Burgundinpataa muistuttava naudanlihapata

Isyyspakkaus

Toisinaan on vaikea päättää, millä nimellä jotain ruokaa kutsuu. Jos olisin laittanut jutun otsikoksi "burgundinpata", olisin varmaan saanut kuulla, että kyseinen ruoka ei ole burgundinpataa, koska siitä puuttuu raaka-aineet X, Y ja Z.

Tässä jutussa näkyvä ruoka on siis naudanlihapata, joka on saanut inspiraationsa burgundinpadasta.

Tulimme järjestäneeksi sunnuntaina puolivahingossa itsenäisyyspäivän juhlapäivällisen, kun kotinsa vesivahinkoa paossa oleva Anne pyysi meitä ulos syömään. Anne ei tullut muuttolaatikoidensa keskellä ajatelleeksi, että on itsenäisyyspäivä.

"Voi olla vähän huonosti paikat auki itsenäisyyspäivänä. Mutta meille olet kyllä tervetullut. Tuletko päivälliselle ja katsomaan juhlia? :D Meillä on burgundinpataa", kysyin.

"Kuulostaa mahtavalta", sain vastaukseksi.

Huomaa myös hieno siniristilippumme, jonka askartelimme yhdessä tytön kanssa. Kun kotoa ei löytynyt sinistä paperia, maalasimme valkoista paperia siniseksi vesiväreillä ja leikkasimme ristin paperisuikaleet siitä.

Lihapadan kanssa tarjolla oli kurpitsarisottoa (ohje) ja uunissa paahdettuja porkkanoita, paprikoita ja munakoisoja.

Jouduimme neuvottelemaan Rouvan kanssa hetkisen siitä, sopiiko kurpitsarisotto lihapadan lisukkeeksi - ja olin väärässä. Kurpitsarisotto oli erinomainen lisuke. 

Naudanlihapata

Ainekset

  • 600 g naudan (sisä)paistia
  • öljyä paistamiseen
  • 4 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • tuoretta rosmariiniä (lehdet n. 10 cm:n matkalta)
  • 2 dl punaviiniä (esim. Gérard Bertrand Naturalys Côtes du Rhone 2014, Alko #468327)
  • 1/2 dl kuivattuja herkkutatteja
  • pieni pala kuivattua chiliä
  • n. 3 dl vettä
  • mustapippuria
  • 1 tl suolaa

Valmistaminen

  1. Paloittele naudanpaisti reilun kokoisiksi paloiksi ja poista kalvot
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista lihat pienissä erissä. Kumoa kypsät lihat pataan
  3. Kuori porkkanat ja sipulit ja paloittele ne sekä varsisellerit ronskeiksi paloiksi
  4. Paista kasviksia hetki samalla pannulla, jolla paistoit lihat, ja kumoa nekin pataan
  5. Lisää pataan rosmariini, punaviini, kuivatut herkkutatit sekä hienonnettu chili
  6. Laske vesi paistinpannulle, lisää veteen mustapippuria ja suolaa ja kiehauta. Kaada vesi pataan niin, että lihat peittyvät juuri ja juuri
  7. Kuumenna pataa liedellä niin, että neste kiehahtaa. Peitä kannella ja nosta hautumaan 100-asteiseen uuniin
  8. Anna hautua 6 - 8 tuntia. Voit huoletta hauduttaa pataa myös yön yli, jos teet sen illalla ennen nukkumaan menoa.

Tarkista valmiin padan maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Olipa aivan älyttömän hyvää. Ja jälkiruoaksi vielä vuoden ensimmäiset piparit! Saimme pari kuukautta sitten Maku-lehden kuvauksista yli jääneen piparitaikinan (ohje) ja latoimme sen pakastimeen. Hyvin toimi, ja piparit olivat aivan supermaukkaita!

Share

Kommentit

Lintunen81 (Ei varmistettu)

Ihan muuta asiaa, kuin postaukseen liittyvää: muistelen edelleen lämmöllä jo jokunen viikko (?) sitten julkaisemaasi postausta Epusta ja Tytöstä, kuinka hyvin nykyään tulevat toimeen. Olisiko aika päivittää blogisi kuvaus: ei taida Eppu enää vihata lapsia, ei Tyttöä ainakaan ;-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva! Totta, olisi aika päivittää koko kuvaus ja myös banneri. Ja oma kuvani. Ehkä jonain päivänä, sitku... :)

Ah Burgundinpata! Jos jostain ruoasta on makumuistoja, niin siitä, ja ruokaan liittyy myös hauska tarina. Katsoin vuonna 2009 elokuvan Julie & Julia, joka kertoo loistavasta keittokirjailijasta Julia Childista (ja loistava roolisuoritus Meryl Streepiltä!) Elokuvan nähneenä ostin kirjan "Ranskalaisen keittiön salaisuudet", luin sen kannesta kanteen ja merkkailin reseptejä, joita ajattelin kokeilla. Mukana oli resepti myös burgundinpataan, josta tuli mieleen, että minun pitäisi pyytää vaarilta resepti, jota hän on kokatessaan käyttänyt. Vaari oli aikoinaan iso johtaja ja mummo kotiäiti, ja kun vaari jäi eläkkeelle, mummo tokaisi että nyt on miehen vuoro laittaa ruokaa - ja vaarista tuli loistava kokki! Hänen laittama burgundinpata oli voittamatonta. Rakkaudella tehty ja täydellisen murea, pitkään hautunut. Tuli syksy, kävin vaarin luona kylässä ja mieleen tuli resepti, joka minun täytyisi ehdottomasti saada. Vanha vaarini kaivoi kirjahyllystään keittokirjan, jossa resepti oli - ja kas, sehän olikin juuri Julia Childin kirjoittama Ranskalaisen keittiön salaisuudet!

Tommi K
Isyyspakkaus

Oi, kiitos ihanasta tarinasta!

Leenu (Ei varmistettu)

Seuraavan kerran kun haluatte tehdä itse Suomen lipun, voitte hifistellä tekemällä sen oikeiden mittasuhteiden mukaan. 4-3-4 ja 5-3-10
Hienolta se näyttää silti noinkin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, no mutta se olisi jo aivan liikaa. Opetellaan nyt ensin käyttämään saksia ja leikkaamaan edes vähän suoraan ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tyttö on tuossa alemmassa kuvassa ihan Rouvan näköinen!

Kommentoi