Bouillabaisse

Ladataan...
Isyyspakkaus

Aina kun kuulen mainittavan bouillabaisse, mieleeni nousee ensin kaksi asiaa:

1) Yksi lapsuuteni lempisarjoista oli Alf. Alfin kotiplaneetalla Melmacilla pelattiin peliä nimeltä bouillabaseball, joka muistutti baseballia, mutta pallon sijaan sitä pelattiin kalojen osilla.

2) Jopa Michelin-tähtiä ansainneiden huippukokkien tuntuu olevan mahdoton lausua keiton nimeä oikein. Lausu sinä vaan rohkeasti myös se sanan perässä oleva s-kirjain: [bujabes]. Ei siis vaikkapa [bujabee].

Oikeastaan mieleen pitäisi nousta vain se, miten herkullista tämä ranskalainen kalakeitto on!

Tämä bouillabaisse-ohje on Hesarin verkkosivuilta poimittu. Keittoon olisi oikeastaan tarvittu lohen lisäksi jotain vaaleaa kalaa, mutta kalakaupassa ei sattunut olemaan mitään sopivaa, kun piti vielä huomioida imetys ja raskasmetallit ja ninnannunna.

Ohjeessa oli muutama muukin juttu, jotka tein heti toisin: kalaliemikuution tai kalafondin sijaan käytin kalalientä, jonka keitin kalakaupasta mukaan saamistani ruodoista. Keitto on myös hieman reilumman kokoinen kuin alkuperäisessä ohjeessa.

Rouvan mielestä keittoon olisi kuulunut oikea valkosipulimajoneesi, jonka voi tehdä vaikkapa tällä ohjeella. Hesarin ohjeen Crème fraîche -soosi toimi kuitenkin aivan yhtä hyvin. Rouvalla oli myös mielipide tomaattien kalttaamisesta: hän ei kuulemma sitä jaksaisi tehdä vaan laittaisi keittoon vain hieman anteliaammin tomaattipyreetä. Sinun valintasi.

Ainekset

  • 5 - 6 tomaattia
  • 1 sipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 6 dl vettä
  • 5 dl kalalientä (alkup. ohjeessa 1 - 2 kalaliemikuutiota tai 3 rkl kalafondia)
  • n. 1 rkl silputtua tuoretta timjamia
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 laakerinlehti
  • 0,5 g - 1 g sahramia
  • (suolaa)
  • 600 g keittoon soveltuvaa kalaa, esimerkiksi lohta (ja ahventa)
  • paketillinen (300 - 500 g) keitettyjä kokonaisia sinisimpukoita
  • 200 g kuorittuja (jätti)katkarapuja
  • persiljaa

Tarjoiluun:

  • 1 tlk ranskankermaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa
  • mustapippuria
  • muutama tippa chilikastiketta (esim. sriracha) tai hieman chilijauhetta

Valmistaminen

  1. Kalttaa tomaatit: leikkaa tomaatteihin ristiviillot, kasta ne kiehuvaan veteen ja kuori tomaatit.
  2. Kuutioi tomaatit pieniksi ja kuori ja hienonna sipulit
  3. Kuullota sipuli oliiviöljyssä
  4. Lisää kuutioidut tomaatit, tomaattipyree, valkosipuli, viini, vesi, kalaliemi ja yrtit sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna kiehua kymmenisen minuuttia
  5. Kuutioi kalat ja lisää ne kattilaan, keitä viitisen minuuttia
  6. Lisää sinisimpukat ja katkaravut ja kiehuta, kunnes ne ovat kuumentuneet. Älä kuitenkaan keitä, etteivät ne muutu sitkeiksi
  7. Silppua keiton pinnalle persiljaa

Tarjoa keiton kanssa valkosipulimajoneesia tai maustettua ranskankermaa: lisää ranskankerman joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi, suolaa, pippuria ja chilikastiketta.

Share

Kommentit

Marjia

Sulla on kyllä mahtava taito saada ruoka myös kauniisti esille.

