Joulun kauneimmat koristeet piparkakuista

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Look by Eskimo

En voisi kuvitellakaan joulua ilman piparkakkuja. Yleensä väkerrän jopa jonkinlaisen piparkakkutalon (kuten viime vuosien Elsan linnan, majakan tai piparikartanon), mutta nyt ajattelin tehdä piparkakuista joulukoristeita ja ripustaa ne ruokapöydän päällä olevaan valaisimeen. Koristeiden erikoisuus on värikäs ikkuna, joka on tehty nallekarkeista!

Piparkakkutaikinan olen tehnyt vuosia tällä Hyvä Kokki -pikkujättiläiskirjasta otetulla reseptillä. Pehmeä taikina on maukasta, mutta jos taikinasta haluaa helpomman kaulita ja käsitellä, jauhoja kannattaa laittaa enemmän, jopa 10 - 12 dl.

Piparkakut

Ainekset

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g voita
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kaardemummaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 kananmuna
  • 7 dl vehnäjauhoja (talon rakentamiseen 10 - 12 dl)
  • 2 tl soodaa

Valmistaminen

  1. Kiehauta siirappi, voi, sokeri ja mausteet isossa kattilassa ja anna jäähtyä niin, että seos ei enää polta sormia. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan pesualtaaseen kylmään veteen
  2. Kun seos on jäähtynyt riittävästi, lisää kananmuna
  3. Lisää jauhoihin sooda ja lisää jauhot taikinaan
  4. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin jähmettymään yön yli
  5. Kaulitse taikinasta seuraavana päivänä muutaman millimetrin paksuinen levy. Käytä runsaasti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni alustaan eikä kaulimeen
  6. Painele taikinasta muotilla piparkakkuja ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet piparkakkutaloa, ainakin isoimmat osat kannattaa kaulita ja leikata suoraan leivinpaperin päällä
  7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ota piparkakut pois heti, jos niiden reunat alkavat ruskettua. Syötävät pikkuleivät voivat hyvin jäädä hieman pehmeiksi, mutta rakentamiseen tarkoitetut piparkakkulevyt on paistettava niin kypsiksi kuin mahdollista polttamatta niitä.

Ehdimme tehdä pipareita itse asiassa jo toisenkin kerran tytön ja hänen ystäviensä kanssa, ja olin niin ylpeä, kun hän teki taikinan lähes kokonaan itse: siis mittasi aineet, keitteli siirapit ja sekoitti taikinaa sen verran, mihin omat voimat riittivät.

Tavallisten pipareiden lisäksi tein siis tällä kertaa koristeellisia sydänpipareita, joihin tein aukon toisella, pienemmällä sydänmuotilla ja laitoin aukkoon kaksi nallekarkkia. Kun piparit paistetaan uunissa, nallekarkit sulavat ja kovettuvat lasimaiseksi sokerilevyksi.

Muistin kylläkin liian myöhään, että karkit olisi kannattanut laittaa aukkoihin vasta, kun pipareita on paistettu jo hetkinen, sillä sulaneet karkit alkavat nopeasti kiehua ja kuohua ja voivat siten sotkea piparit. Toisaalta piparit koristellaan joka tapauksessa runsain koristein, joten eipä sillä ole hirveästi merkitystä, jos vaan sokeri ei ehdi palaa uunissa.

Kannattaa siis kokeilla ensin vaikka yhdellä piparilla ja katsoa, mikä sopii omaan uuniin parhaiten.

Kun piparkakut olivat vielä lämpimiä ja pehmeitä, pistelin niihin ripustuslangat pienellä neulalla.

Käytimme koristelussa tomusokerista ja vedestä tehtyä massaa, joka pursotettiin pipareiden päälle Eskimo-pursotinpussilla.

Pursotinpussin mukana tulee myös isommat suuttimet, joiden avulla voi koristella vaikkapa kermakakkuja, mutta näiden pienten piparkakkujen koristelemiseen riittää, kun pursotinpussin kärjestä leikkaa saksilla pois aivan pienen palasen. Kannattaa leikata ensin todella vähän ja suurentaa reikää tarvittaessa, sillä siitä tulee helposti liian iso.

Olen aiemmin käyttänyt pursottamisessa pakastuspusseja, mutta olihan tämä pursotinpussi pajon kätevämpi: massa ei tursua pussin yläosasta pois eikä tarvitse pelätä, että pussi hajoaa käsiin!

Koristelin sydänpiparit ensin toiselta puolelta, annoin sokerimassan kovettua ja koristelin sitten toisen puolen.

Tyttö odottaa nyt aivan malttamattomana, milloin lampussa roikkuvia herkkuja saa syödä. Toistaiseksi lupa on annettu vain pöydällä oleviin peruspipareihin.

Hauskoja piparkakkuhetkiä kaikille1

* * *

Muista myös, että Eskimo tarjoaa lukijoilleni mahdollisuuden tilata Eskimon verkkokaupasta eskimofinland.fi tuotteita jouluun tai ensi vuotta varten. Saat 15 % alennuksen tilauksestasi koodilla JOULUMIELI. Etu on voimassa Eskimon verkkokauppaan rekisteröityneille jäsenille joulukuun 2016 loppuun saakka. 

Share

Kommentit

Piipo79

Hienoja! Itse olen tehnyt tikkareista vastaavat mutta nallekarkuthan näyttäö olevan helpompi kuin tikkarin murskaus! Suosittelin varmaan aikaisempanakin vuotena tätä, mutta kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista tehty pikeeri on helpompi pursottaa ja lujempi lopputulos varsinkin jos kyseessä koristeet! Sillä voi jopa kiinnittää pieniä osasia ja koristeita yhteen jos rakentelee pikkutarkkoja juttuja! Loistava ohje on kinuskikissan pikeeriohje (löytyy googlaamalla!)

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä olen joskus teininä tehnyt kans sillä kananmunalla, ja siihen laitettiin jostain syystä vielä muutama tippa sitruunamehua, syytä en tiedä, mutta sitten joskus huomasin, että vedelläkin tulee ihan hyvä :) Ehkä ensi vuonna kokeilen taas sitä munanvalkuaista tunnustellakseni, kuinka paljon sillä on eroa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan ihania pipareita. Kiitos tästä, menevät varmasti jonakin vuonna testiin. Katselin leipomiskuvia ja mietin tuota puupöytää leipomisalustana. Itsellä on uutukainen massiivipuupöytä ja olen miettinyt jonkin leivonta-alustan ostamista, kauniin pöydän suojelemiseksi, mutta onko tämä turhaa? Siis että miten teillä käytännössä, tuleeko leipomisesta jälkiä pöytään?

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä tuohon pöytään ei jää juurikaan jälkeä, ja varmasti vielä vähemmän jäisi, jos pöytää öljyäisi muutenkin useammin. Mutta ainakaan nyt, kun katson pöytää, en näe mitää rasvaläikkiä siinä kohdassa, missä leivoimme. Silti, ei jonkin kernin ostaminen varmasti turhaa ole, onhan se siivoaminenkin jo vähän helpompaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtava nallekarkkivinkki, pitää kokeilla vuoden päästä, tämän vuoden piparit on jo leivottu :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä hyvä!

Kommentoi