Juustokakku piparkakkupohjalla

Isyyspakkaus

Rouvan viikonloppuna tekemä juustokakku oli rehellisesti sanottuna parasta, jota olen koskaan syönyt! Mehevää eikä liian makeaa. Se on myös oiva tapa käyttää viimeiset joulupiparit, jos niitä on jäänyt jäljelle.

Mustikoista tehty kastike toimi kakun kanssa erittäin hyvin, mutta voisin hyvin nauttia kakkua ilman kastikettakin.

Kakun pohjalla on Rouvan työväenopiston tuliaisena tuoma New York Cheese Caken ohje, mutta Rouva on improvisoinut pohjan ja myös täytteen kanssa. (Hän on myös ottanut yllä olevan kuvan.)

Juustokakku piparkakkupohjalla

Ainekset

Pohja:

  • n. 150 g piparkakkuja (n. 14 piparia) eli 3 dl piparimuruja
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • 100 g voita

Täyte:

  • 4 kananmunaa
  • 400 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
  • 2 dl sokeria
  • n. 1/2 sitruunan mehu (4 rkl)
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 3 dl ranskankermaa

Mustikkakastike

  • 1/2 l pakastemustikoita
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 sitruunan mehu
  • (vettä)

Valmistaminen

  1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele paperi ja vuoan reunat
  2. Hienonna piparkakut monitoimikoneessa tai laita ne tiiviiseen muovipussiin ja hienonna ne rullaamalla niiden päältä kaulimella
  3. Laita keksimurut ja vaniljajauhe kulhoon
  4. Sulata voi, lisää se kulhoon ja sekoita
  5. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle ja hieman vuoan reunoille
  6. Tee sitten täyte: Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset
  7. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi
  8. Sekoita keltuaiset ja loput täytteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi toisessa kulhossa
  9. Sekoita valkuaisvaahto juustomassaan varovasti nostellen
  10. Kaada täyte vuokaan ja paista juustokakkua 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 50 minuuttia. Täyte saa jäädä kosteaksi keskeltä. Jos pinta ruskettuu liikaa paistamisen aikana, laita loppuvaiheessa kakun päälle leivinpaperi. Laita myös uunin pohjalle pelti, sillä irtopohjavuoka saattaa valuttaa rasvaa uuniin. Jäähdytä kakku hyvin vuoassa, mielellään jääkaapissa jopa yön yli.

Jos haluat tarjota kakun mustikkakastikkeen kanssa, tee näin:

  1. Sulata mustikat. Jos niistä irtoaa hyvin paljon nestettä, siivilöi siitä osa pois
  2. Kiehauta mustikoita pari minuuttia kattilassa, lisää sokeri ja sitruuna ja kiehauta uudelleen
  3. Hienonna kastike sauvasekoittimella. Voit halutessasi siivilöidä kasteikkeesta mustikansiemenet pois
  4. Jos kastike tuntuu liian jäykältä, lisää mustikkamehua tai vettä.
Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Uh, tätä on pakko kokeilla. Olen epätoivoisesti etsinyt sitä parasta juustokakkureseptiä, niin, ah, josko tässä olis nyt sellainen =D
Kiitokset siis tästä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ehkä, ehkä! Ja jos ei ole pipareita, niin pohjan voi tehdä esim. Digestive-kekseistä. Rouva taas tykkää tehdä juustokakkuja ihan sokerikakkupohjaan.

kao kao
Kao Kao

Kuinka korkea kakusta tulee? Irtopohjavuoka tirauttelee uuninpohjalle, joten voikohan kakkusta tehdä piirakkavuoassa?

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuota tuota... kakun täyte nousi paistamisen aikana ihan sinne irtopohjavuoan yläreunaan asti, eli sanoisin, ettei taida onnistua piirakkavuoassa. Mutta laita irtopohjavuoan alle uunipelti, jossa on leivinpaperia päällä, niin ei haittaa, vaikka vuoasta tippuisi rasvaa paistamisen aikana.

kao kao
Kao Kao

Niin mä vähän arvelinkin :) Ei mua kyllä hirveästi haittaa vaikka se täyte vähän palaa sinne uunin pohjalle, koska sitten uunia lämmittäessä koko kämppä tuoksuu ihanasti juustokakulle :D

Tommi K
Isyyspakkaus

:D No ei ihan. Tai onko sulla niin iso piirakkavuokaa, että irtopohjavuoka mahtuisi sen sisään?

Adaira (Ei varmistettu)

Resepti testattu ja hyväksi todettu :) heti kun oli jäähtynyt oli pakko maistaa ja mietin että höh, ennen paistamista oli herkullisempaa, mutta tosiaan nyt kun illalla maistoin uudestaan niin nam! Tosiaan hyvä antaa vähän malttamattoman odottaa ;) minkä kokoiseen vuokaan tämä oli tehty, itse arvoin kahden koon välillä valiten pienemmän ja kakku kohosi uunissa sentin vuoan reunojen yli, onneksi oli jo jähmettynyt niin kohosi aika komeasti. Heh, aamulla luin reseptin läpi ja totesin että ei oo ranskankermaa ei voi tehdä. Kunnes aloin ajatella joululta jääneitä gluteenittomia pipareita joista haluaisin eroon kun ovat niin murenevaisia ettei viitsi pojallekaan antaa ja jostain päähänpistosta ryhdyin sitten kuitenkin kakkua valmistamaan ja noh, kauppareissuhan siitä sitten tuli :D kiitokset reseptistä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa, hauskaa että maistui!