Itse en voisi kuvitellakaan bouillabaissea ilman lehtiselleriä, jonka kuullotan yhdessä sipulin kanssa. Toisaalta en ole kylläkään kokeillut korvata sitä fenkolinsiemenillä. Hhmm, toimisikohan tuore fenkoli...

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi kiitos! Itse taas ihastelen usein muiden, oikeiden ruokabloggareiden, kuvia ja sommitteluja :)

Lehtiselleri varmasti sopii erinomaisesti tähän keittoon. En tehnyt minkäänlaista reseptien vertailua, vaan otin vaan suurin piirtein ensimmäisen vastaan tulleen, ja siinä selleriä ei ollut. Tuore fenkoli sopii varmasti myös keittoon.

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Näyttää ihan mielettömän herkulliselta. Ehkä pitää pitkästä aikaa tehdä jotain keittoa.

annemi83 (Ei varmistettu) Http://www.52weeksofdeliciousness.com

Bouillabaisse on ihanaa, olen suuri äyriäisten ystävä mutta en ole tätä keittoa vielä kotona kokeillut tehdä :)

Todella herkullisen näköinen annoskuva!

Hyvän näköistä! Taisin inspiroitua itsekin tekemään kalakeittoa tänään! Pakastimessa on pari purkkia kalalientä odottamassa. Ja aiempiin kommentteihin viitaten: minun bouillabaisseeni kuuluu aivan ehdottomasti fenkoli! Mutta on taitolaji lisätä se oikeaan aikaan, koska kyllä se al denteksi saisi jäädä. Ranskassa bouillabaisse tarjotaan usein kahdesta kulhosta: liemi ja kalankrämmäleet (apua, alan jo kuulostaa turkulaiselta) erikseen. Ja aiolin sijaan olen saanut rouillea. Ihan sikahyvää.

Tommi: alkoi naurattaa tuo ääntämysahdistus! Luulisi todella, että ruoka-alan ammattilaiset tietäisivät, miten klassikkoruokien nimet äännetään. Ja jos ei osaa ääntää oikein, pitäisi mun mielestäni mieluummin ääntää ihan suoraan suomalaisittain, kirjaimesta kirjaimeen. Menen jo valmiiksi kananlihalle, kun kokkiohjelmissa aletaan tehdä suklaamoussea! Kaikenmaailman "musee"- versiot on tullut kyllä kuultua. Puhumattakaan aksenttien käytöstä esim.ruokalistoissa! Huhhuh! Mutta se ansaitsisi oman postauksen. Sellainen ehkä tulee inom kort Turkulaisvauvan palstalle. Stay tuned.

Kalasopasta vielä sen verran, että suurin kalaherkkuni on äidin (ei Saarioisten äidin, vaan minun äitini) tekemä kalaseljanka, jota hän kutsuu jostain syystä nimellä Mannerheimin kalaseljanka. Siihen tulee sekä kala-, että lihalientä, suolakurkkua ja herkkutatteja! Ja lisäksi lohta ja jotain vaaleaa kalaa, olisiko ollut ahventa. Syödään smetananokareen kanssa. Ai että! Nyt alkaa olla vikat hetket tehdä sitä, koska kohta on liian keväistä noin talviselle ja tuhdille ruoalle.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos kiitos!

Hah, Järkky, samaan sarjaan menee muuten myös entrecôte, joka tuntuu ääntyvän useimmiten [aantrökoo]. (Kuuluisi lopettaa t-äänteeseen [...kot].) Varsinainen aksenttien taidonnäyte on tietysti klassinen crème brûlée :)

Hauskaa, että mainitsit seljankan. Sanoin nimittäin juuri Rouvalle, että pitäisi tehdä tänne seljankaa lähiaikoina!

Sitä ei ole kuitenkaan luvassa seuraavaksi, vaan tulossa on aivan loistavaa kasvisruokaa! Siitä lisää ensi viikolla :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Jee, mahtavia kasvisruokia mieluusti jakoon!

Kommentoi

Ladataan...