Häränhäntäkeitto

Ladataan...
Isyyspakkaus

Häränhäntää sanotaan härän maukkaimmaksi osaksi, ja hännät sopivatkin erinomaisesti lihalienten ja -keittojen valmistamiseen. Lisäksi ne ovat vielä edullisia.

Kokeilin Keittotaito.comista löytämääni häränhäntäkeiton ohjetta, ja voi miten maukasta keitosta tuli ja miten mureaa liha oli!

Kuorrutin valmiit keitot vielä voitaikinakannella.

Häränhäntäkeitto

Ainekset

  • 1 kg paloiteltua häränhäntää
  • 2 rkl voita
  • 1 sipuli
  • 1 purjon vihreä osa
  • 50 g pala juuriselleriä
  • 1 1/2 l vettä
  • 1 laakerinlehti
  • 2 - 3 persiljanoksaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 neilikka
  • 3 valkopippuria
  • 2 tl suolaa
  • (1 rkl vehnäjauhoja)
  • (vettä)

Keittoon

  • 1 porkkana
  • 50 g pala juuriselleriä
  • 1 purjon valkoinen osa
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 2 - 3 rkl kuivaa sherryä
  • 2 tl soijakastiketta
  • suolaa
  • pippuria

Päälle

  • (voitaikinaa)
  • (kananmunaa)

Valmistaminen

  1. Ruskista häntäpalat voissa padassa
  2. Pilko sipuli ja purjon vihreä osa ja kuutioi selleri. Lisää pilkkomasi kasvikset pataan ja sekoittele hetkinen
  3. Lisää vesi ja mausteet
  4. Anna liemen ja häntäpalojen hautua kannen alla miedolla lämmöllä 2 1/2 - 3 tuntia
  5. Liemen hautuessa leikkaa keittoon tulevat kasvikset ohuiksi suikaleiksi
  6. Nosta kypsät häntäpalat padasta
  7. Siivilöi liemi (toiseen kattilaan) ja laita se takaisin liedelle
  8. Voit halutessasi suurustaa liemen vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla (itse jätin sen tekemättä)
  9. Lisää keittoon tulevat kasvikset liemeen ja keitä kasvikset kypsiksi
  10. Irrota kypsä liha luista ja pane se keiton joukkoon
  11. Mausta keitto tomaattisoseella, sherryllä ja soijalla
  12. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Keiton voi syödä sellaisenaan tai tarjoilla kulhoissa voitaikinakannen alla.

  1. Annostele keitto annoskulhoihin
  2. Taita voitaikinalevy kaksin kerroin ja kaulitse levy niin isoksi, että se peittää kulhon
  3. Leikkaa kaulittu taikina pyöreäksi käyttäen apuna esimerkiksi sopivan kokoista pyöreää astiaa
  4. Painele taikina kiinni kulhon reunoihin
  5. Voitele taikinan pinta kananmunalla
  6. Paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Lihalientä kannattaa tehdä reilusti ja vaikkapa pakastaa osa liemestä.

Pistäpä ainakin 1/2 litraa jemmaan, niin voit kokeilla toista maukasta ja pitkään haudutettavaa liharuokaa, joka on luvassa ensi viikolla.

Share

Kommentit

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Kuullostaa pelottavalta ja näyttää yhtä pelottavalta, mutta jostain syystä uskon, että on hyvää!

Annika O (Ei varmistettu) http://www.karkkipurkki.com

Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Itsellä on kokemusta häränhännistä vain koirien ruokana, joten kuulostaa hassulta nähdä häränhännät ruokareseptissä :)
Mutta ehkäpä rohkenen kokeilemaan, näyttää ja kuulostaa kyllä hyvältä!

annemi83 (Ei varmistettu) http://52weeksofdeliciousness.com/

Jesss, tätä on tehtävä! häränhäntä on itselle vieras raaka-aine mutta olen jo pitkään ollut utelias sen suhteen. Nyt kun luotettava lähde postaa reseptin, uskallan ehkä jopa kokeilla tätä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Otaksunko oikein, että Tommin kommentti isyysvapaamatkailusta oli päätynyt tämän päivän Hesariin...?!? :-)

minä-tässä-hei
A modo mio

Oi, ihana nähdä häränhäntiä suomalaisessa reseptissä. Mistä niitä saa? Otaksun, että kauppahallista? Roomassa olen syönyt code alla vaccinara, nam! 

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, "Mies, 35" antoi lausunnon HS:lle isyysvapaamatkailusta. Eivät näemmä laittaneet nimen kanssa: http://www.hs.fi/elama/Tuntuuko+isyysvapaa+tyls%C3%A4lt%C3%A4+L%C3%A4hde+New+Yorkiin+tai+Thaimaahan/a1363155506766

Ja siitä vaan kokeilemaan häränhäntää, JonnaH., Annika O ja annemi83! Nämä pitkän haudutuksen vaativat ruhonosat ovat todella maukkaita ja mureita. Mieluummin tätä häntää syö kuin sisäfilettä!

Emmi Nuorgam: Hah, mullakin on monesti kovin kaksimieliset silmät, kun luen jotain tekstiä pikaisesti. Esim. sana 'pomo' muuttuu helposti viisikirjaimiseksi.

Niistä paloista muuten riitti hyvin koirallekin, Kun olin irottanut lihaisat palat irti luista, Eppu sai järsiä loput. Tuli puhdasta.

Minä-tässä-hei: Nämä hännät ostettiin pakasteena mökkipaikkakunnalta ruokakaupan pihaan pysäköineestä myymäläautosta (kärrystä, vaunusta... tai jostain), jossa kasvattaja myi lihaa itse. Varmasti saa myös hallista.

Omenainen

Nam! Bon appétit!

annemi

Väliraportti: häntää ostettu, viikonloppuna siis herkutellaan!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tsekkasin tänään Reinin lihan tarjonnan Hagiksen hallissa: hännät 9 €/kg.

Kommentoi

Ladataan...