Kiti
Katso tarkemmin

Kiitos, nyt tiedän mitä leivon lauantaina. :)

(Olisipa jo lauantai!)

Tommi K
Isyyspakkaus

Enää yksi yö! :D

santtu1 (Ei varmistettu)

Hei mitä on tuo vaniljajauhe? Löytyykö tavallisesta ruokakaupasta? Voisiko sitä korvata vaniljasokerilla..?

Tommi K
Isyyspakkaus

Vaniljajauhe on puhdasta jauhettua vaniljaa, jossa ei ole yhtään makeutta, vain voimakasta vaniljan makua. Jos sen korvaa vaniljasokerilla, vaniljasokeria tarvitsee reippaasti enemmän kuin vaniljajauhetta reseptissä, ja tavallista sokeria taas kannattaa vähentää vastaavasti. Vaniljajauheen hankkiminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa, sillä se on todella monikäyttöistä ja sillä saa voimakkaan vaniljaisen maun ilman ylimääräistä makeutta. Tuotetta saa ainakin Ruohonjuuresta ja Punnitse & Säästästä, ja ilmeisesti ainakin Prismasta ja Citymarketista. Tuskin pienimmistä lähikaupoista, mutta eihän sitä koskaan tiedä :)  

Tein jouluksi lähes samalla reseptillä. Meillä kakku syötiin äitini tekemän herukkahyytelön kanssa, oli herkullista. Mielestäni piparipohja toimii paljon paremmin kuin tavallinen digestivepohja, erityisesti jouluna mutta myös muutenkin talviaikaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, piparipohja oli tosi kiva - juuri nyt. Keväämmällä ja kesällä se voisi ehkä tuoda sitten jo liiaksi jouluviboja.

hannemilii (Ei varmistettu)

Kiitos reseptistä - maku todettu erinomaisen maukkaaksi, niin leipojan kuin maistelijoidenkin toimesta.

Kakun koostumus tosin jäi vähän mietityttämään. Jäikö teidänkin kakku melko kosteaksi keskeltä, ja hajoavaksi leikattaessa? Kun otin kakun uunista n. 50 minuutin jälkeen, kakun keskusta oli melko hyllyvää, mutta ajattelin sen jähmettyvän jäähtyessään ja yön yli jääkaapissa levättyään. Se kuitenkin jäi hyvin kosteaksi, liekö sitten olisi vaatinut pidemmän kypsymisajan?

Kakku ei myöskään leikkaantunut kauhean nätisti vaan hajosi helposti. Aiemmat vastaavanlaiset paistettavat kakut ovat olleet koostumukseltaan melko tiiviitä. Tekeekö valkuaisvaahto kakkuihin ilmavamman koostumuksen vai oliko tähänkin syynä mahdollinen liian lyhyt paistamisaika?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva, että kokeilit, ja harmi, että resepti ei ihan täysin toiminut. Meidän kakku oli kyllä melko kostea keskeltä, mutta ei se hyllyvää ollut. Uuneissa voi olla vähän eroja, ja ehkä sulla se olisi vaatinut hieman pidemmän kypsymisajan.

Mari1 (Ei varmistettu)

Olin täysin vakuuttunut, että tällä reseptillä saadaan aikaan maailman paras jälkiruoka. Toisinpa kävi!

En yhtään epäile, etteikö teidän kakkunne olisi ollut erinomaista, mutta täällä mokasin juustomassan kanssa ilmeisesti aika kunnolla. En jostakin kumman syystä pyöräyttänyt juustomassaa sähkövatkaimella muutamaa kertaa ympäri ennen valkuaisvaahdon lisäämistä, mistä syystä kakusta tuli klimppinen. En tiedä miten teillä saatiin taikina tasaiseksi vain "sekoittamalla". Olisikohan tämä onnistunut myös ilman perunajauhoja, niitä en ole koskaan aiemmin juustokakkuun laittanut. Kyllähän tuota syömään pystyi, mutta ei se mikään nautinto ollut. Maussa sinänsä ei ollut mitään vikaa.

Pitää varmaan kokeilla uudelleen paremmalla onnella. Muuten oikein kiva resepti ja yleensä olen aina onnistunut blogisi resepteillä! Tässä vika ehkä oli ihan oma.

Ja PS.Kannattaa aina kirjoittaa minkä kokoiseen vuokaan on kakun tehnyt. Itse tein 20cm ja heitin puolet taikinasta menemään.

Kommentoi