Lohta ja uunijuureksia

Isyyspakkaus

Lihattoman lokakuun jälkeen pinnalla: uunilohi.

Uunilohen pinnalla: timjami.

Lisukkeina: paahdetut perunat ja porkkanat.

Ei sitä kovin paljon kummallisempaa ruokaa tarvitse.

Lohen valmistamisessa ongelma on usein se, että kalan pinnalle ripoteltu suola ei ehdi imeytyä kalaan, ja ruoka jää mauttomaksi. Tähän ratkaisun tarjoaa voimakas suolaliemi, jossa kalaa liotetaan ennen paistamista.

Uunilohi

  • 1 dl suolaa
  • 1 l vettä
  • 1 - 1,5 kg lohta
  • tuoretta timjamia

Valmistaminen

  1. Mittaa suola ja vesi kattilaan. Keitä vettä, kunnes suola on liuennut veteen, ja jäähdytä liuos
  2. Laita lohi uunivuokaan ja kaada suolaliuos sen päälle. Anna kalan suolaantua vedessä noin puoli tuntia
  3. Kaada suolavesi pois, ripottele kalan pinnalle tuoretta timjamia ja paista kalaa 180-asteisessa uunissa 20 - 25 minuuttia, kunnes kala on kypsynyt.

Herkulliset lisukkeet saat porkkanoista ja perunoista.

Molempia on hyvä olla vähintään puoli kiloa, mutta ainakin perunat tuntuvat käyvän niin hyvin kaupaksi, että itse teemme niitä kerralla kilon verran. Ylijääviä porkkanoita voi taas hyvin syödä jääkaapista useamman päivän ajan, joten niitäkin kannattaa tehdä reilumpi satsi.

  1. Kuori porkkanat ja pilko ne reilun kokoisiksi lohkoiksi
  2. Pese perunat ja lohko ne kuorineen kahdeksaan osaan
  3. Laita juurekset omille uunipelleilleen leivinpaperin päälle. Pirskottele juuresten päälle oliiviöljyä, ripottele niiden pinnalle hieman suolaa, ja pyörittele juureksia öljyssä
  4. Paista juureksia 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Tarjoile esimerkiksi valkosipulimajoneesin kanssa.

Share

Kommentit

PeppiinaQ (Ei varmistettu)

Ihanaa, ikuinen ongelma "mitä tänään ruuaksi" ratkesi. Siis kalatiskille:)

PeppiinaQ (Ei varmistettu)

Lohi suolattu vinkin mukaan, uunikasvikset huippuja (porkkanat erityisen hyviä) ja valkosipulimajoneesi oli erinomainen. Aivan paras menu, kiitos!

Tommi K
Isyyspakkaus

Onpa kiva kuulla, kiitos sinulle!

äiti raitapaita (Ei varmistettu) http://villasukatraitapaita.blogspot.com

Meilläkin syödään tänään uunilohta, tosin kermassa ja purjoissa haudutettuna.

Mutta tyhmä kysymys: miksi suolaliemi pitää keittää? Suolan liukenemiseen ei vaikuta lämpötila (joo, oon kemianope... Ruokasuolan liukeneminen on meillä aina esimerkkinä tilanteesta, jossa kuumentaminen ei nopeuta liukenemista), joten eikö pelkkä sekoittelu riittäisi?

Alkoi ihan kiinnostaa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

No mähän en tiedä kemiasta juuri mitään ja elän onnellisena siinä uskossa, että veden kuumentaminen todella nopeuttaa suolan liukenemista :) Jos näin ei ole, niin mitäpä sitä keittelemään. 

äiti raitapaita (Ei varmistettu) http://villasukatraitapaita.blogspot.com

Ei kun hei, anteeksi! Lämpötila ei vaikuta ruokasuolan liukoisuuteen, eli siis siihen, kuinka paljon sitä liukenee. Keitä vaan jatkossakin.

Nyt kyllä nolottaa... Ehkä tää menee sen piikkiin, ettei vauva ole antanut mun kuukauteen nukkua kunnolla :)

Tommi K
Isyyspakkaus

No probs ;)

a.nnna (Ei varmistettu)

Onko teillä kaksi uunia vai miten olet ratkaissut näiden valmistamisen samalle aterialle?

Tommi K
Isyyspakkaus

Lohi on uunista tullessaan sen verran kuumaa, että kun sen päälle laittaa folion, se ei ehdi jäähtyä liikaa sillä aikaa, kun juurekset paahtuvat. Porkkanat ja perunat taas tulevat kiertoilmauunilla yhtä aikaa. (Meillä kyllä on liedessä kaksi uunia, mutta tähän tarkoitukseen toista uunia ei käytetty.)

a.nnna (Ei varmistettu)

Ok, kiitos! :)

P. (Ei varmistettu)

Kokeilin valkosipulimajoneesiohjetta ensimmäistä kertaa, ja voin kertoa että paluuta ei ole! Enpäs kanna enää kaupasta minäkään, hih. Superhelppoa ja nopeaa! Kiitos paljon ohjeesta :)

Rosmariiini (Ei varmistettu) http://rosmariiini.blogspot.fi/

Hei en tiedä, olenko nyt ihan pöllö, mutta oletko varma, että tuossa lohen pinnalla on timjamia?! Miun timjampi-puskassa kun on pieniä lehtiä, jotenkin tuo lohen päällä oleva muistuttaa enemmän tilliä... Ei sillä, kumpi vaan varmaan sopii ja tuottaa toivotun lopputuloksen - herkullista ruokaa! En olekaan timjamia kokeillut loheen, jotenkin olen mieltänyt sen punaisen lihan kaveriksi, tuumasta toimeen siis :)

tyhmeliini (Ei varmistettu)

tätä pitäisi tänään kokeilla, mutta olisi tyhmä kysymys....annetaanko kalan suolaantua huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei sillä olen suolaantumisen suhteen merkitystä, mutta nosta vaan jääkaappiin.

tyhmeliini (Ei varmistettu)

kiitos=)

Kommentoi