Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #26

Isyyspakkaus

Omenakausi on täällä! Hedelmää on vähemmän kuin vuosi sitten, mutta on sitä kannettu kotiin jo muutama kymmenen kiloa. Rouva on tehnyt siis iloksemme useita purkkeja uuniomenahilloa ja isot satsit kauraomenapaistosta! Ihan ensin kuitenkin asiaa juureen leivotusta pizzasta:

"Koska juureen tehdyn pizzataikinani ohjetta kyseltiin, kas tässä se tulee. Varoitan kuitenkin, että tavoistani poiketen teen tämän (kuten myös hapanleivät nykyisin) vaa'an avulla. Älä huoli jos pyörryttää, niin minuakin alkuun! Joudun kuitenkin tunnustamaan, että juurileivontahommissa vaaka on uskomattoman kätevä. Taikina on iso, siitä tulee neljä isohkoa pizzaa. (Jos sinulla ei ole juurta, hiivallakin pizzataikina onnistuu loistavasti, kunhan malttaa kohottaa sen jääkaapissa.) Sekoitin yleiskoneen kulhossa 250 g vehnähapanjuurta, 2 tl suolaa, 5 dl vettä, 1 dl oliiviöljyä ja 800 g 00-vehnäjauhoja ja annoin sitten koneen vaivata taikinaa vartin. Siirsin taikinan oliiviöljyllä voideltuun kulhoon, peitin sen mehiläisvahakelmullani ja nostin jääkaappiin kohoamaan seuraavaan päivään. Ensimmäiset pizzat ehdin kuitenkin tehdä vasta kahden päivän päästä, ja voi miten helposti käsiteltävä taikina oli, kaulinta ei tarvittu vaan se litistyi vain taputtelemalla. 

Minulla on tapana esipaistaa pohjia muutama minuutti ennen täytteiden lisäämistä, siten rakenteesta tulee mielestäni paras. 

Toivottavasti te juurileipurit innostutte <3 #pizzahommia #hapanjuuri #hapanjuurileipurit"

"Pannarilauantai! #keittiössänyt #pannukakkua"

"Pizzasunnuntai! Tein taikinan juureen 00-pizzajauhoista perjantaina ja pistin jääkaappiin kohoamaan. Kyllä oli kuulkaas helposti käsiteltävää tavaraa! (Kuvasta huomasin, että joku on jo nakertanut tätä reunasta...) #keittiössänyt #pizzaa #pikkunaatti"

"Toisen pizzan täytimme tytön kanssa tomaattikastikkeella, uunissa paahdetuilla munakoisokuutioilla, hiennonnetulla purjolla ja mozzarellajuustolla, mutta toisen kanssa halusin vähän irrotella. Tein valkoisen version, jonka pohjalle sipaisin ensin basilikatahnalla maustettua kermaviiliä ja sitten levitin hienonnettua purjoa ja raastettua goudaa. Lopuksi höyläsin pinnalle keitettyä punajuurta, kun sellaista jääkaapissa oli. Ihanaa, ja punajuurta olisi voinut olla enemmänkin <3 #keittiössänyt #pizzasunnuntai #punajuuri"

"Koska omenoita on, meillä syödään tänä syksynä monen monta kertaa kaura-omenapaistosta. Parasta! #keittiössänyt #sadonkorjuu #puutarhamökillä #omenahulluus #herkkua"

"Oikeastaan piti olla jo matkalla kaupungille, mutta aina on aikaa purkittaa yksi kattilallinen omenahilloa! #keittiössänyt #sadonkorjuu #omenahulluus #maaninensäilöjä"

"Tässä oli vielä hetki sitten punajuurisipsejä. Ohje on tulossa uuteen kirjaan, joka ilmestyy alle KAHDEN VIIKON päästä. !!!!!! Kyllä en millään meinaa malttaa odottaa, että saan sen käsiini <3 #keittiössänyt #punajuurisipsit #menijo #gastronaatti #gastronaatti2 #notofupublishing"

"Olen pitkän aikaa haaveillut tekeväni Mac 'n' Cheesea niin, että makaroneja ei kypsennetä ennakkoon. No mutta kyllä onnistuu! Tein ehkä hiukan tavallista ohuemman juustokastikkeen, sekoitin raakojen makaronien joukkoon suoraan vuoassa ja tyrkkäsin 200-asteisen uunin alatasolle paistumaan puoleksi tunniksi. Koska meillä oli jääkaapissa iso kassillinen oman mökin pinaattia, paistoin sitä hetken omien salottisipuleiden kanssa ja lisäsin vuokaan kastikkeen kanssa. "Äiti, tämä on ihan hirveän herkullista. Ihan parasta ruokaa", arvioi viisivuotias ruokakriitikko. Lempeää viikonloppua! #keittiössänyt #macandcheese #pikkunaatti"

"Perjantaisen Mac 'n' Cheesen ohjetta kyseltiin, joten tässä se tulee, olkaapa hyvät.

Kuullotin paistinpannulla kaksi hienonnettua salottisipulia ja lisäsin sitten litran huuhdeltua tuoretta pinaattia ja paistoin hetken, niin että pinaatti meni kasaan. Seuraavaksi tein juustokastikkeen: sulatin isossa kattilassa 50 grammaa voita, lisäsin 6 rkl vehnäjauhoja ja sekoitin hetken kierrevatkaimella. Sitten lisäsin vähän kerrallaan litran maitoa raivoisasti vatkaten, jotta kastikkeeseen ei tulisi paakkuja. Keitin muutaman minuutin, niin että kastike sakeni, ja lisäsin lopuksi kattilaan 4 dl raastettua goudaa, 1 tl suolaa ja pari kierrosta valkopippuria myllystä. 

Kaadoin pussillisen makaronia uunivuokaan (ei tarvitse keittää etukäteen!), lisäsin pinaatin ja juustokastikkeen ja sekoitin, jotta kastike levittyi tasaisesti makaronien joukkoon. Lopuksi ripottelin pinnalle leivänmurut leikkuulaudalta ja vielä ihan pikkuisen juustoraastetta. Paistoin vuokaa 200-asteisen uunin alatasolla pikkuisen yli puoli tuntia, niin että pinta ruskettui nätisti.

Toivottavasti tykkäätte! #macandcheese #oikotie"

"Kyllä sitten rakastan mustia torvisieniä, joita voi sujuvasti ripotella myös aamiaisleivän päälle. #keittiössänyt #aamiaishommia #sienihulluus"

"Teen kyllä kaura-omenapaistosta, mutta ehkä alitajuntani huutaa Mummo Ankan omenapiirakkaa? #keittiössänyt #omenahulluus #sadonkorjuu"

"Tänään meillä syötiin lampaankääpäpyttipannua. Jestas miten hyviä sieniä <3 #keittiössänyt #syysruokaa #sienihullu"

"Hesarin Ruokatorstaissa oli tänään aivan ihana juttu hapanjuurileivonnasta. Tässä on asia, jolle todella kannattaa antaa pikkusormensa. Olen nyt leiponut leipämme vuoden alusta, ja olen kovin iloinen että tulin aloittaneeksi kaikenlaisista päänsisäisistä epäilyksistä huolimatta. Meillä syödään nykyisin joka päivä ihan törkeän hyvää leipää, eikä tähän pisteeseen pääsy ole vaatinut mitään ylivoimaisia ponnistuksia. Lämmin suositukseni tälle elämäntyylille! #keittiössänyt #juurileipähommia @hsruoka"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #25
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #24

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #23

Share

Kommentoi