Itämainen illallinen Farangin tyyliin

Ladataan...
Isyyspakkaus

Olimme sopineet kaverimme kanssa, että menisimme lauantaina syömään Farangiin. Mutta sitten tapahtui... öh... jotain ja ehkä ihan vähän unohdin pöytävarauksen tekemisen ajoissa. Ja niinhän siinä kävi, että viikon puolivälissä lauantai oli jo täyteen varattu.

Mutta eipä siinä mitään, päätimme sitten tuoda Farangin kotiimme ja tehdä itse karamellipossua, jota testasimme jo joulun jälkeen. Sen kanssa tarjolla oli jasmiiniriisiä, pikkelöityä chiliä, kurkku-inkivääripikkelsiä, limettiporkkanasalaattia ja jälkiruoaksi trendikäs limettiposset.

Possu tehtiin suurin piirtein samoin kuin joulun jälkeen joulukinkun jämistä, mutta nyt liha oli kassleria.

Rapeaa possua ja karamellikastiketta (vol. 2)

Ainekset

  • 1 1/2 - 2 kg possun kassleria (riippuen rasvan määrästä)
  • 1 tl suolaa

Paistoliemi

  • 1 kanelitanko
  • 4 tähtianista
  • 3 cm:n pala inkivääriä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ripaus valkopippuria
  • 2 tl suolaa
  • kuumaa vettä

Kastike

  • 5 dl paistolientä
  • 1/2 chiliä
  • pieni pala (n. 2 cm) inkivääriä
  • 1 dl vettä
  • 2 1/2 dl tummaa, paahteista sokeria (esim. kookossokeri tai palmusokeri)

Lisäksi

  • tuoretta korianteria
  • rypsiöljyä paistamiseen

Valmistaminen

  1. Nosta liha lämpenemään pari tuntia ennen paistamista ja hiero sen pintaan suolaa
  2. Laita paistoliemen mausteet uunipataan ja aseta liha pataan rasvapuoli päällepäin. Kuumenna vettä ja kaada sitä pataan niin paljon, että noin 2/3 kasslerista jää nesteen alle
  3. Paista kassleria 90-asteisessa uunissa yön yli, n. 8 tuntia. Nosta kypsä liha paistoliemestä jäähtymään toiselle astialle ja leikkaa nahka- ja rasvakerros pois. Siivilöi paistoliemi toiseen astiaan ja nosta liemi ja lihat jääkaappiin odottamaan tarjoilua
  4. Valmista kastike juuri ennen tarjoilua: mittaa paistoliemi kattilaan ja lisää chili ja inkivääri. Keitä lientä 10 minuuttia ja siivilöi mausteliemi toiseen astiaan. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, keitä n. 5 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitten siivilöity mausteliemi ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua, maksimissaan puoli tuntia. Sekoittele kastiketta keittämisen aikana. Tarkista lopuksi suola
  5. Hienonna korianteri
  6. Kuutioi kassler isohkoiksi, pari senttiä kantiltaan oleviksi palasiksi. Kaada paistinpannulle noin puolen sentin kerros rypsiöljyä ja kuumenna se. Paista possukuutioita kuumassa öljyssä, kunnes ne ruskettuvat kauniisti, käännä ja paista ne myös toiselta puolelta
  7. Laita possunpalat tarjoiluastialle ja kaada kuuma kastike niiden päälle. Ripottele pinnalle vielä hienonnettu korianteri
  8. Nauti jasmiiniriisin kanssa, ja muista myös etikkaiset ja chiliset lisukkeet!

Pikkelöity chili

Ainekset

  • punaista chiliä
  • valkoviinietikkaa

Valmistaminen

  1. Viipaloi chilit ja laita ne (kuumennettuun) säilykepurkkiin
  2. Kuumenna valkoviinietikka ja kaada se chiliviipaleiden päälle niin, että ne peittyvät
  3. Laita purkki jääkaappiin ja anna maustua vähintään yön yli. Pidempi säilytys pehmentää tulisuutta

Kurkku-inkivääripikkelsi

Ainekset

  • kurkku
  • 2 cm:n pala inkivääriä
  • pieni nippu korianteria
  • 1/2 dl riisiviinietikkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • valkopippuria

Valmistaminen

  1. Raasta kurkku ja valuta sitä lävikössä
  2. Raasta inkivääri ja hienonna korianteri
  3. Sekoita etikka, suola, sokeri ja valkopippuri kulhossa. Lisää loput aineet ja nosta maustumaan jääkaappiin vähintään tunniksi.

Porkkanasalaatti (Gastronaatti-kirjasta)

Ainekset

  • 2 porkkanaa
  • 1 limetin kuori ja mehu
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • suolaa ja pippuria

Valmistaminen

  1. Kuori porkkana ja raasta se
  2. Raasta limetin kuori ja purista mehu
  3. Laita limetin kuori ja mehu, hunaja sejkä valkoviinietikka kulhoon
  4. Lisää porkkanaraaste ja sekoita
  5. Mausta suolalla ja pippurilla.

Mausteisen ruoan kanssa sopii hyvin hivenen makeampi viini kuten amerikkalaiset Kunfu Girl -valkoviini tai Bearflag-punaviini.

Jälkiruokana nautimme Maku-lehden ohjeella tehdyn limettipossen, joka on kermasta ja limetin mehusta keitetty panna cotta -tyyppinen jälkiruoka. En kyllä ymmärrä, mistä tämä nimi posse tulee. (Edit: Hahaa, kyseessähän on siis limettiposset, joka ei todellakaan ole posse-sanan monikko! Kiitos Katie, että sivistit minua.)

Mutta olipahan vaan maittava illallinen. Ja miten söpö on tämä mekko, jonka Anne toi tuliaisiksi pienelle?

Share

Kommentit

Katie
Aika kypsä äidiksi

Ah, no tässä tokavikan kappaleen pohdiskelussa voin kerrankin auttaa: posset on vanhanaikainen (peräti keskiaikainen?) drinkki, jossa maitotuote juoksetettiin alkoholilla. Sittemmin nimitys on siirtynyt myös tarkoittamaan kerman ja sitrushedelmän liittoa (joka helposti juoksettuu) ja muuttunut juomasta jälkiruoaksi. Nykyisin seoksen paksuntamiseen käytetään kai useimmin kananmunaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos tästä sivistämisestä! Vaadittiin siis satoja vuosia, ennen kuin tämä herkku rantautui Suomeen ;)

Katie
Aika kypsä äidiksi

Joo, täälläkin lemon possetia on saanut mielestäni vasta muutaman vuoden eikä (englantilainen) miehenikään muista sitä lapsuudestaan. Selvästi trendijälkkäri. ;) Mutta niin ällömakea ja -rasvainen, että jopa mä sitruunanrakastaja jätän usein valitsematta.

Kommentoi

Ladataan...