Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #16

Ladataan...
Isyyspakkaus

Rouvan Instagram-fiidi on täyttynyt viime viikkoina sämpyläkuvista siinä määrin, että hän joutuu kuulemma jo rajoittamaan niiden postaamista. Mutta voi härreguud, miten herkullisia sämpylät ovatkaan! Ne tuntuvat kohoavan kerta kerralta paremmin ja olevan aina edellistä kertaakin makoisampia. Tänäänkin söin neljä, ja voisin oikeastaan ottaa vielä yhden!

"Olen nyt pari viikkoa harrastanut juurisämpyläleivontaa. Jo tässä ajassa olen tehnyt ällistyttäviä havaintoja:

1. Sämpylät ovat olleet joka kerta parempia kuin hiivalla leipomani. 2. Sämpylät ovat valmistuneet vaivattomammin kuin hiivalla. 3. Sämpylät maistuvat oikein hyviltä myös seuraavana päivänä toisin kuin hiivalla leivotut. 

Nyt herää kysymys: miksi ihmeessä en ollut kokeillut tätä jo aiemmin? Ja miksi tästä on mielikuva hankalana ja monimutkaisena puuhana? 

#keittiössänyt #leipähommia"

"Minusta on tulossa Maaninen Leipojanainen. #keittiössänyt #leipähommia"

"Maaninen juurisämpylänainen leipoi pellillisen ja lähti sitten KIRJOITTAMAAN. (Ymmärrän, jos näitä sämpyläkuvia tulee jo korvistasi, mutta en mahda itselleni mitään. Olen vilpittömän hämmästynyt joka kerta, kun pelti tulee uunista. Niin kauniita! Niin rapeita! Niin täydellisen sitkeitä! Aion levittää tätä ilosanomaa vastakin.) #keittiössänyt #leipähommia"

"Oho, nyt kuvaaja havahtui vasta, kun kulhot oli jo melkein tyhjennetty. Saimme kovasti odotetun @natawhitetrash'in illallisvieraaksi, ja katoin pöytään kvinoasalaattia, linssinugetteja, korianterilla maustettua perunasalaattia ja niitä juurisämpylöitä. #keittiössänyt #taassyödään"

"Äiti, voidaanko leipoa välipalaksi lettuja", kysyi nelivuotias. No voidaanhan me. Ja niin hän rikkoi kananmunan, mittasi millintarkasti maidon, vatkasi sekaan kärsivällisesti jauhot ja pystyi jo kääntämäänkin puoliksi paistetun letun oikealla hetkellä. Avattiin vielä jääkaapista viime kesänä tehty nektariinihillo, hyvä ihme miten hyvää. #keittiössänyt #pikkunaatti #letunpaistaja"

"Ennen New Yorkin -matkaa jääkaapissa oli puolikas keräkaali, jota ei vain mitenkään saatu syötyä ennen lähtöä. Viimeisinä puhdetöinä suikaloin sen ja työnsin pakastimeen, ja kas tässä se on menossa näin kaksi kuukautta myöhemmin kaalilaatikkona uuniin. Nähdään illalla! #keittiössänyt #kaalilaatikko"

"Syödäänpäs tänään uunissa paahdettua kukkakaalia, mausteena Dijon-sinappia, öljyä ja suolaa. Samalle pellille pääsevät myös sipuli ja paketti fetaa. #keittiössänyt"

"Olin eilen ehtinyt jo nukkumaan, kun päähäni laskeutui ajatus rouskuista. Niin ei auttanut muu kuin nousta ja mennä penkomaan pakastinta keskellä yötä. #keittiössänyt #sienihulluus"

"Ystävä lupasi tuoda mukanaan pullat, joten minä tein täytteeksi cashewpähkinävoita. Toki tarjolla on myös viimekesäistä vattuhilloa ja kermavaahtoa.  Leppoisaa laskiaissunnuntaita. #keittiössänyt #cashewpähkinävoi"

"Tänään on kasvislasagnepäivä! Täytteessä aiemmin paahdettuja fenkolia, kukkakaalia, varsiselleriä ja sipulia, viime kesän kantarelleja, juustokastike ja päällä vielä pallo mozzarellaa. Oijoi. #keittiössänyt #lasagnea"

* * *

Ja kyllähän Rouva iloitsi omassa kanavassaan myös yhteisestä kirjaprojektistamme, josta kerromme lisää kevän ja kesän mittaan!

