihmetaikina on kyllä nerokas! Useasti olen tehnyt ja päälle olen aina heitellyt mitä kaapista on löytynyt. Ja joka kerta on tullut herkullista!

Rouva
Isyyspakkaus

Voi miten kiva kuulla, kiitos kun kerroit!

MenniII (Ei varmistettu)

Löytyyköhän hiivaton taikina jostain reseptinä?

Emilia M

Muakin kiinnostais!

Rouva
Isyyspakkaus

Kas tässä :)

hiivaton ihmetaikina
1 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja

haluamasi täytteet
2 rkl maitoa voiteluun 

Laita vesi, oliiviöljy, suola ja vehnäjauhot kulhoon. Sekoita käsin, kunnes saat kimmoisan pallon, siihen menee yleensä vain muutama minuutti. Painele tai kauli taikina suoraan leivinpaperin päälle ohueksi pyöreäksi piirakkapohjaksi.
Lisää täytteet pohjan päälle niin, että jätät reunasta parin sentin kaistaleen täyttämättä. Minä yleensä laitan pohjalle jotakin juustoa raastettuna ja päälle esim. pannulla kuullotettua sipulia, sieniä, vihanneksia, keitettyä perunaa... Joskus olen siivuttanut mandoliinilla päälle raakaa kesäkurpitsaakin.  Kaprikset ja oliivit ovat kivoja, samoin yrteistä tehdyt tahnat ja siemenet. Yleensä lisään vielä pinnalle raastettua juustoa.  
Käännä reunat huolettomasti piirakan päälle ja voitele reunat maidolla. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes reunat ruskettuvat kauniisti, noin puoli tuntia.

*** 
Pohja on luottoohjeeni arkisin, kun en ehdi odottaa hiivataikinan kohoamista enkä toisaalta halua tehdä voitaikinaa. Piirakkaan on myös hurjan kätevää upottaa jääkaapista kaikki epämääräinen :) 

Tirpustiira (Ei varmistettu)

Jee! Rouvan insta on varmaan ainut syy mikä on houkutellut mua instagramiin, mut ku en haluu liittyä niin en halua. Tää postaussarja pelastaa paljon :)

Rouva
Isyyspakkaus

Kiva kuulla! Instaa voi muuten vilkuilla myös selaimella: https://www.instagram.com/satu_koivisto :)

Kommentoi