Kesäkurpitsa-linssivuoka ja Gastronaatin koekokit!

Ladataan...
Isyyspakkaus

Voi apua, miten vaikea oli valita testaajia Rouvan Gastronaatti-kirjan resepteille! Suorastaan yllätyimme siitä, miten paljon kiinnostusta hakumme herätti.

Ja voi että oli hauska lukea, ketkä blogini ruokajuttuja lukevat! Useinhan ruokajuttuihin ei tule hirveästi kommentteja, mutta nyt tiedän, että siellä on isää, äitiä, opiskelijaa, ammattilaista, harrastajaa, Turkua, Tamperetta, Helsinkiä...

Lätinät sikseen ja seuraaviin askeliin: Valinta oli siis vaikea, ja olisimme löytäneet vaikka kuinka monta sopivaa testaajaa. Sitten käytimme mutua ja fiilistä ja päädyimme pyytämään testaajiksi seuraavat nimimerkit: HenkinPerheTampereelta ja taitai. Lisäksi päätimme pyytää mukaan myös sähköpostitse oman viestinsä lähettäneen Liisan. Jee! Palataan asiaan.

Ajattelimme tarjota myös teille muille pientä esimakua kirjasta. Tässä siis kesäkurpitsakauden kunniaksi kesäkurpitsa-linssivuoka, joka on muuten yksi niistä resepteistä, jotka koekokeillemmekin lähtevät. Ja teksti on suoraan kirjasta, kuten Rouva on sen sinne kirjoittanut.

Kesäkurpitsa-linssivuoka

Vuoka kootaan kuin lasagne, mutta lasagnelevyt korvataan kesäkurpitsasiivuilla. Jos sinulla kuitenkin on muutama jämälasagnelevy, nekin uppoavat tänne mainiosti. Tarkkaile silloin kypsymistä ja lisää vähän vettä kesken kaiken, mikäli vuoka uhkaa kuivua.

1 keskikokoinen kesäkurpitsa (noin 500 g)
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
iso kourallinen tuoreita yrttejä, esimerkiksi oreganoa, lehtipersiljaa, basilikaa
3 dl kuivattuja punaisia linssejä
2 rkl oliiviöljyä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
5 dl vettä
suolaa ja mustapippuria
1 dl raastettua voimakasta juustoa (esimerkiksi gruyère, emmental, vanha gouda)
1 dl auringonkukansiemeniä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja paloittele porkkana pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja hienonna yrtit. Huuhtele linssejä lävikössä, kunnes vesi muuttuu kirkkaaksi.
Kuumenna oliiviöljy tilavassa kattilassa. Lisää sipuli ja porkkanat ja paista niitä keskilämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää tomaattimurska, valkosipuli, yrtit, vesi ja linssit kattilaan. Keitä kastiketta keskilämmöllä noin puoli tuntia, kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää tilkka vettä, jos kastike uhkaa palaa pohjaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kastike saa olla voimakkaan makuista ja jämäkkää, koska kesäkurpitsoista lähtee uunissa nestettä.
Siivuta kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi, mahdollisimman leveiksi suikaleiksi juustohöylällä. (Jos kesäkurpitsan sisuksiin on ehtinyt kasvaa siemenet, höttöä on tuskallista höylätä. Jätä se suosiolla tekemättä ja keitä keskus soseeksi.)
Peitä uunivuoan pohja ohuella kerroksella linssikastiketta ja lado päälle kerros kesäkurpitsasuikaleita. Toista muutaman kerran. Ripottele päälle juusto ja auringonkukansiemenet.
Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto on kullankeltaista, noin puoli tuntia.

Share

Kommentit

Marski (Ei varmistettu)

Herkullinen ohje! Jos resepti on tismalleen kirjasta, niin juustoraasteen esimerkiksi-sanassa on typo :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ha! Todella :D Kiitos huomiosta! (Korjaan juttuun ja kerron taittajalle.)

Kummelikopplan
Kummelikopplan

Hienoa, kiitos kesäkurpitsareseptistä. Pääsee heti kokeiluun kun jääkaappi pursuaa kaverin kasvimaan satoa!

Marihanna (Ei varmistettu)

Vuokaruoka ilman kananmunaa, mahtavaa! Taas uusi käyttötarkoitus runsalle kesäkurpitsasadolle!