"Vihdoin voin paljastaa pakahduttavan onnekkaita kirjauutisia: #gastronaatti-esikoisemme saa pienen sisaruksen ensi syksynä! Minä kokkaan, kirjoitan, ideoin ja koluan astiakaappia, mies @isyyspakkaus taikoo valokuvat, jotka ovat täysin objektiivisesti sanoen vieläkin upeampia kuin ensimmäisellä kerralla. Kirjan kustantaa No Tofu Publishing, ja on iso ilo ja kunnia päästä työskentelemään tässä projektissa niin inspiroivien @hannagullichsen'in ja @joonas_laurila'n kanssa. Kiitos Hanna ja Joonas luottamuksesta, teemme parhaamme ollaksemme sen arvoisia!

Kiitos myös teille kaikille, jotka olette esikoiskirjan lukeneet, siitä kokanneet ja ihania viestejä laittaneet <3 Tätä ei olisi tapahtunut ilman teitä. Tervetuloa mukaan tähän uuteen matkaan! Kuva: @isyyspakkaus 

#notofupublishing #jännää #tosijännää #halkeanonnesta"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #15
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #14

Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #13

Share

Kommentit

Skatta (Ei varmistettu)

Hei,
mahtavaa, että Gastronaatti saa jatkoa! Gastronaatti on koluttu moneen kertaan ja moni resepti on jo vakiintunut perheemme ruokalistalle. :)

Saattaa olla tyhmä kysymys, mutta kysyn kuitenkin: miten olet tehnyt/saanut juuren taikinaan (muistanko oikein,että saitte sen lahjaksi...?). Tai siis toisin esittäen: miten MINÄ saisin juuren aikaiseksi? Tarvitaanko hiivaa juureen lainkaan? Otatko taikinasta aina osan seuraavaksi juureksi, kuten esim. ruisleipätaikinasta otettaisiin?

Rouva
Isyyspakkaus

Voi kun ihana kuulla, kiitos sinulle!

Ja juu, olen tosiaan niin onnekas, että sain juuren ystävältäni eli se toimii todella tehokkaasti. Juuren voi tehdä itsekin, mutta siinä menee toooodella kauan (kuukausia), että se alkaa toimia kunnolla. Vehnäjuurta hoidetaan vähän toisella tapaa kuin ruisjuurta, ainakin sellaiset ohjeet minä sain. Eli juuri säilytetään aina siellä jääkaapissa, ja sitä ruokitaan kerran viikossa eli suurin osa otetaan pois ja tilanne laitetaan vettä ja vehnäjauhoja. Pois otetusta juuresta sitten leivotaan, eli sinne lisätään suolat jne. Hapanjuuritaikinan kanssa tosiaan tehdään toisin, eli taikinaa säilytetään aina nokare ja siinähän sitten on suolakin mukana.

Olisiko kenelläkään sinun Face-ystävälläsi vehnäjuurta, jos yrittäisit huudella? Yksi ystäväni sai myös juuren ravintolasta, se voisi olla yksi mahdollisuus?

 

laulau (Ei varmistettu)

Moikka! Mua kiinnostaisi kovasti linssinugettien ohje. :)

Rouva
Isyyspakkaus

Moikka!

