Kotitekoinen sitruuna-ricottajuusto ja herapannukakku

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Arla

Kotitekoinen tuorejuusto on herkku, jota monikaan ei ole varmasti kokeillut valmistaa itse. Saatat yllättyä, miten nopeaa ja helppoa sen valmistaminen on, eikä siihen tarvita edes erikoisia välineitä tai aineita. Lopputulos on ricottajuuston kaltainen tuorejuusto, jota voi nauttia esimerkiksi leivän päällä, mutta juustomassan voi laittaa myös juustomuottiin tiivistymään tiiviimmäksi kotijuustoksi.

Juuston valmistamiseen ei todellakaan tarvita muuta kuin täysrasvaista maitoa ja sitruunamehua, joka toimii sekä juoksutteena että antaa juustoon kivaa sitruunaista makua. Täysrasvaisen maidonkaan ei tarvitse olla itse lypsettyä ja suoraan maitotilalta hinkissä kannettua, vaan Arlan Luomu täysmaito sopii juuston valmistamiseen täydellisesti.

Luomumaito on hyvin vähän prosessoitua: se ei ole homogenoitua, eli siinä maitorasvaa ei ole pilkottu maidon sekaan, eikä siihen ole lisätty D-vitamiinia. Maito on kuitenkin pastöroitua, joten se on turvallista käyttää myös kylmänä. Juuston valmistamisessa maito toki kiehautetaan joka tapauksessa. 

Toinen mielenkiintoinen ero muihin maitoihin verrattuna on, että maidon rasvapitoisuutta ei ole vakioitu. Tämä tarkoittaa, että maidon rasvapitoisuus vaihtelee raakamaidon rasvapitoisuuden ja vuodenaikojen mukaan 3,8 ja 4,4 %:n välillä. Talvella täysmaito on rasvaisempaa kuin kesällä.

Juuston valmistamisen hitain vaihe on maidon kuumentaminen, eikä sekään vie kauaa, mutta itse juuston valmistuminen on varsinaista noituutta. En ollut itsekään uskoa silmiäni, kun ensimmäisen kerran näin, miten maito muuttuu juustoksi ja heraksi sekunneissa siitä, kun sitruunamehu kaadetaan maidon joukkoon. Muuta ei sitten tarvitakaan, ja juusto on valmista nautittavaksi vaikka sellaisenaan. Ripaus suolaa antaa kuitenkin lisämakua, ja varsinkin kesällä tuoreet yrtit kuten ruohosipuli maustavat juustoa mukavasti.

Tässä kuitenkin aivan maustamattoman perusjuuston resepti, joka on koestettu Rouvan keittiössä kymmeniä kertoja. Juustoa tulee tyypillisesti 4 - 6 dl, ja jäljelle jäävä hera käytetään muuhun ruoanlaittoon.

Ricotta-juusto

Ainekset

  • 2 l täysmaitoa
  • 3/4 dl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa

Valmistaminen

  1. Kaada maito tilavaan, paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna maitoa liedellä jatkuvasti pohjaa myöten sekoittaen - poistumatta kattilan vierestä - kunnes maito alkaa kiehua. Keitä hetkinen jatkaen sekoittamista, kunnes kiehuva maito alkaa kuohua. 
  2. Siirrä kattila liedeltä ja lisää sitruunamehu. Anna maidon seistä kattilassa 15 minuuttia, jolloin juustomassa erottuu herasta.
  3. Nostele juustomassa reikäkauhalla tiheään lävikköön. Voit käyttää lävikössä myös juustoharsoa. Valuta juustoa hetkinen, kaavi se sitten kulhoon ja mausta suolalla. Juusto on valmista nautittavaksi heti jäähdyttyään.

Juustoa voi käyttää tuorejuuston tapaan leivän päälle levitettynä. Juustomassan voi laittaa myös juustomuottiin ja tiivistymään jääkaappiin yön yli painon alle, jolloin juustosta tulee tiiviimpää ja leikattavaa.

* * *

Jäljelle jäävän heran voi puolestaan käyttää esimerkiksi lettuihin tai pannukakkuun.

Pannukakku juuston herasta

Juuston valmistuksesta jää heraa n. 12 - 14 dl. Se on yhteen pannukakkuun liian suuri määrä, joten pannukakkutaikina kannattanee tehdä joko vain litrasta ja käyttää loppu vaikkapa lettuihin, tai paistaa osa taikinasta pienemmässä astiassa. Suhteuta silloin muut ainekset käyttämäsi heran määrään.

Samalla ohjeella tulee luonnollisesti erinomainen pannari myös maidosta sellaisenaan, mutta väitän, ettei kukaan pysty sanomaan, onko sen valmistamisessa käytetty maitoa vai vain maitoheraa.

Ainekset

  • 1 l juustonvalmistuksesta jäljelle jäänyttä heraa (tai maitoa)
  • 4 kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • vajaa 1 tl suolaa
  • 50 g voita sulatettuna

Valmistaminen

  1. Sekoita kaikkia aineet isossa taikinakulhossa vispilällä.
  2. Anna taikinan turvota puolisen tuntia
  3. Kaada taikina uunipannulle, joka on vuorattu leivinpaperilla
  4. Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pannukakku alkaa ruskettua kauniisti.

Herkullisia kokkaushetkiä!

Share

Kommentit

Murkinamasu (Ei varmistettu)

Meillä kotona tehtiin aina jouluksi herajuustoa. Loppuherasta tehtiin pannari (kuten teilläkin), mutta siitä ylijäävä osa käytettiin leivontaan. Siitä tuli aivan tolkuttoman herkullista hiivaleipää, kun nesteenä oli se ylijäämä hera. Sämpylöitä tai muutakin vaalea leipää siitä tekisi erittäin helposti. Kannattaa kokeilla! :)

Salallaa (Ei varmistettu)

Sämpylöitä mä kanssa äidin mallin mukaan herasta teen...

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä ei oikeastaan koskaan tehdä sämpylöitä, mutta juu tuo olisi kyllä kokeilemisen arvoinen juttu!

Tommi K
Isyyspakkaus

Herasta saa kuulemma myös keittopohjan, mutta sitä emme ole itse koskaan kokeilleet.

Eevaaaaaaaaa (Ei varmistettu)

Mutta ei mikään voita ternimaidosta tehtyä kotijuustoa. Juustomassaa syntyy huomattavasti enemmän ja juuston maku on ihan toisenlaista kuin kaupan maidosta kun sitä ei olla vielä käsitelty.

Tommi K
Isyyspakkaus

Se on totta, mutta kovinkaan monella ei ole sitä saatavilla tuosta noin vain, ja se on myös melko kallista kaupasta ostettuna :)

M-Rouva (Ei varmistettu)

Nam! Vannoutuneelle kotijuuston fanille tämä kuulostaa herkulliselta ja voi miten helpolta myös!! Menee testiin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa!

Kommentoi