Katje (Ei varmistettu)

Jesh, tama menee kokeiluun, kesakurpitsaa tulee niin paljon.. :)

joutilasmamma (Ei varmistettu)

Voi vitsi! Just mietin, että mitä tekis lounaaksi ja tadaa! Nämä ainekset löytyy kaapista.:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mua hämää tuo kesäkurpitsan siementen soseeksi keittäminen. Mihin se sose tulee? Onko jossain resepti? Missä muodossa se kesäkurpitsa vuokaan siis tulee, jos niitä siemeniä on?
Itse siis tulkitsisin niin, että siemenet voi kaapia pois ja lopun kesäkurpitsan voi höylätä. Sose johonkin muuhun tarkoitukseen. Mutta nuo kysymykset on sellaisia, joita kokemattomammalle tai vain kesäkurpitsaa vähän käyttäneelle voi herätä. Haittaa siis reseptin johdonmukaisuutta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tässä hämää varmasti eniten se, että resepti on irrotettu kontekstista. Kirjassa seuraavalla sivulla on kesäkurpitsarieskojen ohje, johon tulee juuri kyseistä sosetta.

Niiden resepti löytyy onneksi myös täältä blogista kahden vuoden takaa: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/kesakurpitsarieskat.

Lisää kesäkurpitsasta myös tämän linkin takana: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus?tag=6272.

Maam

Kiitos reseptistä, kokeiltiin äidin kanssa ja tuli oikeen makoisaa, päätyi molempien reseptivihkosiin :)

Geranium (Ei varmistettu)

Kiitos että kokeiltavaa tuli kaikille! Tein juuri uunivaihetta lukuunottamatta valmiiksi jääkaappiin iltaruokailua odottamaan. Minä voitelin uunivuuan, ennen kuin aloin kastiketta ja kesäkurpitsasuikaleita siihen kokoamaan. Voitelua ei ohjeessa mainittu, mutta näin minulla on tapana tehdä ettei ruoka tarttuisi vuokaan niin pahasti paistuessaan.
Raportoin myöhemmin miten ruoka kriittiselle koululaisraadille maistuu ;-)

Haven

Mainio resepti. Kokeilin ja on herkullista! Olin skeptinen kesäkurpitsan laittamisesta uuniruokaan, mun vähäisellä kasvisruokien tekemisen kokemuksella saan koko ruoan vetiseksi käyttämällä niitä. Tämä resepti jää perheeni arkistoon. Kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Muuten näyttää loistavalta, mutta en käytä juustoa, joten olisiko Rouvalla jotain hyvää ehdotusta vaihtoehdoksi siihen?

Tommi K
Isyyspakkaus

Nyt heitit pahan, sillä meillä taas juustoa käytetään runsaalla kädellä kaikkiin mahdollisin uuniruokiin. Lähinnähän se juusto on tarkoitettu antamaan makua, joten sen voi jättää poiskin, mutta Rouva kyllä pohti ääneen, että mitenköhän vaikkapa tofu käyttäytyisi vuoassa. 

Olisikohan jollain vegaanista hyvää vinkkiä juuston korvaamiseen gratiineissa?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kesäkurpitsa-linssivuokaan lihansyöjät lisäsivät 400g naudan jauhelihaa ja erittäin maukasta tuli niinkin... :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ou jeah, reseptit onkin tarkoitettu insiproimaan, ei seurattavaksi orjallisesti! Ja meilläkin on muuten juuri nyt kesäkurpitsa-jauhelihavuokaa, pinnalla runsaasti juustoraastetta. Ja se on ihan törkeän hyvää. 

Lin_neaH (Ei varmistettu)

Aivan ihanan makuinen! Harvoin tulee tehtyä täysin kasvisruokia mutta nyt oli niin herkullisen kuuloinen et oli pakko kokeilla ja hyvää oli :) En malta odottaa että kirja tulee ulos!

Soffeka (Ei varmistettu)

Kiitos hyvästä ohjeesta! Maistui myös kolmevuotiaalle, vaikka kesäkurpitsat piti siivilöidä vihreiltä osin pois :) Ensi kerralla laitan keltaista, niin ei poika huomaa! Päällä toimi myös siemensekoitus loistavasti. Tuli mieleen, että juuston voisi korvata esim. valkosipulilla maustetulla leipämurulla.

Lilleri78
Tuttitango

Nam! Tämä pääsee mun uudelle ruokarotaatiolistalle, vaikken ole vielä maistanutkaan :)

Tellu (Ei varmistettu)

Kiitos maukkaasta ohjeesta! Eksyin monipuoliseen blogiisi aikoinaan kantoreppupostausten myötä ja olen siitä saakka seuraillut blogia, vaikka kommentteja en olekaan aiemmin jättänyt. Meillä on samanikäinen lapsi kuin teillä ja vanha koira, joten on ollut kiinnostavaa (ja tutun kuuloista) lukea myös taapero-koirapostauksiakin. Nyt täytyi kuitenkin ihan kommentoida, sillä tästä tulimeidän perheen suosikkiruoka!

Tommi K
Isyyspakkaus

Oi, wau! Olipa kiva kuulla! (Uusi avokadopasta? :D)

Kommentoi

Ladataan...