Mä olen keittänyt punaisia linssejä valkosipulin kanssa mahdollisimman vähässä vedessä ihan muhjuksi ja sitten jäähtyneeseen linssimuhjuun lisännyt kananmunan, jeeraa, juustoraastetta, korppujauhoja, suolaa, pippuria. Joskus laitan myös porkkanasosetta tai vastaavaa makua antamaan. Sitten sekoitan ja laitan taikinan tunniksi jääkaappiin lepäämään. Sitten vain pyörittelen kostein käsin pötköiksi ja pyörittelen pötkät seesaminsiemenissä. Voisi paistaa oliiviöljyssä pannulla, lopputulos olisi pinnasta vielä rapeampi, mutta mä olen tehnyt uunissa eli 200 asteessa noin 20 minuuttia, kannattaa kääntää puolivälissä.

Toivottavasti tästä on apua! Kerro jos tarvitset tarkemmat mitat, voin kirjata ylös kun seuraavan kerran teen :) 

laulau (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta. :) Enköhän näillä selviä, kuulostaa herkulta!

TheVillis (Ei varmistettu)

Ihania nämä koosteet rouvan herkuista! Ja aivan uskomattoman upea ja odotettu uutinen uudesta gastronaatti- kirjasta, jee! Olette ahkeria ja aikaansaavia ja kaiken lisäksi ajattelette muitakin, kuin vain omaa mahaa:))) Tulisipa jo syksy!

Rouva
Isyyspakkaus

Voi kiitos jälleen kerran kauniista sanoistasi <3 Tätäkin kirjaa on niin kiva tehdä! 

Hei! (Ei varmistettu)

Hei!

Mietin, että kun kirjoitatte ruokablogia ja ulkomaanmatkoistannekin lähinnä postaatte ruokakokemuksia, niin onko ruoka aina ollut yhtä keskeinen osa elämässänne? Miten siitä on tullut niin keskeinen harrastus? Entä mietitkö paljon ruokaa - esim. missä haluaisit käydä lounaalla tai mitä kokkaisit illalla.

Rouva
Isyyspakkaus

Moikka! 

Vastaan nyt tähän, vaikka tämä ehkä oli enemmän Tommille.

No kun näin ajattelee, niin on ruoka on tosiaan ollut aina tosi keskeinen osa elämäämme. Mä olen tehnyt ruokaa itse ihan pikkutytöstä asti, koska olen halunnut. Meidän perheessämme maalla äiti teki aina itse kaikki ruoat leivistä asti, ja siihen maailmaan mäkin olen kasvanut ja hiljalleen opetellut tekemään itse kaikenlaista. Häärään keittiössä, koska tykkään siitä, ja tietysti musta olisi mahtavaa, että se olisi kivaa myös meidän lapsistamme. Nelivuotias ainakin näyttää siltä.

Mutta mä en itse asiassa ajattele, että harrastaisin ruokaa. Haluan syödä hyvää ruokaa joka päivä, oli se sitten kotona tai ravintolassa. Toisaalta ruoka on (ja on ollut) pitkään mun päivätyöni toimittajana. Mutta harrastukset ovat sitten jotakin muuta, niin kuin vaikka juokseminen tai tanssitunti. 

Vastasiko tämä nyt yhtään kysymykseesi? :) 

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä muistan toisaalta hyvin senkin ajan, ehkä reilut kymmenen vuotta sitten, kun lämmin ruoka syötiin lähinnä lounaalla, ja iltaisin söin vain leipää ja jotain proteiinijuomia :D Toisaalta jo yli kymmenen vuotta sitten kuvasimme matkoillamme ravintola-annoksia ajatellen, että niitä voisi käyttää jossain matkajutussa jossain lehdessä. Mutta ehkäpä joskus kymmenisen vuotta sitten tapahtui isompi muutos kohti nykyistä syömisen mallia, ja esikoisen myötä myös aikataulut vakiintuivat hyvin kiinteiksi. Tämä on kaikki Rouvan ansiota. Ilman häntä söisin varmaan vain pakastepizzoja ja lounasruokalan ruokia. Mähän saatan edelleen yksin ollessani unohtaa syödä koko päivänä, vaikka jääkapissa olisi valmista ruokaa :D

Kommentoi

Ladataan...